ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

17/12/2018

Δημ. Παπαδημούλης: Βελτιώσαμε πολλά σε ό,τι αφορά στην οικονομία, τη μείωση της ανεργίας και το κοινωνικό κράτος

Δημ. Παπαδημούλης: Βελτιώσαμε πολλά σε ό,τι αφορά στην οικονομία, τη μείωση της ανεργίας και το κοινωνικό κράτος



Συνέντευξη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του KontraChannel: Μέσα σε μια 5ετία απενεργοποιήσαμε τη ‘βόμβα’ Σόιμπλε, οικοδομήσαμε συμμαχίες, βγάλαμε την Ελλάδα από τα μνημόνια και βελτιώσαμε πολλά σε ό,τι αφορά στην οικονομία, τη μείωση της ανεργίας και το κοινωνικό κράτος

Πρέπει να επιταχύνουμε τους ρυθμούς ανάπτυξης, τον εκσυγχρονισμό και την ψηφιοποίηση της διοίκησης και της οικονομίας και να βελτιώσουμε την αποτελεσματικότητα των αρχών που αντιμετωπίζουν το έγκλημα

Συνιστώ στους πολίτες να ψηφίσουν με ανοιχτά μάτια και αυτιά στις επερχόμενες Ευρωεκλογές και να δουν τι έκαναν όσοι εκπροσώπησαν την Ελλάδα στην Ευρώπη την προηγούμενη πενταετία, να δουν το ‘φύλλο αγώνα’


Σε συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του KontraChannel (Αν. Γιάμαλη) ο Αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, επεσήμανε τα ακόλουθα:

Είχαμε δύο ομιλίες με πολύ έντονο προεκλογικό άρωμα αυτό το Σαββατοκύριακο. Την μεν ομιλία του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, τη δε ομιλία του Κυρ. Μητσοτάκη στο Συνέδριο της ΝΔ. Τι συμπεράσματα βγάλατε;

Νομίζω ότι η ομιλία του Πρωθυπουργού σηματοδοτεί την αφετηρία μιας νέας εποχής για τη χώρα, όπου βγαίνοντας από τα μνημόνια έχουμε μια ανάκαμψη της οικονομίας και μια βαθμιαία επούλωση των πληγών, που προκάλεσαν η χρεοκοπία και τα μνημόνια, και θα σας έλεγα ότι ήταν μια ομιλία που τόνωσε την αυτοπεποίθηση όσων συμπαθούν τον ΣΥΡΙΖΑ.
Θεωρώ ότι είναι μια αφετηρία ανάκαμψης και για τον ΣΥΡΙΖΑ. Η χώρα έχει μπει σε μια ανάκαμψη και ο ΣΥΡΙΖΑ θα ακολουθήσει μια παράλληλη πορεία ανάκαμψης και νομίζω ότι έχει τις περισσότερες πιθανότητες να κερδίσει και το ντέρμπι των προσεχών εκλογών. Αυτό φάνηκε και στο συνέδριο της ΝΔ, όσο κι αν σας φαίνεται περίεργο.
Πρώτον, γιατί είδα έναν Κυριάκο Μητσοτάκη πάρα πολύ νευρικό, φοβισμένο, γι’ αυτό και αποφεύγει το άμεσο debate με τον Τσίπρα. Ο Τσίπρας τού έριξε το γάντι και αυτοί τον παραπέμπουν στις εκλογές, δηλαδή, «μακριά από μας…»!
Και είναι η πρώτη φορά που γίνεται συνέδριο της ΝΔ και δεν καλείται ο ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό κατά τη γνώμη μου δεν είναι μόνο ένα «unfair» από πλευράς πολιτικού πολιτισμού. Δείχνει μεγάλα ζόρια.
Στο ίδιο το συνέδριο της ΝΔ είδα το πολιτικό αφεντικό, τον Σαμαρά, να δίνει τη γραμμή, πολύ δεξιά, εμφυλιοπολεμικά, με μια φρασεολογία που θύμιζε, όχι την ΕΡΕ του Καραμανλή, αλλά την ακροδεξιά πτέρυγα της ΕΡΕ του Καραμανλή, του Καραμανλή του ’61, όχι του Καραμανλή μετά το ’74.
Και καμιά φορά έδιναν την εντύπωση, αυτή η ακροδεξιά τριάδα, ο Σαμαράς, ο Γεωργιάδης και ο Βορίδης, ότι αυτοί είναι τα αφεντικά. Τους έφερε ο Σαμαράς με μεταγραφή από το ΛΑΟΣ και τους αναβάθμισε, τους έβαλε στη «μαρκίζα» ο Μητσοτάκης και αυτός δίνει την εντύπωση του «αυτοφωράκια», αυτού που τον βάζουν υπεύθυνο στο «μαγαζί» και άλλοι κάνουν το κουμάντο.

Η ΝΔ διατείνεται ότι είναι ένα φιλελεύθερο κόμμα…

Ναι, διατείνεται ότι είναι ένα φιλελεύθερο κόμμα, αλλά δυστυχώς το εμπόρευμα που πουλάει και προβάλλει είναι ολοένα και πιο ακροδεξιό. Το τελευταίο «unfair» του Μητσοτάκη, γιατί κάνει πολλά, είναι το «πούλησαν τη Μακεδονία για να πάρουν τις συντάξεις». Είχε εκεί έναν εκ των υπευθύνων για τη «συναλλαγή», τον Βέμπερ, είχε τον επίτροπο της Ελλάδας, τον κ. Αβραμόπουλο.
Και οι δύο αρνήθηκαν να δώσουν στήριξη σ’ αυτή τη θεωρία. Γιατί, για να στηριχτεί μια τέτοια συκοφαντία, εντελώς αντι-πατριωτική, θα έπρεπε να μας πει ο κ. Μητσοτάκης ποιοι από τους δικούς του έκαναν αυτή τη συναλλαγή, η Μέρκελ ή ο Γιούνκερ;
Aυτό που είναι αλήθεια και το έκρυψαν κάτω από το χαλί, γιατί πουλάνε ψέματα στους οπαδούς τους, είναι ότι και το ΕΛΚ, και οι δικοί τουΜέρκελ, Γιούνκερ, Βέμπερ, Αβραμόπουλος, στηρίζουν τη Συμφωνία των Πρεσπών. Έχετε ακούσει τον Αβραμόπουλο να λέει μία κουβέντα για τη συμφωνία αυτή; Καμία.

Ο κόσμος στη Βόρεια Ελλάδα δεν βλέπει θετικά τη Συμφωνία.

Είναι γεγονός, όμως κάθε μέρα που περνά θα αυξάνεται ο αριθμός αυτών που καταλαβαίνουν και θα πείθονται ότι μετά από 25-30 χρόνια διαδοχικών ηττών για την Ελλάδα, αυτό που πετύχαμε ήταν το καλύτερο δυνατόν για τη χώρα, γιατί επιβάλλουμε σε μια άλλη χώρα να αλλάξει το όνομά της, να αλλάξει το Σύνταγμά της, εγκαταλείποντας και αφαιρώντας όλα τα αλυτρωτικά στοιχεία και τρίτον γιατί υπογράφουν με «βούλα και υπογραφή» ότι είναι Σλάβοι, μιλούν μια νοτιοσλαβική γλώσσα και δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με τον Μέγα Αλέξανδρο, τον Φίλιππο και τον πολιτισμό και τις κατακτήσεις της Αρχαίας Ελληνικής Μακεδονίας.
Αυτά τα πέτυχε αυτή η κυβέρνηση. Όλος ο πλανήτης στηρίζει τη Συμφωνία των Πρεσπών, πλην τριών προσώπων: Του Πούτιν, που και αυτός το έβαλε στην άκρη όταν πήγε ο Τσίπρας εκεί, του Ερντογάν για τους λόγους που καταλαβαίνουμε, και του Όρμπαν, που δεν στηρίζει όμως τον Μητσοτάκη, αλλά στηρίζει τον Γκρούεφσκι.
Η γνώμη μου είναι ότι οι εκλογές θα κριθούν από την οικονομία. Υπάρχει ένα 25% έως 30% των πολιτών που είναι ακόμα αναποφάσιστοι. Οι περισσότεροι από αυτούς είναι πρώην ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ, διστακτικοί και απογοητευμένοι. Το φύλλο αγώνα της τετραετίας γράφει πού ήταν η ανεργία το 2015 και πού είναι τώρα, που από το 27% έπεσε στο 18%. Πού ήταν η ύφεση και πού έχει πέσει τώρα, τι κάναμε στο κοινωνικό κράτος, τι κάναμε για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, τι κάναμε για τον περιορισμό των σκανδάλων, τι κάναμε για να στριμώξουμε την ασυδοσία των ολιγαρχών. Αυτό το φύλλο αγώνα νομίζω ότι θα κρίνει τα πράγματα.
Παρένθετα να πω ότι δεν άκουσα ούτε μια λέξη αυτοκριτικής στο συνέδριο της ΝΔ. Είναι το κόμμα που το 2009 άφησε τη χώρα με έλλειμμα 15,1%. Έστελναν «μαγειρεμένα» στοιχεία στην Κομισιόν ότι είχαμε έλλειμμα 6% και αυτό ήταν 15%. Αυτό έφερε -μαζί με λάθη, σκάνδαλα, ασυδοσίες και με ευθύνη και του ΠΑΣΟΚ- τη χρεοκοπία και τα μνημόνια.
Οι πολίτες ξέρουν ότι το 2014, όταν τέλειωσε η κυβέρνηση Σαμαρά, ήμασταν ακόμα μέσα στα μνημόνια, το επιτόκιο στις αγορές ήταν πάνω από 9% και μέσα σε αυτά τα τέσσερα χρόνια είχαν υποστεί τις μεγαλύτερες περικοπές συντάξεων, μισθών, κοινωνικών δικαιωμάτων, κατάργηση συλλογικών συμβάσεων.
Θα με ρωτήσετε, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έκανε κανένα λάθος; Έκανε, πρόσθεσε και αυτός κάποια αρνητικά μέτρα, αλλά είναι το κόμμα που έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια και τώρα αν βγει κανείς στο δρόμο θα δει ότι κάτι έχει αρχίσει να βελτιώνεται. Όχι μόνο σε θέσεις εργασίας, αλλά και σε τζίρο στα καταστήματα.

Τρία χρόνια, λέγεται, ότι δεν πείσατε τον κόσμο. Θα το καταφέρετε μέσα σε κάποιους μήνες, είτε οι εκλογές έρθουν την άνοιξη, είτε το φθινόπωρο;

Συνηθίζω να είμαι ειλικρινής. Ένα από τα αρνητικά μας είναι ότι τάξαμε περισσότερα από όσα μπορούσαμε να ικανοποιήσουμε, γιατί ελπίζαμε ότι μετά την Ελλάδα θα υπήρχαν κι άλλες χώρες, που θα είχαν μια προοδευτική αλλαγή και αυτό δεν ήρθε. Αυτό μας δυσκόλεψε να βγάλουμε τη θηλιά από το λαιμό του ελληνικού λαού και μας ανάγκασε να κάνουμε πίσω σε κάποια πράγματα και να δεχτούμε κάποιες αρνητικές γραμμές σ’ αυτό που ονομάζεται τρίτο μνημόνιο και ήταν ένας δύσκολος συμβιβασμός.
Αλλά πήγαμε στον ελληνικό λαό και τον ρωτήσαμε ποιον θέλει να του βγάλει τη θηλιά από το λαιμό του, αυτόν που του την έβαλε, τον Μητσοτάκη, τον Σαμαρά, τον Βενιζέλο, τον Παπανδρέου ή τον Τσίπρα, που έκανε ότι μπορούσε. Και ο λαός είπε τον Τσίπρα.
Τώρα, πρέπει να έχουμε επίγνωση αυτού του πράγματος και πρέπει να βελτιώσουμε τις επιδόσεις μας. Έχω ένα επιχείρημα γι’ αυτόν τον κόσμο. Εάν καταφέραμε να κάνουμε πέντε πραγματάκια θετικά, που τα ξέρει ο κόσμος και που αυτές τις μέρες ψηφίζονται και εφαρμόζονται, -το κοινωνικό μέρισμα, το εγγυημένο εισόδημα, τη μείωση της ανεργίας, την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για 1.5 εκατ. ανασφάλιστους- αν αυτά τα καταφέραμε με Σόιμπλε απέναντι και μέσα στο μνημόνιο, προφανώς μπορούμε να καταφέρουμε πολύ περισσότερα πράγματα χωρίς αυτή τη θηλιά, την επόμενη 4ετία.
Τώρα, ο πήχης ο δικός μας πρέπει να μπει πιο ψηλά. Πρέπει να επιταχύνουμε σε δυο τομείς: Eπιτάχυνση των ρυθμών ανάπτυξης, που σημαίνει περισσότερες επενδύσεις και γρηγορότερα, γιατί αυτό θα φέρει δουλειές. Και ο δεύτερος τομέας είναι η βελτίωση της αποτελεσματικότητας των αρχών που αντιμετωπίζουν το έγκλημα, είτε αυτό είναι οικονομικό -φοροδιαφυγή, το έγκλημα των «λευκών κολλάρων», οι τύποι που κλέβουν και τη ζημιά την φορτώνεται ο ελληνικός λαός- ή την κλασσική παραβατικότητα, που δημιουργεί ένα αίσθημα ανασφάλειας και πρέπει να αντιμετωπίζεται.

Ξεκινήσατε από το 2015 να μιλάτε για έναν ανένδοτο αγώνα απέναντι στη διαφθορά. Θα μπορούσε κανείς να πει ότι η σκανδαλολογία σάς γυρνάει μπούμερανγκ…

Η σκανδαλολογία δεν είναι καλό πράγμα. Αυτό που είναι καλό και πρέπει να γίνεται είναι να αντιμετωπίζονται τα σκάνδαλα με την τιμωρία όσων ενέχονται σ’ αυτά. Αυτό ακριβώς, νομίζω, ότι είναι το στοίχημα γι’ αυτήν την κυβέρνηση, αυτή την περίοδο.
Να περιοριστεί η διαφθορά και έχουν γίνει βήματα, να περιοριστεί η φοροδιαφυγή και έχουν γίνει βήματα, στην αντιμετώπιση της διαφθοράς των πολιτικών δεν έχουν γίνει ικανοποιητικά βήματα. Άρα, παρά τα βήματα με τον Τσοχατζόπουλο και την προφυλάκιση του Παπαντωνίου, υπάρχει ένα μεγάλο εμπόδιο: Το άρθρο 86 παρ.2, αυτή η άθλια διάταξη του συντάγματος, που οδηγεί στην ατιμωρησία και την υπερπροστασία των πολιτικών. Αν δεν αλλάξει αυτό το άρθρο, δεν αλλάζει τίποτα.
Ρίχνω το γάντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη: Να πάψει να λέει ότι αν δεν αλλάξει το άρθρο 16 δεν θα ψηφίσει τίποτα, γιατί αυτό μου «μυρίζει» ότι προβάλλει το άρθρο 16 γιατί δεν θέλει να αλλάξει το άρθρο 86.

Θα έλεγε κανείς ότι τις τελευταίες μέρες υπάρχει ένα σκάνδαλο που ακουμπάει και τον ΣΥΡΙΖΑ, εννοώ την υπόθεση Πετσίτη…

Τον κ. Πετσίτη εγώ δεν τον ξέρω, ούτε και θέλω να τον γνωρίσω, γιατί τον βλέπω να φωτογραφίζεται με τους πάντες, και αυτόν που φωτογραφίζεται με τους πάντες δεν τον «γουστάρω», για να το πω λαϊκά.
Αλλά, για να μην τον ξέρω εγώ που είμαι εκ των ιδρυτικών στελεχών του Συνασπισμού και του ΣΥΡΙΖΑ και από τους βασικούς ανθρώπους που συνομιλούν με τον Πρωθυπουργό, με τους υπουργούς, με τα επιτελεία, σημαίνει ότι αποκλείεται να είχε κάποιο ρόλο είτε στο κόμμα, είτε στην κυβέρνηση.
Δεν είμαι χθεσινός στον ΣΥΡΙΖΑ. Είμαι από τα 18 μου σταθερά στην Αριστερά και όταν μπήκα στον χώρο αυτόν και ήταν μικρός με ποσοστά 1% έως και 5% ούτε και ονειρευόμουν ότι θα γινόμουν Αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου ή επικεφαλής των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτοί που με έκαναν να μπω στην Αριστερά με δίδαξαν ότι πάνω από όλα πρέπει να προσέχουμε το ήθος και το ύφος, τη συμπεριφορά μας, και αν ποτέ είμαστε στα πράγματα να μην γίνουμε σαν τους άλλους.
Για την υπόθεση Πετσίτη δεν ξέρω και ούτε θέλω να μάθω. Όποιος έχει στοιχεία που να εμπλέκουν τη δράση αυτού του προσώπου με κυβερνητικές αποφάσεις ή που επηρεάζουν το δημόσιο χρήμα, να τα θέσει στη Βουλή, να τα θέσει στη Δικαιοσύνη και να τα δώσει στη δημοσιότητα.
Κατά τα άλλα, δεν νομίζω ότι μπορεί αυτό να ισοφαρίσει στη ζυγαριά αυτά που οι πάντες γνωρίζουν: Ότι έχουμε χάσει δισεκατομμύρια, και, εννοώ τη σκανδαλώδη διαχείριση του δημοσίου χρήματος και υποθέσεις όπως ΚΕΕΛΠΝΟ, Νovartis, κ.λπ..
Θα ήθελα μια συμμαχία εντίμων στην πολιτική ζωή, όπου τα κόμματα να μην μετατρέπονται σε ασπίδα προστασίας διεφθαρμένων στελεχών τους. Αν υπάρχουν στελέχη που έβαλαν το χέρι στο μέλι να τιμωρηθούν. Αυτό δεν σημαίνει ότι όλα τα στελέχη των κομμάτων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ είναι όλα σκάρτα. Το ίδιο θα ισχύσει, αν ο μη γένοιτο, μεθαύριο βρεθεί στέλεχος της Αριστεράς να έχει κάνει κάτι τέτοιο.
Γι’ αυτό λέω, ας βγάλουμε τα χρωματιστά γυαλιά της κομματικής σκοπιμότητας. Αυτή η λογική που υπάρχει και σε δημοσιογράφους και σε πολιτικούς, ότι μπορούν να παραπλανήσουν και να κρυφτούν, δεν περνάει. Ο κόσμος ξέρει και ποιοι χρεοκόπησαν την χώρα, ξέρει ποιοι έβαλαν το χέρι στο μέλι και θέλει να δει πώς θα τελειώσουμε με αυτά τα φαινόμενα και να κάνουμε τη χώρα μας καλύτερη. Δεν πείθεται ο κόσμος από τη ΝΔ που χρεοκόπησε και τη χώρα και το κόμμα της, ότι τώρα θα καταφέρει να νοικοκυρέψει τα πράγματα.
Ο Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ, που είναι ένα κόμμα αριστερό και δεν θα αλλάξουμε τη ρότα μας, καταφέραμε να νοικοκυρέψουμε τη χώρα. Τώρα, που λόγω του πόστου μου, συνομιλώ με κορυφαίους στην Ευρώπη, οι πάντες, ακόμα και οι δεξιοί πολιτικοί, ακόμη και επενδυτές, ακόμη και οι διπλωμάτες, ακόμη και ξένοι δημοσιογράφοι, αναγνωρίζουν ότι στα χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ περιορίστηκε η ασυδοσία των ολιγαρχών, η πολιτική διαφθορά…
Παρέλειψα να πω ακόμα ένα πράγμα που πρέπει να επιταχύνουμε: Tον εκσυγχρονισμό και την ψηφιοποίηση της διοίκησης και της οικονομίας. Διότι όσο πιο πολύ απλοποιείς κάποιες διαδικασίες, τόσο ευκολότερα θα γίνουν επενδύσεις, τόσο λιγότερο θα ταλαιπωρείται ο πολίτης στον γκισέ, τόσο λιγότερος χρόνος θα χάνεται στη γραφειοκρατία για να γίνεται δουλειά που να παράγει πλούτο.
Αυτός ο τόπος δεν έχει μονάχα ελαττώματα, έχει πάρα πολλά πλεονεκτήματα και υπάρχουν χιλιάδες άνθρωποι της νέας γενιάς με γνώσεις, με μυαλό, με εμπειρία, οι οποίοι λαχταράνε να γυρίσουν πίσω στην πατρίδα. Κι αν γυρίσουν θα φέρουν μαζί τους και μια νοοτροπία αλλαγής σε πράγματα που είμαστε πάρα πολύ πίσω. Αυτοί οι άνθρωποι θα γυρίσουν μόνο με την ανάπτυξη της οικονομίας, που θα φέρει και τους καλύτερους μισθούς.
Και να πω και δυο καλές κουβέντες για την κυβέρνηση: Πρώτον, για την κατάργηση του υποκατώτατου μισθού για τους νέους κάτω των 25 ετών, που θα σημάνει αυτομάτως αύξηση 15% και δεύτερον, για τα πιλοτικά προγράμματα του ΟΑΕΔ για τους νέους επιστήμονες με καλά πτυχία και μεγάλη εξειδίκευση. Αυτές οι θέσεις έχουν μπει στο ραντάρ των παιδιών που είναι έξω και ψάχνουν την ευκαιρία αυτή.

Ποιο είναι το επίδικο των ευρωεκλογών;

Αυτές οι εκλογές είναι οι πιο σημαντικές ευρωεκλογές των τελευταίων δεκαετιών. Επομένως ο κόσμος ναμην τις σνομπάρει και να πάει να ψηφίσει. Και καθώς θα είναι μαζί και οι αυτοδιοικητικές, νομίζω θα έχουμε μια μαζική συμμετοχή.
Επίσης, συνιστώ στους πολίτες να ψηφίσουν με ανοιχτά μάτια και αυτιά και να δουν τι έκαναν όσοι εκπροσώπησαν την Ελλάδα στην Ευρώπη την προηγούμενη πενταετία, να δουν το «φύλλο αγώνα».
Σε ό,τι με αφορά, ως επικεφαλής των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και ο μόνος Έλληνας Αντιπρόεδρος, θέλω να σας πω ότι σε μια 5ετία, που η Ευρώπη δυστυχώς έκανε βήματα προς τα πίσω, εμείς καταφέραμε αρκετά πράγματα: Απενεργοποιήσαμε τη «βόμβα» Σόιμπλε, οικοδομήσαμε συμμαχίες, βγάλαμε την Ελλάδα από την ύφεση και από τα μνημόνια και βήμα- βήμα γίνεται χώρα αξιοσέβαστη, ενώ βελτιώσαμε πάρα πολλά σε τομείς που αφορούν κοινοτικά προγράμματα.
Αυτή τη στιγμή η Ελλάδα είναι πρώτη σε απορρόφηση κοινοτικών κονδυλίων και αυτή η δουλειά οφείλεται σε μια συνεργασία που είχα με τον Τσίπρα και με το οικονομικό επιτελείο μέσα σε δύσκολες συνθήκες. Επομένως, και παρόλο που έχουμε μείνει τρεις ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, πιστεύω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ με μια πολιτική πλατιών συνεργασιών παίζει έναν ρόλο πολύ σημαντικό και πιστεύω ότι θα πάμε πολύ καλά και στις ευρωεκλογές.



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ