ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

08/11/2018

Κ. Ζαχαριάδης: Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει ιδιοκτησιακή σχέση με την εξουσία και δεν υιοθετεί την οικογενειοκρατία

Κ. Ζαχαριάδης: Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει ιδιοκτησιακή σχέση με την εξουσία και δεν υιοθετεί την οικογενειοκρατία



Συνέντευξη του διευθυντή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, στην εφημερίδα «Finance & Markets Voice» και τον Βασίλη Αγγελόπουλο

«Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε ποτέ, ούτε παλαιότερα, πόσο μάλλον τώρα, ιδιοκτησιακή σχέση με την εξουσία. Η κοινωνία, νομίζω, έχει κουραστεί από την ανακύκλωση των ίδιων προσώπων και ιδεών, κάτι που το βλέπουμε στη Ν.Δ. και το ΚΙΝ.ΑΛ. Εμείς, δεν υιοθετούμε μοντέλα οικογενειοκρατίας και αναθέσεις κληρονομικώ δικαίω στην πολιτική». Με τη φράση αυτή, ο Κώστας Ζαχαριάδης κάνει ορατό τον διαχωρισμό του ΣΥΡΙΖΑ με τις άλλες πολιτικές παρατάξεις. Στη συνέντευξη που παραχώρησε στην «F&M Voice», ο διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, ζητάει να επιταχυνθεί η απόδοση της δικαιοσύνης, ειδικά για περιπτώσεις πολιτικών προσώπων: «Να προχωρήσουν υποθέσεις που χρονίζουν, να μην στεκόμαστε στην παραφιλολογία, να αποδοθούν ευθύνες εκεί που πρέπει. Το ζήτημα είναι να έχουμε αποτελέσματα και να μην ποινικοποιείται συλλήβδην και άσκοπα η πολιτική ζωή», είναι το χαρακτηριστικό σχόλιο.
Επίσης, επισημαίνει ότι η πρόταση για τη Συνταγματική Αναθεώρηση κατατέθηκε την πιο κατάλληλη συγκυρία, «σε μία περίοδο που σχεδιάζουμε το αύριο για τον τόπο και την κοινωνία μας. Φέρνει στο προσκήνιο τις θεσμικές τομές και μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η χώρα στη μεταμνημονιακή εποχή, έχει σαφή αριστερή, προοδευτική πολιτική ταυτότητα».
Ο κ. Ζαχαριάδης, επαναλαμβάνει την πρόθεση της κυβέρνησης για εξάντληση της τετραετίας, παρά τα δεδομένα προβλήματα που έχει δημιουργήσει ο Πάνος Καμμένος, ελέω της Συμφωνίας των Πρεσπών, μιας και, όπως λέει, «στο Μακεδονικό δεν συμπίπτουν οι θέσεις μας». Εκτιμά, δε, ότι από τα θετικά μέτρα που θα λάβει η κυβέρνηση ο απολογισμός στο τέλος της τετραετίας θα είναι εξίσου θετικός «για τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία».
Ο διευθυντής της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ επιβεβαιώνει ότι η κυβέρνηση προτίθεται και φέτος να χορηγήσει κοινωνικό μέρισμα, ενώ σχετικά με το θέμα της μη περικοπής των συντάξεων θεωρεί ότι, σύντομα θα αποτυπωθεί η σχετική κυβερνητική πρόθεση στο τελικό κείμενο του προϋπολογισμού, που θα κατατεθεί στη Βουλή, προεξοφλώντας έτσι ότι θα υπάρξει θετική έκβαση των διαπραγματεύσεων με τους Θεσμούς.

Από τις παρεμβάσεις που προωθεί η κυβέρνηση, στο πλαίσιο της αναθεώρησης του Συντάγματος, ποιες θεωρείτε ως πιο σημαντικές για τον πολιτικό βίο; Πώς σχολιάζετε την αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ειδικά της Ν.Δ. για το θέμα;

Η πρότασή μας για τη Συνταγματική Αναθεώρηση έρχεται στην κατάλληλη συγκυρία, σε μία περίοδο που σχεδιάζουμε το αύριο για τον τόπο και την κοινωνία μας. Φέρνει στο προσκήνιο τις θεσμικές τομές και μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η χώρα στη μεταμνημονιακή εποχή, έχει σαφή αριστερή, προοδευτική πολιτική ταυτότητα και αποτυπώνει με τρόπο ξεκάθαρο την πρόθεσή μας για διαμόρφωση πεδίων συναίνεσης με άλλες πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις.
Η πρότασή μας κινείται πάνω σε πέντε άξονες:
Πρώτον, στη διεύρυνση της Δημοκρατίας και την ενίσχυση του κοινοβουλευτισμού, όπως για παράδειγμα η θεσμοποίηση του αναλογικού εκλογικού συστήματος ή η αποσύνδεση της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από τη διάλυση της Βουλής.
Δεύτερον, στην καθιέρωση θεσμών άμεσης δημοκρατίας, με στόχο την εμβάθυνση της Δημοκρατίας και την ενθάρρυνση της λαϊκής συμμετοχής στην πολιτική ζωή της χώρας.
Τρίτον, στην ενίσχυση του κράτους δικαίου, όπως για παράδειγμα οι προτάσεις για τη μεταρρύθμιση της βουλευτικής ασυλίας και η κατάργηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών.
Τέταρτον, στις σχέσεις Κράτους-Εκκλησίας, ώστε να καθιερωθούν διακριτοί ρόλοι.
Πέμπτο, στην προστασία των κοινωνικών και συλλογικών δικαιωμάτων και των κοινών αγαθών, όπως η κατοχύρωση του δημόσιου ελέγχου στο νερό, στην ηλεκτρική ενέργεια, αλλά και η συνταγματική κατοχύρωση και προστασία των συλλογικών διαπραγματεύσεων.
Οι προτάσεις αυτές αφορούν ευθέως στην καθημερινότητα των πολιτών και απαντούν σε μία σειρά δυσλειτουργιών της κοινοβουλευτικής μας δημοκρατίας. Η Ν.Δ., προς το παρόν, κρύβεται πίσω από νομικά και μαθηματικά κολπάκια για να αποφύγει την επί της ουσίας συζήτηση γύρω από τη Συνταγματική Αναθεώρηση, δείχνοντας με τη στάση της ότι δεν σέβεται τη σημασία αυτής της κορυφαίας δημοκρατικής διαδικασίας.

Ποια είναι η εικόνα που έχετε σχηματίσει για τη στάση της Κ.Ο., αναφορικά με τον Πάνο Καμμένο και τις αντιδράσεις-δηλώσεις του, σχετικά με το ονοματολογικό των Σκοπίων; Θεωρείτε ότι υπάρχει περιθώριο συνέχισης της συγκυβέρνησης ή ήρθε η στιγμή για να χωρίσουν οι δύο πλευρές;

Στόχος μας είναι η εξάντληση της τετραετίας με τους ΑΝ.ΕΛ. και τον Π. Καμμένο, για να ολοκληρώσουμε αυτό που ξεκινήσαμε τον Ιανουάριο του 2015. Την έξοδο, δηλαδή, από τα μνημόνια, που το πετύχαμε, αλλά και τη συνέχιση των μεγάλων τομών στην πολιτική και οικονομική ζωή, την έξοδο από την κρίση, την περαιτέρω ενδυνάμωση της οικονομίας και τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών μας. Τους πυλώνες δράσεις, δηλαδή, πάνω στους οποίους δουλεύουμε καθημερινά.
Στο Μακεδονικό δεν συμπίπτουν οι θέσεις μας, αλλά η κυβέρνηση θα διαμορφώσει τις απαραίτητες πλειοψηφίες για να περάσει, όταν έρθει η ώρα, την ιστορική Συμφωνία των Πρεσπών από τη Βουλή.

Βρισκόμαστε σε μία περίοδο που ετοιμάζονται να κατατεθούν στη Βουλή οι νομοθετικές παρεμβάσεις για τα θετικά μέτρα που έχει εξαγγείλει ο πρωθυπουργός. Πόσο θα αλλάξει το πολιτικό κλίμα από την εφαρμογή τους;

Όλες οι προτάσεις που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ, τον περασμένο Σεπτέμβριο, αφορούν στη βελτίωση της οικονομίας και στην ανακούφιση της μεγάλης πλειονότητας των πολιτών, των εργαζομένων και των ελεύθερων επαγγελματιών. Είμαστε σε καλό δρόμο, η πραγματική οικονομία βελτιώνεται και ενισχύεται σταθερά. Στο τέλος της τετραετίας θα κάνουμε τον απολογισμό μας, για τον οποίο είμαι βέβαιος ότι θα είναι θετικός για τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία.

Στην Κ.Ο. της περασμένης Τρίτης, οι βουλευτές χειροκρότησαν τον πρωθυπουργό, όταν αναφέρθηκε σε αλλαγές στο σκέλος της βουλευτικής ασυλίας, στον νόμο περί ευθύνης υπουργών και στη βουλευτική θητεία.
Θεωρείτε ότι αυτή η αντίδραση δείχνει τη διαφορετική «κουλτούρα» των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, που δεν θεωρούν ότι μπορούν «αιώνια» να κατέχουν την «καρέκλα της εξουσίας»; Οι πολίτες έχουν αντιληφθεί αυτή τη διαφορά σε σχέση με τα παραδοσιακά «τζάκια» της πολιτικής, που κυριαρχούν σε άλλες πολιτικές παρατάξεις;
Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε ποτέ, ούτε παλαιότερα, πόσο μάλλον τώρα, ιδιοκτησιακή σχέση με την εξουσία. Ο στόχος της κυβέρνησής μας είναι να διορθώσουμε τα «κακώς κείμενα» αυτού του τόπου, να βελτιώσουμε αδυναμίες δεκαετιών, να χτίσουμε ένα ισχυρό και δημοκρατικό κράτος, με ισχυρούς θεσμούς και να διαμορφώσουμε ένα βιώσιμο αναπτυξιακό και παραγωγικό μοντέλο.
Με λίγα λόγια, να προχωρήσουμε σε προοδευτικές τομές που έχει ανάγκη ο τόπος. Η κοινωνία, νομίζω, έχει κουραστεί από την ανακύκλωση των ίδιων προσώπων και ιδεών, κάτι που το βλέπουμε στη Ν.Δ. και το ΚΙΝ.ΑΛ. Εμείς δεν υιοθετούμε μοντέλα οικογενειοκρατίας και αναθέσεις κληρονομικώ δικαιώ στην πολιτική, αλλά θέλουμε να στηρίζουμε ανθρώπους που μοχθούν, που δουλεύουν και προσπαθούν για ένα καλύτερο αύριο για την κοινωνία και τον τόπο μας.

Ποια είναι η εκτίμησή σας σχετικά με τις επικείμενες εκλογές (τοπική αυτοδιοίκηση και ευρωβουλή); Θα καταφέρει η κυβέρνηση να εξαντλήσει την τετραετία ή θα αναγκαστεί να προκηρύξει πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, παράλληλα με τις άλλες δύο εκλογικές αναμετρήσεις;

Στόχος της κυβέρνησης είναι η εξάντληση της τετραετίας και να πάμε στις εθνικές εκλογές, το φθινόπωρο του 2019. Εκεί, θα αποτυπωθεί καλύτερα και συνολικότερα το έργο μας και όσα έχουμε καταφέρει αυτά τα τέσσερα χρόνια.
Για τις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές, θα δώσουμε μία μεγάλη μάχη και θέλουμε τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία στο πλευρό μας, για να επιταχύνουμε τον βηματισμό μας και να συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, την προοδευτική πολιτική μας ατζέντα και στην Ευρωβουλή και σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο.

«Βασικό μας στόχος να μην περικοπούν οι συντάξεις»

Η κυβέρνηση θα πετύχει να μην εφαρμοστεί το μέτρο της περικοπής στις συντάξεις; Θα συνδυαστεί και με τη χορήγηση κοινωνικού μερίσματος, στα τέλη του έτους, όπως έγινε και πέρυσι;

Στόχος της κυβέρνησης είναι να ακυρωθεί το μέτρο της περικοπής των συντάξεων, κάτι το οποίο αναμένεται να αποτυπωθεί στον προϋπολογισμό που θα κατατεθεί το επόμενο διάσημα στη Βουλή, έπειτα και από τις σχετικές διαβουλεύσεις με τους ευρωπαίους εταίρους μας.
Για το κοινωνικό μέρισμα, το οικονομικό επιτελείο στοχεύει στη χορήγησή του, όπως και τα προηγούμενα χρόνια, στο πλαίσιο της στήριξης των πιο αδύναμων κοινωνικά στρωμάτων. Σε κάθε περίπτωση, το αμέσως επόμενο διάστημα, θα έχουμε συνολική εικόνα για τα μείζονα αυτά ζητήματα.

«Δεν θέλουμε λαϊκά δικαστήρια, αλλά ισότιμη εφαρμογή νόμου»

Θα έχουμε το επόμενο διάστημα και άλλες περιπτώσεις πολιτικών, τύπου Γιάννου Παπαντωνίου, που θα βρεθούν αντιμέτωποι με τη Δικαιοσύνη; Να περιμένουμε, για παράδειγμα, αποκαλύψεις στο σκέλος της Novartis ή αλλού; Πόσο στηρίζει η κυβέρνηση, τη μάχη κατά της διαφθοράς και της διαπλοκής;

Εκείνο που έχει σημασία είναι να κάνει η δικαιοσύνη το έργο της αποτελεσματικά, χωρίς χρονοτριβές, χωρίς παρεμβάσεις και απειλές. Να προχωρήσουν υποθέσεις που χρονίζουν, να μην στεκόμαστε στην παραφιλολογία, να αποδοθούν ευθύνες εκεί που πρέπει. Το ζήτημα είναι να έχουμε αποτελέσματα και να μην ποινικοποιείται συλλήβδην και άσκοπα η πολιτική ζωή.
Αυτό ισχύει για όλες τις περιπτώσεις πολιτικών, για όσα έχουν προηγηθεί και όσα μπορεί να προκύψουν. Λαϊκά δικαστήρια δεν θέλουμε - απλώς να εφαρμόζεται ο νόμος ισότιμα για όλους.

 

 



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ