28/01/2019

Χρ. Παπαδόπουλος: Να δημιουργήσουμε ένα πολιτικό ρεύμα ενάντια στον εθνικισμό του ακροδεξιού ρεύματος και ενάντια στο νεοφιλελευθερισμό του Ε. Λ. Κ. - βίντεο

.

Έχουν ειπωθεί τα πάντα σ` αυτήν την Αίθουσα αυτό το διήμερο και για την προηγούμενη συζήτηση για την έγκριση της Κυβέρνησης. Ίσως, αν κάτι είναι υποφωτισμένο, αυτό είναι το διεθνές περιβάλλον.
Θα συνεχίσω, λοιπόν, από εκεί που τελείωσε ο Νίκος Τόσκας. Υπάρχει ένα ερώτημα από τη μεριά της Αντιπολίτευσης που λέει «Γιατί τώρα; Γιατί δεν το αναβάλουμε; Γιατί δεν το μεταθέτουμε;». Γιατί δεν το κρύβουμε, όπως εδώ και τριάντα χρόνια, κάτω από το χαλί, στο χρονοντούλαπο της ιστορίας; Τι είναι αυτό που μας επείγει σήμερα και θέλουμε να λύσουμε μια ανοιχτή πληγή στη βαλκανική χώρα που ταλανίζει περιοχές, μειονότητες, εθνότητες και δημιουργεί πόλους ανταγωνισμού;
Σ’ αυτό το ερώτημα υπάρχουν δύο απαντήσεις. Ή υπάρχει παντελής άγνοια των μεγάλων ανταγωνισμών ή υπάρχει μεγάλη υποκρισία, ένας καιροσκοπισμός εκλογικού τύπου.
Κοιτάξτε, φίλοι και φίλες, όσοι δεν αντιλαμβάνονται τη νέα εποχή που διαδέχτηκε τον διπολισμό των Ηνωμένων Πολιτειών και της Σοβιετικής Ένωσης, δεν καταλαβαίνουν τους κινδύνους και τις αντιθέσεις που κρύβει αυτός το πολυπολικός κόσμος και δεν μπορούν να οργανώσουν καμιά άμυνα.

Σε αυτόν τον σημερινό κόσμο, όπου είναι πολλοί οι ανταγωνιστές και πολλές οι περιφερειακές συγκρούσεις, ο πόλεμος είναι μία διέξοδος. Είναι μία διέξοδος και επιβολής και καταναγκασμού και υπεροχής, ένας ορατός κίνδυνος και για την περιοχή μας.
Σε αυτούς τους γεωπολιτικούς ανταγωνισμούς, που δεν γίνονται μόνο για πολιτική επιρροή, αλλά γίνονται για τους ενεργειακούς δρόμους, γίνονται για ολόκληρα συστήματα ασφαλείας και επιθετικότητας, πρέπει να προσθέσετε και άλλες πληγές που υπάρχουν ανοιχτές αυτή την περίοδο και μάλιστα σε οξύτητα: τον εμπορικό πόλεμο.
Νόμιζαν όλοι ότι ήταν μια ιστορία Ηνωμένων Πολιτειών και Κίνας. Αμ δε! Σε αυτόν τείνει να συμπεριλάβει όλο τον δυτικό κόσμο, την Ευρώπη και τον Καναδά και να δέχονται πρώτες τους εκβιασμούς. Και μάλιστα οι πρώτοι που σηκώνουν τη σημαία της συνθηκολόγησης είναι οι βιομηχανικές τάξεις που κάνουν τα χατίρια του Τραμπ. Αν προσθέσετε σε αυτό την κλιματική αλλαγή, τις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές, το προσφυγικό ζήτημα γίνεται το εργαλείο επιβολής γεωπολιτικών σχεδιασμών και ταυτόχρονα το εργαλείο για την άσκηση γεωπολιτικού ελέγχου.
Στη δική μας γειτονιά, στη Βαλκανική, εκτός από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση ενεργοποιούνται και η Ρωσία και η Τουρκία και όσοι έχουν συμφέροντα.
Αυτό το χάσμα των συγκρούσεων προσπαθεί να κλείσει η δική μας απάντηση και, προφανώς, η δική μας απάντηση δεν είναι η πατριδοκαπηλία του εθνικισμού της δεκαετίας του ενενήντα και του Σαμαρά ούτε μπορεί να είναι η μακεδονική «σαλάτα» των εθνικισμών της Νέας Δημοκρατίας και του VMRO. Αντίθετα, είναι μια πολιτική αλληλεγγύης, συνανάπτυξης και πολιτισμικής όσμωσης.
Αν αυτός είναι ένας λόγος που υποτιμά η Νέα Δημοκρατία, η πεποίθησή μου είναι ότι παίζει και με ένα δεύτερο ενδεχόμενο, παίζει με την άνοδο της ακροδεξιάς στην Ευρώπη. Όλα δείχνουν ότι στις επόμενες ευρωεκλογές το ακροδεξιό μπλοκ θα πετύχει μια μεγάλη νίκη, μπορεί ακόμη να φθάσει, όπως λένε οι διεθνείς αναλυτές, να είναι η δεύτερη μεγάλη πολιτική οικογένεια. Τι σημαίνει αυτό για την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τι σημαίνει για το προσφυγικό, τι σημαίνει για το οικονομικό, τι σημαίνει για την ειρήνη όλοι μπορούμε να το φανταστούμε. Η Νέα Δημοκρατία χαϊδεύει την ακροδεξιά, πιστεύει ότι θα πάρει πολιτική υπεραξία πλησιάζοντας ακροδεξιές θέσεις, ταυτιζόμενη δηλαδή με αυτό το ακροδεξιό μπλοκ.
Η δική μας προσπάθεια είναι να δημιουργήσουμε ένα πολιτικό ρεύμα που να ’ναι ενάντια στον εθνικισμό του ακροδεξιού ρεύματος και ενάντια στον νεοφιλελευθερισμό του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.
Ευχαριστούμε πολύ.