25/01/2019

Χ. Καφαντάρη: Η Συμφωνία των Πρεσπών, ένα παράθυρο στο μέλλον

‘Αρθρο της βουλεύτριας Β` Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ στην εφημερίδα «Αυγή»

Τις μέρες που διανύουμε ο αέρας είναι γεμάτος με πυκνές πολιτικές εξελίξεις. Όλοι ασχολούνται με το αν υπουργοί παραιτούνται ή δεν παραιτούνται ή κόμματα διαλύονται ή δεν διαλύονται. Όλα με επίκεντρο την επικύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών, μιας συμφωνίας που επιχειρεί να δώσει την καλύτερη δυνατή λύση σε ένα από τα χρονίζοντα εθνικά θέματα της χώρας μας. Ωστόσο, όλες οι συντηρητικές και φοβικές πολιτικές δυνάμεις συστρατεύτηκαν ενάντια σε αυτό το σύμφωνο.

Όλα τα χρόνια που πέρασαν, οι ελληνικές κυβερνήσεις, μέσω της αδιαφορίας και της αδράνειας, δεν εφάρμοζαν πολιτικές με αποτέλεσμα τα γεγονότα να τις ξεπερνούν. Έτσι, φτάσαμε, παρά τα όποια κροκοδείλια δάκρυα, οι βόρειοι γείτονες μας να αναγνωρίζονται ως «Μακεδονία» από 140 χώρες και από όλους τους διεθνείς οργανισμούς. Για να μην αναφερθούμε στο διαδίκτυο, όπου όλοι οι ιστότοποι έχουν μια ένδειξη και αυτή δεν είναι «ΠΓΔΜ». Δυστυχώς, η έλλειψη ορθών πολιτικών αναλύσεων, η παντελής απουσία ανάληψης πολιτικής δράσης και η επιλογή της μη λύσης οδηγούν στη δημιουργία τετελεσμένων.

Αυτοαποκαλούμενοι «διεθνολόγοι», περιφέρονται καθημερινά διαδίδοντας ψεύδη και ιδεοληψίες. Μόνιμη επωδός όλων είναι η ανακάλυψη ξένων συμφερόντων. Ο ένας βρίσκει πίσω από την συμφωνία τα γερμανικά συμφέροντα, ο άλλος τα συμφέροντα των ΗΠΑ και άλλος, πιο προχωρημένος, βλέπει Κινεζικά συμφέροντα. Πώς δεν έχουν εντοπιστεί και Βορειοκορεατικά ή Κολομβιανά εχθρικά συμφέροντα, μάλλον είναι απορίας άξιο. Κανείς βέβαια δε βλέπει ότι τα συμφέροντα των ξένων, που εκφράζονται και επισήμως με ανακοινώσεις τους, είναι εκείνα των «ομόδοξων» Ρώσων και της κυβέρνησης Ερντογάν της Τουρκίας.

Ας δούμε αναλυτικότερα μερικές πτυχές του θέματος: Μέχρι τη μέγιστη πολιτική αλλαγή που ήρθε με την πτώση του τείχους του Βερολίνου και τους πολέμους της Γιουγκοσλαβίας, η επαφή της χώρας μας με την κεντρική Ευρώπη γινόταν μέσω της σιδηροδρομικής γραμμής και των αυτοκινητόδρομων της Γιουγκοσλαβίας, Το κλείσιμο τους στέρησε από την Ελλάδα σημαντικές διόδους διεξαγωγής διεθνούς εμπορίου και δυσκόλεψε την τουριστική ανάπτυξη. Η εξομάλυνση της διπλωματικής κατάστασης με την νέα συμφωνία θα οδηγήσει στην αναβίωση και αναβάθμιση των χερσαίων συγκοινωνιών, με πολλαπλά οφέλη για τη χώρα μας. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, στο πλαίσιο της ενεργειακής ενοποίησής της, έχει επιλέξει σαν ενεργειακό κέντρο και κόμβο της νότιας Ευρώπης τη διασυνδεδεμένη με την κεντρική Ευρώπη Κροατία. Χρέος μας είναι να επιτευχθεί η αλλαγή των σχεδίων αυτών και η ηλεκτρενεργειακή ενοποίηση της νότιας Ευρώπης να περνά μέσα από την Ελλάδα.

Εξάλλου, η σταθερότητα στα Βαλκάνια, που θα προκύψει μετά την πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας των Πρεσπών, επιτρέπει την αναβίωση πολύ φιλόδοξων σχεδίων για την ανάπτυξη της περιοχής. Ένα από τα φιλόδοξα σχέδια είναι η σύνδεση του ποταμού Αξιού με τον Δούναβη, μέσω του ποταμού Μοράβα. Η ναυσιπλοΐα μέσω των ποταμών αυτών θα επιτρέψει την απευθείας σύνδεση του λιμανιού της Θεσσαλονίκης με τα λιμάνια της Βόρειας Θάλασσας, της Βαλτικής και της Μαύρης Θάλασσας, αποφεύγοντας τον περίπλου της Ευρώπης αφενός και αφετέρου τη διέλευση μέσω των Στενών του Βοσπόρου. Η τεράστια αναβάθμιση του λιμανιού της Θεσσαλονίκης και η υποβάθμιση των Στενών, ίσως να αποτελεί και τον κύριο λόγο της αρνητικής στάσης της Τουρκίας.

Παράλληλα, ήδη έχει ξεκινήσει η υλοποίηση της λεγόμενης σιδηροδρομικής Εγνατίας οδού, που θα αναβαθμίσει και θα συνδέσει απευθείας τα σιδηροδρομικά δίκτυα της Ελλάδας, της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας. Η ανάπτυξη αυτών των σιδηροδρομικών δικτύων θα επιτρέψει την, μεταξύ άλλων, επέκταση της σιδηροδρομικής επικοινωνίας με τις χώρες της ανατολικής Ευρώπης.

Η προώθηση των σχεδίων αυτών, σε συνάρτηση με τις κινήσεις που γίνονται στον ενεργειακό τομέα, όπως η υπογραφή του αγωγού EastMed, η ηλεκτρική διασύνδεση με την Κύπρο και το Ισραήλ, αναβαθμίζει πλήρως την θέση της χώρας τόσο στην Ανατολική Μεσόγειο όσο και στον χώρο της βαλκανικής χερσονήσου. Το μέλλον μπορεί να είναι λαμπρό όμως, χρειάζονται γενναίες αποφάσεις και εφαρμογή ρηξικέλευθων πολιτικών, ώστε η οικοδόμηση της συνεργασίας και η ανάπτυξη στην ευρύτερη περιοχή να γίνουν πραγματικότητα.

Χ. Καφαντάρη: Συμφωνία των Πρεσπών, ένα παράθυρο στο μέλλον