ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube flickr

09/01/2019

Ν. Ξυδάκης: Δεν θα αφήσουμε τους δημαγωγούς να φέρουν ένα νέο διχασμό και έριδα - βίντεο

Ν. Ξυδάκης: Δεν θα αφήσουμε τους δημαγωγούς να φέρουν ένα νέο διχασμό και έριδα - βίντεοΟμιλία του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ στην Ολομέλεια της Βουλής

.

Με αφορμή την κύρωση διεθνούς σύμβασης αρμοδιότητας του Υπουργείου Άμυνας ο βουλευτής Β’ Αθηνών και Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης μίλησε για τα διδάγματα που πρέπει να αντλήσει η χώρα από τις εποχές του διχασμού.
«Ας θυμηθούμε τον καιρό της τραγωδίας της Κύπρου το ‘74 και το κλίμα που ακολούθησε στη Μεταπολίτευση. Για πρώτη φορά υπήρξαν τότε πεδία άδηλης ή και ρητής συναίνεσης σε ορισμένα μείζονα ζητήματα. Θυμόμαστε τις αντιπαραθέσεις Κωνσταντίνου Καραμανλή και Ανδρέα Παπανδρέου στα μεγάλα ζητήματα της εξόδου και της επανεισόδου από το στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ ή τις διακηρύξεις του Ανδρέα Παπανδρέου περί μη ένταξης στην τότε ΕΟΚ και την προσαρμογή του σε μία διαφορετική πολιτική όταν ανέλαβε την κυβέρνηση.
Το μόνο μελανό σημείο που σπάει αυτή η μίνιμουμ εθνική συνεννόηση στα μεγάλα εξωτερικά θέματα ήταν όταν, μετά το τέλος του ψυχρού πολέμου, το «Μακεδονικό» διεμβόλισε εγκαρσίως το πολιτικό σύστημα για μικροπολιτικούς λόγους και δημιούργησε ισχυρά συναισθήματα -χωρίς τον απαιτούμενο ρεαλισμό και τη μακροπρόθεσμη στρατηγική- μέσα στον ίδιο τον ελληνικό λαό.
Και αυτό το ζήτημα που προέκυψε το ‘92 με πρωταγωνιστή και τότε τον Αντώνη Σαμαρά το πληρώνει η χώρα ακόμη και το έχουμε μπροστά μας. Ας μην ξανακάνουμε το διχασμό μεταξύ βενιζελισμού και κωνσταντινισμού της δεκαετίας του ‘10 και του ‘20 πρώτο πολιτικό διακύβευμα στον 21ο αιώνα» τόνισε ο Νίκος Ξυδάκης.