24/01/2019

Θ. Μεγαλοοικονόμου: Η δική μας η Μακεδονία είναι ελληνική και θα παραμείνει ελληνική

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, δεν νομίζω ότι θα είχε νόημα για την κοινοβουλευτική αυτή διαδικασία ούτε για τους Έλληνες πολίτες που μας παρακολουθούν αυτήν την ώρα, έστω και τόσο αργά, να επαναλάβω τα σημεία της συμφωνίας που έχουν ήδη εξηγηθεί. Εξάλλου τα έχουν αναλύσει πάρα πολύ σωστά η εισηγήτριά μας κ. Αναγνωστοπούλου, οι κύριοι Υπουργοί, οι κυρίες και οι κύριοι συνάδελφοι που προηγήθηκαν. Ωστόσο, θα ήταν μεγάλη παράλειψη να μη μείνω σε δύο στοιχεία της συμφωνίας, τα οποία είναι ξεκάθαρα, αδιαμφισβήτητα και τα οποία πρέπει ο ελληνικός λαός να γνωρίζει, ώστε να σχηματίσει μία αληθινή εικόνα για τη σημερινή συμφωνία.
Κατ’ αρχάς και το πιο σημαντικό είναι το γεγονός ότι η συμφωνία στο άρθρο 7 ορίζει ρητά και χωρίς καμία αμφιβολία ότι η Βόρεια Μακεδονία δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την ιστορία, τον πολιτισμό, την κουλτούρα της ελληνικής Μακεδονίας από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα και ότι αντίστοιχα η γλώσσα της «Βόρειας Μακεδονίας» επίσης δεν έχει καμία απολύτως σχέση με τον αρχαιοελληνικό πολιτισμό, αλλά ανήκει ξεκάθαρα στις νότιες σλαβικές γλώσσες.
Και δεύτερον, εξίσου σημαντικό, η συμφωνία εξασφαλίζει πως δεν υπάρχει κανένα απολύτως περιθώριο δημιουργίας ή συγκρότησης ή ύπαρξης κάποιας υποτιθέμενης μακεδονικής μειονότητας, που θα μπορούσε με οποιονδήποτε τρόπο να απειλήσει τα συμφέροντα της Ελλάδας ή και της Μακεδονίας μας.
Αυτά είναι όσα πραγματικά καλούμεθα να υπερψηφίσουμε και τα οποία φυσικά δεν έχουν καμία σχέση με την εικόνα που εδώ και καιρό η Αντιπολίτευση προσπαθεί μετά κόπων και βασάνων να προβάλει, με εμφανή και απώτερο σκοπό να μας διχάσει και να προκαλέσει ρήξη μεταξύ των Ελλήνων, ώστε να χωριστούμε σε στρατόπεδα, με βάση το πόσο πατριώτης είναι ο καθένας από μας.
Θα ήθελα να σας ρωτήσω, κύριοι και κυρίες της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, γιατί θεωρείτε μεγάλους και αληθινούς πατριώτες τους εαυτούς σας; Μήπως επειδή υπεξαιρέσατε και κατασπαταλήσατε τα χρήματα των Ελλήνων πολιτών; Γι’ αυτό θεωρείτε τους εαυτούς σας υπερπατριώτες; Δεν μου απαντάτε, φυσικά.

Έτσι και εγώ θα μιλήσω προσωπικά για μένα, σε αυτό το σημείο. Ναι, θεωρώ τον εαυτό μου -και είμαι υπερήφανη- Ελληνίδα και πατριώτισσα. Όμως, αυτό που είναι δική μου κοσμοθεωρία σημαίνει ότι προσπαθώ να βλέπω μακροπρόθεσμα τα οφέλη που θα έχει η Ελλάδα και ο ελληνισμός και οπωσδήποτε να μην παρασύρομαι από κενούς συναισθηματισμούς. Έτσι θα δούμε όλοι μας ξεκάθαρα ποια είναι η αλήθεια και το συμφέρον της πατρίδας μας. Και θα με ρωτήσετε ποια είναι η αλήθεια. Σας απαντώ: Οι κάτοικοι της σημερινής Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας και οσονούπω της Βόρειας Μακεδονίας αποδέχτηκαν εγγράφως με αυτήν τη συμφωνία ότι δεν έχουν καμμία σχέση με τον Μέγα Αλέξανδρο και τη ελληνική ιστορία. Σας ερωτώ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι: Θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερη νίκη από αυτή;
Το κοινοβούλιό τους δεσμεύτηκε εγγράφως, με τον πιο απόλυτο τρόπο, ότι δεν έχουν καμία σχέση με τον δικό μας πολιτισμό και επομένως δεν θα μπορέσουν ποτέ στο μέλλον να εγείρουν κάποια διεκδίκηση σε σχέση με οτιδήποτε ελληνικό και μακεδονικό.
Ποιος μπορεί να αυτοαποκαλείται αληθινός πατριώτης, όταν προτιμά την κατάσταση που είχε παγιωθεί όλα αυτά τα χρόνια και ειδικά από το 1990 και μετά, οπότε η γείτονα χώρα αυτοαποκαλούνταν απλώς «Μακεδονία»; Είχε αναγνωριστεί διεθνώς με αυτό το όνομα και δεν είχε κανέναν περιορισμό στο να μπορεί αυθαίρετα να διεκδικήσει ένα κομμάτι της δικής μας ιστορίας και του δικού μας πολιτισμού. Γι’ αυτό σας ρωτώ και πάλι: Δηλαδή θα ήταν καλύτερα να αφήνουμε μια παγιωμένη εις βάρος μας κατάσταση από το να λύσουμε ένα πρόβλημα άπαξ διά παντός, προασπίζοντας πλήρως τα εθνικά μας συμφέροντα;
Είναι άδικο να παθιάζουμε και να ξεσηκώνουμε τον ελληνικό λαό υπό τον εύκολο τίτλο ότι «η Μακεδονία είναι ελληνική». Και πιο εξωφρενικός τίτλος ακόμη είναι ότι «η Δημοκρατία πουλάει τη Μακεδονία». Μέχρι αυτό το σημείο φτάσατε. Έτσι θέλετε να ξεσηκώσετε τον ελληνικό λαό, όχι για τίποτε άλλο, παρά μόνο για εντυπωσιασμούς και κυρίως για ψηφοθηρικούς λόγους. Είναι μια χρονιά εκλογών και ο κοντόφθαλμος στόχος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης είναι να κερδίσει έστω και τις ελάχιστες ψήφους, συντηρώντας τέτοια συνθήματα και μία παράλογη στάση απέναντι στη Συμφωνία.
Διότι, αν η Νέα Δημοκρατία παρέμενε πιστή στις αρχές της, που είχε φέρει στο Βουκουρέστι, δηλαδή ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό erga omnes, τότε θα έπρεπε να υπερψηφίσει το σημερινό νομοσχέδιο και όχι να εφευρίσκει προβλήματα που δεν υπάρχουν, μόνο και μόνο για να τρομοκρατεί τον ελληνικό λαό. Όμως, πουθενά η Νέα Δημοκρατία, καθώς και το ΠΑΣΟΚ -δεν μπορώ να το αφήσω απ’ έξω- δεν έχουν τηρήσει υπεύθυνη πολιτικά στάση για να την τηρήσουν τώρα. Η Ελλάδα έχει ανάγκη από ανθρώπους που υπερασπίζονται πραγματικά το μέλλον της και όχι από λαϊκιστές που πατούν στο λαϊκό συναίσθημα για να παρασύρουν και να εξαπατήσουν. Και κυρίως, αν θέλετε να είμαστε όντως πιστοί στις αρχές μας, στην ιστορία μας και στο αίμα που έδωσαν όσοι πολέμησαν για να υπάρχουν τα σημερινά σύνορα της Ελλάδος, τότε οφείλουμε -χωρίς δεύτερη σκέψη- να προσανατολιστούμε στο πώς θα επιτύχουμε μια αρμονική σχέση με τις γειτονικές μας χώρες και πώς θα εξασφαλίσουμε για το μέλλον την εδαφική μας ακεραιότητα. Όλα αυτά επιτυγχάνονται με σωστή διπλωματία και εν προκειμένω η ελληνική διπλωματική αντιπροσωπεία και ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας πέτυχαν την πιο συμφέρουσα συμφωνία για την Ελλάδα του σήμερα και του μέλλοντος.
Προτρέπω όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες να αναλογιστούν αν θα ήταν πράγματι καλύτερα να συνεχιστεί αυτή η εις βάρος μας κατάσταση και τα επόμενα δέκα, είκοσι χρόνια. Η απομόνωση που θα βιώναμε σε επίπεδο ΝΑΤΟ και διεθνώς θα ήταν μια επώδυνη κατάσταση. Όλοι μας οφείλουμε να σκεφτούμε τις ευθύνες μας προς το ελληνικό έθνος ως εκπρόσωποί του και να πράξουμε με το βλέμμα στις επόμενες γενιές και στην Ελλάδα που θα παραδώσουμε και όχι σε πλασματικούς εχθρούς και κατασκευασμένους κινδύνους που καμία σχέση δεν έχουν με την πραγματικότητα.
Η δική μας η Μακεδονία είναι ελληνική και θα παραμείνει ελληνική. Μετά τη σημερινή Συμφωνία είμαστε σίγουροι ότι θα είναι και στο μέλλον. Και αυτό διότι η σημερινή Κυβέρνηση λειτούργησε με το απόφθεγμα του καπετάν Μίκη Ζέζα. Ο καπετάν Μίκης Ζέζας ήταν το ψευδώνυμο του Παύλου Μελά. Ο Παύλος Μελάς είχε πει το μεγάλο απόφθεγμα: «Δεν υπάκουσα παρά εις μιαν ιδέα, να φανώ χρήσιμος εις τον πλησίον και στον τόπο μου».
Σας ευχαριστώ.