ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube flickr

29/11/2018

Από την εκδήλωση της Προοδευτικής Συμμαχίας στο E.K.: Έκκληση συνεργασίας και συμμαχιών ενάντια στο νεοφιλελευθερισμό και τις ακροδεξιές δυνάμεις

Από την εκδήλωση της Προοδευτικής Συμμαχίας στο E.K.: Έκκληση συνεργασίας και συμμαχιών ενάντια στο νεοφιλελευθερισμό και τις ακροδεξιές δυνάμειςΗ Ευρωπαϊκή Ενοποίηση μπροστά σε νέες προκλήσεις - Ο ρόλος των Προοδευτικών Δυνάμεων» - Με τη συμμετοχή των προέδρων Γκάμπι Τσίμερ (Αριστερά), Ούντο Μπούλμαν (Σοσιαλιστές) και Σκα Κέλερ (Πράσινοι)

.


Έκκληση προς όλες τις προοδευτικές και δημοκρατικές δυνάμεις να χτίσουν κανάλια επικοινωνίας και συνεργασίας μεταξύ τους απηύθυναν οι συμμετέχοντες κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης της Προοδευτικής Συμμαχίας* στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (27 Νοεμβρίου) με τίτλο "Η Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση μπροστά στις νέες προκλήσεις - Ο ρόλος των Προοδευτικών Δυνάμεων". Στην εκδήλωση, κατά την οποία υπήρξε μεγάλη συμμετοχή κοινού, οι ευρωβουλευτές της Προοδευτικής Συμμαχίας καλωσόρισαν, για πρώτη φορά από κοινού, σε μια ανοιχτή συζήτηση τους Προέδρους τριών ομάδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ειδικότερα, στην εκδήλωση συμμετείχαν οι Πρόεδροι Γκάμπι Τσίμερ (Αριστερά), Ούντο Μπούλμαν (Σοσιαλιστές) και Σκα Κέλερ (Πράσινοι), καθώς και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Δουζίνας, η επικεφαλής του πολωνικού κόμματος RAZEM, Agnieszka Dziemianowicz-Bąk, η εκπρόσωπος του γαλλικού κόμματος Generation.s, Sarah Soilihi, και η βουλευτής του βέλγικου κόμματος Ecolo, Evelyne Huytebroeck.

Οι ομιλητές υπογράμμισαν τη σημασία της οικοδόμησης συμμαχιών ενάντια στον νεοφιλελευθερισμό και ακροδεξιές δυνάμεις, όχι μόνο σε θεσμικό επίπεδο -εντός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου- αλλά και με την κοινωνία πολιτών, και τόνισαν επίσης την ανάγκη για τη συνεργασία των αριστερών, προοδευτικών και δημοκρατικών δυνάμεις στη βάση του διεθνισμού. Ανέφεραν επίσης ότι αυτές οι συμμαχίες θα πρέπει να επικεντρωθούν όχι μόνο στις προσεχείς ευρωπαϊκές εκλογές το 2019, αλλά να στοχεύσουν και μετά από αυτές, διαφορετικά το όραμα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης θα βρεθεί αντιμέτωπο με τις συνέπειες των σοβαρών προκλήσεων που αντιμετωπίζει.

Κατά τη διάρκεια της ανοικτής συζήτησης στην εκδήλωση, πήραν τον λόγο ευρωβουλευτές από τις ομάδες των Σοσιαλιστών, των Πρασίνων και της Αριστεράς, καθώς και εκπρόσωποι ΜΚΟ, και πολίτες που βρέθηκαν εκεί για να παρακολουθήσουν. Μεταξύ των συμμετεχόντων, η Maite Mola, αντιπρόεδρος του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, που μίλησε για το παράδειγμα του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Αριστερών, Προοδευτικών και Οικολογικών Δυνάμεων, το οποίο έλαβε χώρα για δεύτερη χρονιά φέτος στο Μπιλμπάο της Ισπανίας στις αρχές Νοεμβρίου. Επίσης, η Λούκα Κατσέλη, συμπρόεδρος της Ανεξάρτητης Επιτροπής για την Βιώσιμη Ισότητα, που παρουσίασε εν συντομία τα συμπεράσματα της σχετικής έκθεσης που παρουσιάστηκε νωρίτερα την ίδια μέρα στο ΕΚ.

Η εναρκτήρια ομιλία της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε από το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Προοδευτικής Συμμαχίας και Αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Δημήτρη Παπαδημούλη, ο οποίος εστίασε στην ανάγκη `οι προοδευτικές δυνάμεις να έχουν μια σαφή στάση`. `Ενάντια στις προτάσεις της Κομισιόν, αντιπροτείνουμε το `Σενάριο που Λείπει` με συγκεκριμένες απαντήσεις για την ΕΕ και την ευρωζώνη, αντιμετωπίζει την ρητορική του μίσους και την εθνικιστική παρακμή, καθώς και την άνοδο των ακροδεξιών κομμάτων’, είπε, και συμπλήρωσε: ‘Να δημιουργήσουμε μια ισχυρή προοδευτική συμμαχία πάνω σε κοινές προτάσεις, για να αντιμετωπίσουμε τον νεοφιλελευθερισμό και την άκρα δεξιά’.

Η ευρωβουλευτής Eva Joly, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Προοδευτικής Συμμαχίας, συντόνισε τον πρώτο γύρο της συζήτησης με τίτλο `Μελλοντικές και επικείμενες προκλήσεις για μια Ευρώπη πιο προοδευτική`. `Πέρα από τις διαφορές μας, εμείς ως Ευρωπαίοι προοδευτικοί πρέπει να μαθαίνουμε απόλυτα να μιλάμε ο ένας στον άλλο και να δρούμε μαζί. Η Προοδευτική Συμμαχία στηρίζεται σε αυτή την κοινή βούληση. Γνωρίζω τις διαφορές μας, αλλά γνωρίζω επίσης τους κινδύνους από την άνοδο των συντηρητικών δυνάμεων και των ευρωσκεπτικιστών. Για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις, να είστε πεπεισμένοι ότι οι απαντήσεις θα προέρχονται από τις τάξεις μας`, είπε, και έδωσε το λόγο στους τρεις Προέδρους των ομάδων που συμμετείχαν.

`Η Ευρώπη είναι η απάντηση στα προβλήματά μας, αλλά όχι η σημερινή Ευρώπη. Χρειαζόμαστε ριζικές αλλαγές, με το όνομα των αναγκών των πολιτών`, ανέφερε ο Ούντο Μπούλμαν (Σοσιαλιστές) και συνέχισε: `Πρέπει να αλλάξουμε την πορεία της ακατάσχετης ανόδου του καπιταλισμού. Χρειαζόμαστε ριζικό μετασχηματισμό στην οικονομία, και εστίαση στην κοινωνική διάσταση και την προστασία του περιβάλλοντος`. `Καλούμε όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις να μας υποστηρίξουν σε αυτό το σχέδιο για μια καλύτερη Ευρώπη. Η συζήτηση-εκδήλωση που οργανώνει η Προοδευτική Συμμαχία είναι μια ιδανική ευκαιρία για να ξεκινήσουμε`, δήλωσε.

Η Σκα Κέλερ (Πράσινοι) τόνισε ότι `οι αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι πολύ προοδευτικές, αλλά πρέπει να δώσουν απαντήσεις στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε σήμερα, όπως η ειρήνη και η κλιματική αλλαγή, αλλά και οι ανισότητες`. `Η Ευρώπη πρέπει να αντιμετωπίσει τους κινδύνους που σχετίζονται με την ασφάλεια, την ευημερία των ανθρώπων, τη φοροδιαφυγή. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε υπέρμετρα αυστηρούς οικονομικούς κανόνες, αλλά όταν πρόκειται για κοινωνικά δικαιώματα, να αρκούμαστε μόνο σε ιδέες. Και μεμονωμένα τα κράτη-μέλη δεν μπορούν να δώσουν απαντήσεις σε αυτό`, συνέχισε.

Η Γκάμπι Τσίμερ (Αριστερά) δήλωσε ότι `χρειαζόμαστε συγκεκριμένες πολιτικές που θα φέρουν αλλαγές, χρειαζόμαστε μια εντελώς διαφορετική πορεία από τις κυβερνήσεις μας, πρέπει να διευκρινίσουμε τις προτεραιότητές μας, δεν έχουμε τίποτα να κάνουμε με την πολιτική και την άκρα δεξιά του Orban`. `Χρειαζόμαστε μια Ευρώπη κοινωνικής φύσης, οφείλουμε να διανοηθούμε, να φανταστούμε μια διαφορετική ευρωπαϊκή ολοκλήρωση`, κατέληξε.

Ο δεύτερος γύρος της εκδήλωσης της Προοδευτικής Συμμαχίας συντονίστηκε από το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της, Ernest Urtasun, ο οποίος εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πρωτοβουλία, για την οικοδόμηση ενός `κοινού χώρου διαλόγου και δράσης για τις αριστερές δυνάμεις στην Ευρώπη`.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Δουζίνας τόνισε ότι οι προοδευτικές και οι αριστερές δυνάμεις έχουν `μια εξαιρετική ευκαιρία, να δημιουργήσουν μια νέα προοδευτική αριστερά και μια Ευρώπη για τον λαό, από κάτω προς τα πάνω`. `Ο συνδυασμός της `επίσημης` πολιτικής και των κινημάτων έφερε τον ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα στην εξουσία`, υπογράμμισε ως παράδειγμα.

Η Agnieszka Dziemianowicz-Bąk από το πολωνικό κόμμα RAZEM εστίασε στο πρόβλημα της ανισότητας των πολιτικών δικαιωμάτων των Ευρωπαίων πολιτών. `Η πολιτική κρίση στις δυτικές χώρες αυξάνεται. Είναι καιρός να καταστήσουμε την παραμονή ως νομική βάση των δικαιωμάτων ψήφου`, είπε μεταξύ άλλων.

`Πρέπει να εργαστούμε ενωμένοι για τις εκλογές`, δήλωσε η Sarah Soilihi από το γαλλικό κόμμα Génération.s και κάλεσε τους πολίτες να ζητήσουν από κοινού μια Ευρώπη πιο κοινωνική, πιο ανθρώπινη και πιο οικολογική. `Η κοινή δράση των προοδευτικών και οικολογικών είναι απαραίτητη`, ανέφερε.

`Δεν έχουμε άλλη επιλογή παρά να δημιουργήσουμε μια Ευρώπη ισχυρότερη και να καταπολεμήσουμε τις λαϊκιστικές λύσεις`, δήλωσε η Βελγίδα βουλευτής Evelyne Huytebroeck. `Υπάρχουν διαφορές μεταξύ μας, αλλά υπάρχουν περισσότερα πράγματα που μας ενώνουν. Πρέπει να βασιστούμε σε αυτά, διαφορετικά δεν θα κερδίσουμε. Χρειαζόμαστε μια κοινή φωνή`, σημείωσε.

Ο ευρωβουλευτής Florent Marcellesi, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Προοδευτικής Συμμαχίας, συντόνισε την ανοιχτή συζήτηση που ακολούθησε και υπογράμμισε ότι `εμείς έχουμε απαντήσεις για την Ευρώπη`. Αυτό που χρειαζόμαστε, όπως είπε, είναι ένα `κοινωνικό κίνημα για την καταπολέμηση των `Salvini` και των `Lepen`, προσφέροντας ένα ελπιδοφόρο ευρωπαϊκό πρόγραμμα βασισμένο τόσο στην αειφορία όσο και στην αλληλεγγύη, πάνω σε πραγματικές λύσεις και ισχυρές αξίες`.

Ο ευρωβουλευτής Georgi Pirinski, επίσης μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Προοδευτικής Συμμαχίας, τόνισε τρία σημεία. Πρώτον, τέλος φόροι για τα μέτρα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής -οι τράπεζες πρέπει να πληρώσουν. Δεύτερον, θέσεις εργασίας για μια αξιοπρεπή ζωή σε κάθε κράτος-μέλος. Τρίτον, δημοκρατία των κυρίαρχων λαών ως ο μόνος τρόπος για να εξασφαλιστεί μια κοινωνική Ευρώπη. Ως εκ τούτου, δήλωσε `ναι στην έκθεση για την Βιώσιμη Ισότητα (που παρουσιάστηκε συνοπτικά από την Συμπρόεδρο της Ανεξάρτητης Επιτροπής της σχετικής έκθεσης, Λούκα Κατσέλη) και όχι στο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης που οδηγεί στη λιτότητα’.

Συνοψίζοντας τα συμπεράσματα της εκδήλωσης, ο ευρωβουλευτής Guillaume Balas, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Προοδευτικής Συμμαχίας, δήλωσε: `Καταφέραμε να συνεργαστούμε, να συζητήσουμε με την κοινωνία των πολιτών, να μιλήσουμε με περισσότερες από 150 ΜΚΟ, να φέρουμε στο ίδιο τραπέζι τους ηγέτες των προοδευτικών κομμάτων`. `Αυτός είναι ο τρόπος μας. Πρέπει να υπάρξουμε όλοι μαζί. Είναι πολύ νωρίς, όπως λένε κάποιοι; Ή είναι πολύ αργά;`, ρώτησε, εξαίροντας το έργο της Προοδευτικής Συμμαχίας στο ΕΚ, που άρχισε να εργάζεται συλλογικά πριν πέντε χρόνια.

Η Ιταλίδα ευρωβουλευτής Elly Schlein, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Προοδευτικής Συμμαχίας, παρενέβη στο τέλος της εκδήλωσης για να πει ότι ‘χρειαζόμαστε ένα Ευρωπαϊκό, προοδευτικό, δημοκρατικό και περιβαλλοντικό μέτωπο`. `Είμαστε εδώ για να φτιάξουμε μια Ευρωπαϊκή Ένωση περισσότερων ευκαιριών. Οι πολυεθνικές κλέβουν το μέλλον μας, φοροδιαφεύγοντας με δισεκατομμύρια ευρώ, αλλά όταν οι προοδευτικές και οι πράσινες δυνάμεις ενώνονται, μπορούμε να κερδίζουμε σημαντικές μάχες εδώ στο ΕΚ`, συμπλήρωσε και υπογράμμισε τη σημασία του κινήματος αλληλεγγύης προς τους πρόσφυγες, μεταξύ άλλων. `Με την Προοδευτική Συμμαχία καταφέραμε να δουλέψουμε ενωμένοι στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Αυτή είναι η πορεία που πρέπει να ακολουθήσουμε, να δημιουργήσουμε ένα κοινό όραμα για το μέλλον. Αυτή είναι η κληρονομία που πρέπει να αφήσουμε στο επόμενο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μετά το 2019`, κατέληξε.

Δείτε εδώ το άλμπουμ με τις φωτογραφίες.


* Η Προοδευτική Συμμαχία είναι μια πλατφόρμα διαλόγου, που βασίζεται στην οικοδόμηση αμοιβαίας εμπιστοσύνης και στον ανοικτό διάλογο. Στόχος της είναι να επεξεργαστεί τις διαφορές και να χτίσει γέφυρες μεταξύ των προοδευτικών συμμάχων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και σε όλη την Ευρώπη. Δημιουργήθηκε από προοδευτικούς ευρωβουλευτές διαφορετικών πολιτικών ομάδων και είναι ανοικτή στον καθένα που μετέχει της κοινότητας του ευρωκοινοβουλίου, υποστηρίζοντας την αλληλεγγύη, τη δημοκρατία, την κοινωνική δικαιοσύνη και βιωσιμότητα. Στην Προοδευτική Συμμαχία συμμετέχουν ευρωβουλευτές από την Αριστερά (GUE/NGL), τους Σοσιαλδημοκράτες (S&D), και τους Πράσινους (Greens/EFA)].

Τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής της Προοδευτικής Συμμαχίας

Guillaume Balas (S&D)
Elly Schlein (S&D)
Sergio Cofferati (S&D)
Georgi Pirinski (S&D)
Dimitrios Papadimoulis (GUE/ NGL)
Martin Schirdewan (GUE/ NGL)
Eva Joly (Greens/ EFA)
Ernest Urtasun (Greens/ EFA)
Florent Marcellesi (Greens/ EFA)

Από την εκδήλωση της Προοδευτικής Συμμαχίας στο E.K.
Από την εκδήλωση της Προοδευτικής Συμμαχίας στο E.K.
Από την εκδήλωση της Προοδευτικής Συμμαχίας στο E.K.
Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ