ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

18/12/2018

Ν. Φίλης: Όχι στο ΝΔΤ του κ. Μητσοτάκη - βίντεο

Ν. Φίλης: Όχι στο ΝΔΤ του κ. Μητσοτάκη - βίντεο



Ομιλία του βουλευτή Α`  Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ 

.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι

Προσθέτω και τη δική μου φωνή στην ομόθυμη καταδίκη και αποδοκιμασία για την τρομοκρατική επίθεση στον ΣΚΑΙ. Με προβλημάτισε, όπως όλους μας η ανακοίνωση του κυρίου Αλαφούζου, αλλά, σήμερα, ειδικά, δεν θέλω να προσθέσω οξύτητα στην αθλιότητα και στη συκοφαντία. Θέλω, όμως, ως δημοσιογράφος να εξάρω τη σημερινή αντίδραση των συναδέλφων της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ, με την εμβληματική φωτογραφία στο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας και το μήνυμά τους «Στη βία απαντάμε με τη δουλειά μας». Και να ζητήσω τόσο από τη δική μου παράταξη όσο και από τη ΝΔ, να ακούσουμε την προτροπή του Παντελή Μπουκάλα στο σημερινό εξαιρετικό χρονογράφημά του. Γράφει, απαντώντας στους κατά φαντασίαν Νετσάγιεφ: «Αυτό που θα έπρεπε να κάνουν κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση, είναι να άρουν το εμπάργκο προς τον ΣΚΑΙ και την ΕΡΤ. Σήμερα κιόλας. Για να δείξουν έμπρακτα ότι σέβονται όσα κηρύσσουν υπέρ της ελευθερίας του Τύπου».

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι

Εμβρόντητος άκουσα ομιλητές της ΝΔ να καταλογίζουν στον ΣΥΡΙΖΑ ταξική μεροληψία στην πολιτική του. Να μας λένε δηλαδή, ότι δεν πρέπει να υποστηρίζουμε τα συμφέροντα της μεγάλης πλειοψηφίας της κοινωνίας, τα συμφέροντα των πολλών. Να μην ξεχωρίζουμε, δηλαδή, τον υπερπλούσιο ολιγάρχη από τον επισφαλώς εργαζόμενο ντελιβερά. Να είμαστε και με τον ιδιοκτήτη της off shore και με τον χαμηλοσυνταξιούχο. Πιο βαθιά αντιδραστική θέση έχει να ακουστεί από το 1976 από τον μακαρίτη υπουργό εργασίας Λάσκαρη, που διεκήρυσσε ότι δεν υπάρχει πλέον “εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο” και πως “δεν θα επιτρέψομεν την πάλην των τάξεων”! Ο Λάσκαρης έγινε τότε καταγέλαστος, και οι απόψεις του καταχωνιάστηκαν.

Σαράντα δύο χρόνια μετά έρχονται συνάδελφοι της ΝΔ, να τις ανασύρουν από τη χλεύη και να υποστηρίξουν ότι “η Ελλάδα δεν έχει τάξεις”. Την ίδια ώρα, όμως, μας λένε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ χρεοκόπησε τη μεσαία τάξη, άρα, παραδέχονται, ότι, τουλάχιστον μία τάξη, η μεσαία, υπάρχει. Θα ήταν ενδιαφέρον να μάθουμε ποιες άλλες τάξεις υπάρχουν κύριοι της ΝΔ. Γιατί, δεν μπορεί, κάτι θα υπάρχει πάνω από τη μεσαία τάξη και κάτι κάτω από αυτήν. Έτσι δεν είναι;

Είναι ενδιαφέρουσα η προσπάθεια κάποιων εκπροσώπων της Δεξιάς να δικαιώσουν πρόωρα το όραμά μας για την …“αταξική κοινωνία” και μάλιστα εντός του καπιταλισμού! Είναι κι αυτή μια απόδειξη της ιδεολογικής ισχύος της Αριστεράς, που δείχνει πόσο μάταιη είναι η επιδίωξή σας να ξεμπερδέψετε μαζί μας, όχι ως εκλογικό μέγεθος αλλά ως σύστημα ιδεών και αξιών. Γιατί, αυτό διακήρυξε ο αρχηγός σας στο συνέδριο της ΝΔ με έναν βαθιά διχαστικό και ανιστόρητο λόγο. Στην ίδια γραμμή και ο κ. Βορίδης όταν ζητεί να γίνει παρέμβαση στους μηχανισμούς του κράτους για να μην ξανάρθει η Αριστερά στην εξουσία! Πόσο απέχει αυτό από τη χούντα και την εμφυλιοπολεμική ρητορική; Το ίδιο κάνουν πιο κομψά βέβαια ο κ. Βενιζέλος και η κυρία Γεννηματά, που, σε πλήρη απόκλιση από την πολιτική των ευρωπαίων σοσιαλιστών, ονομάζουν «στρατηγική ήττα» του ΣΥΡΙΖΑ. Τι δηλώνουν όλα αυτά τα περί ταξικότητας στην πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ κύριοι της ΝΔ; Τι άλλο, από το γεγονός ότι επιχειρείτε να αποκρύψετε τη δική σας ταξική μεροληψία υπέρ της ολιγαρχίας του πλούτου. Η “κατάργηση των τάξεων”, δεν είναι τίποτα άλλο από προπέτασμα καπνού για να κρυφτεί η ταξική εξαγρίωση και εξαχρείωση του κεφαλαίου εις βάρος του κόσμου της εργασίας, όπως αυτή ξεδιπλώθηκε από το 2010 και μετά.

Κορυφαία στιγμή αυτής της άγριας επίθεσης ήταν η μείωση του κατώτερου μισθού, η θέσπιση του υποκατώτατου, η κατάργηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και η πλήρης απορρύθμιση της αγοράς εργασίας. Ο κ. Μητσοτάκης, πρόσφατα, χαρακτήρισε «επαίσχυντο» τον υποκατώτατο μισθό. Συμφωνούμε. Ποιος τον ψήφισε κ. Μητσοτάκη; Εσείς τον ψηφίσατε, ως βουλευτής της ΝΔ. Όπως ψηφίσατε με τα δύο χέρια τη μείωση του κατώτερου μισθού και την κατάργηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων, ενώ, αργότερα, ως υπουργός επί των απολύσεων επιδοθήκατε σε αληθινό κυνήγι κεφαλών δημοσίων υπαλλήλων. Εκεί, ομολογουμένως «αριστεύσατε» κύριε Μητσοτάκη. Με «επαίσχυντο» τρόπο είναι η αλήθεια.

Αλλά αν είναι μια φορά επαίσχυντος ο κατώτερος μισθός πόσες φορές είναι επαίσχυντα τα μέτρα 65 δις της δικής σας διακυβέρνησης. Πολύ επαίσχυντα, έτσι δεν είναι; Αυτό δεν θα έλεγε κάθε έντιμος άνθρωπος; Κι αν μέτρα 65 δις προκάλεσαν μια οικονομική καταστροφή αντίστοιχη με έναν πόλεμο, με τι θράσος αλήθεια έρχεστε να γίνετε τιμητές και επικριτές των 9 δις ευρώ αρνητικών μέτρων της δικής μας διακυβέρνησης, που όμως συνοδεύτηκαν από θετικά μέτρα περίπου 4 δις ευρώ; Πως ρητορεύετε ανενδοίαστα, πως καταστροφολογείτε ασύστολα, χωρίς περίσκεψη, χωρίς επίγνωση και παριστάνετε τους αναγεννημένους σωτήρες αυτού του τόπου;

Είπα πριν για τη διάλυση της μεσαίας τάξης που ισχυρίζεστε ότι δήθεν επήλθε επί ΣΥΡΙΖΑ. Δεν μου λέτε, επί ΣΥΡΙΖΑ έκλεισαν εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις, επί ΣΥΡΙΖΑ τα λουκέτα ήταν δεκαπλάσια από τις ιδρύσεις νέων εταιριών; Όχι βέβαια! Καταθέτω δημοσίευμα της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ με τα στοιχεία για τα λουκέτα της περιόδου 2008-2014. Τι διαβάζουμε εκεί; Ότι το 2014, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Κομισιόν, ο αριθμός των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων ήταν μειωμένος κατά 229000 σε σύγκριση με το 2008

Ποιοι λοιπόν κατέστρεψαν τη μεσαία τάξη. Εσείς που κλείσατε 229000 επιχειρήσεις και διώξατε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους από τις δουλειές τους ή εμείς που δημιουργήσαμε 350000 θέσεις εργασίας και σταματήσαμε τα λουκέτα; Εμείς με το πλεονασματικό σύστημα κοινωνικής ασφάλισης ή εσείς που το χρεοκοπήσατε για να επιβάλλετε ασφαλιστικό Πινοσέτ; Εμείς που ανορθώσαμε την υγεία και την παιδεία ή εσείς που θέλετε να παραδώσετε τα αγαθά αυτά στους χρυσοκάνθαρους της ιδιωτικής υγείας και σε κολεγιάρχες δεύτερης διαλογής;

Βλέπετε κύριοι της ΝΔ, ότι το «εσείς και εμείς» δεν είναι ένα επικοινωνιακό εύρημα. Είναι η αποκρυστάλλωση πολιτικών και κοινωνικών συσχετισμών. Σε κάθε πεδίο, σε κάθε μέγεθος. Στη διεθνή αναβάθμιση της χώρας και στη συμφωνία των Πρεσπών, στην ευρωπαϊκή μας πολιτική, στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, στην πρόκληση της 4ης βιομηχανικής επανάστασης, στο μεταναστευτικό, στο νέο μοντέλο ανάπτυξης, στην ολοκλήρωση των μεγάλων έργων, στην αποτροπή της μείωσης των συντάξεων, στο ΚΕΑ, στο ετήσιο κοινωνικό μέρισμα, στην περίθαλψη των ανασφάλιστων, στη δίχρονη προσχολική εκπαίδευση, στην ειδική αγωγή, στα ΕΠΑΛ, στα σχολικά γεύματα, στην εκπαίδευση των προσφυγόπουλων, στα επιδόματα τέκνων, στην πρωτοβάθμια υγεία, στην επιδότηση ενοικίου, στη μείωση του ΕΝΦΙΑ, στα προγράμματα για την απασχόληση, στις στοχευμένες προσλήψεις στο δημόσιο. Αυτά που με μισή καρδιά υποχρεώνεστε και ψηφίζετε στη Βουλή την ίδια ώρα που τα ελεεινολογείτε ως προεκλογικές παροχές, ή, χέρι-χέρι με τους χρυσαυγίτες τα συκοφαντείτε ως αργύρια της προδοσίας του Τσίπρα στο Μακεδονικό, ότι πιο χυδαίο και ιταμό έχει ακουστεί τα τελευταία χρόνια από τα χείλη αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Αυτά όλα συνιστούν μέσα στην κοινωνία το «εμείς και εσείς» συνάδελφοι της ΝΔ και είναι χρέος του ΣΥΡΙΖΑ και κάθε προοδευτικής και δημοκρατικής δύναμης να το μετασχηματίσει σε νικηφόρα πολιτική στρατηγική, κινητοποιώντας τον κόσμο των «από κάτω» που, όπως έχω πει δεν έχει μιλήσει ακόμη. Αυτή η μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία, θα υψώσει το ανάστημά της στις εκλογές και θα φράξει το δρόμο στη δεξιά παλινόρθωση. Θα κάνει απατηλά τα όνειρα του κυρίου Μητσοτάκη για την πρωθυπουργία και θα δώσει για μια ακόμη τετραετία την πρώτη θέση και εντολή διακυβέρνησης στον ΣΥΡΙΖΑ.

Μίλησα πριν για τη βαθιά ταξικότητα της πολιτικής σας που έφθασε στο απόγειό της με την επιβολή των μνημονίων. Και θα το αποδείξω με στοιχεία.

Ας πάμε να δούμε πως αποτυπώνεται αυτό το «εμείς και εσείς» διαχρονικά στη φορολογία. Έχω τον πίνακα τον οποίο θα καταθέσω με την εξέλιξη των άμεσων φόρων από το 2005 μέχρι το 2017. Αν τον δείτε κύριοι συνάδελφοι θα βγάλετε το εξωφρενικό συμπέρασμα, ότι, στα χρόνια της κρίσης με τη μείωση κατά 25% του ΑΕΠ, η Ελλάδα είχε πλούσιους πολίτες και επιχειρήσεις που καταστράφηκαν ολοσχερώς. Ποιοι πέτυχαν αυτό το οικονομικό θαύμα; Ποιοι άλλοι; Εσείς κύριοι της αξιωματικής αντιπολίτευσης, εσείς κύριοι του ΠΑΣΟΚ.

Το 2005 κύριοι συνάδελφοι, έναν χρόνο επίπλαστης –έστω- ευημερίας, τα φυσικά πρόσωπα πλήρωσαν σε άμεσους φόρους 8, 7 δις ευρώ και οι επιχειρήσεις 6, 5 δις. Ξέρετε που πήγαν οι φόροι των «πάμπλουτων» φυσικών προσώπων το σωτήριο έτος 2012 μέσα στην κρίση; Τότε που δεν υπήρχε η «άγρια φοροεπιδρομή του ΣΥΡΙΖΑ». Εκτοξεύτηκαν στα 13, 5 δις (ρεκόρ προς τα πάνω όλων των εποχών), ενώ των επιχειρήσεων έπεσαν στα 2,1 δις (μόλις στο 2,3% των συνολικών εσόδων-ρεκόρ προς τα κάτω). Το ίδιο συνέβη και το άλλο σωτήριο έτος, το 2013. Αύξηση ρεκόρ της φορολογίας των νοικοκυριών και μείωση ρεκόρ της φορολογίας των επιχειρήσεων. Προσθέστε σε αυτά, τη συνεχή επιδείνωση της αναλογίας έμμεσων/ άμεσων φόρων (που ούτε εμείς δυστυχώς καταφέραμε να αντιστρέψουμε) και την αποτυχία να ανακοπεί η άνοδος των τιμών των προϊόντων ευρείας κατανάλωσης και θα έχετε την πλήρη εικόνα μιας τεράστιας αναδιανομής εισοδήματος σε βάρος των μεσαίων και των κατώτερων τάξεων και υπέρ του κεφαλαίου μέσα στην κρίση. Στα στοιχεία αυτά αντικατοπτρίζεται η επιτυχία των Μνημονίων, να επιρρίψουν, δηλαδή, όλο το βάρος της δημοσιονομικής προσαρμογής στα φτωχά και στα μεσαία νοικοκυριά. Το 2012, για πρώτη φορά (σύμφωνα με την EUROSTAT) το συνολικό μερίδιο της μισθωτής εργασίας πέφτει κάτω από το μερίδιο των εταιρικών κερδών. Καταθέτω το σχετικό διάγραμμα.

Ωφελήθηκε σε τίποτα η οικονομία από αυτή την τεράστια ανακατανομή ισχύος μεταξύ εργασίας και κεφαλαίου. Ήρθαν επενδύσεις; Όχι! Η πρωτόγνωρη αποεπένδυση συνεχίστηκε και το παραγωγικό κενό που δημιουργήθηκε υπολογίζεται σε 80-100 δις. Και μόλις τώρα, επί ΣΥΡΙΖΑ αργά έστω, περνούν σε θετικό έδαφος οι επενδύσεις στο +1,6% το 2016 και στο +9,6% το 2017.

Σε όλα τα παραπάνω αποτιμάται η δική σας και η δική μας ταξική επιλογή, η δική σας και η δική μας μεροληψία. Υπέρ των πολλών και των αδύναμων ή υπέρ των λίγων και ισχυρών; Πολύ αργά για δάκρυα κύριοι της ΝΔ για τη μεσαία τάξη που τόσο βάναυσα φτωχοποιήσατε.

Και τι μας λέτε τώρα παρ` όλα αυτά; Ποια είναι η ουσία της πολιτικής σας, πάλι με πρόσχημα την προσέλκυση επενδύσεων; Ακόμη λιγότεροι φόροι στις επιχειρήσεις. Διαρκής εσωτερική υποτίμηση. Αιώνια λιτότητα. Μείωση των κοινωνικών δαπανών. Και στάχτη στα μάτια για όλα αυτά, ένα διχίλιαρο σε κάθε νεογέννητο που ως συνολικό ποσό θα κοπεί από τα επιδόματα παιδιών που εμείς αυξήσαμε. Δηλαδή, ολική επαναφορά στην πολιτική του ΔΝΤ, που το βγάλαμε από την πόρτα και η ΝΔ θέλει να επαναφέρει από το παράθυρο.

Ας το συνειδητοποιήσει και ας το κάνει πράξη στις εκλογές ο ελληνικός λαός. Όπως τον Αύγουστο διώξαμε το ΔΝΤ, στις εκλογές του Μαΐου και του Σεπτεμβρίου του 2019 πρέπει να εμποδίσουμε τους εγχώριους υποστηρικτές του να επανέλθουν στην εξουσία. Σθεναρό και αποφασιστικό ΟΧΙ λοιπόν και στο ΔΝΤ και στο ΝΔΤ, στο Νέο Δημοκρατικό Ταμείο του κ. Μητσοτάκη. Σθεναρό και αποφασιστικό ΝΑΙ στη συνέχιση της αριστερής διακυβέρνησης για την ανόρθωση της χώρας, τη δίκαιη ανάπτυξη, την κοινωνική ευημερία, τη συλλογική προκοπή.



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ