09/12/2018

Ν. Ξυδάκης: Πάμε με το γράμμα και το πνεύμα της συμφωνίας και περιμένουμε να κάνουν και τα Σκόπια το ίδιο

Συνέντευξη του Βουλευτή Β’ Αθηνών και Κοινοβ. Εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, στον Τάκη Σαράντη και την εκπομπή «Πάμε Αλλιώς» της ΕΡΤ1

«Το δόγμα της αδράνειας και της ακινησίας δεν ωφέλησε ποτέ την Ελλάδα σε κανένα μεγάλο μέτωπο. Πρέπει να είσαι ζωηρός, να είσαι κινητικός, να υπάρχεις εκεί που πρέπει, να δίνεις λύσεις και να εμπνέεις τον σεβασμό στους γείτονές σου». Αυτό επισήμανε σχετικά με τη συμφωνία των Πρεσπών ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Β’ Αθηνών Νίκος Ξυδάκης μιλώντας στον Τάκη Σαράντη και την εκπομπή «Πάμε Αλλιώς» της ΕΡΤ1.

Παράλληλα επισήμανε ότι η Αθήνα κινείται σταθερά στις «ράγες» της Συμφωνίας αναμένοντας και από τα Σκόπια να πράξουν το ίδιο, αποφεύγοντας δηλώσεις και κινήσεις που αντιβαίνουν στο πνεύμα και το γράμμα της.

«Προσπαθούμε να κλείσουμε μία ιστορική εκκρεμότητα. Έχει αποδειχθεί ότι οι εκκρεμότητες βλάπτουν την εξωτερική πολιτική. Γνωρίζαμε από πολύ νωρίς ότι η μεγάλη δυσκολία για την επίτευξη μιας συμφωνίας βρίσκεται κυρίως στην άλλη πρωτεύουσα. Έχουν γαλουχηθεί με ένα πνεύμα εθνικισμού. Εμείς θα πάμε με το γράμμα και το πνεύμα της συμφωνίας και θα περιμένουμε να κάνουν και αυτοί το ίδιο. Αυτά που έχουν ψηφιστεί στη Βουλή είναι σύμφωνα με τη συμφωνία. Αν για κάποιο λόγο στο ρηματικό επίπεδο, στο προφορικό πεδίο, πολιτικά πουν πράγματα που μας ενοχλούν είμαστε σε θέση να τους πούμε να τα διορθώσουν. Αλλά η ουσία παραμένει» σημείωσε ο κ. Ξυδάκης και ξεκαθάρισε ότι «αν η άλλη πλευρά αθετήσει όλα είναι ανοιχτά. Υπάρχει ένα πάρα πολύ συγκεκριμένο πλαίσιο στη συμφωνία των Πρεσπών και πάνω σε αυτό το πλαίσιο πρέπει να προχωρήσει ο συνομιλητής. Αυτό το υπενθύμισαν και από τον ΟΗΕ και από το ΝΑΤΟ τις προηγούμενες μέρες. Θέλουμε να προχωρήσει η συμφωνία όπως έχει προδιαγραφεί, όπως έχει πλαισιωθεί από τη συμφωνία των Πρεσπών. Αυτό είναι το ιστορικό μας καθήκον και το ιστορικό κέρδος» τόνισε ο κ. Ξυδάκης.

Αναφερόμενος, τέλος στο κίνημα των κίτρινων γιλέκων ο κ. Ξυδάκης έκανε λόγο «για ένα κίνημα πολύμορφο, αυθόρμητο, χωρίς κεντρική καθοδήγηση το οποίο διεκδικεί το μεταπολεμικό όνειρο ειρήνης και ευημερίας στην Ευρώπη η οποία έχει κλονιστεί». Όπως είπε «υπάρχουν αλλεπάλληλες πολιτικές ηγεσίες οι οποίες δεν ανταποκρίνονται στις φωνές και στις εκκλήσεις μιας απέραντης μικροαστικής και μεσαίας τάξης η οποία βλέπει τον εαυτό της να συμπιέζεται και βλέπει να ψαλιδίζεται ακόμη και η προσδοκία της για το μέλλον. Υπάρχει ένα άγριο κλείδωμα του σκληρού πυρήνα της ΕΕ σε μία νεοφιλελεύθερη πολιτική και υπάρχει επίσης μία στροφή των ηττημένων της παγκοσμιοποίησης και του νεοφιλελευθερισμού προς την άκρα δεξιά. Δυστυχώς η αριστερά δεν κατορθώνει μέχρι στιγμής να ανταποκριθεί σε αυτό το αίτημα. Υπάρχουν βέβαια απαντήσεις σε κάποιες χώρες, στην Ισπανία, την Πορτογαλία ή την Ελλάδα όπου, ακόμη και έτσι βαριά πληγωμένη από το σοκ της χρεοκοπίας, βλέπουμε μία προσέγγιση της φωνής και του αιτήματος. Δυστυχώς σε άλλες χώρες δεν συμβαίνει αυτό».