ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube flickr

02/01/2019

Ν. Ξυδάκης: Η αλληλεγγύη απαραίτητο συστατικό για να κρατηθούν οι κοινωνίες με πρόοδο και κοινωνική ελπίδα

Ν. Ξυδάκης: Η αλληλεγγύη απαραίτητο συστατικό για να κρατηθούν οι κοινωνίες με πρόοδο και κοινωνική ελπίδαΣημεία συνέντευξης του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτή Β’ Αθηνών στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΑ και την Έλενα Καραγιάννη

Στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα και η ΕΕ ένα όψει της νέας χρονιάς αναφέρθηκε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΑ και την Έλενα Καραγιάννη ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης.

Μεγάλες αλλαγές γίνονται και συχνά δυσκολευόμαστε να τις αφομοιώσουμε. Η εργασία μετασχηματίζεται ως απότοκο των κοινωνικών εξελίξεων αλλά κυρίως της ραγδαίας εισβολής της τεχνολογίας σε πολλούς τομείς της παραγωγής και της καθημερινότητας. Οι millennians, τα παιδιά που γεννήθηκαν στη δεκαετία του ’90, δεν μπορούν να φανταστούν ένα κόσμο χωρίς διαδίκτυο και φορητές συσκευές επικοινωνίας. Από την άλλη έχουμε και μετασχηματισμούς σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο που μερικές φορές δυσκολευόμαστε να κατανοήσουμε τω βάθει και να τις ενσωματώσουμε ομαλά στην ζωή, στην καθημερινότητα, στον τρόπο που οργανώνονται οι κοινωνίες. Βιώνουμε έτσι μεγάλους κλυδωνισμούς και κραδασμούς.

Ενόψει των ευρωεκλογών

Η Ευρώπη δεν είναι πρωταγωνιστής στις παγκόσμιες εξελίξεις στον 21οαιώνα. Είναι βέβαια η ήπειρος και τα έθνη που τη συγκροτούν έχουν τεράστια ποικιλία που είναι πλούτος, αλλά τα παραγωγικά και οικονομικά κέντρα δεν είναι πια στην Ευρώπη. Η Ευρώπη παράγει σκέψη, πολιτισμό, πειραματίζεται με κάποιες νέες μορφές πολιτικής οργάνωσης εδώ και μερικές δεκαετίες με το πείραμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά ό,τι συμβαίνει στην Ασία, στην Κίνα, στις Ηνωμένες Πολιτείες, στην Νότια Αμερική μας αφορά άμεσα πλέον και μας δίνει και παραδείγματα, ώστε να συγχρονιστούμε να προσαρμοστούμε.

Αυτό το οποίο προκύπτει πλέον -επείγον και σοβαρό- είναι πώς σε πολιτικό επίπεδο θα μπορέσουν να ενσωματωθούν τα έθνη κράτη, να προσαρμόσουν τις δυνάμεις τους για να ενωθούν, να συνδυαστούν και να αντέξουν σ’ αυτό το μεγάλο και παγκόσμιο ανταγωνισμό, και κυρίως να διασώσουν τη φυσιογνωμία και τις προσδοκίες των κοινωνιών τους: την κοινωνική συνοχή και κάποιες μεγάλες αξίες οι οποίες συχνά παραμελούνται.

Εκεί βλέπουμε τις μεγάλες κοινωνικές αντιδράσεις. H αλληλεγγύη δεν είναι μια αόριστη επίκληση σ’ ένα ηθικό χαρακτήρα, είναι ένα απαραίτητο συστατικό και συμπεριφορά για να κρατηθούν οι κοινωνίες όρθιες με πρόοδο και κοινωνική ελπίδα.