ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

14/12/2018

Δημ. Βέττας: Ο Προϋπολογισμός του 2019 έχει ως στόχο τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής, να βγει το «καράβι» μαζί, όλη η κοινωνία όρθια - βίντεο

Δημ. Βέττας: Ο Προϋπολογισμός του 2019 έχει ως στόχο τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής, να βγει το «καράβι» μαζί, όλη η κοινωνία όρθια - βίντεο



.

Ολόκληρη η ομιλία από τα πρακτικά της Βουλής:

Κύριε Πρόεδρε, κύριε Πρωθυπουργέ, κυρίες και κύριοι Υπουργοί, αγαπητές συναδέλφισσες και αγαπητοί συνάδελφοι, τον Γενάρη του 2015 αναλαμβάνουμε να αντιμετωπίσουμε το δεύτερο στη σειρά υπό κατάρρευση πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας της χώρας, καθώς η Κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου, παίρνοντας πρόσθετα μέτρα άνω των 25 δισεκατομμυρίων ευρώ, αδυνατεί να υλοποιήσει το πρόγραμμα.
Από τον Απρίλη του 2014 τα δημοσιονομικά μεγέθη της χώρας καταρρέουν, οι αποκλίσεις στο πρωτογενές πλεόνασμα ξεπερνούν τα 4 δισεκατομμύρια, οι αποκλίσεις μεταξύ στόχων και αποτελέσματος του ΑΕΠ ξεπερνούν τα 6 δισεκατομμύρια ευρώ, η ανεργία καλπάζει και στο τέλος του Δεκέμβρη ακουμπάει το 27%, οι άνεργοι στη χώρα φτάνουν και ξεπερνούν το ένα εκατομμύριο διακόσιες εβδομήντα χιλιάδες ανθρώπους.
Ήδη έχει χαθεί το 40% των εισοδημάτων των Ελλήνων πολιτών και το χρέος έχει φτάσει στο 180% του ΑΕΠ. Τα επόμενα δυο χρόνια, το 2015 και το 2016, πρέπει η Κυβέρνηση μας να βρει 54 δισεκατομμύρια να επιστρέψει στους δανειστές. Ξέρετε πολύ καλά ότι τα χρήματα αυτά δεν υπήρχαν, γιατί ποτέ, μα ποτέ δεν υπήρξε καμία διαδικασία ελάφρυνσης, διευθέτησης, αναδιάρθρωσης του δυσθεώρητου ελληνικού δημοσίου χρέους από την Κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου.
Η ευκαιρία, λοιπόν, για να ξεφύγουν είναι οι πρόωρες εκλογές για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας φέρνοντας και χρησιμοποιώντας το κόλπο Χαρδούβελη. Στέλνουν ένα χαρτί με μέτρα 1 δισεκατομμυρίου ευρώ, αλλά οι δανειστές ανταποκρίνονται στέλνοντάς τους ένα χαρτί το οποίο περιέχει πρωτογενή πλεονάσματα 29 δισεκατομμυρίων ευρώ. Πήραν 25 δισεκατομμύρια ευρώ μέτρα συν 29 δισεκατομμύρια ευρώ που ήταν τα νέα μέτρα.
Πέφτετε, λοιπόν, υπό το βάρος της αποτυχίας σας. Χρησιμοποιώ αυτήν την αναφορά ως απάντηση στον συνάδελφό μου και συντοπίτη μου, τον Εισηγητή της Νέας Δημοκρατίας, κ. Σταϊκούρα, ο οποίος ανέφερε πριν από λίγες μέρες στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων πως από τα οκτώ χρόνια των μνημονίων τα τέσσερα ήταν δικά μας και ήταν αχρείαστα.
Πριν από λίγο σας περιέγραψα τα χρειαζούμενα μέτρα. Τώρα θέλω να σας περιγράψω και τα αχρείαστα μέτρα. Αυτά είναι τα δικά μας αχρείαστα χρόνια και τα δικά μας αχρείαστα μέτρα.
Καταφέρνουμε να συμφωνήσουμε σε πολύ χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα. Είναι κομβικό το σημείο. Μας δίνεται ο χώρος να κάνουμε δύο πράγματα: να υλοποιήσουμε δημοσιονομικούς στόχους και να κατευθύνουμε χρήματα σε εκείνες τις κοινωνικές ομάδες οι οποίες είχαν θιγεί, είχαν χτυπηθεί βάναυσα τα χρόνια της κρίσης.
Αυτά, λοιπόν, τα τέσσερα αχρείαστα δικά μας χρόνια κάνουμε το εξής: Παίρνουμε από το χέρι δυόμισι εκατομμύρια συμπολίτες μας μαζί με τις οικογένειές τους, τη μισή Ελλάδα, η οποία ήταν ανασφάλιστη, και την οδηγούμε στη δημόσια δωρεάν υγεία. Τους οδηγούμε λοιπόν στο νοσοκομείο και τον γιατρό.
Αυτά τα τέσσερα πρώτα δικά μας αχρείαστα χρόνια διαγράφουμε 30 εκατομμύρια ευρώ από τις ΔΟΥ και δεν βεβαιώνουμε άλλα 150 εκατομμύρια ευρώ. Ξέρετε, αγαπητοί συνάδελφοι, τι ήταν αυτά; Όταν ένας άνθρωπος νοσηλευόταν και έβγαινε με το καλό από το νοσοκομείο, εφόσον πλήρωνε το πεντάευρω για να μπει σε αυτό, έβρισκε στο σπίτι του, στο σκαλοπάτι του, πριν καν πάει σε αυτό, βεβαιωμένο το χρέος του. Αυτό λέγεται δημόσια υγεία «made by Νέα Δημοκρατία».
Αποτυπώσαμε και πάντα πιστεύαμε και πιστεύουμε πως έπρεπε η χώρα να βγει ολόκληρη από αυτή την κρίση, με κοινωνική συνοχή, με όρθια την κοινωνία. Και αυτή δεν ήταν μια πρόταση απλή, είχε χρήμα από πίσω. Έπρεπε να στρέψουμε εισοδήματα, έπρεπε να στρέψουμε κονδύλια σε αυτές τις κοινωνικές ομάδες.
Τι κάναμε, λοιπόν, εμείς αυτά τα τέσσερα αχρείαστα χρόνια; Το 2015 και το 2016, τετρακόσιες πενήντα χιλιάδες άνθρωποι δικοί μας εντάχθηκαν σε ένα πολύ σπουδαίο πρόγραμμα, το πρόγραμμα της αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης.
Το 2017 και το 2018 ωφελήθηκαν από αυτό εξακόσιες τριάντα χιλιάδες συνάνθρωποί μας από το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης. Αχρείαστο μέτρο κι αυτό;
Από το 2015 μέχρι το 2018 διακόσιες δεκαπέντε χιλιάδες άνθρωποι και περισσότεροι μπόρεσαν να βρουν δουλειά μέσω των κοινωφελών προγραμμάτων εργασίας. Αχρείαστο και αυτό!
Επίσης, χιλιάδες άνθρωποι μπόρεσαν να βρουν δουλειά μέσω των προγραμμάτων κατάρτισης σε δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς. Αχρείαστο μέτρο και αυτό!
Ψάξτε, λοιπόν, πρώτα στους δικούς σας προϋπολογισμούς, τώρα, άμεσα, και βρείτε πόσα κονδύλια είχατε στρέψει στον κοινωνικό προϋπολογισμό, στη φτώχεια, στους ανθρώπους που ήταν στο περιθώριο, στην ένδεια. Τα τελευταία, λοιπόν, τρία χρόνια στρέψαμε χρήματα προς τα εκεί. Και συγκεκριμένα, γιατί δεν μιλάμε αόριστα, 4 δισεκατομμύρια ευρώ πήγαν στους ανθρώπους οι οποίοι είχαν ανάγκη. Πενταπλασιάσαμε, λοιπόν, το πακέτο του κοινωνικού προϋπολογισμού.
Πάμε και στα άλλα αχρείαστα χρόνια, το 2016, το 2017, το 2018. Από το υπερπλεόνασμα ένα τεράστιο τμήμα του ελληνικού λαού ωφελήθηκε μέσω του κοινωνικού μερίσματος, που ήταν πάνω από 2 δισεκατομμύρια ευρώ. Προσθέτοντας στα θετικά μέτρα που ανέφερα και τα θετικά μέτρα που θα αναφέρω λίγο αργότερα και που αποτυπώνονται στον Προϋπολογισμό του 2019 και αν σε όλα αυτά προσθέσουμε τα κοινωνικά μερίσματα, τότε νομίζω ότι το μεγάλο παραμύθι -επιτρέψτε μου- και η μεγάλη παραπληροφόρηση -επιτρέψτε μου τον όρο-, ότι παίρνουμε δέκα και δίνουμε ένα, δεν ισχύει, αλλά κυρίως δεν μπορεί να ξεγελάσει εκείνο το τμήμα του ελληνικού λαού, το οποίο ωφελήθηκε γιατί το άξιζε.
Αγαπητοί συνάδελφοι, ο Προϋπολογισμός του 2019 είναι ένας επεκτατικός προϋπολογισμός. Δίνει, δεν παίρνει. Είναι ένας προϋπολογισμός επεκτατικός, γιατί η χώρα έχει αλλάξει αμετάκλητα σελίδα. Τηρήσαμε νόμους και κανόνες και εξαιτίας του γεγονότος αυτού, αλλά και εξαιτίας της σημαντικής βελτίωσης των μακροοικονομικών μεγεθών της ελληνικής οικονομίας, σήμερα μπορούμε να αλλάξουμε το μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής. Σήμερα μπορούμε να δώσουμε. Δεν θα πάρουμε.
Άρα, ο Προϋπολογισμός δεν έχει δημοσιονομικούς περιορισμούς, δεν έχει περικοπές δαπανών, δεν έχει αύξηση φόρων. Αντίθετα, έχει μείωση εισφορών και φόρων και αύξηση κοινωνικών δαπανών.
Απαριθμηθώ τα μέτρα. Τη σταδιακή μείωση του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων από 29% σε 25%, 1% κατ’ έτος. Τη μείωση του ΕΝΦΙΑ για την ανακούφιση εκείνων των συνανθρώπων μας που έχουν ακίνητη περιουσία χαμηλής αξίας, μέχρι το ανώτερο ποσό του 30% για το 2019. Τη μη καταβολή τέλους επιτηδεύματος για αγρότες μέλη αγροτικών συνεταιρισμών, για σχολικούς συνεταιρισμούς, για φορείς κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας. Τη μείωση κατά 1/3 των ασφαλιστικών εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και αγροτών. Αυτά είναι μέτρα ψηφισμένα πριν από λίγες ημέρες.
Την επιδότηση του 50% των εργοδοτικών εισφορών για νέους έως και 25 ετών. Την επιδότηση στέγασης, την επιδότηση ενοικίου για τριακόσιες σαράντα χιλιάδες οικογένειες, οι οποίες έχουν ένα σπίτι που νοικιάζουν ή έχουν ένα σπίτι το οποίο πήραν με δάνειο. Τη μείωση της φορολογίας διανεμομένων κερδών και η πρόσληψη επτάμισι χιλιάδων και λίγο περισσότερων ανθρώπων στα κοινωνικά προγράμματα «Ειδικής Αγωγής» και «Βοήθεια στο Σπίτι» και την κατάργηση του μέτρου περικοπής της προσωπικής διαφοράς κύριων και επικουρικών συντάξεων, που ψηφίσαμε χθες.
Αυτά ψηφίζονται μόνο από κυβερνήσεις που έχουν βγάλει τη χώρα έξω από τα μνημόνια. Άρα, βγήκαμε από τα μνημόνια, ψηφίζουμε μέτρα ανακούφισης, μέτρα θετικά για την εργασία και για την υγιή -επιμένουμε, την υγιή- επιχειρηματικότητα. Γιατί για εμάς είναι εξαιρετικά σημαντικό αυτό.
Η χώρα, λοιπόν, είναι εκτός προγράμματος από την 21η Αυγούστου, είτε η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ το παραδέχονται είτε όχι. Καταλαβαίνουμε πόσο άβολο μπορεί να είναι και πόσο αμήχανο είναι να κυβερνάς σαράντα χρόνια, να βάζεις τη χώρα στο μνημόνιο και πόσο αμήχανα νιώθεις, όταν μια Κυβέρνηση η οποία δεν συμμετείχε στο φαγοπότι βγάζει τη χώρα από το μνημόνιο.
Από την πρώτη στιγμή, αγαπητοί συνάδελφοι, που καταλάβατε πως το πρόγραμμα ολοκληρώνεται και τα πράγματα θα έχουν καλό, αίσιο τέλος, άρχισε μια κατασυκοφάντηση της Κυβέρνησης, μια παραπληροφόρηση και ουσιαστικά μια εξαπάτηση του ελληνικού λαού. Γιατί δεν μπορώ να κατανοήσω πώς γίνεται δέκα μέρες πριν στην Επιτροπή Οικονομικών όλοι οι εισηγητές σύσσωμης της Αντιπολίτευσης να μιλάτε για δύο προϋπολογισμούς. Μα, η Κυβέρνηση με την Κομισιόν είχε συζητήσει και είχε λήξει το θέμα της μη περικοπής συντάξεων. Ποιος ήταν ο λόγος, λοιπόν, δέκα μέρες πριν να μιλάτε και να μην παραδέχεστε ότι αυτό το θέμα είχε λήξει;
Συνεχίσατε, λοιπόν, την παραπληροφόρησή σας και σε άλλα επίπεδα. Σας ακούμε κι εδώ στη Βουλή και στα μέσα μαζικής επικοινωνίας να συγκρίνετε την Ελλάδα με άλλες χώρες. «Η χώρα δεν βγήκε από τα μνημόνια, ενώ άλλες χώρες βγήκαν από τα μνημόνια». Σας μιλώ ειλικρινά. Ξέρετε πάρα πολύ ότι οι χώρες με τις οποίες συγκρίνετε τη δική μας χώρα δεν είχαν ούτε τα δικά μας διαρθρωτικά προβλήματα ούτε τέτοιο δημόσιο χρέος -υπενθυμίζω 180% του ΑΕΠ- και κυρίως εκείνες οι χώρες δεν είχαν ΚΕΕΛΠΝΟ, δεν είχαν C4I, δεν είχαν εξοπλιστικά, δεν είχαν μίζες, δεν είχαν λοβιτούρες, δεν είχαν κλεψιά, δεν είχαν εξαπάτηση του ελληνικού λαού.
Συνεχίζω τις απαντήσεις μου για τα μεγάλα ερωτήματα που έθεσε κυρίως η Νέα Δημοκρατία. Διαβάζω επακριβώς τι είπε ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας: «Το πρόγραμμα απέτυχε, γιατί δεν επιτεύχθηκε ο βασικός του στόχος που ήταν να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για την ασφαλή και καθαρή έξοδο της χώρας στις αγορές». Μα, νομίζω ότι η μόνη προϋπόθεση για να βγει μια χώρα στις αγορές, είναι να έχει τελειώσει το οικονομικό της πρόγραμμα και να έχει ρυθμίσει το χρέος της. Νομίζω ότι αυτό το κάνουμε και νομίζω ότι το κάναμε εμείς και δεν το κάνατε εσείς. Νομίζω ότι όλοι θυμόμαστε σε αυτήν την Αίθουσα τις κραυγές της Νέας Δημοκρατίας κυρίως σχετικά με το ότι το δημόσιο χρέος της χώρας είναι βιώσιμο, ότι δηλαδή χωρίς καμμία παρέμβαση μπορεί από αυτόν τον ελληνικό λαό, σε αυτές τις συνθήκες να εξυπηρετηθεί.
Θέλω να συνδέσω την απάντησή μου για το χρέος, γιατί ακούγονται κάποια πράγματα περί αύξησης δημοσίου χρέους. Όποιος πάει στο τεύχος του προϋπολογισμού, καταλαβαίνει απόλυτα πως ο σχεδιασμός είναι η πτώση του δημοσίου χρέους κατά 12,6 ποσοστιαίες μονάδες στο 167% το 2019. Πήραμε τα χρήματα από τη μια πλευρά και είναι δικά μας χρήματα και τα τοποθετήσαμε στο μαξιλάρι ασφαλείας. Δεν υπάρχει καμμία αύξηση δημόσιου χρέους.
Έπρεπε -λέτε- η χώρα να διεκδικήσει και τα υπόλοιπα 24 δισεκατομμύρια ευρώ του προγράμματος, δηλαδή να αυξήσει κι άλλο το μαξιλάρι. Συγγνώμη, πριν έναν μήνα δεν λέγατε ότι η χώρα πρέπει να πάει σε πιστοληπτική γραμμή; Η βασική μας διαφωνία αυτή δεν ήταν; Πιστοληπτική γραμμή σημαίνει χρήμα δοσμένο με μέτρα παρμένα. Έπρεπε η χώρα να πάρει μέτρα. Έπρεπε η χώρα να μη βγει από το μνημόνιο, να συνεχίσει. Ακούω τον εισηγητή της Νέας Δημοκρατίας κ. Σταϊκούρα να μας καλεί να αυξήσουμε το μαξιλάρι. Δεν ξέρω, νομίζω ότι οι άνθρωποι αλλάζουν απόψεις και θα ήθελα και επισήμως να καλωσορίσω και τη Νέα Δημοκρατία στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για το πώς πρέπει να προστατεύουμε την έξοδο της χώρας στις αγορές.
«Καλπάζει η αύξηση των ληξιπροθέσμων οφειλών ιδιωτών μικροοφειλετών προς το δημόσιο» λέτε. Μα, αγαπητοί συνάδελφοι, ξέρετε πολύ καλά ότι το μεγάλο μέρος της οφειλής ανήκει σε μεγαλοοφειλέτες. Τα 80-85 δισεκατομμύρια ευρώ από τα 100 δισεκατομμύρια ευρώ ανήκουν σε μεγαλοοφειλέτες. Ουσιαστικά η αύξηση αιτιολογείται εξαιτίας των προσαυξήσεων των χρεών εταιρειών οι οποίες τελούν ακόμα υπό εκκαθάριση. Άρα, λοιπόν, δεν μπορεί να έχει λογική ο ισχυρισμός σας πως το ιδιωτικό χρέος αυξάνεται κυρίως από μικροοφειλέτες.
Μας κατηγορείτε, βεβαίως, πως υπάρχει αύξηση των εσόδων και πως αυτή η αύξηση προέρχεται κυρίως από υπερφορολόγηση. Όποιος δει τον προϋπολογισμό θα δει δύο πράγματα: Με προβλεπόμενη ανάπτυξη 2,5% και ιδιωτική κατανάλωση 1,1%, η αύξηση του φόρου του ΦΠΑ είναι 1,04% των έμμεσων φόρων και των άμεσων είναι 1,5%. Η αλήθεια είναι πως τα φορολογικά έσοδα αυξάνονται και αυξήθηκαν σημαντικά, αλλά να δούμε πώς αυξήθηκαν:
Αυξήθηκαν εξαιτίας της οικονομικής δραστηριότητας, αγαπητοί συνάδελφοι και νομίζω ότι κάνεις δεν μπορεί να το αμφισβητήσει αυτό, όποιες εσείς δέχεστε, όποιες εσείς θέλετε να αποδεχθείτε. Εξαιτίας, λοιπόν, της αύξησης της οικονομικής δραστηριότητας συνέβη αυτό, σύμφωνα με τα στοιχεία ΑΑΔΕ, περίοδος Ιανουάριος-Αύγουστος 2018. Τα έσοδα είναι αυξημένα κατά 624 ευρώ. Θα πούμε παρακάτω πώς βρέθηκαν τα έσοδα. Τα έσοδα βελτιώνονται εξαιτίας της συνεχούς -κι εδώ είμαστε- βελτίωσης της φορολογικής συμμόρφωσης η οποία γίνεται με στοχευμένους ελέγχους.
Ξέρετε, το ΣΕΠΕ το οποίο διαλύσατε, έκανε εξαιρετική δουλειά. Δεν έκανε μόνο στην αδήλωτη εργασία, αλλά έκανε εξαιρετική δουλειά και στην εισροή εσόδων. Έχουν υποβληθεί, λοιπόν, μέσω του προγράμματος οικειοθελούς συμμόρφωσης -και είναι μεγάλη τιμή για αυτήν την Κυβέρνηση η οποία κατάφερε να φέρει ένα τέτοιο πρόγραμμα- πεντακόσιες επτά χιλιάδες αιτήσεις. Το ελεγχόμενο εισόδημα αγγίζει τα 10,1 δισεκατομμύρια ευρώ. Αυτός ο φόρος που καταβλήθηκε ως κύριος και πρόσθετος ξεπερνάει, αγαπητοί συνάδελφοι, της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, τα 800 εκατομμύρια ευρώ. Οι έλεγχοι οι οποίοι αυξήθηκαν -ΣΕΠΕ- κατά την τουριστική περίοδο είχαν ως αποτέλεσμα τη μεγαλύτερη εισπραξιμότητα του ΦΠΑ, όπως αυτή αποτυπώνεται στις περιοδικές δηλώσεις του ΦΠΑ του τρίτου τριμήνου του 2018 -όποιος θέλει το αναζητά και όποιος θέλει το βρίσκει- και βεβαίως εξαιτίας της επέκτασης των ηλεκτρονικών συναλλαγών.
Πρόσφατη μελέτη του ΙΟΒΕ δείχνει την αύξηση των συνολικών εσόδων κατά περίπου 800 εκατομμύρια ευρώ. Είναι αλήθεια πως καθυστερήσαμε τις ηλεκτρονικές συναλλαγές -το καταλαβαίνουμε, έπρεπε στη χώρα να έχουν έρθει εδώ και δεκαετίες- αλλά νομίζω ότι αν κυβερνούσατε ακόμη, θα είχατε καθυστερήσει ακόμα περισσότερες δεκαετίες να φέρετε νομοσχέδιο, όπως είναι η εθελουσία αποκάλυψη εισοδημάτων, γιατί αυτό είναι ένα ταξικό ζήτημα για εσάς. Δεν θα το πειράζατε ποτέ.
Πάμε, λοιπόν, να δώσω και μια απάντηση για τις συντάξεις. Η καλή δουλειά στα έσοδα, οι φορολογικοί έλεγχοι, ο έλεγχος της τουριστικής περιόδου, η καλή δουλειά στον ΕΦΚΑ, η απασχόληση -πάνω από τριακόσιες χιλιάδες συνάνθρωποί μας δουλεύουν με πλήρη απασχόληση στο μεγαλύτερο μέρος από αυτό-, η αξιοποίηση της περιουσίας των οργανισμών, των ασφαλιστικών ιδρυμάτων και οι ρυθμίσεις έδωσαν την ευκαιρία μαζί με τα φορολογικά έσοδα, όπως σας είπα, χθες η Κυβέρνηση να κάνει άρση του μέτρου των περικοπών των συντάξεων. Η δουλειά ξεκίνησε από αυτήν την Κυβέρνηση την επόμενη μέρα από την ψήφισή του, γιατί πιστεύαμε πραγματικά ότι κάνοντας τη δουλειά που κάναμε -και αποδείχθηκε ότι κάναμε- θα ξεπερνούσαμε αυτό το εμπόδιο. Ακούσαμε, λοιπόν, από τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ πως καθηλώσαμε το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Σήμερα το καθηλώσαμε, χθες το μειώσει. Πριν δέκα μέρες φωνάζατε πως το είχαμε μειώσει.
Αγαπητοί συνάδελφοι, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων είναι το μεγαλύτερο πρόγραμμα των τελευταίων εννέα ετών, είτε θέλετε να το παραδεχτεί είτε όχι, και είναι ίδιο ακριβώς με τη χρονιά που διανύουμε.
Ας δούμε, όμως, το Πρόγραμμα και τι είναι αυτό: Κατευθύνεται -λέει- στα μεγάλα έργα υποδομής, στην απασχόληση, στην επιχειρηματικότητα, στην παιδεία και στην υγεία. Υπάρχει και το εθνικό σκέλος ύψους 1 δισεκατομμυρίου ευρώ το οποίο πάει για έκτακτες ανάγκες και κυρίως πάει για περιφερειακές πολιτικές. Ποιος σας είπε, όμως, ότι η αξιολόγηση ενός προγράμματος δημοσίων επενδύσεων γίνεται αριθμητικά, στη βάση του ύψους του; Δηλαδή, είναι καλύτερο ένα πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων 10 δισεκατομμυρίων ευρώ από ένα πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων 9 δισεκατομμυρίων ευρώ; Πρέπει, λοιπόν, να δούμε και την ποιοτική του διαχείριση, όχι πόσα χρήματα διαθέτουμε, αλλά πώς, πού και γιατί τα διαθέτουμε.
Όποιος έχει διαβάσει την έρευνα του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου τι διαπιστώνει; Μπορεί κάποιος να το ψάξει στο google και ο κόσμος που ακούει να πατήσει και να το δει. Τι διαπιστώνει αυτή η Έκθεση για εσάς, για τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ, για τη διαχείριση του ΠΔΕ από εσάς; Διαπιστώνει ότι το κόστος ανά χιλιόμετρο οδικών έργων αυξήθηκε έως και κατά 69% σε σχέση με το αρχικά προϋπολογισθέν. Διαχειρίζεστε δημόσιο χρήμα. Ποιος έδωσε αυτήν τη δυνατότητα; Ποιος έδωσε την άδεια να πληρώνετε ένα έργο κατά 69% περισσότερο; Διαπιστώνει, βεβαίως, ότι παραλαμβάνατε σχεδόν το 50% του έργου, το μισό έργο. Πληρώνατε 70% παραπάνω για να παραλάβετε μισό έργο. Αυτό λέγεται κουβαρνταλίκι, αλλά με ξένα κόλλυβα.
Το τρίτο σημαντικό είναι ότι υπογράφατε συμβάσεις με ιδιώτες παραχωρησιούχους πριν από την επίλυση σημαντικών προβλημάτων.
Αυτό, λοιπόν, που αντιμετωπίσαμε ήταν «παγωμένα» έργα, βαλτωμένα έργα. Υπήρχαν πολύ μεγάλες εκκρεμότητες στις απαλλοτριώσεις, πολύ μεγάλες εκκρεμότητες στα αρχαιολογικά ζητήματα, πολύ μεγάλες εκκρεμότητες σε χιλιάδες ζητήματα.
Βρήκαμε διεκδικήσεις παραχωρησιούχων προσφάτως. Ζητούσαν από εσάς 1,2 δισ. ευρώ. Κερδίσαμε 764 εκατομμύρια και έχετε το θράσος να μας λέτε πως τα υπόλοιπα 430 εκατομμύρια τα δώσαμε ως πανωπροίκια.
Ακούστε, όμως. Είμαστε απολύτως σίγουροι ότι είχατε μεγάλη απορροφητικότητα. Στην απορροφητικότητα ήσασταν πραγματικά οι καλύτεροι. Και ποιος εργολάβος δεν θα έτρεχε να πάρει ένα έργο τρεις φορές κοστολογημένο παραδίδοντας το μισό έργο;
Δεν είναι συμβουλή, αλλά είναι μία τοποθέτηση: Όταν η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ μιλάνε για ΠΔΕ, για Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, για γέφυρες, για τούνελ, για εργολάβους, για συμβάσεις, για οδικούς άξονες, θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, γιατί ο ελληνικός λαός θυμώνει, αγανακτεί και σας θυμάται. Θα έπρεπε, λοιπόν, να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί. Εξαιτίας του πολιτικού πολιτισμού το λέω, για το δικό σας καλό.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Νικόλαος Βούτσης): Κύριε Βέττα, δύο λεπτά έχετε ακόμη.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΒΕΤΤΑΣ: Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.
Ακούσαμε, λοιπόν, να μιλάνε για μόνιμη λιτότητα. Μα, οι βασικές προϋποθέσεις για να βγει η χώρα από τη μόνιμη λιτότητα είναι να βγει από το οικονομικό της πρόγραμμα και να κάνει διευθέτηση του χρέους. Το κάναμε! Και σήμερα μέσω του Προϋπολογισμού αυτού περνάμε μέτρα θετικά για τον κόσμο.
Γράφατε στο Μεσοπρόθεσμό σας διάφορα, εσείς που μιλάτε για λιτότητα, στο δικό σας Μεσοπρόθεσμο. Όποιος ανατρέξει, θα δει πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 32,7 δισ. ευρώ. Για την τελευταία δε χρονιά, τη χρονιά που διανύουμε τώρα, τέτοιες μέρες, για αυτήν την ώρα που μιλάμε στο ελληνικό Κοινοβούλιο –εάν ήσασταν κυβέρνηση-, είχατε φέρει στο Μεσοπρόθεσμό σας πρωτογενή πλεονάσματα 11,5 δισ., τον θάνατο της ελληνικής κοινωνίας.
Τελειώνω με το δυνητικό ΑΕΠ. Ξέρετε, είναι σαν το ανέκδοτο που κάποιος ζητάει από κάποιον δύο κατοστάρικα, εκείνος του δίνει ένα και του λέει: «Είμαστε πάτσι. Μου χρωστάς ένα, σου χρωστάω ένα. Είμαστε εντάξει».
Σας λέω το εξής, αγαπητοί συνάδελφοι. Είπε κάποιος συνάδελφος «αν δεν ήσασταν εσείς και ήμασταν εμείς», εσείς δηλαδή, «θα υπήρχε ένα ΑΕΠ». Ακούστε τι ψηφίσατε στο Μεσοπρόθεσμό σας: Αύξηση έμμεσων φόρων 9 δισεκατομμύρια ευρώ. Αύξηση άμεσων φόρων 9 δισεκατομμύρια ευρώ. Συρρίκνωση μισθών και συντάξεων 1,4 δισεκατομμύρια. Μείωση κονδυλίων για κοινωνική ασφάλιση και περίθαλψη 15 δισεκατομμύρια.
Με 35 δισεκατομμύρια περικοπές είχατε προβλέψει αύξηση 57 δισεκατομμύρια, κατά τον εισηγητή σας, και -ω του θαύματος!- είχατε προβλέψει και αύξηση ιδιωτικής κατανάλωσης κατά 2%. Σε έναν άνθρωπο που έχει 100 ευρώ, του κόβετε τα 40, μένει με 60, του λέτε να ψωνίζει 120, για να πιάσει 12.000 ευρώ. Νομίζω ότι αυτό, εάν δεν είναι ύβρις στην πολιτική επιστήμη, τουλάχιστον είναι ύβρις στους κόπους του ελληνικού λαού.
Κύριε Πρόεδρε, σε μισό λεπτό τελειώνω. Στο κλείσιμό μου είμαι.
Ο Προϋπολογισμός του 2019, όπως και οι προηγούμενοι, είχαν ως έναν από τους κυρίαρχους στόχους τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής, να βγει το «καράβι» μαζί, όλη η κοινωνία όρθια. Σεβαστήκαμε το δημόσιο χρήμα. Δεν το διασπαθίσαμε, δεν το κατασπαταλήσαμε, δεν το μοιράσαμε σε φίλους, κολλητούς και «ημετέρους».
Προσπαθήσαμε και θα προσπαθούμε να στηρίξουμε τον κόσμο που για δεκαετίες ήταν στο περιθώριο, ήταν έξω από τη διανομή, έξω από το κέρδος, έξω από το παιχνίδι. Προσπαθούμε να στηρίξουμε τα νέα παιδιά που ψάχνουν για αξιοκρατία και όχι τα παιδιά που ψάχνουν δουλειά μέσω μητρώων στελεχών.
Δεχθήκαμε και δεχόμαστε επιθέσεις από τις πολιτικές δυνάμεις οι οποίες έκαναν πλιάτσικο σε αυτόν τον τόπο. Αντέξαμε και θα αντέξουμε, γιατί ο κόσμος της εργασίας και της υγιούς επιχειρηματικότητας μας χρειάζεται. Αντέχουμε και θα αντέξουμε, γιατί η χώρα έχει ανάγκες για μεγάλες, προοδευτικές αλλαγές. Σε αυτές τις πολύ μεγάλες προκλήσεις, αυτή η Κυβέρνηση θα ανταποκριθεί και την άλλη τετραετία, γιατί ήταν η καθαρότερη και η πιο τίμια.
Οι προσπάθειες του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας να περάσουν όλα στη λησμονιά, αγαπητοί συνάδελφοι, δεν θα περάσει εύκολα, να το ξέρετε. Δεν θα μπούνε όσοι έφαγαν, διασπάθισαν, έκλεψαν στο ίδιο ζύγι με αυτούς που δεν έφαγαν. Αυτοί που έβαλαν τη χώρα μετά από φαγοπότι στο σκοτεινό τούνελ των μνημονίων δεν θα μπούνε στο ίδιο ζύγι με αυτούς που δύσκολα και με θυσίες την έβγαλαν. Αυτό σας το εγγυόμαστε και εμείς και περισσότερο ο ελληνικός λαός.
Σας ευχαριστώ.

Η δευτερολογία του Γενικού Εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ:

Δ. Βέττας: Το 2015 ο ελληνικός λαός σας πέταξε από το παράθυρο, το 2019 δεν θα σας ξαναβάλει από την πόρτα



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ