ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

16/01/2019

Δ. Βίτσας: Διαλύσαμε κάθε σενάριο παρένθεσης, σβήσαμε τα φώτα από το πάρτυ της διαπλοκής, πετύχαμε εκεί όπου οι άλλοι απέτυχαν - βίντεο

Δ. Βίτσας: Διαλύσαμε κάθε σενάριο παρένθεσης, σβήσαμε τα φώτα από το πάρτυ της διαπλοκής, πετύχαμε εκεί όπου οι άλλοι απέτυχαν - βίντεο



Ομιλία ΥΜΕΠΟ στην Βουλή των Ελλήνων κατά τη συζήτηση για ψήφο εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση

.

Διαλύσαμε κάθε σενάριο παρένθεσης, σβήσαμε τα φώτα από το πάρτυ της διαπλοκής, πετύχαμε εκεί όπου οι άλλοι απέτυχαν, σταθεροποιήσαμε την οικονομία, φροντίσαμε τους πιο αδύναμους, μειώσαμε κατά 9 μονάδες την ανεργία, δώσαμε πρόσβαση στη δημόσια υγεία σε εκατομμύρια συμπολίτες μας, απέκτησε η χώρα ισχυρή φωνή στις ευρωπαϊκές εξελίξεις και βέβαια βγάλαμε τη χώρα από τη μαύρη μνημονιακή περίοδο.

Στις 9 Φεβρουαρίου του 2015 ο ΣΥΡΙΖΑ με τίμησε και μου ανέθεσε να είμαι ο αγορητής του στις πρώτες προγραμματικές δηλώσεις. Τότε έκλεισα την ομιλία μου, εκφράζοντας θεωρώ όλον τον ΣΥΡΙΖΑ, με τα εξής: Η Κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας, αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ήρθε για να δώσει απλά μία μάχη, ήρθε για να μείνει, για να μείνει η αξιοπρέπεια, η δημοκρατία, η ανάπτυξη στη βάση των κοινωνικών αναγκών, για να μείνει η κοινωνική συνοχή και η ενότητα. Η ελπίδα είναι εδώ και το μέλλον δηλώνει την παρουσία του.
Τότε κάποιοι χαμογέλασαν από τη δεξιά πτέρυγα, αλλά τέσσερα χρόνια μετά είμαστε εδώ, αφού περάσαμε μέσα από την επαναβεβαίωση της εμπιστοσύνης από τις εκλογές του Σεπτέμβρη του 2015, όταν ο λαός μας επέλεξε να περάσει τα δύσκολα με τον ΣΥΡΙΖΑ. Διαλύσαμε κάθε σενάριο παρένθεσης, σβήσαμε τα φώτα από το πάρτι της διαπλοκής, πετύχαμε εκεί όπου όλοι οι άλλοι απέτυχαν, σταθεροποιήσαμε την οικονομία, φροντίσαμε τους πιο αδύνατους, μειώσαμε κατά εννιά μονάδες την ανεργία, δώσαμε πρόσβαση στη δημόσια υγεία σε εκατομμύρια συμπολίτες μας, απέκτησε η Ελλάδα φωνή, ισχυρή φωνή στις ευρωπαϊκές εξελίξεις και βέβαια βγάλαμε τη χώρα τη μαύρη μνημονιακή περίοδο.
Και όχι μόνο αυτό, ήδη εφαρμόζουμε νέα σταθερά μέτρα βελτίωσης της ζωής των πολιτών μας, βελτίωσης της δημοκρατίας, αναβάθμισης του κοινωνικού κράτους και σχεδιάζουμε το μέλλον με τη Συνταγματική Αναθεώρηση, τη Συμφωνία με την Εκκλησία, τον νέο κατώτατο μισθό που συμπαρασύρει και την αύξηση της κατώτατης σύνταξης, τη δομή ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, την αναπτυξιακή τράπεζα και βέβαια τη Συμφωνία των Πρεσπών, ένα μεγάλο βήμα για την ειρήνη, τη συνεργασία και την αλληλεγγύη στα Βαλκάνια.
Την ίδια ώρα που εμείς σχεδιάζουμε το παρόν και το μέλλον, εσείς από την Αξιωματική Αντιπολίτευση -και όχι μόνο- κάνετε τα δικά σας σχέδια με βάση τις δεξιότητες και τις ικανότητές σας. Και οι δεξιότητές σας, οι ικανότητές σας είναι μοναδικές πραγματικά. Σχεδιάζετε την καταστροφή. Πρώτα και κύρια την καταστροφή των αντιπάλων σας, πράγμα που κανένας δεν μπορεί να σας πει να μην το κάνετε, αλλά δυστυχώς δεν έχετε κανέναν ενδοιασμό να χτυπήσετε για αυτόν τον σκοπό την ίδια τη χώρα, την ίδια την κοινωνία. Ως Κασσάνδρες, όμως, έχετε αποτύχει πλήρως και ο ελληνικός λαός δεν θα σας καλέσει για επανεξέταση. Οι αξιολογήσεις πέτυχαν, ο κόφτης δεν δρομολογήθηκε ποτέ, η έξοδος ήταν πεντακάθαρη και το οικονομικό απόθεμα είναι ισχυρό.
Αυτό, όμως, που δεν θέλετε να καταλάβετε είναι πως κάθε πράξη μας, κάθε προσπάθειά μας, ναι, με δυσκολίες, με αστοχίες, αλλά και πολλές επιτυχίες, είναι συγχρόνως και ένα βαρύ κατηγορώ στον τρόπο που διοικήσατε τη χώρα, ένα κατηγορώ στο σύστημα που οικοδομήσατε και υπηρετείτε, ένα κατηγορώ για ένα Δημόσιο υποτελή και υπάλληλο μεγάλων οικονομικών συμφερόντων, ένα κατηγορώ ενάντια σε μια εξουσία που, αντί να φροντίζει την πατρίδα και την κοινωνία, βάζει σαν πρώτο και κύριο καθήκον στον εαυτό της να αυτοαναπαραχθεί.
Ας είμαστε καθαροί. Κατηγορείστε για τον υπερδανεισμό της χώρας, για τη διάλυση του παραγωγικού της ιστού, για τη δημιουργία μιας κουλτούρας κοινωνικού ανταγωνισμού με όλα τα μέσα, για τη διάλυση της ιδέας της συλλογικότητας και της κοινωνικής προσφοράς και στο τέλος-τέλος για τη λογική του ωχαδερφισμού.
Πάνω σε αυτήν την κατηγορία ανακαλούμε συνεχώς το σύνθημα στη μνήμη μας, αλλά και στην πράξη μας: Ή εμείς, η κοινωνία και οι ανάγκες της με σταθερό προσανατολισμό και με βάση το εφικτό ή αυτοί με τις πρακτικές του παρελθόντος και τα μεγάλα αντικοινωνικά συμφέροντα.
Σήμερα κανείς δεν αμφιβάλλει, ούτε εσείς. Σήμερα τα πράγματα είναι καλύτερα και είναι σίγουρο ότι θα πάνε καλύτερα. Το δείχνει η ίδια η ζωή, το δείχνει ακόμα και ο τρόπος και το γιατί συζητάμε σήμερα. Ακούστε τις ομιλίες σας. Ακούστε τα ζητήματα τα οποία βάζετε. Έχουν καμία σχέση με ό,τι γινόταν στην Ελλάδα από το 2009 μέχρι το 2014; Έχει καμία σχέση με αυτά που συζητούσαμε τότε; Βεβαίως, όχι. Στην πλάτη μας συζητάμε όλοι από καλύτερη θέση και από καλύτερη κοινωνική θέση.
Τα τριάμισι τελευταία χρόνια ο Πρωθυπουργός και ο ΣΥΡΙΖΑ με τίμησε αναθέτοντας μου καθήκοντα σε δύο Υπουργεία. Σας πληροφορώ πως κοιμάμαι ήσυχος και συνεχώς ψάχνω ένα νέο επίπεδο επάρκειας, αισθανόμενος ότι κάτι ακόμα μπορεί να γίνει, κάτι ακόμα περισσότερο μπορούμε να κάνουμε.
Στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας καταφέραμε, σε πείσμα των δυσκολιών, να διατηρήσουμε και να αυξήσουμε το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων με λίγα χρήματα ή ακόμα και με καθόλου χρήματα. Αναβαθμίσαμε και συντηρήσαμε τα οπλικά μας συστήματα με 500 εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο.
Και επιτέλους, θέλοντας να απευθυνθώ στον κ. Κουτσούμπα, σταματήστε να παίρνετε και να αξιοποιείτε στοιχεία από το ΝΑΤΟ, γιατί μόνο το ΝΑΤΟ λέει ότι χαλάμε 4,5 δισεκατομμύρια, προσθέτοντας τις συντάξεις στα 3,2 δισεκατομμύρια του προϋπολογισμού στην Εθνική Άμυνα. Τα 500 εκατομμύρια είναι για συντήρηση, αγορές κλπ του εξοπλισμού. Τα 3,5 δισεκατομμύρια είναι οι μισθοί, οι συντάξεις και 600 εκατομμύρια από αυτά είναι λειτουργικά έξοδα των Ενόπλων Δυνάμεων.
Τι να κάνουμε, δηλαδή; Τι προτείνετε; Δεν είναι δυνατόν να προτείνετε να μη δίνουμε μισθούς και συντάξεις ή να κόψουμε το φως και το νερό από τα στρατόπεδα και τα φυλάκια. Το έχουμε πει εκατό χιλιάδες φορές. Επιμένετε σε αυτό το πράγμα.
Συγχρόνως, εμείς στηριχθήκαμε στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και αυτά το ανταπέδωσαν με τον υψηλό επαγγελματισμό τους και το φρόνημά τους στην πατρίδα και στον λαό μας. Και όλα αυτά τα έγιναν με φροντίδα. Νοιαστήκαμε για αυτούς που νοιάζονται για όλους, δημιουργήσαμε εκατοντάδες στρατιωτικές κατοικίες, δημιουργήσαμε νέες κλινικές και υπηρεσίες στα στρατιωτικά νοσοκομεία, πλουτίσαμε την κοινωνική προσφορά σε κάθε έκτακτη ανάγκη, παλέψαμε και πετύχαμε ένα ικανοποιητικό νέο ειδικό μισθολόγιο και βέβαια, ως γνωστόν, πληρώσαμε όλα τα αναδρομικά.
Βεβαίως, στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας πήραμε και το μεγάλο πρακτικό βάρος στην προσφυγική και μεταναστευτική κρίση. Η συμμετοχή και η προσφορά σε αυτά και άλλα του Πάνου του Καμμένου, παρά τις τεράστιες ιδεολογικές διαφορές, του μέχρι χθες Α/ΓΕΕΘΑ και σήμερα Υπουργού Άμυνας, Ναυάρχου Αποστολάκη, ήταν πολύ μεγάλη. Πολύ μεγάλη, όμως, ήταν και η συμμετοχή του Κώστα του Ήσυχου, του Νίκου του Τόσκα, του Πάνου του Ρήγα, της Μαρίας της Κόλλια. Είναι αναμφισβήτητη η συμμετοχή σε αυτά, όπως και όλων των αρχηγών και στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων.
Γιατί ανέφερα αυτά τα ονόματα; Γιατί οι Ένοπλες Δυνάμεις, η διαδικασία της Άμυνας ως μια διαδικασία κοινωνική δεν είναι ξένη από την Αριστερά. Η Αριστερά μπορεί να τη διαχειριστεί με βαθμό λίαν καλώς.
Τον τελευταίο χρόνο η ζωή και η επιλογή του Πρωθυπουργού μού ανέθεσε το βαρύ καθήκον του Υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής. Η Τασία Χριστοδουλοπούλου, ο Γιάννης ο Μουζάλας και εγώ είχαμε την πολύ μεγάλη τιμή να προσωποποιούμε στο εξωτερικό την προσπάθεια, τη φιλοξενία, την αλληλεγγύη ενός λαού, ενός λαού που η δημοκρατικότητά του και η ιστορία του έσωσε και σώζει την τιμή της Ευρώπης και του δυτικού πολιτισμού.
Ενάμισι εκατομμύριο άνθρωποι πέρασαν από αυτήν τη χώρα και βρήκαν φροντίδα και προσπάθεια. Σήμερα είκοσι πέντε χιλιάδες άνθρωποι μένουν σε διαμερίσματα, είκοσι χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες σε κέντρα φιλοξενίας, επτά χιλιάδες άνθρωποι σε τουριστικά καταλύματα και έντεκα χιλιάδες πεντακόσιοι σε κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης στα νησιά.
Ναι, υπάρχουν προβλήματα, ειδικά αυτήν τη στιγμή στη Σάμο. Ναι, δουλεύουμε νυχθημερόν για να τα λύσουμε, όπως επιλύσαμε τα αντίστοιχα προβλήματα στην Ειδομένη, τον Πειραιά, το Ελληνικό, την Πάτρα και ίσως βρεθούμε αύριο, αφού λύσουμε και το πρόβλημα της Σάμου, μπροστά και σε άλλα.
Συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ, πρέπει να είστε υπερήφανοι, γιατί συμμετέχετε ενεργά σε κάτι πανανθρώπινο που αφορά και το διεθνές δίκαιο και την αλληλεγγύη, αλλά και σήμερα και τη δημοκρατία στην Ελλάδα και στην Ευρώπη.
Δεν φοβόμαστε, δεν λιποψυχούμε, δεν υποχωρούμε. Δεν υποχωρούμε, κύριε Μητσοτάκη. Ακούγοντας την ομιλία σας, μου ήρθε στο μυαλό ένα παλιό σύνθημα του ΠΑΣΟΚ: «Ο λαός δεν ξεχνά τι σημαίνει Δεξιά!». Το πρόβλημα δεν είναι αυτό. Το πρόβλημα είναι πως η Δεξιά δεν ξεχνά τι σημαίνει Δεξιά και όποτε στριμώχνεται, γυρίζει πίσω στις πρακτικές και τις ρίζες της.
Γιατί άραγε, κύριε Πρωθυπουργέ -δεν είστε εδώ αυτήν τη στιγμή- κατηγορείτε στελέχη της Νέας Δημοκρατίας ότι πιέζουν και προσπαθούν να τρομοκρατήσουν Βουλευτές με μηνύματα, τηλεφωνήματα, αφίσες στους δρόμους; Γιατί τους κατηγορείτε; Το έκανε σήμερα ο ίδιος -και μάλιστα σε πανελλήνια μετάδοση- ο Αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας. Έδειχνε με το δάχτυλο. Ονομάτιζε χωρίς ντροπή και έκανε και τη μέγιστη ύβρι απέναντι στον κ. Αποστολάκη, ο οποίος σήμερα μπορεί να είναι πολιτικός του αντίπαλος, αλλά θα πρέπει να συγκρατηθεί ο κ. Μητσοτάκης και να αποδώσει την οφειλόμενη τιμή στον ναύτη, που πάνω του στηρίζουμε εν πολλοίς τα σύνορά μας.
Όσον αφορά τα περί Μακεδονίας και Βόρειας Μακεδονίας -όπως θέλετε πείτε την- μπορεί να συζητώ με όσους πολίτες από ευαισθησία επιμένουν ή φοβούνται -ποιον άραγε φοβούνται;- για το όνομα, τους προτρέπω όμως πρώτα απ’ όλα να κοιτάξουν το παρελθόν σας. Όταν το 1948 η Λαϊκή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας ονόμαζε ένα από τα κράτη Μακεδονία, ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν κυβέρνηση; Όταν το 1963 η Ομοσπονδία Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών της Γιουγκοσλαβίας, μιας χώρας που διαλύθηκε, όπως διαλύθηκε, ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν κυβέρνηση; Και δεν καταλαβαίνετε ότι από τη διάλυση αυτής της χώρας όπως έγινε -και έχω πολλά να κρίνω πάνω σε αυτό- έξι από τις επτά χώρες διατηρούν το όνομά τους. Η Κροατία λέγεται Κροατία, η Βοσνία – Ερζεγοβίνη λέγεται Βοσνία – Ερζεγοβίνη κ.λπ. και μία χώρα κάτω από μια συζήτηση και μια ιστορική συμφωνία αλλάζει το όνομά της και αποδέχεται όνομα με γεωγραφικό προσδιορισμό, συμφωνεί πως η ιστορία και ο πολιτισμός της αρχαίας Μακεδονίας είναι ελληνικός και ανοίγει τολμηρά μαζί μας τον δρόμο της συνεργασίας.
Εδώ έχω ένα ερώτημα, μια και όπως είπε προηγουμένως ο κ. Τζαβάρας είναι ένα ζήτημα αν η Αντιπολίτευση έχει επιχειρήματα, αλλά έχει ερωτήματα. Ας πούμε, λοιπόν, ότι και η Συμπολίτευση έχει ερωτήματα.
Ποιοι είναι αποστάτες πραγματικά; Όσοι αλλάζουν θέση και στάση γιατί νομίζουν πως θα έχουν μικροκομματικά οφέλη ή αυτοί οι οποίοι μένουν και επιμένουν ότι εθνικό είναι ό,τι είναι αληθινό και αναγνωρίζουν ότι σήμερα πρέπει να πάμε με τη διπλωματία του εδάφους και όχι με τη διπλωματία του αίματος και κρύβονται;
Άκουσα προχθές κάτι ωραίο και θέλω να το μεταφέρω. Αν σας ρωτήσω αν βλέπετε τον ελέφαντα που κυκλοφορεί αυτήν τη στιγμή μέσα στη Βουλή και μου πείτε «όχι» και σας πω «είδατε τι καλά που κρύβεται;», έτσι μπαίνει και το άλλο ζήτημα. Αν σας πω: Πάρτε τη συμφωνία και δείτε σε ποιες διαδικασίες ευνοεί τον αλυτρωτισμό. Ευνοεί το γεγονός ότι θα λέγονται εθνότητα Μακεδόνων; Και οι Αλβανοί που λένε ότι είναι Αλβανοί, θα είναι εθνότητα Μακεδόνων Αλβανών κ.λπ.; Και αν όλοι πουν «όχι, δεν γράφει κάτι τέτοιο η συμφωνία», θα μου πείτε «είδατε τι καλά που το κρύβουν αυτό από τη συμφωνία;».
Εδώ έχουμε να κάνουμε με την περίπτωση που τίθεται το κομματικό όφελος πάνω από πατριωτικό και θλίβομαι πραγματικά που σε αυτήν τη στάση προσχωρούν και αριστερά Κόμματα. Από πότε η διεθνιστική αλληλεγγύη και η ταξική πάλη επιβάλλουν να αξιοποιούμε ακόμα και ζητήματα που ξεπερνούν το εθνικό -δεν θέλω να πω την επόμενη θέση- για να απαγορεύσουμε σε έναν άλλο λαό να επιλέξει κάτι διαφορετικό στο οποίο δεν συμφωνούμε; Αν οι αριστεροί στη Βόρεια Μακεδονία δεν θέλουν τη χώρα τους στο ΝΑΤΟ ή στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τότε να τους δώσετε βοήθεια, αλλά όχι με κόλπο, από άλλη χώρα.
Κυρίες και κύριοι της Νέας Δημοκρατίας, η εμπειρία σας πρέπει να σας έχει διδάξει πως αυτοί οι Συριζαίοι, άνδρες και γυναίκες, αυτοί οι αριστεροί, άνδρες και γυναίκες, είμαστε σκληρά «καρύδια». Είναι σίγουρο ότι οι εκλογές θα γίνουν το 2019, στη συνταγματική τους ώρα. Εμείς έχουμε εμπιστοσύνη στον ελληνικό λαό και ο ελληνικός λαός που αναγνωρίζει και συμμετέχει στην προσπάθειά μας για ένα μέλλον που του αξίζει, θα ακουμπήσει για άλλη μία φορά με εμπιστοσύνη στον ΣΥΡΙΖΑ.
Σας ευχαριστώ.



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ