28/01/2019

Γ. Δέδες: Εδραιούται η ειρήνη στην περιοχή και η συνύπαρξη και η σύμπραξη των λαών

ύριε Φωτήλα, ενίσταμαι γιατί δεν είπες τίποτα για μένα. Ευχαριστώ πολύ. Εκλογές έρχονται και έπρεπε να πεις και κάτι.
Αγαπητοί συνάδελφοι, πράγματι η σημερινή ημέρα είναι πολύ μεγάλη. Και είναι πολύ μεγάλη και για τον ελληνικό λαό και για το έθνος, κυρίως, παράλληλα, είναι και για τους γείτονές μας που θέλουμε να συνυπάρξουνε με αυτούς.
Όπως γνωρίζετε, στην περιοχή μας, Μέση Ανατολή, εγγύς Ανατολή, τώρα και δέκα-έντεκα χρόνια τουλάχιστον, είμαστε σε μια πυρίκαυστη ζώνη, όπου παράγει περισσότερα γεγονότα παρά όσα μπορεί να απορροφήσει η ιστορία και η κατάσταση. Βεβαίως, όπως καταλαβαίνετε, είμαστε και σε μια περίοδο πιθανώς αλλαγής των ζωνών επιρροής, διότι έχουν υπεισέλθει μεγάλες δυνάμεις και λαοί μετακινούνται και καταστρέφονται. Όμως, επειδή η Ελλάδα βρίσκεται σε ένα σοβαρό σταυροδρόμι σε αυτήν την περιοχή, στην Ανατολική Μεσόγειο, είμαστε και εμείς εμπλεκόμενοι μερικώς σε όλα αυτά τα γεγονότα, διότι απορροφούμε μεγάλο πλήθος μεταναστών και προσφύγων από όλες αυτές τις καταστροφές. Άρα, μέσα σε αυτό το κλίμα το οποίο ουσιαστικά βρισκόμαστε θα πρέπει η εξωτερική μας πολιτική να είναι τέτοια που να διατηρεί μια σταθερότητα και να είναι ένας πυλώνας ειρήνης και συνύπαρξης των λαών της περιοχής μας.
Στα Βαλκάνια, εν προκειμένω, έχουμε μια διείσδυση ουσιαστικά του μουσουλμανικού τόξου από την Τουρκία. Να φανταστείτε ότι στην Αλβανία αυτήν τη στιγμή κατασκευάζεται το μεγαλύτερο τζαμί όλης της Ευρώπης που θα μπορεί να στεγάσει γύρω στις επτά-επτάμισι χιλιάδες λαού. Δεύτερον, στο Κοσσυφοπέδιο δημιουργείται παράνομα στρατός τεσσάρων χιλιάδων ανδρών και τριών χιλιάδων μισθοφόρων. Παράνομα. Στη Βοσνία υπάρχει ένα σοβαρό εμφυλιοπολεμικό κλίμα. Στη Σερβία την τελευταία εβδομάδα είχαμε την επίσκεψη του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας, του κ. Πούτιν, για να διευθετήσει ουσιαστικά και να πιέσει τους συμμάχους της τους Σέρβους, έτσι ώστε να ηρεμήσουν σε σχέση με την περιοχή των Βαλκανίων.
Έρχεται, λοιπόν, αυτή η συνθήκη και η Συμφωνία των Πρεσπών, την οποία εμείς φέραμε και επιταχύνουμε, διότι τουλάχιστον είκοσι πέντε, τριάντα χρόνια υπήρχε από όλες τις κυβερνήσεις, πλην όμως δεν είχαν τη δύναμη ή την πολιτική ευθιξία να την παρουσιάσουν στον ελληνικό λαό, για να τελειώνει το πρόβλημα με τους βόρειους γείτονές μας. Έρχεται, λοιπόν, αυτή η Συμφωνία να λήξει τα προβλήματα που είχαμε και θα είχαμε, αν δεν υπήρχε αυτή η Συμφωνία με τους βόρειους γείτονές μας.
Αλλάζουν το όνομα της χώρας τους, αλλάζουν το Σύνταγμά τους, αλλάζουν τα σύμβολά τους, διατηρούν τα σύνορα με εμάς, τα οποία θα είναι απαραβίαστα, από τη μια πλευρά και από την άλλη, ουσιαστικά, απαλείφουν τα αλυτρωτικά τους. Η είσοδος, λοιπόν, αυτής της χώρας στους διεθνείς οργανισμούς, ΝΑΤΟ και Ευρωπαϊκή Ένωση, ουσιαστικά τους βάζει μέσα σε κανόνες διεθνείς, ώστε να μην είναι ανεξέλεγκτοι. Εδραιούται, λοιπόν, η ειρήνη στην περιοχή και η συνύπαρξη και η σύμπραξη των λαών.
Αγαπητοί συνάδελφοι, κλείνουμε ένα σοβαρό κεφάλαιο που δαπάνησε τεράστιο διπλωματικό χρόνο και θα είμαστε από εδώ και πλέον ελεύθεροι να αφιερωθούμε στο εξ ανατολών κίνδυνο και πρόβλημα από τη μεριά των Τούρκων.
Ήθελα να συμπληρώσω το εξής: Έξω από τις κομματικές γραμμές, αλλά και τις δεσμεύσεις όλων των Βουλευτών, πρέπει να συμβουλευτείτε, αγαπητοί συνάδελφοι, το άρθρο 60 του Συντάγματος, παράγραφος 1, που αναφέρει ότι έχετε απεριόριστο δικαίωμα της ψήφου κατά συνείδηση. Μην εγκλωβιστείτε στις κομματικές γραμμές. Δεν πρέπει να άγεστε και να φέρεστε από το συναίσθημα, το οποίο έχει ξεχειλίσει αυτή τη στιγμή σε όλη τη χώρα.
Ευχαριστώ πολύ.