ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

16/01/2019

Ν. Κοτζιάς: Η Συμφωνία των Πρεσπών αναβαθμίζει τη χώρα μας και το ρόλο της στο παγκόσμιο γίγνεσθαι - βίντεο

Ν. Κοτζιάς: Η Συμφωνία των Πρεσπών αναβαθμίζει τη χώρα μας και το ρόλο της στο παγκόσμιο γίγνεσθαι - βίντεο



.

Δεν προλαβαίνω να απαντήσω σε όλα. Θα απαντήσω σε αυτά που έχω συγκρατήσει. Καταρχάς, ας δούμε τι κάνει η Συμφωνία των Πρεσπών, που φαίνεται ότι κανένας δεν το παίρνει υπόψη του. Αναβαθμίζει τη χώρα, τον ρόλο της στο παγκόσμιο γίγνεσθαι και της δίνει ισχυρό γεωστρατηγικό ρόλο. Κάποιοι φαίνεται δεν ενδιαφέρονται να αναβαθμιστεί χώρα μας.
Δεύτερον, συμβάλλει στην ασφάλεια της περιοχής.
Και τρίτον, προωθεί μια θετική ατζέντα για την περιοχή. Το μεγαλύτερο τμήμα της Συμφωνίας για τις Πρέσπες αφορά τη συνεργασία ανάμεσα στις κοινωνίες, τις οικονομίες, τα πανεπιστήμια κοκ των δύο κρατών.
Δεν τα παίρνουν όλα αυτά υπόψη τους, διότι φοβούνται. Άκουσα σήμερα το πρωί ότι θα φτάσει μέχρι το Αιγαίο -λέει- η FYROM. Και λέω: Τόσο φοβιτσιάρηδες είναι; Η Βόρεια Μακεδονία έχει σε αμυντική ισχύ μόλις το 1,8% της Ελλάδος. Αν με 1,8% ισχύ μάς πάρουν παραμάζωμα, τι να σας πω; Έχει μόνο το 6% του ΑΕΠ της Ελλάδος και το 1/8 του πραγματικού πληθυσμού. Γιατί αυτός ο φόβος;
Θα σας απαντήσω με τον Μιχάλη Παπακωνσταντίνου. Έχει ένα μεγάλο ενδιαφέρον. Κάνοντας κριτική στη Νέα Δημοκρατία λέει: «Οι πολιτικοί που έχουμε έχουν ταχθεί να υπερασπίζονται από τον νόμο την πατρίδα μας και παριστάνουν ως η επιβίωσή τους να οφείλεται σε αυτούς». Τι κάνουμε, λέει ο Παπακωνσταντίνου, Υπουργός Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας; «Θέλουμε να φοβάται ο κόσμος και εμείς να παριστάνουμε τους σωτήρες του». Αυτή τη δουλειά κάνετε όλη την ώρα, να εκφοβίζετε τον κόσμο ότι έρχονται τα τρομερά, τα στραβά και ανεπανάληπτα.
Δεύτερον, πέρα από τα γεωστρατηγικά κοκ, ξέρετε από τι κινδυνεύει ο βοράς της Ελλάδας; Κινδυνεύει να μετατραπεί η FYROM-Βόρεια Μακεδονία και η Αλβανία σε κομμάτι μιας δαγκάνας κάβουρα που να προσπαθεί να μας περικυκλώσει από τας Ανατολάς και τον Βορρά. Σας πειράζει να μην αφήσουμε να επηρεάζει άλλο η Τουρκία αυτή την περιοχή;
Και τι άλλο; Διαβάστε τι λένε οι Αλβανοί της FYROM. Λένε «να κόψουμε τα φτερά του αναδυόμενου ισλαμικού φονταμενταλισμού». Δεν σας νοιάζουν αυτά; Δεν σας ενδιαφέρουν; Θέλετε να έχει μεγαλύτερη επιρροή η Τουρκία για να παριστάνετε ότι είστε πατριώτες;
Επίσης, τελειώσαμε με τον αλυτρωτισμό. Τι ζήταγε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης και όλοι οι πρωθυπουργοί της χώρας; Ζητούσαν να μην βάζουν ζήτημα μειονότητας. Τελείωσε με τη συνταγματική αλλαγή. Το άρθρο 49 είναι αντίστοιχο του άρθρου 118. Ζητούσαν να μην διεκδικούν σύνορα. Ολόκληρο κεφάλαιο έχει για την αναγνώριση των συνόρων. Και ζητούσαν να μην έχουν σύμβολα εις βάρος μας. Τελείωσαν κι αυτά. Τι έγινε, λοιπόν; Δέχθηκαν το διεθνές δίκαιο. Σας ενοχλεί αυτό;
Και απαντάνε μερικοί: «Ναι, αλλά ξέρετε, κύριε Κοτζιά, η Μακεδονία είναι μία και ελληνική». Το έχετε ακούσει; Εγώ θα αφήσω τρία πράγματα. Το ένα είναι το «Αλφαβητάρι του μακεδονικού ζητήματος», που το μοίρασε η «Καθημερινή». Ούτε ο «Ριζοσπάστης» ούτε η «Αυγή» το μοίρασαν. Η «Καθημερινή» το μοίρασε. Το δεύτερο είναι οι Συμφωνίες του Βουκουρεστίου. Και τρίτον, ο «Ελευθέριος Βενιζέλος, ο άνθρωπος, ο ηγέτης», η πιο καταπληκτική δίτομη βιογραφία του.

Τι λέγεται εκεί; Λέγεται αυτό το ιστορικό που έπρεπε να το ξέρετε όλοι σας όταν λέτε μία και μοναδική ελληνική Μακεδονία. Ότι χάρις στον Ελευθέριο Βενιζέλο, με τη Συνθήκη του Βουκουρεστίου του 1913 πήραμε τη Μακεδονία μας, πήραμε την Καβάλα μας! Και πώς τα πήραμε; Τα πήραμε ενάντια στη Συνθήκη του Αγίου Στεφάνου το 1878 που υπό την επίδραση της Ρωσίας πέρασε το μεγαλύτερο μέρος από το κομμάτι που στην Οθωμανική Αυτοκρατορία ονομαζόταν Μακεδονία στην Ελλάδα –αυτή είναι η Μακεδονία μας- που συμπίπτει με την αρχαία ελληνική Μακεδονία γεωγραφικά. Κράτησε ένα κομμάτι η Βουλγαρία που το ονομάζει Μακεδονία του Πιρίν και πήρε ένα κομμάτι η Γιουγκοσλαβία από την οποία ένα κομμάτι αργότερα, όταν δηλαδή έγινε η Γιουγκοσλαβία, πήρε το Μαυροβούνιο και από το Μαυροβούνιο κατέληξε ένα μικρό κομμάτι στην Αλβανία.
Δεν συζητάμε, λοιπόν, για τη Μακεδονία της αρχαιότητας γιατί τη Μακεδονία της αρχαιότητας την πήραμε εμείς. Στη Συμφωνία αναγνωρίζεται ότι είναι αποκλειστικά ελληνική, ιστορία και πολιτιστική κληρονομιά ελληνική, ότι δεν έχουν καμία σχέση σαν λαός και σαν γλώσσα με την ελληνική κληρονομιά. Πήραμε όμως με τη Συνθήκη του Βουκουρεστίου το 1913 αυτό το κομμάτι που είναι η ελληνική Μακεδονία.
Και ρωτώ τώρα: Αρνούνται οι φίλοι μας από τα κόμματα της Αντιπολίτευσης την αναγνώριση της Συνθήκης του Βουκουρεστίου; Θέλουν να την αναθεωρήσουμε τη Συνθήκη που μοίρασε στα τρία τη μακεδονική γεωγραφία-το βιλαέτιο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας που πέρασε με τον Άγιο Στέφανο στη Βουλγαρία και με τους Βαλκανικούς Πολέμους το πήραμε; Καλά έκανε ο Βενιζέλος ή είστε ακόμα στο στρατηγείο του Βασιλέως που αρνιόταν να αποδώσει τιμές και να αποδεχθεί το μεγάλο έργο του Ελευθέριου Βενιζέλου στο Βουκουρέστι; Αυτό είναι το ερώτημα. Δέχεστε το διεθνές δίκαιο ή παριστάνετε τους τουρκολάγνους που θέλετε να αναθεωρηθούν οι διεθνείς συνθήκες και να μην ισχύουν;
Θυμηθείτε την Καβάλα μας και την Μακεδονία μας την πήραμε απ’ αυτή τη Συνθήκη. Αλλά σ’ αυτή τη Συνθήκη η γεωγραφική περιοχή της Μακεδονίας, όχι η ιστορία, όχι ο πολιτισμός, όχι η κληρονομιά της αρχαίας ελληνικής Μακεδονίας μοιράστηκε με τον τρόπο που περιγράφεται σ’ αυτά που θα καταθέσω για τα Πρακτικά.
Μερικοί μου λένε «είστε προδότες». Το ακούω από διάφορα κόμματα. Ακούστε να σας πω. Προδότες είναι αυτοί που παρέδωσαν στον βουλγάρικο φασισμό στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου την Καβάλα πίσω, που είχαμε πάρει το 1913. Προδότες είναι αυτοί που συνεργάστηκαν με τον γερμανικό φασισμό. Προδότες είναι αυτοί που παρέδωσαν την Κύπρο. Δεν θα μου μιλάει εμένα η ελληνική ακροδεξιά περί προδοσίας όταν όπου μπορέσανε και όπου είχαν επιρροή έκαναν προδοσίες πραγματικές και όχι μεταφυσικές!

Σας συστήνω να διαβάσετε τις δηλώσεις του Αντώνη Σαμαρά την ημέρα της αποπομπής του από τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη. Λέει: «Φεύγω από το Υπουργείο Εξωτερικών γιατί έχω διαφωνίες με τον Πρωθυπουργό». Και ποια είναι η βασική του διαφωνία εκείνο το βράδυ; Εύκολο είναι να το βρείτε. Διότι λέει ο Πρωθυπουργός Μητσοτάκης ότι αποδέχονται ότι αυτοί είναι Μακεδόνες και δεν βάζει ζήτημα για τον χαρακτηρισμό τους ως ιθαγένεια ότι είναι Μακεδόνες. Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης έβαλε πρώτος αυτό το ζήτημα. Για να συνεννοούμαστε.
Δεύτερον, τι άλλο; Σε μια συνέντευξή του ο ίδιος, τότε που ήταν υποψήφιος για να γίνει Πρωθυπουργός, δήλωνε: «Θα μπορούσε κανείς να διαπραγματευθεί ένα σύνθετο όνομα», είναι η μόνη φορά που το έχει πει, «ως μια ακραία κόκκινη γραμμή. Αλλά θα έπρεπε να είναι erga omnes η συμφωνία με αλλαγή Συντάγματος. Κι αυτό δεν πρόκειται να συμβεί ποτέ». Αυτή ήταν η μέγιστη κόκκινη γραμμή σας το 2008-2012: erga omnes και συνταγματικές αλλαγές που δεν θα γίνουν ποτέ! Και έγιναν. Και τώρα που έγιναν ανακαλύψατε ότι έχετε πρόβλημα με τη γλώσσα και την εθνότητα, την υπηκοότητα.
Ακούστε να σας πω. Στη Βόρεια Μακεδονία έγινε μια συνταγματική αλλαγή η οποία ήταν συμφωνημένη και η οποία λέει ότι η υπηκοότητα και η ιθαγένεια δεν είναι εθνότητα. Αλλά υπάρχει και κάτι άλλο. Υπάρχει και λίγος ευρωπαϊσμός. Ας τον θυμηθείτε λίγο, επιτέλους. Ποιος είναι αυτός ο ευρωπαϊσμός; Ότι στην Ευρωπαϊκή Ένωση υπάρχει ευρωπαϊκή ιθαγένεια. Ελπίζω να το έχετε ακούσει. Μίλησε ποτέ κανείς για ευρωπαϊκό έθνος αυτές τις μέρες επειδή υπάρχει υπηκοότητα και ιθαγένεια ευρωπαϊκή;
Πάμε στη γλώσσα. Στη γλώσσα, όπως είπε πολύ σωστά ο (…δεν ακούστηκε), το 1977 το φάγατε αυτό το ζήτημα με Κυβέρνηση Κωνσταντίνου Καραμανλή. Γράφει το τηλεγράφημα της εποχής: «Για τη γλώσσα θα πρέπει να λεχθεί ότι το 1977 έγινε στην Αθήνα η διεθνής συνάντηση των Ηνωμένων Εθνών για τα γεωγραφικά ονόματα». Βλέπετε, αυτός γράφει τα γεγονότα ως διπλωμάτης. Δεν γράφει τον Μπαμπινιώτη που πάει να δικαιολογηθεί εκ των υστέρων. Ακούστε. «Τότε υπό την πίεση της πρώην Γιουγκοσλαβίας δεχθήκαμε ότι στην εν λόγω χώρα υπάρχουν δυο γλώσσες με κυριλλική γραφή: η σερβική και η macedonian». Η Μακεδονία. Το δεχθήκατε το 1977. Το διαπραγματευθήκαμε σαν χώρα. Έπρεπε να το διαπραγματευθούμε το 1992-1994 και δεν είχαμε ούτε αντιπρόσωπο στη διαπραγμάτευση του ISO.
Για να πάμε στο πιο σημαντικό από τη γλώσσα. Ποιος ενοχλείται από τη μακεδονική γλώσσα πιο πολύ απ’ όλους; Οι Βούλγαροι εθνικιστές. Αυτοί έχουν πραγματικά και πρακτικό πρόβλημα. Γιατί έχουν πραγματικά πρακτικό πρόβλημα; Διότι η Συμφωνία των Πρεσπών που κάναμε υπογραμμίζει ότι πρόκειται για σλαβική γλώσσα. Κι αν είχα χρόνο, θα σας έδινα τόμους επί τόμων διαπραγμάτευσής σας που δέχεστε τη σλαβομακεδονική και να ονομαστεί Σλαβομακεδονία το FYROM, δηλαδή με τη Μακεδονία μέσα!
Γι’ αυτή τη γλώσσα εμείς τι κάναμε; Λέμε στο άρθρο 7 παράγραφος 4 της συμφωνίας ότι είναι γλώσσα νοτιοσλαβική. Γιατί να μας ενοχλεί εμάς ότι είναι νοτιοσλαβική γλώσσα και δεν έχει καμία σχέση με το Μεγαλέξανδρο; Ενοχλεί άλλους γείτονές μας. Κι όχι γενικά τους γείτονές μας. Τους ακροδεξιούς, τον κύριο Υπουργό Άμυνας της Βουλγαρίας που λέει στον Ζάεφ «σταματήστε να μιλάτε για μακεδονική γλώσσα».
Να σας θυμίσω κάτι από την ιστορία. Οι άνθρωποι αυτοί πήραν τον τίτλο Μακεδόνες, Σλαβομακεδόνες, Βορειομακεδόνες κ.λπ. γιατί ήθελαν να διαχωρίσουν τον εαυτό τους από τους Βούλγαρους και από τους Σέρβους. Δεν ήθελαν να τον διαχωρίσουν από εμάς. Ο Παύλος Μελάς, στον οποίον αναφέρθηκε προηγούμενα κάποιος, σε πόσα κομμάτια των κειμένων του μιλάει γι’ αυτή τη γλώσσα; Δεν τους τη δώσαμε. Όμως τους είχε δοθεί από εσάς. Και τώρα παριστάνετε σαν να άρχισε η ιστορία μόλις αυτή τη στιγμή, μόλις αυτόν τον τελευταίο καιρό.
Να τελειώνω, λοιπόν. Δεν υπάρχει ούτε πρόβλημα ιθαγένειας νομικά, πολιτικά. Η γλώσσα είχε δοθεί σαράντα χρόνια πίσω. Οι διπλωμάτες το έγραφαν και ο ΟΗΕ το έχει υπογραμμίσει. Δεν αλλάζει αυτό. Κι αυτό που αλλάξαμε εμείς και δεν το είχε σκεφτεί κανένας είναι να αλλάξουμε τη διευκρίνιση ότι πρόκειται για σλαβική γλώσσα και για σλάβους. Η χώρα μας αποκτά αναβαθμισμένο ρόλο στην περιοχή και αντί να έχουμε τις βόρειες περιοχές εχθρούς μας και φίλους της Τουρκίας θα τους έχουμε μαζί μας για να λύσουμε από κοινού όλα τα ζητήματα στην περιφέρειά μας.
Σας ευχαριστώ. Θα τα πούμε όταν θα συζητάμε τη Συμφωνία.



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ