25/01/2019

Χρ. Μπγιάλας: Η Συμφωνία ξεκινάει μια νέα εποχή στα Βαλκάνια

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, βλέπουμε εναγωνίως -ακούσαμε προηγουμένως την πολλοστή επισήμανση του αγαπητού κυρίου Τασούλα- να προσπαθούν να διαστρεβλώσουν πάλι την αλήθεια, μιας και, σύμφωνα με τα Πρακτικά της Βουλής της εποχής, ο κ. Αβέρωφ τότε αναφερόμενος στη γλώσσα και στην ντοπιολαλιά που υπάρχει στα βόρεια σύνορα της χώρας μας είπε ότι αυτό δεν είναι ίδια γλώσσα με την μακεδονική που ομιλούν στα Σκόπια. Ήταν ξεκάθαρο αυτό. Αυτό που βλέπουμε είναι η συνέχεια μιας προσπάθειας ενός χρόνου τώρα διαστρέβλωσης της πραγματικότητας, της αλήθειας, δημιουργίας καταστάσεων λήθης, λες και το ζήτημα της ονοματολογίας, το ζήτημα το μακεδονικό ξεκίνησε το 2018.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, όσο κι αν θέλετε αυτό να το μετατρέψετε, ο ελληνικός λαός και όλοι γνωρίζουν ότι είναι ένα ζήτημα δεκαετιών και αιώνων.
Εγώ στην ομιλία μου δεν θέλω να μπω σε αυτήν την αντιπαράθεση. Τα έχουμε πει πολλές φορές εδώ και με αφορμή τη συζήτηση για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης, όπου τέθηκαν όλα τα ζητήματα, αλλά και στον δημόσιο διάλογο. Δεν θέλω, λοιπόν, να μπω στην αντιπαράθεση αυτή. Θέλω, όμως, να βάλω ένα σκεπτικό: Εάν αναλογιστούμε ως κινηματογραφική την εξέλιξη της όλης κατάστασης από το 1900 ή και πιο πριν, αν θέλετε -οι ιστορικοί τα ξέρουν καλύτερα- πώς δηλαδή εξελίχθηκε αυτή η ιστορία που ονομάζεται μακεδονικό ζήτημα και πώς πήρε τα χαρακτηριστικά -ο καθένας, βέβαια, θα πρέπει να τα δει και με κριτική ματιά-, γιατί η χώρα μας σε όλη αυτή τη διαδρομή των εκατό και πλέον ετών δεν αντέστρεψε κάποιες καταστάσεις;
Όταν ο Παύλος Μελάς, τον οποίο κάλεσε ο Κώττας, αναφέρει ότι ο Κώττας μιλούσε την μακεδονική, τα μακεδονίτικα, είναι μία πρώτη αναφορά. Όμως, κάτι μιλούν και αυτοί οι άνθρωποι εκεί. Έτσι; Μιλούν μια γλώσσα που κάπως ονομάζεται. Και έχουμε σειρά ανθρώπων που έδωσαν τη ζωή τους για να απελευθερωθεί η Μακεδονία. Μέσα σε αυτούς ήταν και ο προπάππους μου, ο οποίος άφησε την ψυχή του και τα κόκαλά του στη Θεσσαλονίκη το 1912, αφήνοντας ορφανά τα δύο παιδιά του, τεσσάρων και έξι ετών. Αυτοί που αγωνίστηκαν για την απελευθέρωση αυτής της Μακεδονίας -και πολύ ενδεικτικά η εισηγήτριά μας το ανέφερε χθες- δεν είχαν στο μυαλό τους ότι θα δημιουργηθεί ένα ζήτημα τέτοιο που σήμερα, ενώ πάει να κλείσει μία δεκαετιών ή μάλλον αιώνων διαμάχη στα Βαλκάνια, να είμαστε η πυριτιδαποθήκη της περιοχής των Βαλκανίων και της Ευρώπης, και ενώ πάμε να το σταματήσουμε, εσείς συνεχίζετε να διαιωνίζετε αυτές τις συγκρούσεις.
Πώς να σταθούμε με κριτική ματιά, όταν και το 1959 υπεγράφη συμφωνία για εμπορικές σχέσεις της χώρας με τη γειτονική χώρα; Πώς να σταθούμε με κριτική ματιά και λένε κάποιοι ότι δεν αντιδράσαμε ή ότι δεν εφάρμοσαν κάποιες συμφωνίες όπως την Ενδιάμεση Συμφωνία; Εμείς δεν αντιδράσαμε στην εφαρμογή της Ενδιάμεσης Συμφωνίας. Όμως, η Ενδιάμεση Συμφωνία που δεν την λαμβάνετε υπόψη ήρθε μετά από εκβιασμό της ελληνικής Κυβέρνησης με το πλήρες εμπάργκο. Δεν την εφάρμοσαν. Αυτό μας λέει κάτι;
Εμείς αναρωτηθήκαμε γιατί μέχρι τη δεκαετία του ’80 λέγαμε Υπουργείο Βόρειας Ελλάδος; Θυμάστε; Πότε εμείς το ονομάσαμε Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης; Μήπως η λήθη η δική μας ότι ήμασταν διασφαλισμένοι και με το ψυχροπολεμικό κλίμα που υπήρχε στην Ευρώπη έλεγαν «Εντάξει, δεν πειράζει, ας συλλέγονται όπως θέλουν»; Όλα αυτά δημιούργησαν μία κατάσταση.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το ζήτημα είναι ότι υπάρχει μεγάλη υποκρισία, μεγάλη υποκρισία στη διαχείριση του θέματος και είναι καθαρά για ψηφοθηρικούς λόγους. Δεν γίνεται εδώ μέσα στη Βουλή οι συνάδελφοι, όταν βρισκόμαστε στις μεταξύ μας συζητήσεις, οι συζητήσεις μας και οι αναφορές –και δικές σας πάρα πολλών- , αγαπητοί συνάδελφοι, να λένε «καλή η Συμφωνία», αλλά από το Βήμα να μην τολμάτε να το πείτε.
Δεν αναφέρθηκα προσωπικά. Προσωπικές μου εκτιμήσεις είναι.
Δεν είναι δυνατόν…
Δεν είναι δυνατόν να ακούμε εδώ δύο γραμμές από τη Νέα Δημοκρατία, μία η οποία δίνει περισσότερη βαρύτητα στον χειρισμό και μία η οποία έχει τα αυτιά της κλεισμένα, τα μάτια με παρωπίδες και λέει «δεν δεχόμαστε τίποτα». Αυτοί οι οποίοι βάζουν ιδιαίτερη βαρύτητα στους χειρισμούς, εάν δηλαδή οι χειρισμοί ήταν κάπως διαφορετικοί, άρα θα ήταν καλή η Συμφωνία.
Και επειδή ο χρόνος είναι πολύ λίγος και θέλω να κλείσω, να επισημάνω κάτι. Χθες στην ομιλία του εισηγητή σας ήταν λιγότεροι από τους μισούς Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας. Εμένα μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση και ήθελα να το αναφέρω.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, δύο λέξεις για τη γλώσσα. Λέτε ότι παραχωρούμε τη γλώσσα, δηλαδή τη γλώσσα που είναι σλαβική, τη δική τους. Τους παραχωρούμε τη σλαβική γλώσσα. Με αυτό δηλαδή υπονοείτε ότι ο Μέγας Αλέξανδρος και οι αρχαίοι Μακεδόνες μιλούσαν σλαβικά;
Λέτε ότι παραχωρούμε εθνότητα, δηλαδή οι αρχαίοι Μακεδόνες δεν ήταν εθνικότητος Έλληνες, όπως οι Θεσσαλοί, όπως οι Ηπειρώτες, όπως οι Πελοποννήσιοι; Τι ήταν Σλάβοι; Με αυτό το θέμα αυτοαναιρείσθε, διότι λέτε ότι παραχωρούμε κάτι το οποίο η Συμφωνία λέει ότι είναι σλαβικό και εσείς λέτε ότι τους το δίνουμε. Σλαβική γλώσσα μιλούσαν οι αρχαίοι Μακεδόνες;
Η Συμφωνία ξεκινάει μια νέα εποχή στα Βαλκάνια. Πρέπει να δώσουμε τις δυνάμεις μας, επειδή είναι μία Συμφωνία όχι καταναγκασμού, αλλά με θέληση και των δύο μερών να εφαρμοστεί και να έχει μακροζωία, να λειτουργήσει προς την ειρηνική συνύπαρξη αυτών των λαών, τη συνανάπτυξη και τη καλή και ειρηνική διαβίωση μεταξύ μας.
Ευχαριστώ.