25/01/2019

Εύη Καρακώστα: Η Συμφωνία αυτή και η τροποποίηση του Συντάγματος εξαλείφει κάθε μορφή αλυτρωτισμού

Συζητάμε -όπως όλοι έχουμε αναφέρει- ένα εξαιρετικά σοβαρό ζήτημα -ίσως ένα από τα σοβαρότερα ζητήματα που έχουμε συζητήσει σε αυτή την Αίθουσα- μιας και πρόκειται για ένα πραγματικά εθνικό ζήτημα. Και αυτό είναι η κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών. Σήμερα, δηλαδή, καλούμαστε να επιλύσουμε -κατά τη δική μας άποψη- ένα σημαντικό εθνικό ζήτημα, το οποίο παραμένει άλυτο επί είκοσι πέντε ολόκληρα χρόνια -για να μην πω και πολύ περισσότερα, αν πάω στο παρελθόν- και δημιουργεί προβλήματα στη χώρα μας. Και την ίδια στιγμή, την ίδια χρονική περίοδο πάνω από εκατόν σαράντα χώρες έχουν αναγνωρίσει τη γειτονική χώρα με το όνομα «Μακεδονία».
Θα χρειαζόμουν πάρα πολλές ώρες για να αναφέρω τις δηλώσεις των ηγετών και ηγετικών στελεχών της Αντιπολίτευσης, ακόμη και πριν έναν χρόνο, σχετικά με την ονομασία της γειτονικής χώρας.
Και επειδή πολλά έχουν αναφερθεί, θα αναφερθώ ενδεικτικά στη δήλωση του κ. Μητσοτάκη στη Βουλή στις 11-7-2017: «Υπάρχει επίσημη θέση της ελληνικής κυβέρνησης επικυρωμένη δις από την Εθνική Αντιπροσωπεία για σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό για όλες τις χρήσεις».
Αυτή η επίσημη θέση αποτυπώθηκε, επίσης, στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης Καραμανλή το 2007 και επικυρώθηκε για άλλη μία φορά στο Βουκουρέστι.
Δήλωση του κ. Βενιζέλου, Αντιπροέδρου της κυβέρνησης Σαμαρά, το 2014 στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ: «Προτείνουμε μία αμοιβαία αποδεκτή σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό πριν από τη λέξη ‘’Μακεδονία’’ για κάθε χρήση, μέσα και έξω από τη χώρα».
Ας σημειωθεί ότι η Συμφωνία των Πρεσπών, που συζητάμε εμείς τώρα, δεν έμεινε μόνο εντός της εθνικής γραμμής, αλλά προχώρησε ακόμα περισσότερο, αφού η γειτονική χώρα προχώρησε στην αλλαγή του Συντάγματός της, στη συνταγματική αναθεώρηση, κάτι το οποίο δεν τέθηκε ποτέ στις διαπραγματεύσεις από τις προηγούμενες κυβερνήσεις.
Μετά την κύρωση της Συμφωνίας η γειτονική χώρα θα ονομάζεται «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» για όλες τις χρήσεις.
Παρ’ όλα αυτά, μετά την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών, η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ αρνήθηκαν να την υποστηρίξουν, επειδή δήθεν αναγνωρίζουμε τη μακεδονική γλώσσα και τη μακεδονική εθνότητα.
Η αναθεώρηση του Συντάγματος, όπως πολλές φορές ειπώθηκε σε αυτή την Αίθουσα, καθώς και η ρηματική διακοίνωση που εστάλη στο ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, ξεκαθαρίζει ότι η χρήση του όρου «nationality» χρησιμοποιείται μόνο ως «ιθαγένεια» και όχι ως «εθνότητα», όπως αναφέρεται από την Αντιπολίτευση.
Η συγκεκριμένη τροπολογία του Συντάγματος διευκρινίζει ότι η «ιθαγένεια» δεν προσδιορίζει ούτε καθορίζει την εθνότητα των πολιτών της γειτονικής χώρας.
Μετά την κύρωση της Συμφωνίας, σε όλα τα ταξιδιωτικά έγγραφα θα αναγράφεται στον όρο «ιθαγένεια», «πολίτης της Βόρειας Μακεδονίας» και όχι «ιθαγένεια μακεδονική», όπως αναγραφόταν εδώ και είκοσι πέντε χρόνια.
Ως προς τη γλώσσα, η οποία έχει αναγνωριστεί ως «μακεδονική» στη Γ’ Συνδιάσκεψη του ΟΗΕ στην Αθήνα το 1977, η Συμφωνία αναφέρει ρητά ότι η επίσημη γλώσσα της «Βόρειας Μακεδονίας» ανήκει στις νότιες σλαβικές γλώσσες και δεν έχει σχέση με τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό και την ιστορία της ελληνικής Μακεδονίας.

Kαι να θυμηθούμε δηλώσεις του Ευάγγελου Αβέρωφ από το 1959: «Εις την ελληνικήν Μακεδονία δεν ομιλείται η μακεδονική γλώσσα, η οποία ομιλείται εις τα Σκόπια και έχει και γραμματική και συντακτικό». Ακόμα, αφαιρείται ο Ήλιος της Βεργίνας από τη σημαία και από όλους τους δημόσιους χώρους και αποδομείται οτιδήποτε αναφέρεται στην αρχαία ελληνική ιστορία και στον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό, σε χώρους, κτήρια και μνημεία.
Η Συμφωνία αυτή και η τροποποίηση του Συντάγματος εξαλείφει κάθε μορφή αλυτρωτισμού, με σεβασμό στην κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας.
Συγκροτείται μεικτή διεπιστημονική επιτροπή εμπειρογνωμόνων για ιστορικά και εκπαιδευτικά θέματα, η οποία θα φροντίσει να απαλειφθούν αλυτρωτικές αναφορές από χάρτες, βιβλία, σχολικά εγχειρίδια.
Δεν υπάρχει δυνατότητα διεκδίκησης δικαιωμάτων για δήθεν μειονότητα στην Ελλάδα. Η «Βόρεια Μακεδονία» δεσμεύεται ότι τίποτα στο Σύνταγμά της σήμερα ή και στο μέλλον, αν αυτό τροποποιηθεί, δεν θα αποτελεί τη βάση για παρέμβαση στις υποθέσεις Ελλάδας, περιλαμβανομένης της προστασίας οποιονδήποτε προσώπων δεν είναι πολίτες της.
Επίσης, συγκεκριμένη τροποποίηση του Συντάγματός της, εξασφαλίζει τη στήριξη στη διασπορά και όχι στο μακεδονικό λαό στις γειτονικές χώρες.
Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι τελική, αμετάκλητη και απαγορεύεται να τροποποιηθεί, ενώ αναγνωρίζεται ως δεσμευτική από τον ΟΗΕ. Τυχόν παραβίασή της, θα ενεργοποιήσει το δικαίωμα προσφυγής της Ελλάδας στον ΟΗΕ και στη συνέχεια στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Το ότι είναι αμετάβλητη, βοηθάει εμάς.
Τι θα σήμαινε η μη κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών; Θα αποδυναμώσει τον ρόλο της Ελλάδας διεθνώς, αφού η χώρα μας θα είναι υπόλογη για την αποτυχία αυτής της Συμφωνίας, καθώς η γειτονική χώρα έχει ήδη κυρώσει τη Συμφωνία και έχει προβεί σε συνταγματική αναθεώρηση και ακόμα περισσότερες χώρες θα την αναγνωρίσουν ως σκέτο «Μακεδονία». Το σπουδαιότερο, όμως, είναι η ενδυνάμωση του επιθετικού εθνικισμού. Θα επέλθει αστάθεια στην περιοχή των Βαλκανίων και θα ενισχυθεί ο κίνδυνος επιρροής τρίτων χωρών -Τουρκίας, Αλβανίας- στα βόρεια σύνορά μας. Και θα επανέλθω λίγο στην ενδυνάμωση του επιθετικού εθνικισμού.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας της κυρίας Βουλευτού)
Μισό λεπτό, κύριε Πρόεδρε.
Το σπουδαιότερο από όλα αυτά είναι ο διαχωρισμός μας από τα φασιστικά μορφώματα που αναπτύσσονται σε ολόκληρη την Ευρώπη. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να καταδικάσουμε όλους όσους ενισχύουν και χρηματοδοτούν κινήσεις εκφοβισμού απέναντι σε Βουλευτές. Στο σημείο αυτό να σημειώσω τη θετική στάση του κ. Δένδια εχθές απέναντι στη Χρυσή Αυγή, σε αυτή την Αίθουσα. Παρακαλώ, επίσης, να εκτιμηθεί το χειροκρότημα που πήρε από την πλευρά μας, γιατί αυτό είναι το στοίχημα: πέρα από όλες τις διαφορές μας τίποτα δεν πρέπει να δίνει χώρο στον φασισμό.
Ευχαριστώ πολύ.