ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube flickr

05/01/2019

Χαρά Καφαντάρη: Ανάγκη δημιουργίας προοδευτικού πόλου για την αποτροπή της Ακροδεξιάς - βίντεο

Χαρά Καφαντάρη: Ανάγκη δημιουργίας προοδευτικού πόλου για την αποτροπή της Ακροδεξιάς - βίντεοΗ Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Β΄ Αθήνας και Πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, στην εκπομπή της ΕΡΤ «Μαζί το Σαββατοκύριακο», με τον Γιάννη Σκάλκο και την Ευρυδίκη Χάντζιου (05.01.2019)

.

https://www.youtube.com/watch?v=aH_DLrmZ9wc&feature=youtu.be

Σχετικά με την υπόθεση Novartis, η Χαρά Καφαντάρη ανέφερε: «Απαιτείται κάθαρση. Πρέπει να αφεθεί η Δικαιοσύνη, χωρίς παρεμβάσεις, να κάνει τη δουλειά της, ώστε να φανεί τι έγινε και τι ευθύνες υπάρχουν. Ο ελληνικός λαός πρέπει να ξέρει πως διασπαθίστηκε δημόσιο χρήμα, πρέπει να ξέρει γιατί πλήρωσε ακριβά τη φαρμακευτική αγωγή και τι γινόταν με το φάρμακο. Έχει ξεκινήσει μία συζήτηση από τη ΝΔ – και μάλλον σε αυτήν την κατεύθυνση κινείται και το ΚΙΝ.ΑΛ. – περί ευθύνης της Κυβέρνησης για δηλώσεις Υπουργού κλπ. Δεν θα τοποθετηθώ για τον τάδε ή τον δείνα Υπουργό, όμως θα ήθελα να υπενθυμίσω ότι και οι θεσμοί όταν ήρθαν στην Ελλάδα ένα από τα κύρια ζητήματα που έθεσαν ήταν αυτό της επιτάχυνσης της απονομής της δικαιοσύνης. Δηλαδή, είπε κάτι για το οποίο, νομίζω, κανείς δεν διαφωνεί, ότι η δικαιοσύνη πρέπει να κάνει γρήγορα. Ωστόσο, βλέπω μία επιλεκτική παρουσίαση του ζητήματος ενάντια στην Κυβέρνηση και τον συγκεκριμένο Υπουργό, τη στιγμή που ο κ. Γεωργιάδης, Αντιπρόεδρος της ΝΔ, βγήκε στα κανάλια και ονομάτισε εισαγγελέα, ενώ δεν έχει απαντήσει σε άλλα ζητήματα σχετικά με τον φερόμενο ως εμπλεκόμενο – η Δικαιοσύνη θα αποδείξει – κ. Μανιαδάκη, τις συναντήσεις και τις συζητήσεις που είχαν κλπ. Από τη μία μεριά, δηλαδή, καταγγέλλουν τους «κουκουλοφόρους» μάρτυρες και από την άλλη, σήμερα, οικειοποιούνται τα επιχειρήματά τους. Άρα, εδώ μιλάμε για πολιτική υποκρισία. Κλείνοντας, θα ήθελα να πω ξανά ας αφήσουμε τη Δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της.
Μπαίνουμε σε μία καινούρια χρονιά, η οποία είναι αισιόδοξη για την πατρίδα μας, γιατί πλέον αρχίζει και στέκεται στα πόδια της. Δεν πρέπει όλα να τα βλέπουμε στενά κομματικά και μικροπολιτικά. Υπάρχουν ενδείξεις στον τομέα της εργασίας (μείωση ανεργίας, κατάργηση υποκατώτατου, αύξηση κατώτερου μισθού) και της ανάπτυξης, μία επιχείρηση κλείνει, τρεις ανοίγουν, σύμφωνα και με το το ΕΒΕΑ. Γίνεται προσπάθεια για τα κόκκινα δάνεια, για τα οποία δόθηκε δίμηνη παράταση και ετοιμάζεται ένα πρόγραμμα, όπως έχει εξαγγείλει και ο αρμόδιος Υπουργός, κ. Φλαμπουράρης, με το οποίο θα δοθεί κάποια λύση και προστασία της α’ κατοικίας. Θα έχουμε θετικές εξελίξεις και με την επιδότηση ενοικίου και πολλά άλλα θέματα που θα τα δούμε με συγκεκριμένες νομοθετικές πρωτοβουλίες.
Σχετικά με το πολιτικό σκηνικό, αναφέρθηκε από το πάνελ ότι πάμε σε εκλογές με οξεία πόλωση. Θα έλεγα ότι πρέπει να εστιάσουμε στα προβλήματα, στο πως η χώρα μας θα προχωρήσει καλύτερα, γιατί είναι ενθαρρυντικά τα δεδομένα καθώς αρχίζουμε και ανακάμπτουμε έξω από μνημονιακές πολιτικές. Έτσι, και η Αντιπολίτευση θα πρέπει να δείξει μία «συναίνεση», με την έννοια να εκφέρει άποψη και κριτική μακριά από τη λογική των fake news. Το θέμα του Συντάγματος και της αναθεώρησής του είναι ένα θέμα στο οποίο μπορούν να υπάρξουν πολλές συναινέσεις. Πρέπει πια να δημιουργηθεί αυτός ο ευρύς προοδευτικός πόλος – και στην Ευρώπη γίνονται βήματα – και να δούμε πως θα αποτρέψουμε την άνοδο της Δεξιάς και ειδικά της Ακροδεξιάς και να δημιουργηθεί αυτό που έχει γίνει και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες (Ισπανία, Πορτογαλία κα.) τη συνεργασία της Σοσιαλδημοκρατίας με την Αριστερά. Νομίζω ότι αυτό είναι το κύριο διακύβευμα του 2019».