ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

19/12/2018

Θ. Τζάκρη: Η χώρα έχει πλέον ανακτήσει ουσιαστικό κομμάτι της εθνικής της κυριαρχίας

Θ. Τζάκρη: Η χώρα έχει πλέον ανακτήσει ουσιαστικό κομμάτι της εθνικής της κυριαρχίας



Θέλω κατ’ αρχάς να καταδικάσω την επίθεση στον ΣΚΑΪ. Είναι επίθεση στην ελευθεροτυπία, τη δημοκρατία και την ελεύθερη έκφραση γνώμης. Πριν από λίγο η αρμόδια Υπουργός από αυτό εδώ το Βήμα δεσμεύτηκε ότι η ελληνική πολιτεία θα κάνει το καλύτερο δυνατόν, πρώτον για μην επαναληφθούν τέτοια φαινόμενα και δεύτερον για να αποδοθεί δικαιοσύνη για τους δράστες της επίθεσης αυτής.
Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, ο προϋπολογισμός του 2019 είναι ο πρώτος επί της ουσίας δικός μας προϋπολογισμός. Αυτό σημαίνει ότι η χώρα έχει πλέον ανακτήσει ουσιαστικό κομμάτι της εθνικής της κυριαρχίας. Πέραν του γεγονότος ότι αποτελεί έναν ισορροπημένο προϋπολογισμό για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, έχουμε και έναν επεκτατικό προϋπολογισμό. Βλέπουμε, δηλαδή, ξεκάθαρα γραμμένο το θέμα των παροχών και της άρσης των αδικιών για συγκεκριμένες οικονομικές και κοινωνικές ομάδες πολιτών, που υπέφεραν περισσότερο από την κρίση.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, επ’ ευκαιρία της ψήφισης του ετήσιου προϋπολογισμού θα ήθελα σήμερα να αναφερθώ σε κάτι πολύ ουσιώδες, στην ανάγκη να βάλει επιτέλους η χώρα μας μία τάξη στους θεσμούς και να γίνουμε αυτό που όλοι επιθυμούμε, μια κανονική χώρα.
Όπως έχετε όλοι διαπιστώσει, η Ευρώπη και ο κόσμος τα τελευταία χρόνια βρίσκονται σε μία πολύ μεγάλη αναστάτωση. Αυτό θα συνεχίσει να είναι η παγκόσμια κανονικότητα για πολλές ακόμη δεκαετίες, οικονομικοί πόλεμοι, ανταγωνισμοί, πολυδιάσπαση της Ευρώπης ή στην καλύτερη περίπτωση στασιμότητα σε θέματα περαιτέρω εμβάθυνσης οικονομικής, πολιτικής και διοικητικής.
Η χώρα μας, μια μικρή χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να επιβιώσει υπό την έννοια να έχει μια σταθερή πορεία ευημερίας, αν βρίσκεται σε ένα περιβάλλον εσωτερικής θεσμικής αποδιάρθρωσης, σε ένα περιβάλλον που το πολιτικό σύστημα πριν και μετά από την κρίση παραμένει το ίδιο, σε μια χώρα που η Δικαιοσύνη λειτουργεί επιλεκτικά και με αργοπορία, σε μια Δημόσια Διοίκηση που δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις σύγχρονες απαιτήσεις.
Τα τέσσερα αυτά χρόνια της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ καταφέραμε πολλά ως πρόσωπα. Αδιαμφησβήτητα τα πρόσωπα που βρίσκονται αυτήν τη στιγμή στον ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν καμία σχέση με τη θεσμική διαφθορά του παρελθόντος και είναι βέβαιο ότι εμείς ως μεγάλη δημοκρατική παράταξη πλέον προσπαθούμε ειλικρινά να βελτιώσουμε τη ζωή των πολιτών και να αλλάξουμε τη δυσάρεστη καθημερινότητα των Ελλήνων πολιτών.
Ωστόσο εκεί που θα θέλαμε να πετύχουμε περισσότερα και είναι το μείζον και το κρίσιμο για την Ελλάδα του μέλλοντος και είναι αυτό το οποίο θα μας κρατήσει όρθιους τα χρόνια που έρχονται, είναι η οικοδόμηση θεσμών. Πολύ φοβάμαι ότι όλα όσα έχουμε κάνει για τους πολίτες, αν δεν έχουμε μια ισχυρή θεσμική οργάνωση που θα διασφαλίσει τη θετική πορεία της χώρας μας, με την πρώτη πολιτική αλλαγή ή ενδεχομένως από τον δικό μας κακό εαυτό λίγο παρακάτω πολλά από αυτά θα χαθούν.
Είναι, λοιπόν, πολύ σημαντικό τώρα με την πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ για τη συνταγματική αναθεώρηση να προσπαθήσουμε να μπούμε βαθιά στην αναδιάρθρωση των θεσμών και να αλλάξουμε τη χώρα με τρόπο που κανενός είδους οπισθοδρόμηση δεν θα είναι πλέον εφικτή.
Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, στην οικονομία η βελτίωση που έχει συντελεστεί στην καθημερινότητα των πολιτών είναι αδιαμφησβήτητα ιδιαίτερα εμφανής. Κανένας πλέον δεν σκέφτεται ότι έχει μπροστά του χειρότερες μέρες. Η αγωνία όλων μας είναι πότε και πόσο γρήγορα θα βελτιωθεί η ζωή μας.
Οι πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής έχουν καταστήσει τη χώρα όαση σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή και ηγέτιδα δύναμη των Βαλκανίων ξανά. Όλο αυτό το θετικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί για εμάς στη διεθνή σκηνή έχει βοηθήσει ιδιαίτερα και τη σταθεροποίηση και την ανάπτυξη της οικονομίας μας.
Είναι φυσικό, βέβαια, πολλά προβλήματα να παραμένουν ανεπίλυτα. Οι πολίτες, όμως, γνωρίζουν καλύτερα από τον καθέναν ποιος είναι αυτός που εκπροσωπεί τα συμφέροντά τους, ποιος είναι αυτός που αποδίδει και πετυχαίνει τους στόχους που έχει θέσει, ποιο κόμμα και ποια κυβέρνηση έδωσε προοπτική μετά από τόσο δύσκολα χρόνια σε αυτήν τη χώρα.
Οι πολίτες βλέπουν, επίσης, και καταλαβαίνουν ότι δεν τυχαίο που κανένα μεγάλο συμφέρον και κανένας -μα κανένας!- μεγαλόσχημος επιχειρηματίας από αυτούς που βούλιαξαν τη χώρα τα προηγούμενα χρόνια και λειτούργησαν παρασιτικά στην οικονομία, εξ αυτών δεν στηρίζει σήμερα τον ΣΥΡΙΖΑ. Αντιθέτως, βρίσκονται στο πλευρό της πολιτικής διαφθοράς γιατί με αυτούς έκαναν μπίζνες στο παρελθόν, γιατί με αυτούς έπαιρναν τα απαλλακτικά βουλεύματα από τη Δικαιοσύνη. Και προφανώς αυτοί δεν ενδιαφέρονται για την αύξηση του κατώτατου μισθού, δεν ενδιαφέρονται για τη μείωση της ανεργίας και τη διάσωση των συντάξεων, δεν ενδιαφέρονται για τίποτα από αυτά που βελτιώνουν τις ζωές των πολλών.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είμαι σίγουρη ότι όταν η χώρα οδηγηθεί στις εκλογές, οι πολίτες θα απαντήσουν σωστά στο δίλημμα αυτό: Θέλουν μια κυβέρνηση με την οποία η ζωή τους μετά βεβαιότητας θα είναι καλύτερη χρόνο με τον χρόνο ή θέλουν μια κυβέρνηση νεοφιλελεύθερη, δογματική, διεφθαρμένη ως το κόκαλο, μια κυβέρνηση που θέλει να κυβερνήσει για να αφαιρέσει από τους πολλούς και να τα δώσει στους λίγους;
Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, υπάρχουν πολλές υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η χώρα. Η Ελλάδα σε αυτό το δυσχερές τοπίο που επικρατεί σήμερα στην Ευρώπη δεν έχει την πολυτέλεια ούτε να ακολουθήσει έναν δρόμο υψηλών ελλειμμάτων ούτε να ακολουθήσει έναν δρόμο μονομερούς αντίστασης. Είναι πολύ σημαντικό για εμάς να έχουμε μια οικονομία και έναν προϋπολογισμό που δεν βρίσκεται κάθε στιγμή στην ανάγκη των αγορών. Υπάρχει βεβαιωμένη πρόθεση της κυβέρνησης κλείνοντας αυτόν τον κύκλο των μνημονίων να συζητήσουμε εκ νέου με τους εταίρους μας προς την κατεύθυνση της μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων, αλλά και της περαιτέρω μείωσης της φορολογίας και των επαχθών ρυθμίσεων, που έγιναν τα τελευταία χρόνια, το ξήλωμα των οποίων έχει ήδη αρχίσει.
Θέλω, λοιπόν, να πω στη Νέα Δημοκρατία που παρέδωσε μια χώρα με έλλειμμα 15,1% του ΑΕΠ να πάψει να παριστάνει ότι κλαίει πάνω από το θύμα γιατί είναι ο θύτης της υπόθεσης και τα κροκοδείλια δάκρυά της δεν οδηγούν πουθενά ούτε τη χώρα ούτε την οικονομία. Θα έλεγα μάλιστα ότι η δική τους πολιτική, λόγω της διαφθοράς, της διαπλοκής και της πολιτικής αναποτελεσματικότητας που τη χαρακτήριζε, είχε όλους τους στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων, χωρίς όμως να έχει τα θετικά αποτελέσματα αυτών.
Αν θέλετε να συζητήσουμε σοβαρά αν είναι ψίχουλα αυτά που δίνουμε πρέπει να δούμε κατ’ αρχάς ποια ήταν η προηγούμενη κατάσταση, τι έκανε δηλαδή η Νέα Δημοκρατία για όλες αυτές τις κοινωνικές και οικονομικές ομάδες και πώς και από ποιον προέκυψαν όλα αυτά τα πλεονάσματα, διότι η δική μας Κυβέρνηση και τις συντάξεις κατόρθωσε να διασώσει και μέρισμα κοινωνικής αλληλεγγύης μοίρασε σε περισσότερους από ενάμισι εκατομμύριο πολίτες και τους όρους εργασίας στον ιδιωτικό τομέα βελτίωσε και πολλές αδικίες ήρε στον δημόσιο τομέα, σταματώντας τη μισθολογική κατρακύλα, αλλά και πληρώνοντας αναδρομικά σε κατηγορίες εργαζομένων που δικαιώθηκαν δικαστικά. Έχει ήδη ψηφιστεί από τη Βουλή η μείωση κατά το ένα τρίτο των ασφαλιστικών εισφορών για ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες και η εξαίρεση από την καταβολή του τέλους επιτηδεύματος για τους αγρότες – μέλη αγροτικών συνεταιρισμών.
Στηρίζουμε έμπρακτα τον αγροτικό τομέα με την καταβολή κρατικών ενισχύσεων de minimis 42 εκατομμυρίων ευρώ σε σαράντα έξι χιλιάδες περίπου κτηνοτρόφους των ορεινών και μειονεκτικών περιοχών και 10,2 εκατομμυρίων ευρώ σε παραγωγούς επιτραπέζιων ροδακίνων και νεκταρινιών στην Πέλλα και στην Ημαθία, ενώ εξετάζεται η καταβολή την καινούρια χρονιά καταβολή ενισχύσεων de minimis και στους παραγωγούς συμπύρηνων ροδακίνων που επί του παρόντος εξαιρούνται από τις ρυθμίσεις.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας της κυρίας Βουλευτού)

Την Πέμπτη θα καταβληθεί η δεύτερη δόση της βασικής ενίσχυσης, ενώ έχει ήδη καταβληθεί το τελευταίο 10% των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ για τις ζημιές του 2017. Για τις φετινές ζημιές στις καλλιέργειες έχει ήδη ξεκινήσει, νωρίτερα από κάθε άλλη φορά, η αποστολή των πορισμάτων, γεγονός που σημαίνει ότι οι αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ θα καταβληθούν φέτος στους αγρότες σε χρόνο ρεκόρ.
Ήδη η Κυβέρνηση εργάζεται πυρετωδώς για την καθιέρωση του ακατάσχετου λογαριασμού για την προστασία των επιδοτήσεων από τις κατασχέσεις, ενώ έχει ψηφιστεί η μείωση του φόρου για τις επιχειρήσεις κατά μια ποσοστιαία μονάδα και η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% μεσοσταθμικά το 2019.
Τις προσεχείς ημέρες αναμένεται να εκδοθεί η απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών, η οποία θα καθορίζει τα κριτήρια χορήγησης του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης για την περίοδο 2018-2019, βάσει της οποίας για πρώτη φορά ο Δήμος Έδεσσας θα ενταχθεί στην πρώτη ζώνη κινήτρων με την οποία προβλέπεται υψηλότερη επιδότηση ανά τετραγωνικό μέτρο κατοικίας.
Τέλος, έχει ήδη ψηφιστεί η πρόσληψη τριών χιλιάδων διακοσίων ατόμων για το Πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», ενώ θα προχωρήσει η πρόσληψη τεσσερισήμισι χιλιάδων περίπου εκπαιδευτικών και εξειδικευμένου προσωπικού στην ειδική αγωγή και έξι χιλιάδων εξειδικευμένων επιστημόνων στους δήμους.
Ένα λεπτό θα μου δώσετε, κύριε Πρόεδρε.
Όσον αφορά δε τα πρωτογενή πλεονάσματα θέλω να σημειώσω ότι δεν προέκυψαν γενικά από μια πολιτική υπερφορολόγησης, αλλά από την αύξηση των εσόδων του ΕΦΚΑ, την πολύ καλύτερη απόδοση της φορολογικής διοίκησης και τη διάχυση των φόρων με πιο αντικειμενικό και δίκαιο τρόπο.
Προφανώς υπάρχουν ακόμη πολλές αδικίες και περιθώρια βελτίωσης. Όταν, όμως, όλοι έχουν αναγνωρίσει ότι η φοροδιαφυγή ήταν σε υψηλά επίπεδα σε σχέση με το ΑΕΠ και εμείς έχουμε καταφέρει πράγματα στον τομέα αυτό, δεν μπορεί να έρχεται κάποιος και να βάζει τη γενική ταμπέλα και να χαρακτηρίζει ως υπερφορολόγηση συλλήβδην τη βελτίωση της απόδοσης φορολογικής διοίκησης.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αδιαμφισβήτητα αυτός είναι ο καλύτερος προϋπολογισμός της τελευταίας δεκαετίας. Η Κυβέρνηση κατάφερε επιτέλους μετά από πολύ μεγάλη προσπάθεια να απεγκλωβίσει τη χώρα από τον φαύλο κύκλο των μνημονίων και να αναστρέψει τη λιτότητα με επεκτατικές πολιτικές. Αυτές οι πολιτικές προφανώς θα πρέπει να βελτιωθούν κι άλλο. Υπάρχουν ακόμη πολλά περιθώρια και πολλά ακόμη να αλλάξουμε.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει επανειλημμένα το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας της κυρίας Βουλευτού)
Παρά τον πόλεμο που έχουμε δεχτεί, είμαι σίγουρη ότι οι πολίτες θα μας εμπιστευτούν ξανά, καθώς αυτός είναι ο τελευταίος προϋπολογισμός της παρούσας Κυβέρνησης. Έτσι θα έχουμε την ευκαιρία του χρόνου τέτοια εποχή να καταθέσουμε έναν ακόμη καλύτερο, πιο βελτιωμένο και πιο επεκτατικό προϋπολογισμό. Η χώρα σταδιακά μπαίνει στον ενάρετο κύκλο της οικονομικής ανάπτυξης και μεγέθυνσης και αυτό σημαίνει ότι θα υπάρχουν πολλές ευκαιρίες για τη βελτίωση της ζωής και της καθημερινότητας των Ελλήνων πολιτών.
Αυτό, όμως, θα πρέπει να θυμούνται οι πολίτες ότι δεν συνέβη τυχαία. Δεν ήταν απλώς η φυσική εξέλιξη μιας κατάστασης ούτε μας χαρίστηκε απ’ έξω. Γι’ αυτό οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν πως ό,τι κερδήθηκε με τόση μεγάλη δυσκολία μπορεί πολύ εύκολα να χαθεί με την επιστροφή της Νέας Δημοκρατίας και των νεοφιλελεύθερων πολιτικών που ευαγγελίζεται ο κ. Μητσοτάκης.
Οι πολίτες πρέπει να το γνωρίζουν αυτό, ώστε να πράξουν με σύνεση και να μην κλωτσήσουν μια ολόκληρη τετραετία σκληρής δουλειάς και κόπου…
…για τη διαφύλαξη των συμφερόντων των πολλών και είμαι βέβαιη ότι οι πολίτες θα απαντήσουν στο δίλημμα αυτό με τον σωστό τρόπο.
Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ