ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

05/12/2018

Π. Σκουρλέτης: Συμφωνεί η ΝΔ με το σύνθημα «η δημοκρατία πρόδωσε τη Μακεδονία»; - βίντεο

Π. Σκουρλέτης: Συμφωνεί η ΝΔ με το σύνθημα «η δημοκρατία πρόδωσε τη Μακεδονία»; - βίντεο



Συνέντευξη Τύπου του Γραμματέα της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ στη Θεσσαλονίκη

• Μεγάλη πολιτική συγκέντρωση στις 14 Δεκεμβρίου στη Θεσσαλονίκη με ομιλητή τον Πρωθυπουργό, για να στείλουμε ένα σαφές μήνυμα, πως η Μακεδονία λέει ναι στη δημοκρατία, λέει ναι στην αλληλεγγύη, λέει όχι στον εθνικισμό και στο διχασμό.
• Επιβάλλεται η δημοκρατική επαγρύπνηση όλων των πολιτικών δυνάμεων και των κοινωνικών φορέων απέναντι στα φασιστικά φαινόμενα
• Συρρίκνωση του ευρωπαϊκού προφίλ της ΝΔ επί Μητσοτάκη υπέρ αντιλήψεων που φλερτάρουν με τη λογική της εθνικής αναδίπλωσης.
• Συμφωνεί η Ν.Δ. με το σύνθημα ‘η Δημοκρατία πρόδωσε τη Μακεδονία’ ; Δεν έχουν δικαίωμα με την πολιτική τους να ρίχνουν νερό στο μύλο του νεοφασισμού.
• Αταλάντευτα προσηλωμένοι στη Συμφωνία των Πρεσπών που θεωρούμε ότι υπηρετεί τα εθνικά συμφέροντα και δημιουργεί νέες προοπτικές για τη βόρεια Ελλάδα. Δεν μπορεί ο απομονωτισμός να είναι το όραμα για τη βόρεια Ελλάδα.
• Η σταθεροποίηση που πετύχαμε το νέο διάστημα πλέον ακολουθείται από μια συγκεκριμένη αναπτυξιακή πορεία. Η στήριξη της βόρειας Ελλάδας, της Μακεδονίας και ιδιαίτερα της πόλης της Θεσσαλονίκης έχει γίνει πράξη από την κυβέρνηση.
• Δεν θα ακολουθήσουμε τη λογική των κομματικών χρισμάτων στις αυτοδιοικητικές. Είναι μια λογική παλαιάς κοπής, που ακολουθεί ο κ. Μητσοτάκης.
• Να πάρουν θέση οι υποψήφιοι της ΝΔ σε δήμο Θεσσαλονίκης και Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας σχετικά με την πρόταση Μητσοτάκη για το 1:5 στις προσλήψεις που καταδικάζει την αυτοδιοίκηση.
• Πλατιά σχήματα συνεργασίας στην αυτοδιοίκηση. Το πρόσωπο της κ. Νοτοπούλου για το δήμο Θεσσαλονίκης μπορεί να εγγυηθεί τη συσπείρωση ευρύτερων αυτοδιοικητικών δυνάμεων.

Σας ευχαριστούμε για την παρουσία σας στη σημερινή συνέντευξη Τύπου η οποία γίνεται με πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ εδώ στη Θεσσαλονίκη, με αφορμή την παρουσία μου στην πόλη.

.

Το προηγούμενο Σάββατο βεβηλώθηκε στην πόλη το μνημείο των μαχητών του ΕΛΑΣ. Ήταν αυτοί οι άνθρωποι οι οποίοι είχαν συμβάλει στην απελευθέρωση της πόλης από τους ναζί. Πριν από λίγους μήνες, ο απερχόμενος πλέον δήμαρχος ο Γ. Μπουτάρης είχε υποστεί μια άγρια επίθεση. Κι είχε υποστεί κι άλλες φορές επιθέσεις ακόμα και στο σπίτι του. Πυκνώνουν τα φαινόμενα προπηλακισμού βουλευτών. Μόλις πριν από λίγες μέρες έγινε γνωστό ότι στην υπόθεση της Λευκίμμης στην Κέρκυρα στις 25/11 δολοφονήθηκε ένας εργάτης γης, αλβανός στην καταγωγή, από κάποιον που φέρεται να είναι μέλος της Χρυσής Αυγής. Πέντε χρόνια μετά τη δολοφονία του Φύσσα, οι υπόδικοι εγκληματίες της Χρυσής Αυγής σηκώνουν κεφάλι και ανερυθρίαστα μιλούν ευθέως εναντίον της δημοκρατίας.

Αν όλα αυτά δεν αποτελούν γεγονότα τα οποία επιβάλλουν τη δημοκρατική επαγρύπνηση όλων των πολιτικών δυνάμεων του λεγόμενου δημοκρατικού τόξου, τότε τι άλλο περιμένουμε για να απαντήσουμε σε κάτι το οποίο κάποιοι επιχειρούν να δημιουργήσει μια νέα πραγματικότητα;

Σημασία, ξέρετε, δεν έχει απλώς να καταγγέλλεις τα γεγονότα. Σημασία έχει να δημιουργείς εκείνους τους όρους, πολιτικούς και κοινωνικούς, ώστε να αποκαλύπτεις το πραγματικό πρόσωπο αυτών που κηρύσσουν τη μισαλλοδοξία, αυτών που επιτίθενται στον οποιονδήποτε είναι διαφορετικός, είτε στην καταγωγή, είτε στο χρώμα, μιλάει άλλη γλώσσα, που δεν του αναγνωρίζουν δικαιώματα αυτοπροσδιορισμού, αυτών που θεωρούν ότι η ύπαρξη του διαφορετικού είναι και η αιτία αφανισμού τους, εξαφάνισής τους. Δηλαδή κατ’ ουσία υποστηρίζουν την πιο σκληρή, την πιο απάνθρωπη θεωρία που γνώρισε η ανθρωπότητα στο διάβα της ιστορίας, υποστηρίζουν το ναζισμό.

Σήμερα λοιπόν έχουμε νεοφασιστικές εκδηλώσεις. Και απέναντι σε αυτά τα φαινόμενα πρέπει να δείξουν επαγρύπνηση όχι μόνο τα πολιτικά κόμματα αλλά και όλοι οι κοινωνικοί φορείς. Οι δάσκαλοι, οι οικογένειες. Να μιλήσουν για την ιστορία αυτού του τόπου, αυτού του μαρτυρικού τόπου.Η Ελλάδα υπήρξε εκείνη η χώρα που, σε σχέση με το μέγεθόςτης, έδωσε τους μεγαλύτερους αγώνες, εδώ έγιναν οι μεγαλύτερες αντιναζιστικές κινητοποιήσεις κι είχε τα περισσότερα θύματα σε σχέση με τον πληθυσμό της στον αγώνα κατά του φασισμού και του ναζισμού. Δεν μπορούμε να ξεχάσουμε τα εκατοντάδες ελληνικά χωριά που κάηκαν από τους κατακτητές.


Γιατί τα αναφέρω όλα αυτά; Πρώτα απ’ όλα για να τα ξαναθυμίσουμε. Πρώτα απ’ όλα για να αντιμετωπίσουμε την πύκνωση αυτών των γεγονότων, για τα οποία σας είπα πριν, και να εγκαλέσουμε όλες τις πολιτικές δυνάμεις ώστε με την πολιτική τους να μη στρώνουν το έδαφος σε τέτοιου είδους μισαλλόδοξα κηρύγματα.

Και θέλω να αναφερθώ πρώτα-πρώτα στη Ν.Δ. και να της πω ευθέως ότι μπορεί να έχει τις διαφορετικές, δικές της απόψεις απέναντι στη συμφωνία των Πρεσπών, απέναντι στην αντιμετώπιση του μακεδονικού ζητήματος, δεν έχει όμως το δικαίωμα να χωρίζει τους Έλληνες σε πατριώτες και προδότες. Δεν έχει το δικαίωμα να αναφέρεται σε ανθρώπους οι οποίοι δήθεν είναι διατεθειμένοι να εκχωρήσουν κυριαρχικά δικαιώματα, διότι με αυτόν τον τρόπο ενθαρρύνει την ακροδεξιά, τους νεοφασίστες και στρώνει το δρόμο στην άνθηση όλων αυτών των φαινομένων.

Θέλω να θέσω ευθέως ένα ερώτημα.

Εάν η Ν.Δ. συμφωνεί με το σύνθημα, ότι η Δημοκρατία πρόδωσε τη Μακεδονία, ένα σύνθημα που ακούστηκε από κάποια χείλη σε κάποιες κινητοποιήσεις. Το ερώτημα είναι σαφές. Το πρόβλημα τελικά για όλους αυτούς είναι η δημοκρατία; Φαίνεται πως είναι η δημοκρατία.Η ακροδεξιά, ο νεοφασισμός, ο ναζισμός πρώτααπ’ όλους βάζουν στο στόχαστρο τη δημοκρατία. Αλλά δεν μπορούν να μιλάνε για πατριωτισμό αυτοί που ιστορικά, στις πιο δύσκολες στιγμές της ιστορίας αυτού του τόπου, συνεργάστηκαν με τους κατακτητές, υμνούν την 7χρονη δικτατορία, αυτήν που ευθύνεται για την προδοσία της Κύπρου.

Κατά συνέπεια, νομίζω ότι όλοι πρέπει να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων και να συμβάλλουμε στη συγκρότηση ενός πλατιού δημοκρατικού μετώπου. Μπορεί να διαφωνούμε λοιπόν ως προς το περιεχόμενο της συμφωνίας των Πρεσπών,αλλά αυτό είναι τελείως διαφορετικό από το να αρνούμαστε τον διάλογο, από το να αρνούμαστε να υπάρχει στο πλαίσιο της δημοκρατίας μας η ανταλλαγή απόψεων.

Και μου έκανε πραγματικά αρνητική εντύπωση το γεγονός ότι, με αφορμή τις δηλώσεις του κ. Ζάεφ εχθές, προσέτρεξε ο πρόεδρος της ΝΔ για άλλη μια φορά να χρησιμοποιήσει μια διχαστική ρητορική την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση απάντησε με έναν απόλυτα σαφή τρόπο απέναντι σε αυτές τις δηλώσεις και ο ίδιος ο κ. Ζάεφ αναγκάστηκε σε αναδίπλωση. Εμείς έχουμε πει ότι θα είμαστε αταλάντευτα προσηλωμένοι στο περιεχόμενο μιας συμφωνίας που θεωρούμε ότι υπηρετεί τα εθνικά συμφέροντα, που δημιουργεί νέες προοπτικές για τη βόρεια Ελλάδα, για τη Μακεδονία, για τη Θεσσαλονίκη, για το ρόλο της Ελλάδας στα Βαλκάνια. Αυτή η πόλη και η βόρειος Ελλάδα μεγαλούργησαν όταν είχαν ανοιχτούς δρόμους επικοινωνίας με τους υπόλοιπους λαούς των Βαλκανίων. Δεν μπορεί ο απομονωτισμός να είναι το όραμα, να αποτελεί την προοπτική για τη βόρεια Ελλάδα.

Είναι λοιπόν μια ιστορική ευκαιρία η συμφωνία των Πρεσπών. Και προσέξτε ποιοι αυτή τη στιγμή από την άλλη πλευρά, ποιοι εντός της FYROM,την πολεμούνε. Είναι οι ακραίοι εθνικιστές. Κάτι, λοιπόν, δεν πάει καλά. Δεν μπορεί εδώ να μας εγκαλούν ως κυβέρνηση, ως ΣΥΡΙΖΑ, για μειωμένη εθνική συνείδηση. Κάποιοι να μας θεωρούν προδότες και την ίδια στιγμή, από την άλλη μεριά, οι ακραίοι εθνικιστές να θεωρούν ότι το περιεχόμενο αυτής της συμφωνίας είναι προδοτικό για τα δικά τους συμφέροντα.

Η αλήθεια είναι ότι η ΝΔ στη συγκεκριμένη περίπτωση βρίσκεται σε πλήρη αναντιστοιχία με τις τοποθετήσεις της τα προηγούμενα χρόνια. Και δυστυχώς, επί της ηγεσίας του Κυριάκου Μητσοτάκη έχουμε μια συρρίκνωση του ευρωπαϊκού προφίλ της ΝΔ υπέρ αντιλήψεων που φλερτάρουν με τη λογική της εθνικής αναδίπλωσης. Έχουν μια πολιτική η οποία καθορίζεται περισσότερο από όλους τους «σώγαμπρους» που έχουν έρθει από την ακροδεξιά και από το ΛΑΟΣ και πολύ λιγότερο από τη καραμανλική παράδοση όπως αυτή διαμορφώθηκε από την ίδρυση της ΝΔ,από το 1974 μέχρι τώρα. Δικαίωμά τους να αυτοπροσδιορίζονται όπως θέλουν. Εκείνο όμως που δεν έχουν δικαίωμα να κάνουν είναι με την πολιτική τους να ρίχνουν νερό στο μύλο του νεοφασισμού. Δεν έχουν δικαίωμα να κηρύττουν ένα νέο διχασμό.

Με αυτές τις σκέψεις, εμείς, θέλοντας να στείλουμε ένα μήνυμα συμπόρευσης, συστράτευσης, σε κάθε προοδευτικό και δημοκράτη πολίτη, θα οργανώσουμε μια μεγάλη πολιτική συγκέντρωση στις 14 Δεκεμβρίου εδώ στη Θεσσαλονίκη με ομιλητή τον Πρωθυπουργό, ακριβώς για να στείλουμε ένα σαφές μήνυμα, πως η Μακεδονία λέει ναι στη δημοκρατία, λέει ναι στην αλληλεγγύη, λέει όχι στον εθνικισμό και στον διχασμό. Είμαστε διατεθειμένοι με όλες μας τις δυνάμεις να προβάλουμε και να υπερασπιστούμε αυτό το μήνυμα.

Ειλικρινά έχει ενδιαφέρον, αν οι τοποθετήσεις εκ μέρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε αυτά τα ζητήματα και αυτός ο ιδιότυπος διάλογος με τις εθνικιστικές ακροδεξιές απόψεις, αυτή η ιδιότυπη επικοινωνία με αυτές, έχει να κάνει με μια ουσιαστική τελικά μονιμότερη μετατόπιση του πολιτικού της προφίλ, του πολιτικού της στίγματος ή είναι ένας άλλος τρόπος να μην μιλήσει για τα πραγματικά επίδικα της σημερινής συγκυρίας. Και αναφέρομαι όπως καταλάβατε στη νέα πραγματικότητα όπως αυτή διαμορφώνεται από την έξοδο από τα μνημόνια. Μπορεί να είναι πλήρης η απογοήτευση, η διάψευση όλων των προσδοκιών της ΝΔ σε σχέση με την εφαρμογή του τρίτου προγράμματος, αλλά όμως θα ήταν πιο εποικοδομητικό να καταθέσει τις προτάσεις της για αυτή τη νέα εποχή και να μας πει αν θεωρεί πως τα μέτρα που ψηφίζονται αυτές τις μέρες εντός του ελληνικού κοινοβουλίου και που θα κορυφωθούν με την ψήφιση του πρώτου μεταμνημονιακού προϋπολογισμού, τη βρίσκουν σύμφωνη ή όχι. Εάν συμφωνεί με τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, με τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, με την αύξηση του κατώτατου μισθού, με την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων, με τα επιδόματα στα νέα ζευγάρια. Όλα αυτά τα οποία ελαφρύνουν, για πρώτη φορά μετά το 2010, μεγάλες κοινωνικές κατηγορίες.Και κάνουν πράξη τα όσα ο πρωθυπουργός εδώ στη τελευταία ΔΕΘ εξήγγειλε.

Δεν μένουμε λοιπόν στα λόγια, υλοποιούμε συγκεκριμένα μέτρα, ανοίγουμε ένα νέο δρόμο για την ίδια την κοινωνία και την οικονομία. Τα μεγέθη είναι αδιάψευστα. Η χρονιά θα κλείσει με ανάπτυξη κοντά στο 2% ενώ οι εκτιμήσεις είναι για πάνω από 2,5% την επόμενη χρονιά. Για πρώτη φορά υπάρχουν άνθρωποι που θα δούνε από την πρώτη του νέου έτους να αυξάνεται το εισόδημά τους. Η σταθεροποίηση που πετύχαμε το νέο διάστημα πλέον ακολουθείται από μια συγκεκριμένη αναπτυξιακή πορεία. Όλα αυτά βέβαια διαψεύδουν το αφήγημα περί του αχρείαστου τρίτου προγράμματος, περί της μεγάλης καταστροφής που επέφερε ο ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά όλοι θυμούνται ποια πολιτική οδήγησε στην απώλεια του 25% του ΑΕΠ στη χώραμας από το 2010 έως το 2015, ποια πολιτική οδήγησε κατά μέσο όρο στην απώλεια του 33% των εισοδημάτων των μισθωτών. Ήταν η πολιτική της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Αλλά επίσης θυμούνται πολύ καλά, πώς διαχειριστήκανε τα δημόσια οικονομικά, πως έχτισαν σχέσεις διαπλοκής ανάμεσα στη πολιτική εξουσία και σε ισχυρά οικονομικά κέντρα. Πως τελικά όλα αυτά τα οποία βγαίνουν στο φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες δείχνουν ότι δεν ήταν νομοτελειακό το να χρεοκοπήσει η χώρα και κοινωνικά και οικονομικά. Αλλά ήταν οι δικές τους ευθύνες αυτές που μας οδήγησαν σ’ αυτή την κοινωνική και οικονομική χρεωκοπία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, γνωρίζετε πολύ καλά ότι μια από τις προτεραιότητες της ήταν η στήριξη της βόρειας Ελλάδας, της Μακεδονίας και ιδιαίτερα της πόλης της Θεσσαλονίκης. Το έχει κάνει πράξη πρώτα από όλα με την πολύ συχνή παρουσία του ίδιου του Πρωθυπουργού εδώ, αλλά και με την απευθείας επικοινωνία του με φορείς της τοπικής κοινωνίας όλων των βαθμίδων, επιστημονικά σωματεία, ομάδες, τοπική αυτοδιοίκηση. Το έδειξε όμως και με συγκεκριμένα έργα και με πρωτοβουλίες που έγιναν. Από την επανεκκίνηση του Μετρό, από το λιμάνι και την αξιοποίησή του, το γεγονός ότι δόθηκε ένας φόρος στον δήμο από τους ελεύθερους χώρους και τα στρατόπεδα. Από την υπόθεση του ΟΑΣΘ, από τις αλλαγές που κάναμε ως κυβέρνηση έχοντας δώσει την δυνατότητα στην τοπική αυτοδιοίκηση να πάρει στα χέρια της το 24% της ΕΥΑΘ. Και ειλικρινά περιμένουμε από την τοπική αυτοδιοίκηση να μην αφήσει ανεκμετάλλευτη αυτή την ευκαιρία διότι καμιά φορά βλέπουμε πολλούς αιρετούς να κάνουν πολιτική με τις πλάτες της κυβέρνησης και, κυρίως, με τα χρήματα του ελληνικού λαού. Ξέρετε, τα χρήματα που καταβάλλουν οι έλληνες πολίτες, είτε ως δημοτικά τέλη είτε μέσω των φόρων τους, δεν είναι ούτε του Πρωθυπουργού, ούτε του περιφερειάρχη, ούτε του δημάρχου. Είναι πρώτα απ’ όλα των ίδιων. Εμείς λοιπόν αισθανόμαστε ηθική και ιερή υποχρέωση η διαχείριση αυτών των χρημάτων να γίνεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και συνεργαστήκαμε με όλους τους ανθρώπους της αυτοδιοίκησης ανεξαρτήτως της κομματικής τους προτίμησης, του χώρου που τους είχε στηρίξει. Δεν στεκόμασταν στο όνομα, στο επίθετο, στην κομματική ταυτότητα του καθενός. Βλέπαμε τις ανάγκες των πολιτών, βλέπαμε τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών. Και αυτό είναι κάτι που το αναγνωρίζουν όλοι, μηδενός εξαιρουμένου, για τη σημερινή κυβέρνηση. Καιάσκησε μια πολιτική πραγματικής στήριξης της τοπικής αυτοδιοίκησης όλων των βαθμών.

Όπως γνωρίζετε, οι επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές θα γίνουν με ένα νέο θεσμικό πλαίσιο, τον Κλεισθένη Ι. Το πρώτο βήμα μιας μεγάλης μεταρρυθμιστικής πορείας που θεσπίζει, πέρα όλων των άλλων, και την απλή αναλογική, δίνοντας μια μεγάλη ευκαιρία, στην ίδια την τοπική αυτοδιοίκηση, να απεξαρτηθεί, να χειραφετηθεί έναντι της κεντρικής διοίκησης και να κατορθώσει τελικά να παίξει τον ρόλο της. Τον ρόλο της στην διαχείριση των τοπικών ζητημάτων, των τοπικών υποθέσεων αλλά και σε αυτό που ονομάζουμε περιφερειακή ανάπτυξη.

Εμείς από την πρώτη στιγμή είπαμε ότι δεν θα ακολουθήσουμε την λογική των κομματικών χρισμάτων. Είναι μια λογική παλαιάς κοπής, την οποία παρόλο που στα λόγια την αρνούνται και οι άλλοι πολιτικοί χώροι, βλέπουμε ότι την υιοθετούνκαθημερινά. Θα έχετε παρατηρήσει τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο οποίος σε στενές κομματικές συγκεντρώσεις ανακοινώνει την υποστήριξή του στον έναν ή στον άλλο δήμαρχο ή περιφερειάρχη καταπατώντας κάθε έννοια της αυτονομίας της τοπικής αυτοδιοίκησης. Αλλά αυτή η αντίληψη για την τοπική αυτοδιοίκηση δεν μας ξενίζειπου την υιοθετεί η Ν.Δ. Διότι είναι η παράταξη που ουσιαστικά δεν πιστεύει στο ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης. Πώς να πιστεύεις στην Τοπική αυτοδιοίκηση όταν θέλεις να την καταδικάσεις στη διαρκή υποστελέχωση και εισηγείσαι, δεσμεύεσαι προγραμματικά ως Ν.Δ. ότι θα γυρίσεις στο σύστημα των προσλήψεων και των αποχωρήσεων στην αυτοδιοίκηση και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα από το 1 προς 1 όπως είναι τώρα στο πέντε αποχωρήσεις μία πρόσληψη. Για να έχεις λιγότερους μηχανικούς, λιγότερους οικονομολόγους, λιγότερους γεωπόνους και την ίδια ώρα να χύνεις και κροκοδείλια δάκρυα για τους νέους που αναγκάζονται και μεταναστεύουν στο εξωτερικό κι αναζητούν δουλειά.

Απέναντι λοιπόν σε αυτήν την προγραμματική δέσμευση, σαφή και ειλικρινή από μεριά του Κυριάκου Μητσοτάκη, πρέπει να πάρει θέση και ο υποψήφιος της Ν.Δ. για τον δήμο εδώ και ο κ. Τζιτζικώστας και όλοι οι άλλοι στο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης, οι οποίοι προστρέχουν κάθε φορά να χειροκροτήσουν τον κ. Μητσοτάκη και να πούνε τελικά στους πολίτες ότι υποστηρίζουν μια προγραμματική πρόταση που θέλει να καταδικάσει την τοπική αυτοδιοίκηση στη διαρκή υποστελέχωση. Αλλά πρέπει να μας εξηγήσουν πρώτα, όταν τα προηγούμενα χρόνια τους δίνανε τις δυνατότητες να χρηματοδοτήσουν τα διάφορα έργα μας λέγαν ότι δεν μπορούμε να τα κάνουμε στην ώρα μας γιατί δεν έχουμε μηχανικούς, δεν έχουμε προσωπικό. Αυτή η αντίφαση πρέπει να εξηγηθεί. Πρέπει να μας εξηγήσουν αν συμφωνούν με την πρόταση να περάσει ο ΕΝΦΙΑ στην Τ.Α. υποκαθιστώντας τους κεντρικούς αυτοτελείς πόρους, πράγμα που θα οδηγήσει σε μια άνευ προηγουμένου στρέβλωση την ίδια την αυτοδιοίκηση και θα εμπεδώσει τις ανισότητες που εμφανίζονται σήμερα ανάμεσα στο κέντρο και την περιφέρεια. Γιατί ο ΕΝΦΙΑ είναι ένας φόρος επί των ακινήτων, τα ακίνητα κατά κύριο λόγο είναι συγκεντρωμένα στα μεγάλα πολεοδομικά συγκροτήματα. Εάν υποκατασταθούν οι πόροι για την Τ.Α. από τον ΕΝΦΙΑ, αντιλαμβάνεστε ότι αυτό θα σημαίνει μια πλήρη αφομοίωση των εσόδων της αυτοδιοίκησης που είναι έξω από τα πολεοδομικά έργα για να εμπεδωθεί αυτό το μοντέλο του υδροκεφαλισμού το οποίο εγκαθιδρύθηκε μεταπολεμικά στην Ελλάδα.

Πρέπει επίσης να σας πω ότι εμείς σεβόμενοι της αντιθέσεις, τα ιδιαίτερα προβλήματα της Αυτοδιοίκησης, επιχειρήσαμε και έχουμε κάνει πράξη στη μεγάλη πλειοψηφία των δήμων της χώρας να συγκροτήσουμε πλατιά σχήματα συνεργασίας, τα οποία προφανώς θα έχουν και θα καταθέτουν άποψη για τα τοπικά πράγματα και την περιφέρεια. ‘Έτσι προσεγγίζουμε και το θέμα του δήμου της Θεσσαλονίκης, με όλες όμως τις ιδιαιτερότητες που εμφανίζονται στο δήμο της Θεσσαλονίκης, διότι εδώ υπάρχει και μια άλλη διάσταση, αυτή που λέγαμε στην αρχή. Η ανάγκη ενός δημοκρατικού προσκλητηρίου, η ανάγκη να υπάρξει ένα μέτωπο δημοκρατίας το οποίο να διεκδικήσει και να συνεχίσει να είναι δημοτική αρχή. Αυτές ήταν οι σκέψεις μας και ο λόγος που είχαμε εδώ και πάρα πολύ καιρό προκρίνει τη στήριξη του Γ. Μπουτάρη, ως ενός επιτυχημένου δημάρχου, αλλά που ταυτόχρονα έχει και όλα τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά για το δήμο της Θεσσαλονίκης. Ο Γιάννης Μπουτάρης για δικούς του λόγους αποσύρθηκε. Νομίζω όμως ότι η κληρονομιά αυτής της συνεννόησης αυτού του διευρυμένου δημοκρατικού μετώπου, για να μην ξαναγυρίσουμε στο μαύρο, υπάρχει, και θα πρέπει να εξαντλήσουμε όλες τις δυνατότητες ώστε αυτή η συσπείρωση δυνάμεων να είναι όσο το δυνατόν μεγαλύτερη και νικηφόρα τελικώς.

Την πρόταση που έχει κατατεθεί από τις αυτοδιοικητικές δυνάμεις που πρόσκεινται στον ΣΥΡΙΖΑ, τη γνωρίζετε. Είναι η πρόταση για την Κατερίνα Νοτοπούλου. Ένα πρόσωπο πια γνωστό στη πόλη της Θεσσαλονίκης, όπως γνωστή είναι και η κίνησή μας η «Ανοιχτή Πόλη» της Θεσσαλονίκης. Έχει δώσει δείγματα γραφής, έχει καταθέσει απόψεις. Έχει διαμορφώσει πια διαχρονικά μια σοβαρή αυτοδιοικητική και συνεπή παρουσία στην πόλη. Πιστεύουμε ότι πράγματι το πρόσωπο της κ. Νοτοπούλου μπορεί να εγγυηθεί τη συσπείρωση αυτών των δυνάμεων. Αλλά αυτό είναι κάτι τελικά που θα το αποφασίσουν οι ίδιες οι αυτοδιοικητικές κινήσεις. Τη «διεύρυνση» δεν την κάνει η κομματική προτίμηση ή αναφορά του κάθε υποψηφίου αλλά η δυνατότητά του να συσπειρώνει ένα μεγάλο εύρος δυνάμεων αυτοδιοικητικών. Με αυτές τις σκέψεις θα ήθελα να ξεκινήσω την σημερινή συνέντευξη Τύπου, να δεχτώ τις ερωτήσεις σας και να σας πω ότι η έναρξη αυτής της προσπάθειας ενάντια στον διχασμό και την μισαλλοδοξία θα είναι η συγκέντρωση στις 14 του Δεκέμβρη. Θα υπάρξουν κι άλλου είδους τέτοιες πρωτοβουλίες.

Η συγκέντρωση θα γίνει, όπως ίσως γνωρίζετε, στο «Παλέ ντε Σπορ» το απόγευμα της Παρασκευής 14 Δεκεμβρίου και η ώρα θα είναι γύρω στις 19:30 με 20:00.

Π. Σκουρλέτης: Συμφωνεί η ΝΔ με το σύνθημα «η δημοκρατία πρόδωσε τη Μακεδονία»; - βίντεο




Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ