ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

17/12/2018

Θ. Φωτίου: Προϋπολογισμός που καταγράφει την επιστροφή της οικονομίας στην ανάπτυξη - βίντεο

Θ. Φωτίου: Προϋπολογισμός που καταγράφει την επιστροφή της οικονομίας στην ανάπτυξη - βίντεο



.

«Ψηφίζουμε αύριο, μετά την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια, ένα προϋπολογισμό που καταγράφει την επιστροφή της οικονομίας στην ανάπτυξη με ποσοστό 2,5%, το υψηλότερο της τελευταίας δεκαετίας», τόνισε η Αναπληρώτρια Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου, κατά την ομιλία της στη Βουλή, στη συζήτηση για τον Προϋπολογισμό του 2019.

 

«Η ανάπτυξη επιτυγχάνεται χωρίς περικοπές συντάξεων, χωρίς αύξηση ασφαλιστικών εισφορών, με μείωση του φόρου επιχειρήσεων και, κυρίως, με την αύξηση του κατώτατου μισθού και των κοινωνικών δαπανών», επισήμανε η Αναπληρώτρια Υπουργός.

Αναφερόμενη στις πολιτικές της Κυβέρνησης για τη στήριξη του κοινωνικού κράτους, η κ. Φωτίου υπογράμμισε ότι «το 2015 παραλάβαμε προϋπολογισμό για την πρόνοια 790 εκατ. ευρώ. Μέσα σε τρία δύσκολα χρόνια, αυξήσαμε τον προϋπολογισμό κατά 408%, από 790 εκατ. ευρώ σε 3,2 δις ευρώ».

«Εμείς πιστεύουμε, αντίθετα από τον κ. Μητσοτάκη και τον ΣΕΒ, ότι οι υψηλές δαπάνες για την πρόνοια είναι απαραίτητες για την κοινωνία και, ταυτόχρονα, είναι αναπτυξιακές. Το 2015 η χώρα κατέγραφε τα υψηλότερα ποσοστά φτώχειας και παιδικής φτώχειας στην Ευρώπη. Αυτό το “success story” μας παραδώσατε» τόνισε η κ. Φωτίου.

«Καταφέραμε να αντιστρέψουμε την πορεία κοινωνικής διάλυσης και τώρα ακούμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έφτιαξε ένα κράτος επιδομάτων. Πείτε μας, ποια επιδόματα θα κόψετε;» αναρωτήθηκε η Αναπληρώτρια Υπουργός και συμπλήρωσε ότι «την απάντηση την έδωσε ο κ. Μητσοτάκης στη ΔΕΘ, που είπε ότι θα ενσωματώσει όλα τα επιδόματα στο ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, που χθες εξήγγειλε ότι θα είναι 900 εκατ. ευρώ. Εμείς ήδη δίνουμε 850 εκατ. ευρώ για το ΚΕΑ και συνολικά για όλα τα επιδόματα 3,2 δις ευρώ. Δηλαδή, θα κόψει τα επιδόματα όλων που δεν είναι ακραία φτωχοί. Αυτό ήταν το σχέδιο του ΔΝΤ που αντιγράφει η ΝΔ, το οποίο ζητούσε ψαλίδι σε συντάξεις, επιδόματα ανεργίας, γάμου, μητρότητας, κηδείας, δαπάνες δημοσίων ιδρυμάτων, ΑμεΑ, ηλικιωμένων, οικογενειακά επιδόματα και επιδόματα αναπηρίας, επιδότηση φοιτητικής στέγης, μεταφορά μαθητών και πολυτέκνων».

Η κ. Φωτίου αναφέρθηκε στις αλλαγές του μοντέλου της πρόνοιας, τονίζοντας ότι «ιδρύουμε κράτος πρόνοιας για όλους τους πολίτες και όχι μόνο για τους φτωχούς, διαφανές με ψηφιακές παροχές και υπηρεσίες που καταργούν τις πελατειακές σχέσεις και την γραφειοκρατία».

«Η ΝΔ επιχειρεί την εθνικιστική αναδίπλωση, μπολιάζοντας τα ακροατήρια της με τον χρυσαυγίτικο λόγο. Αυτό θα είναι το επίδικο των εκλογών. Ο διχασμός ή η κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη», υπογράμμισε η Αναπληρώτρια Υπουργός.

Ακολουθεί ολόκληρη η ομιλία

Κυρίες και κύριοι βουλευτές,

Ψηφίζουμε αύριο μετά την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια, ένα προϋπολογισμό που καταγράφει ότι η οικονομία επέστρεψε στην ανάπτυξη με ποσοστό 2,5%, το υψηλότερο της τελευταίας δεκαετίας.

Η ανάπτυξη αποτυπώνεται με την αύξηση της απασχόλησης, των εξαγωγών, της ζήτησης και των εσόδων του ΕΦΚΑ για τρίτη συνεχή χρονιά.

Η ανάπτυξη επιτυγχάνεται χωρίς περικοπές συντάξεων, χωρίς αύξηση ασφαλιστικών εισφορών που αντίθετα μειώνονται για αυτοαπασχολούμενους αγρότες και ελευθέρους επαγγελματίες και με μείωση του φόρου επιχειρήσεων.

Κυρίως όμως επιτυγχάνεται με την αύξηση του κατώτατου μισθού τον Φεβρουάριο και με την αύξηση των κοινωνικών δαπανών.
Όσο για τις επενδύσεις καταγράφουν τα υψηλότερα ποσοστά της δεκαετίας (11,9% από 9,8%).

Αυτά είναι τα πρώτα δείγματα γραφής της κυβέρνησης μας που θα ήταν αδύνατο να συμβούν αν δεν είχαμε βγει από τα μνημόνια.

Ακολουθούν και άλλα, θα τα δείτε τη νέα χρονιά. Αυτό φοβάται η ΝΔ. Να δει ο λαός τι μπορεί να κάνει αυτή η κυβέρνηση εκτός μνημονίων. Τώρα ήρθε η δίκη μας ώρα.

Ανάπτυξη με αύξηση των κοινωνικών δαπανών σημαίνει αύξηση των δαπανών για την πρόνοια. Αυξάνουμε τον προϋπολογισμό της πρόνοιας κατά 75%.

Δηλαδή από 1,836 δισ. ευρώ που είναι σήμερα σε 3,225 δισ. ευρώ το 2019.
Το 2015 παραλάβαμε προϋπολογισμό 790 εκατ. ευρώ και 54 υπαλλήλους στην πρόνοια. Αυτό το προνοιακό κράτος παραδώσατε. Μέσα σε τρία δύσκολα χρόνια, αυξήσαμε τον προϋπολογισμό κατά 408 %, από 790 εκατ. ευρώ σε 3,225 δις. ευρώ.

Διότι πιστεύουμε ότι οι υψηλές δαπάνες για την πρόνοια είναι απαραίτητες για την κοινωνία και ταυτόχρονα είναι αναπτυξιακές. Αντίθετα από τον κ. Μητσοτάκη και τον ΣΕΒ, δεν υπήρχαμε στον ευρωπαϊκό προνοιακό χάρτη, ακόμη και τις εποχές της ευμάρειας. Με την κρίση εκείνο το σύστημα κατέρρευσε.

Το 2015 η χώρα κατέγραφε τα υψηλότερα ποσοστά φτώχειας και παιδικής φτώχειας στην Ευρώπη. Αυτό το «success story» μας παραδώσατε.
Με τα άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, την πτώση της ανεργίας, το ΚΕΑ και την πρόσβαση 2,5 εκ. ανασφάλιστων στο δημόσιο σύστημα υγείας ρίξαμε τα ποσοστά φτώχειας και παιδικής φτώχειας κατά 2 μονάδες το 2017 με εισοδήματα του 2016, δηλαδή τα δυο πρώτα χρόνια. Εμείς διαθέσαμε, 1,6 δις. ευρώ μέσα σε τρία χρόνια οικονομικής ασφυξίας, όταν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ για 5 χρόνια δεν είχαν δαπανήσει ούτε ένα ευρώ για τους αδύναμους που ξαφνικά θυμήθηκε ο κ. Μητσοτάκης.

Αντιστρέψαμε την πορεία κοινωνικής διάλυσης που παραλάβαμε, αλλά αυτό δεν φτάνει.

Παραλάβαμε ένα πελατειακό, επιδοματικό και ιδρυματικό κράτος. 200 επιδόματα που δίνονταν από 120 διαφορετικές πηγές. Χιλιάδες ιδρύματα που κανείς δεν ήξερε πόσα ήταν και πόσους εξυπηρετούσαν.
Οι πολίτες έπρεπε να έχουν σχέση με κάποιο κέντρο εξουσίας για να μάθουν τι δικαιούνται και για να το πάρουν με ατελείωτη γραφειοκρατία. Τώρα ακούμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έφτιαξε ένα κράτος επιδομάτων. Πείτε μας ποια επιδόματα θα κόψετε;

Την απάντηση την έδωσε ο κ. Μητσοτάκης στη ΔΕΘ που είπε ότι θα ενσωματώσει όλα τα επιδόματα στο ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα που χθες εξήγγειλε ότι θα είναι 900 εκατ. ευρώ (0,5% του ΑΕΠ). Εμείς ήδη δίνουμε 850 εκατ. ευρώ στο ΚΕΑ και συνολικά για όλα τα επιδόματα 3,2 δις ευρώ.
Κάντε το λογαριασμό.

Δηλαδή θα κόψει τα επιδόματα όλων που δεν είναι ακραία φτωχοί (δηλαδή σε μια 4μελη οικογένεια που το εισόδημα της είναι πάνω από 5.000 ευρώ το χρόνο). Αυτό ήταν το σχέδιο του ΔΝΤ που αντιγράφει η ΝΔ που ζητούσε ψαλίδι σε συντάξεις, επιδόματα ανεργίας, γάμου, μητρότητας, κηδείας, δαπάνες δημοσίων ιδρυμάτων, ΑμεΑ, ηλικιωμένων, οικογενειακά επιδόματα και επιδόματα αναπηρίας, επιδότηση φοιτητικής στέγης, μεταφορά μαθητών και πολυτέκνων.

Δεν κόψαμε ούτε ένα ευρώ. Αντίθετα τα αυξήσαμε.

Επανέρχομαι, ποια από τα επιδόματα του ΣΥΡΙΖΑ θα κόψετε; Ποιος ο προϋπολογισμός της πρόνοιας που προτείνει η ΝΔ για το 2019;
Δεν έχετε πρόγραμμα για την πρόνοια, ούτε προϋπολογισμό μόνο επικοινωνιακά πυροτεχνήματα και κροκοδείλια δάκρυα για το παιδί, την υπογεννητικότητα και το δημογραφικό, που ανακαλύψατε μόλις την τριετία 2015-2018. Πριν από 20 χρόνια η διακομματική επιτροπή σας είπε στη βουλή τι να κάνετε για το δημογραφικό. Δεν κάνατε τίποτα.

Για εμας όμως η τεράστια αύξηση του προϋπολογισμού της πρόνοιας δεν αρκεί. Χρειάζεται αλλαγή του προνοιακού μοντέλου. Μόνο αυτός ο συνδυασμός καταπολεμά τις κοινωνικές ανισότητες οι οποίες και τις εποχές της ευμάρειας κατέγραφαν πολύ υψηλούς δείκτες στην Ελλάδα.
Με τις πολιτικές μας ρίξαμε για πρώτη φορά το δείκτη της ανισότητας στην Ελλάδα. Γι’ αυτό παράλληλα με την αύξηση δαπανών αλλάζουμε το μοντέλο της πρόνοιας σε δυο άξονες:

1ον Ιδρύουμε κράτος πρόνοιας για όλους τους πολίτες και όχι μόνο για τους φτωχούς.

 Έτσι ενισχύεται η κοινωνική συνοχή, μειώνονται οι ανισότητες και βελτιώνονται οι δείκτες ανάπτυξης όπως απέδειξαν οι χώρες του Βορρά που το εφαρμόζουν. Αυτό το εφαρμόσαμε για το παιδί:

 153.000 σχολικά γεύματα για όλα τα παιδιά, κάθε μέρα, το 2019. Μέχρι το 2021 όλα τα παιδιά του δημοτικού (500.000) θα έχουν ζεστά ποιοτικά σχολικά γεύματα.

 Αύξηση του επιδόματος για το παιδί από 650 εκατ. ευρώ σε 1,02 δις. το 2018 με αποτέλεσμα από 1.440.000 παιδιά πέρυσι, μέσα σε ένα χρόνο, να παίρνουν το επίδομα 1.573.000 παιδιά. Η ΝΔ λέει ότι θα επαναφέρει το επίδομα τριτέκνων και πολυτέκνων.

Αγνοεί ότι με το δικό μας σύστημα, το 55% των πολυτέκνων και τριτέκνων έχουν αύξηση και για όσους έχουν ένα ή δύο παιδιά, η αύξηση κυμαίνεται από 75% έως 110%.

Τι εννοεί ότι θα επαναφέρει το παλιό σύστημα; Θα το κόψει;

 Αύξηση των voucher για βρεφονηπιακούς σταθμούς από 79.000 το 2015 σε 127.000 το 2018 δηλαδή 48.000 επιπλέον παιδιά με στόχο τα 145.000 παιδιά το 2019 και 2020 και ίδρυση 30.000 νέων θέσεων μέχρι τότε. Αντιπαρέρχομαι τις εξαγγελίες του κ. Μητσοτάκη που δείχνουν πλήρη άγνοια του προβλήματος με αποτέλεσμα να υποστηρίζει ότι με 100 ευρώ λιγότερα από όσα δίνουμε εμείς για κάθε voucher θα βρουν όλα τα παιδιά σε βρεφονηπιακούς σταθμούς.

Ξέρετε κ. Μητσοτάκη εμείς δώσαμε για το παιδί μέσα σε τρία δύσκολα χρόνια 1,3 δις. ευρώ, δηλαδή 500 εκατ. ευρώ παραπάνω. Ελπίζω να μην εννοείτε ότι ξαναγυρίζετε στα 800 εκατ. ευρώ και εκεί θα προσθέσετε το διχίλιαρο για κάθε νέα γέννηση.

 Το επίδομα στέγης (400 εκατ. ευρώ) επίσης δεν αφορά την ακραία φτώχεια αφού θα το πάρουν 400.000 οικογένειες για ενοίκιο η δάνειο.

 Οριζόντια πολιτική είναι η αποϊδρυματοποίηση, ο νόμος για την αναδοχή και υιοθεσία και οι κατασκηνώσεις για όλα τα παιδιά.

2ον Το νέο προνοιακό κράτος θα είναι διαφανές με ψηφιακές παροχές και υπηρεσίες που καταργούν τις πελατειακές σχέσεις και την γραφειοκρατία.

Είναι τα ψηφιακά 242 Κέντρα Κοινότητας, η καρδιά της πρόνοιας των δήμων όπως ομολογούν όλοι, που όχι τυχαία καταψήφισε η ΝΔ. Σε αυτά ιδρύουμε επιπλέον 100 κέντρα στήριξης της οικογένειας και 150 κέντρα Ολοκληρωμένης Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΟΦΗΛΙ) που συντονίζουν τους 3.200 (νέους μόνιμους υπαλλήλους) του προγράμματος «Βοήθεια στο σπίτι», τα ΚΑΠΗ και τα ΚΗΦΗ. Είναι ο ψηφιακός ΟΠΕΚΑ που αποδίδει με διαφάνεια, ταχύτητα και διασταύρωση 6 βάσεων δεδομένων όλα τα επιδόματα και τις παροχές από τις αρχές του 2019 κάθε μήνα την ίδια μέρα τα αναπηρικά επιδόματα. Είναι ο ηλεκτρονικός φάκελος της αναπηρίας που καταργεί το ποσό των 46 ευρώ και διευκολύνει τον ανάπηρο. Είναι η ψηφιακή καταγραφή των ιδρυμάτων και η ψηφιακή εφαρμογή του νόμου για την αναδοχή και υιοθεσία που θα ανοίξει τον νέο χρόνο. Είναι ηλεκτρονικός συντονισμός για την αστεγία και την αποϊδρυματοποίηση. Προχωράμε με κοινωνικές επιχειρήσεις (Κ.Αλ.Ο.) σήμερα που σε κάθε επιχείρηση που κλείνει ανοίγουν τρεις.

Η ΝΔ επιχειρεί την εθνικιστική αναδίπλωση μπολιάζοντας τα ακροατήρια της με τον χρυσαυγίτικο λόγο. Εμείς προχωράμε σε ένα προνοιακό κράτος για όλους που σέβεται τον πολίτη με διαφάνεια και ψηφιακές υπηρεσίες.
Αυτό θα είναι το επίδικο των εκλογών.

Ο διχασμός ή η κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη.

Σας ευχαριστώ.



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ