16/01/2019

Γ. Δραγασάκης: Απαρχή αναδιάταξης του πολιτικού σκηνικού με στόχο προοδευτική πλειοψηφία - βίντεο

Ομιλία του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και επικεφαλής του Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης στη συζήτηση στη Βουλή επί της προτάσεως του Πρωθυπουργού για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση

.

«To αίτημα για παροχή εμπιστοσύνης υπερβαίνει τις ανάγκες μιας κοινοβουλευτικής αριθμητικής, έχει ένα πολιτικό βάθος και αφορά όχι μόνο το παρόν αυτής της κυβέρνησης αλλά την προοπτική της", είπε ο κ. Δραγασάκης και υπογράμμισε ότι «η ψήφος εμπιστοσύνης δεν αφορά μια ευκαιριακή πλειοψηφία, με στόχο την παράταση της ζωής της κυβέρνησης για κάποιους μήνες, αλλά είναι η απαρχή μιας γενικότερης αναδιάταξης του πολιτικού σκηνικού, με στόχο μια νέα προοδευτική πλειοψηφία, μια ευρεία συμπαράταξη που θα οργανώσει το σχέδιο για την Ελλάδα της επόμενης μέρας».

«Η συντηρητική αντιπολίτευση το καταλαβαίνει αυτό. Το αντιλαμβάνεται και το φοβάται. Και γι΄αυτό αντιπαλεύει αυτή την προοπτική με χυδαιολογίες για συναλλαγές, για παζάρια, μιλάει για πολιτικά ρετάλια, μιλάει για γυρολόγους της πολιτικής και κυβερνήσεις κουρελού, με τα οποία ανταγωνίζεται τη Χρυσή Αυγή», είπε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και κατηγόρησε τη ΝΔ ότι απευθύνεται στα πιο απολίτικα στρώματα της κοινωνίας, προσπαθεί να καλλιεργήσει μίσος και φανατισμό, διότι δεν έχει άλλο τρόπο να αντιμετωπίσει αυτή την κοινωνική και πολιτική δυναμική η οποία διαμορφώνεται στη χώρα.

Ο κ. Δραγασάκης ανέφερε ότι τα τελευταία χρόνια 16 βουλευτές άλλαξαν Κοινοβουλευτική Ομάδα, κυρίως έφυγαν από το Ποτάμι, την Ένωση Κεντρώων και τους Ανεξάρτητους Έλληνες. «Όσοι δεν έμειναν ανεξάρτητοι πήγαω στη ΝΔ και στο ΚΙΝΑΛ. `Αρα όλος αυτός ο εκχυδαϊσμός της πολιτικής για τον οποίο μίλησε χθες ο κ. Μητσοτάκης, στρέφεται και στο δικό του κόμμα. Διότι είναι αυταπάτη να πιστέψει κανείς, ότι ο ελληνικός λαός θα πιστέψει πως η πολιτική είναι ένα βρώμικο παιχνίδι μόνο από τη μια πλευρά» είπε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και παρατήρησε πως, αν δεν αλλάξει στάση η αξιωματική αντιπολίτευση, «όποιος φεύγει από ένα κόμμα για να πάει στη ΝΔ, αυτό θα λέγεται συνεργασία, διεύρυνση. Όποιος προσχωρεί ή συνεργάζεται με τον ΣΥΡΙΖΑ, θα λέγεται συναλλαγή».

Ο Γιάννης Δραγασάκης εξέφρασε την πεποίθηση ότι «η κυβέρνηση θα λάβει ψήφο εμπιστοσύνης. Και όχι μόνο αυτό αλλά θα βγει πολιτικά πιο ενισχυμένη, πιο ομοιογενής από τη διαδικασία αυτή». Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης εκτίμησε επίσης ότι η Συμφωνία των Πρεσπών θα επικυρωθεί, «διότι υπάρχει κοινοβουλευτική πλειοψηφία που είναι υπέρ της Συμφωνίας και τελικά αυτή η πλειοψηφία θα εκφραστεί».

«Θα επιβεβαιωθεί έτσι η πολιτική σταθερότητα της χώρας και θα γίνει ακόμα πιο σαφή η προοπτική και το κυβερνητικό έργο θα γίνει ακόμα πιο εντατικό», είπε ο κ. Δραγασάκης και πρόσθεσε ότι θα ακολουθήσει έντονο κοινοβουλευτικό και θεσμικό έργο, θα δρομολογηθεί η συνταγματική αναθεώρηση, θα δρομολογηθεί η συνταγματική αναθεώρηση, θα επανακαθοριστούν οι σχέσεις κράτους - εκκλησίας, θα ψηφιστούν μια σειρά από σημαντικά νομοσχέδια που αποκαθιστούν κοινωνικά δικαιώματα, επουλώνουν πληγές που άφησε η κρίση.

Παράλληλα, είπε ότι, αν δεν υπάρξουν αρνητικοί εξωτερικοί παράγοντες, η χώρα θα μπορεί να βγει την κατάλληλη στιγμή στις αγορές, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του υπουργείου Οικονομικών. «Αφενός με τα κοινωνικά μέτρα και αφετέρου με την έξοδο στις αγορές, θα ενισχυθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών προς τη δυνατότητα της δημοκρατίας και της πολιτικής να απαντούν σε κοινωνικές ανάγκες και να επιλύουν προβλήματα και θα ενισχυθεί και η εμπιστοσύνη των επενδυτών προς τις δυνατότητες και προοπτικές της ελληνικής οικονομίας», είπε ο κ. Δραγασάκης ο οποίος με την ιδιότητα του υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης επισήμανε ότι η εικόνα που παρουσιάζει ο κ. Μητσοτάκης στο εσωτερικό και το εξωτερικό, για την ελληνική οικονομία, αδικεί τις θυσίες του ελληνικού λαού.

«Έχουμε μπει σε φάση ανάκαμψης, δημιουργούνται 360.000 θέσεις εργασίας τα τελευταία 3 χρόνια. Πέρυσι άνοιξαν 14.700 περισσότερες νέες επιχειρήσεις από όσες έκλεισαν. Αυξάνονται με ισχυρό ρυθμό οι εξαγωγές. Αρχίζει να ανακάμπτει το λιανικό εμπόριο και η οικοδομή» είπε ο κ. Δραγασάκης ότι μόλις χθες ενημερώθηκε (σ.σ. ακόμη δεν έχουν εκδοθεί επίσημα στοιχεία) ότι το Δεκέμβριο εισέρρευσαν καταθέσεις ιδιωτών στις τράπεζες πάνω από 4 δισ. ευρώ και το 2018 θα κλείσει με αύξηση καταθέσεων κοντά στα 10 δισ. Την ίδια στιγμή στις εκδόσεις εντόκων γραμματίων, οι ξένοι επενδυτές έχουν μια σταθερά αυξανόμενη παρουσία.

«Δεν λένε τίποτα αυτοί οι αριθμοί στη ΝΔ; Δεν πιστοποιούν μια σταθερή ανάκαμψη της εμπιστοσύνης και μια ωρίμανση των συνθηκών να βγούμε ξανά στις αγορές; Εάν τις επόμενες εβδομάδες η χώρα βγει στις αγορές, θα αναγνωρίσετε ότι η καταστροφολογία που κάνετε δεν ευσταθεί και αντίθετα κάνει ζημιά στη χώρα;», είπε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.