19/12/2018

Ζ. Χουσεΐν: Δεν ξεχνάμε τους υπαιτίους της καταστροφής και του κλεισίματος των συνεταιριστικών εργοστασίων

Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι Βουλευτές, φτάσαμε να συζητούμε σήμερα για τον Προϋπολογισμό του 2019. Μετά την πάροδο τριών και πλέον ετών της Κυβέρνησής μας νομίζω ότι είναι σκόπιμο να κάνουμε έναν μικρό απολογισμό των προηγούμενων ετών της Κυβέρνησής μας, αφού βρισκόμαστε ένα χρόνο πριν από τις εκλογές, και κατόπιν να μιλήσουμε για τον προϋπολογισμού του επόμενου έτους, ο οποίος είναι ο πρώτος προϋπολογισμός έξω από τα μνημόνια, έξω από την επιτροπεία και ο πρώτος προϋπολογισμός χωρίς τη στενή θηλιά των δανειστών.
Μετά την ολοκλήρωση της τελευταία συμφωνίας, δεν μπορώ παρά να φέρω στην μνήμη μου όλες τις κινδυνολογίες της Αντιπολίτευσης, ότι δήθεν οδηγούμε τη χώρα στα βράχια, ότι είμαστε η χειρότερη Κυβέρνηση που πέρασε ποτέ από τον τόπο, ότι δεν θα κλείσει καμία από τις αξιολογήσεις, ότι δεν εμπνέουμε καμία εμπιστοσύνη στους δανειστές, ότι θα κόψουμε τις συντάξεις, ότι θα εφαρμοστεί ο κόφτης και άλλα πολλά. Όλα, μα όλα, τα λεγόμενα της Αντιπολίτευσης διαψεύστηκαν ένα προς ένα. Μιας αντιπολίτευσης που έφερε μειώσεις στους μισθούς και στις συντάξεις, μείωση του ΑΕΠ, πάγωμα των συλλογικών συμβάσεων, απολύσεις, επικοινωνιακά τεχνάσματα, success story και την καταρράκωση της ελληνικής κοινωνίας.
Για τη δική μας διακυβέρνηση η ιστορία έδειξε ότι και από τα μνημόνια βγήκαμε με την κοινωνία όρθια και ιστορική συμφωνία για την ελάφρυνση του ελληνικού δημοσίου συνάψαμε και στηρίξαμε την κοινωνία όσο το επέτρεπαν τα δημοσιονομικά και δεν κόψαμε τις συντάξεις, αλλά θα δώσουμε και αυξήσεις σε περίπου πεντακόσιες χιλιάδες συνταξιούχους. Τέλος, σήμερα έξω από τη μνημόνια νομοθετούμε τον πρώτο προϋπολογισμό δημοσιονομικής επέκτασης μετά από δέκα ολόκληρα χρόνια.
Μετά από δέκα χρονιά, η δημοσιονομική επέκταση μεταφράζεται σε αύξηση των κοινωνικών δαπανών και σε μείωση φόρων και εισφορών. Ο ρυθμός της οικονομικής μεγέθυνσης φτάνει το 2,5% του ΑΕΠ για το 2019, μέγεθος που επιτυγχάνεται μέσω της αύξησης της κατανάλωσης και της τόνωσης της απασχόλησης. Η ελληνική οικονομία αυτή την στιγμή δείχνει συνεχείς υπερβάσεις των στόχων του πρωτογενούς πλεονάσματος, συνεχή βελτίωση στους οικονομικούς δείκτες εμπιστοσύνης, αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας και συνεχή αύξηση της απασχόλησης. Παράλληλα, οι ξένες άμεσες επενδύσεις αυξάνονται και ο δείκτης μισθών και εισοδηματικής ανισότητας συνεχώς βελτιώνεται.
Οι εξαγγελίες του Πρωθυπουργού από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης γίνονται πραγματικότητα. Μόλις πριν από λίγο καιρό ψηφίσαμε μείωση του φορολογικού συντελεστή νομικών προσώπων από το 29% στο 25% και την τροπολογία μείωσης του ΕΝΦΙΑ κατά 30% για τη μέση κατοικία, δηλαδή για πέντε εκατομμύρια τετρακόσιες χιλιάδες φορολογούμενους. Πολύ σημαντικές παρεμβάσεις είναι και τα μέτρα μείωσης ασφαλιστικών εισφορών ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων αγροτών, όπως το πρόγραμμα επιδότησης ασφαλιστικών εισφορών των νέων έως είκοσι τεσσάρων ετών.
Τέλος, ψηφίστηκε και η μη περικοπή των συντάξεων, πράγμα που μάλλον η Αντιπολίτευση ήθελε να συμβεί, αν κρίνουμε από τις δηλώσεις των στελεχών της, καθώς θεωρούσε ότι αυτή θα ήταν η πολιτική ταφόπλακα του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ευτυχώς δεν σας κάναμε τη χάρη.
Πολύ σημαντική κίνηση είναι και η ενίσχυση του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» με την πρόσληψη τριών χιλιάδων μονίμων εργαζομένων, οι οποίοι λειτουργούσαν τόσον καιρό σε καθεστώς ομηρίας, όπως και οι προσλήψεις τεσσεράμισι χιλιάδων εκπαιδευτικών Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης για πρώτη φορά μετά από τόσα χρόνια, γεγονός που αποτελεί δικαίωση και αναγνώριση των αναπληρωτών που εργάζονται χρόνια στον κλάδο.
Κλείνοντας, θα ήθελα να πω δυο λόγια και για την Περιφέρειά μας, την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, μια από τις περιφέρειες που υπέφεραν περισσότερο κατά τη διάρκεια της κρίσης και για τον νομό μου, την Ξάνθη, που είδαμε όλα αυτά τα χρόνια να ερημώνει. Νέοι έφευγαν για δουλειά στο εξωτερικό, οι βιομηχανικές ζώνες νέκρωσαν, ακόμα και η πρόσβαση του Νομού μας στο πρόγραμμα LEADER έγινε αδύνατη. Η παραδοσιακή καλλιέργεια του καπνού ατόνησε και πολύς κόσμος ζούσε κάτω από τα όρια της φτώχειας. Οι υπεύθυνοι γι’ αυτή την καταστροφή, πρώην και νυν πολιτικοί, πρέπει να λογοδοτήσουν και θα λογοδοτήσουν. Άλλωστε η τιμωρία τους θα είναι, όταν ο λαός της Ξάνθης τούς στείλει στο πολιτικό τους βάραθρο.
Δεν ξεχνάμε τους υπαιτίους της καταστροφής και του κλεισίματος των συνεταιριστικών εργοστασίων, που ήταν σήμα κατατεθέν για την περιοχή μας. Θυμόμαστε ακόμα τα λουκέτα που έφερε η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ στον τόπο μας, λουκέτα στην Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης, στην ΣΕΠΕΚ, στη ΣΕΒΑΘ, στην ΕΛΒΙΖ και το ξεπούλημα της ΣΕΚΑΠ.
Σήμερα, όμως, ατενίζουμε το μέλλον με μεγαλύτερη αισιοδοξία. Η απασχόληση έχει ανέβει και οι επιχειρήσεις στηρίζονται έμπρακτα από την Κυβέρνηση.
Η κατασκευή του κάθετου άξονα Ελλάδας-Βουλγαρίας, που κανείς δεν πίστευε ότι θα γίνει πραγματικότητα, προχώρησε με δική μας πρωτοβουλία εν μέσω οικονομικής κρίσης.
Κατά την περίοδο 2015-2018, ο Νομός Ξάνθης ενισχύθηκε με παραπάνω από 7,7 εκατομμύρια ευρώ από το Υπουργείο Εσωτερικών για την στήριξη ορεινών και μειονεκτικών δήμων μας, τις φυσικές καταστροφές και τα προγράμματα «Φιλόδημος».
Η έμπρακτη στήριξη του καπνού για πρώτη φορά μετά την κρίση, μας δίνει ελπίδες ότι δεν θα χαθεί ο παραδοσιακός «μπασμάς» της περιοχής. Με τα 8,2 εκατομμύρια ευρώ για τη στήριξη του καπνού από το πρόγραμμα de minimis επιχειρείται η στήριξη της καπνοκαλλιέργειας και του παραγωγού. Αφού οι καταστροφές στην καλλιέργεια του καπνού, επειδή είναι ιογενείς, δεν καλύπτονται από τον ΕΛΓΑ, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έψαξε εναλλακτική λύση και ενσωμάτωσε στο de minimis τον μπασμά για τις περιοχές της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και τις Σέρρες. Και έχει μεγάλη σημασία να τονίσουμε ότι το de minimis δεν είναι αποζημίωση, αλλά ουσιαστική ενίσχυση του παραγωγού. Ωστόσο αξίζει να σημειωθεί ότι για την Περιφέρεια Ροδόπης, όντως το ποσό δεν επαρκεί, γι’ αυτό και θα πρέπει να βρούμε και άλλη λύση.
Πολύ σημαντικά είναι επίσης και τα 40 εκατομμύρια ευρώ για τη στήριξη των κτηνοτρόφων από το πρόγραμμα de minimis για τα αιγοπρόβατα, πράγμα που μεταφράζεται σε έμπρακτη συνεισφορά στην κτηνοτροφία.
Το Νοσοκομείο Ξάνθης έφτασε μέσα στην περίοδο της κρίσης να αποτελεί πρότυπο ορθής λειτουργίας νοσοκομείου με παροχές για τους ασθενείς και χωρίς ελλείψεις. Μάλιστα, για πρώτη φορά θα ενισχυθεί με μαγνητικό τομογράφο, ώστε να μην καταφεύγουν οι πολίτες μόνο σε ιδιωτικά κέντρα.
Η εκπαίδευση, δημόσια και μειονοτική, στηρίχθηκε με ορθές και καίριες παρεμβάσεις, που συνεχίζονται μέχρι να φτάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα.
Όλα αυτά, ώσπου να ξαναζωντανέψει η περιοχή μας σε οικονομικό, εργασιακό και κοινωνικό επίπεδο.
Τελικώς, τον δρόμο προς την δίκαιη ανάπτυξη τον δείξαμε και συνεχίζουμε να τον δείχνουμε καθημερινά. Έναν δρόμο που θα αποκαταστήσει τα λάθη του παρελθόντος και θα επαναφέρει τη χώρα στα φυσιολογικά επίπεδα. Και ο πρώτος προϋπολογισμός εκτός μνημονίων είναι ένα βήμα για να ξαναχτίσουμε ένα κοινωνικό, παραγωγικό και δημοκρατικό κράτος με ίσες ευκαιρίες για όλους, προς το συμφέρον των πολλών και όχι των λίγων.
Ευχαριστώ πάρα πολύ.