27/12/2018

Ν. Ξυδάκης: Υπάρχει πάντα μια μεγάλη τομή μεταξύ δεξιάς κι αριστεράς

Σημεία από τη συνέντευξη του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου στην ΕΡΤ

Οι μεγάλες πολιτικές πρωτοβουλίες των τελευταίων μηνών δίνουν στο ΣΥΡΙΖΑ αίσθημα αυτοπεποίθησης και ενισχύουν το δεσμό του με δυναμικά τμήματα της κοινωνίας, εκτίμησε μιλώντας στην εκπομπή «Άλλη Διάσταση» της ΕΡΤ και στο δημοσιογράφο Κώστα Αρβανίτη ο βουλευτής Β’ Αθηνών και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης.

«Ξαναβρίσκει την αυτοπεποίθησή του ο ΣΥΡΙΖΑ, με την ιστορική συμφωνία με την Εκκλησία, με τη Συμφωνία των Πρεσπών, με τη δέσμη οικονομικών μέτρων, με την υπεράσπιση των ατομικών δικαιωμάτων, την προσπάθεια που κάνει για τον κόσμο της εργασίας, τους μικροεπιχειρηματίες, τους ελεύθερους επαγγελματίες, τη ρύθμιση δανείων» σημείωσε ο κ. Ξυδάκης και τόνισε ότι η διαχωριστική γραμμή με τη δεξιά είναι σαφής.

«Είναι μια μεγάλη πολιτική επιλογή να υποστηρίξεις τον αδύναμο. Αυτόν που ασθμαίνει με το φορτίο τόσα χρόνια» πρόσθεσε ασκώντας κριτική στα όσα υποστηρίζει ο πρόεδρος της Ν.Δ. για οριζόντιες μειώσεις φόρων. «Αυτά που υποστηρίζει ο κ. Μητσοτάκης με τις δοξασίες των trickledowneconomics, αυτά τα ίδια που λέει ο πρόεδρος της Βραζιλίας για οριζόντιες μειώσεις φόρων, το ότι θα κόψει τους φόρους και από τα ψίχουλα που θα περισσέψουν θα πάει κάτι και στα χαμηλότερα στρώματα, είναι μια κατάφορη αδικία. Τα εξηγεί αυτά ο Πικετί, ο Μιλάνοβιτς. Όλη αυτή η θεωρία ότι μειώνουμε τους φόρους στους πλούσιους το έκανε πρόσφατα η Αργεντινή κι έπεσε πάλι στην αγκαλιά του ΔΝΤ. Το υπόσχεται και ο Τραμπ, βέβαια. Όμως η μείωση των φόρων ωφελεί τους μεγάλους. Οι έμμεσοι φόροι κτυπούν το λαό» τόνισε ο κ. Ξυδάκης υπογραμμίζοντας την ανάγκη αναθεώρησης του φορολογικού συστήματος στη βάση αρχών δικαιοσύνης και ισοκατανομής των βαρών.

«Για μένα γραμμικά υπάρχει πάντα μια μεγάλη τομή μεταξύ δεξιάς κι αριστεράς. Ο ΣΥΡΙΖΑ το έκανε και τώρα ακόμα περισσότερο πρέπει να εκπροσωπήσει τον κόσμο της εργασίας, των σπουδαστών που ψάχνουν δουλειά, των ελευθέρων επαγγελματιών, των μικρών επιχειρηματιών. Πρέπει να συνθέσει και να πάρει μια κοινωνία με συνοχή και να την πάει μπροστά. Αυτή είναι η μεταλλαγή του ΣΥΡΙΖΑ που θα πρέπει να ακούει τώρα περισσότερους ανθρώπους» τόνισε με νόημα και προσέθεσε ότι θα πρέπει η κυβέρνηση να δει ζητήματα αδικιών. «Θα έπρεπε π.χ. να δούμε πράγματα όπως για τις συντάξεις χηρείας, με κάποιες συμπεριφορές σε ανθρώπους με αναπηρία, με αυτόν που περιμένει στην ουρά π.χ. για γυαλιά μυωπίας από τον ΕΟΠΥΥ».