23/01/2019

Δημ. Παπαδημούλης: Θέλουμε διάλογο με όσους μπορούμε να αναζητήσουμε κοινούς στόχους

Συνέντευξη  στο Ραδιόφωνο 24/7:  Φιλοδοξία μας είναι να συγκροτήσουμε μια ευρύτατη πολιτική και κοινωνική συμμαχία και όχι να ενταχθούν όλοι στον ΣΥΡΙΖΑ

Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν και θα παραμείνει ένα κόμμα της σύγχρονης Αριστεράς και δεν σκοπεύουμε να τον μετατρέψουμε σε πολιτικό-ιδεολογικό σούπερ μάρκετ

Σε συνέντευξή του στο Ραδιόφωνο 24/7 (Β. Σκουρή - Α. Σπανού) ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, επεσήμανε τα ακόλουθα:

Δ/Φ: Έχει εκτραχυνθεί ο πολιτικός διάλογος, μετά τις χθεσινές υβριστικές δηλώσεις του Άδωνι Γεωργιάδη εναντίον σας.

Δ.Π.: Προσωπικά θεωρώ τίτλο τιμής να με βρίζει και να με συκοφαντεί ο κ. Γεωργιάδης. Θεωρώ, όμως, λυπηρό και κατάντια για ένα ιστορικό κόμμα της Δεξιάς, όπως η ΝΔ, που την ίδρυσε ο Κων/νος Καραμανλής, έχοντας αποκλείσει από τις γραμμές της τους χουντικούς και τους ακραίους, να έχει διορισμένο αντιπρόεδρο τον συγκεκριμένο κύριο. Αλλά γι’ αυτό η ευθύνη βαρύνει τον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη. Τελεία και παύλα. Και σας παρακαλώ να περάσουμε σε κάτι σοβαρότερο.

Δ/Φ: Eσείς μιλάτε για προοδευτικές συγκλίσεις, αναδιάταξη του πολιτικού χάρτη, με αναβίωση της διαχωριστικής γραμμής Αριστεράς-Δεξιάς, με τον ΣΥΡΙΖΑ ως βασικό πόλο της Αριστεράς, με αφορμή τη συμφωνία των Πρεσπών, ενώ οι τρεις βουλευτές από το Ποτάμι -Στ. Θεοδωράκης, Σπ. Λυκούδης, Γ. Μαυρωτάς- που σκοπεύουν να υπερψηφίσουν τη συμφωνία, μάλλον θα υπερψηφίσουν και την πρόταση μομφής της ΝΔ εναντίον της κυβέρνσης. Το ΚΙΝΑΛ δεν μπαίνει σε κανέναν διάλογο μαζί σας. Επομένως, ποιοι είναι οι συνομιλητές σας, με ποιους θα γίνουν προοδευτικές συγκλίσεις;

Δ.Π.: Ήδη ζούμε τις προσεισμικές δονήσεις ενός μεγάλου bigbang στην πολιτική ζωή. Η έξοδος από τα μνημόνια και η συμφωνία των Πρεσπών επιταχύνουν θεαματικές ανακατατάξεις και ενισχύουν έναν νέο διπολισμό, ανάμεσα στο στρατόπεδο των αριστερών, προοδευτικών, δημοκρατικών δυνάμεων, με βασική δύναμη τον ΣΥΡΙΖΑ, και αυτό των συντηρητικών, υπερ-δεξιών και υπερ-φιλελεύθερων δυνάμεων, με βασική δύναμη τη ΝΔ.Σε αυτή την πορεία, υπάρχουν και αντιφατικές συμπεριφορές.

Όλες οι δυνάμεις που βρίσκονται ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ συμπιέζονται και κινδυνεύουν με εξαΰλωση. Η πρόβλεψή μου είναι ότι στις εκλογές που πιστεύω ότι θα γίνουν τον Οκτώβριο -και προσωπικά προτιμώ να γίνουν τον Οκτώβριο- το άθροισμα των δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ θα ξεπεράσει το 70%. Η διαφορά τους θα είναι μικρή, με τον ΣΥΡΙΖΑ όμως να είναι το φαβορί.

Ο υπό διαμόρφωση προοδευτικός πόλος απαιτεί από τον ΣΥΡΙΖΑ σχέδιο, προσεκτικά βήματα και σεβασμό της πολυμορφίας και της πιο μικρής δύναμης του ευρύτερου χώρου, που εκτείνεται από το δημοκρατικό Κέντρο μέχρι και την Αριστερά. Φιλοδοξία μας είναι να συγκροτήσουμε μια ευρύτατη πολιτική και κοινωνική συμμαχία και όχι να ενταχθούν όλοι στον ΣΥΡΙΖΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν και θα παραμείνει ένα κόμμα της σύγχρονης Αριστεράς και δεν σκοπεύουμε να τον μετατρέψουμε σε πολιτικό-ιδεολογικό σούπερμάρκετ, αλλά σε κορμό μιας προοδευτικής συμμαχίας, της οποίας θα ηγείται. Δεν θέλουμε να καταπιούμε τους πάντες.

Το καθήκον αυτό επιταχύνεται γιατί βλέπουμε ότι μεγαλώνει η κρίση στο ΚΙΝΑΛ, καθώς όχι μόνο τα ηγετικά στελέχη, αλλά η εναπομείνασα κοινωνική του βάση το εγκαταλείπει, καθώς η αντιδεξιά συνείδηση των ψηφοφόρων του κόμματος δεν μπορεί να χωρέσει τις επιλογές της κας Γεννηματά, που ολοένα και περισσότερο την προσκολλούν στη ΝΔ.

Δ/Φ: Γιατί δεν θέλει τον ΣΥΡΙΖΑ και πηγαίνει προς τη ΝΔ για να φύγει γρηγορότερα. Αυτό λένε κι οι δημοσκοπήσεις.

Δ.Π.: Είναι σωστή αυτή η παρατήρηση. Όταν η κα Γεννηματά κάνει το λάθος και υιοθετεί την ακραία αντι-ΣΥΡΙΖΑ γραμμή των Λοβέρδου -Βενιζέλου -«προέχει η στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ και μετά βλέπουμε»- και δεν έχει κανένα ουσιαστικό μέτωπο απέναντι στην ακροδεξιά, καθώς ούτε αυτή δεν βρήκε μια λέξη να πει για τα τάγματα εφόδου της ΧΑ, που πήγαν να εισβάλλουν στο Κοινοβούλιο με οργανωμένο σχέδιο, τότε πολύς κόσμος αισθάνεται προδομένος.

Με έχει, επίσης, προβληματίσει πολύ το εξής: Η κα Γεννηματά είπε για ψήφο κατά συνείδηση στις Πρέσπες και μετά διέγραψε τον Θεοχαρόπουλο, όταν εξέφρασε την πρόθεση να ψηφίσει «ΝΑΙ». Δηλαδή τι θα έκανε αν δεν είχε πει κατά συνείδηση; Θα τον είχε εκτελέσει στην Καισαριανή;

Δ/Φ: Το ΚΙΝΑΛ και το Ποτάμι χωρούν σε αυτό το προοδευτικό μέτωπο, στο οποίο αναφέρεστε, όπως έχουν σήμερα τα πράγματα;

Δ.Π.: Αν ξεκολλήσουν από τη σύμπλευση με τη Δεξιά -κυρίως το ΚΙΝΑΛ- και ξαναθυμηθούν τις προοδευτικές τους παραδόσεις, εάν εγκαταλείψουν τη γραμμή «κανένας διάλογος με τον ΣΥΡΙΖΑ», αν αντιστοιχηθούν έστω στοιχειωδώς με αυτά που λένε όλοι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές,τότε θα μπορούσε να ανοίξει ένας διάλογος.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλουμε να είναι το πρώτο κόμμα στις προσεχείς εκλογές, ώστε να πάρει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. Αν το καταφέρουμε, θα τη σχηματίσουμε με τις δυνάμεις που θα υπάρχουν τότε στη Βουλή.

Αν η Φ. Γεννηματά συνεχίσει με αυτά τα μυαλά, το ΚΙΝΑΛ θα κινδυνεύσει ακόμη και να μη μπει στη Βουλή.

Δ/Φ: Ο κ. Θεοχαρόπουλος χωράει σε αυτό το μέτωπο; Του απευθύνετε πρόσκληση;

Δ.Π.: Θεωρώ θετικό ότι οι τρεις από τους πέντε βουλευτές του Ποταμιού, συμπεριλαμβανομένου του αρχηγού του, καθώς και ο επικεφαλής της ΔΗΜΑΡ, θα ψηφίσουν «ΝΑΙ» στη συμφωνία των Πρεσπών. Αλλά αν δεν υπήρχε ο Δανέλλης να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση δεν θα μπορούσαν τώρα να συζητούν για το «ΝΑΙ» συμφωνία των Πρεσπών, ούτε οι τρεις του Ποταμιού, ούτε ο Θεοχαρόπουλος.

Θέλουμε διάλογο με όσους μπορούμε να αναζητήσουμε κοινούς στόχους, φυσικά και με το Ποτάμι και με τον κ. Θεοχαρόπουλο και τη ΔΗΜΑΡ. Εμείς θέλουμε στη θέση ενός εμφυλιοπολεμικού διχασμού, που ανοίγει τον δρόμο στη ΧΑ, έναν διάλογο και με τη ΝΔ, στα θέματα εξωτερικής πολιτικής και της συνταγματικής αναθεώρησης του συντάγματος.

Δ/Φ: Γιατί δεν συλλάβατε τους ακραίους έξω από τη Βουλή;

Δ.Π.: Νομίζω ότι έχουν γίνει προσαγωγές και μάλιστα κάποιος από τους συλληφθέντες, είχε συλληφθεί ως μέλος μιας ακροδεξιάς οργάνωσης για μια άγρια επίθεση σε ένα κοινωνικό στέκι.

Αυτό που θεωρώ αδιανόητο είναι πώς είναι δυνατόν μέχρι σήμερα, ενώ υπάρχουν αδιάψευστα στοιχεία, ο Κυρ. Μητσοτάκης να μην έχει βρει να πει μια λέξη για να διαχωρίσει τη θέση του από τη ΧΑ και τα τάγματα εφόδου της.

Αυτό είναι επικίνδυνο όχι μόνο για τη ΝΔ, αλλά και για τη δημοκρατία, καθώς θεωρώ ότι όλες οι πολιτικές δυνάμεις του συνταγματικού τόξου -συμπεριλαμβανομένης της ΝΦ όπως την ίδρυσε ο Κων/νος Καραμανλής- οφείλουν να έχουν τάφρο απέναντι στους φασίστες.

Δ/Φ: Ο αντίλογος στην πρόσκληση διαλόγου, τόσο στη ΝΔ, αλλά κυρίως στο ΚΙΝΑΛ, είναι τα λέτε αυτά εσείς που πορευτήκατε με το σύνθημα «ή τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν», που τους λέγατε «Τσολάκογλου» και «Γερμανοτσολιάδες» και δεν έχετε ζητήσει μια συγγνώμη για όλα αυτά. Επομένως θεωρούν το προσκλητήριό σας υποκριτικό.

Δ.Π.: Δεν έχω υπόψιν μου κανένα ηγετικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, που να χρησιμοποίησε όρους όπως Τσολάκογλου και Γερμανοτσολιάδες.

Δεν θεωρώ ότι ό,τι έχει κάνει μέχρι τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το απόλυτα σωστό. Όλοι πρέπει να διδαχθούμε από όσα έφεραν τη χρεοκοπία και τα μνημόνια, αλλά και το πώς λειτουργήσαμε στη διάρκεια της κρίσης, ώστε να βγάλουμε συμπεράσματα που θα οδηγήσουν στην επανάκαμψη της χώρας.

Αν μιλήσει -μετά από πολύχρονη σιωπή- για τις Πρέσπες ο κ. Καραμανλής, τον καλώ να μιλήσει και για το δημόσιο έλλειμμα 15,1 % που παρέδωσε η κυβέρνησή του το 2009.

Δ/Φ: Ο ανασχηματισμός πρέπει να έχει πολιτικό πρόσημο;

Δ.Π.: Θα έχει ασφαλώς πολιτικό πρόσημο και εκτιμώ ότι ο πρωθυπουργός θα δώσει μέσω του ανασχηματισμού το σήμα που εξέπεμψε με την ομιλία του στο Μέγαρο Μουσικής για μια πλατιά προοδευτική, δημοκρατική συμμαχία. Αυτό για το οποίο είμαι βέβαιος είναι ότι τα ψηφοδέλτια που θα υποστηρίξει ο ΣΥΡΙΖΑ σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις θα συμπεριλαμβάνουν μεγάλα ανοίγματα προς τον ευρύτερο προοδευτικό χώρο.

Δ/Φ: Πώς κρίνετε τη στάση του Πάνου Καμμένου σήμερα;

Δ.Π.: Ο κ. Καμμένος αδικεί τον εαυτό του με τον τρόπο που χειρίζεται πράγματα και υποτιμά όσα θετικά έγιναν στη διάρκεια της 4ετούς συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ.