31/01/2019

Δημ. Παπαδημούλης: Όσοι ποντάρουν στο κλίμα των τραμπουκισμών, των προπηλακισμών και των εκφοβισμών θα χάσουν πολιτικά

Συνέντευξη στον ρ/σ «Στο Κόκκινο» Θεσσαλονίκης: Η έξοδός μας στις αγορές για πρώτη φορά μετά τα μνημόνια δείχνει ότι η Ελλάδα ανακάμπτει κι επιστρέφει στην κανονικότητα - Επιδίωξή μας να είμαστε και πάλι κυβέρνηση από το 2019 έως το 2023

Όσοι ποντάρουν στο κλίμα των τραμπουκισμών, των προπηλακισμών και των εκφοβισμών θα χάσουν πολιτικά - Κάνω έκκληση στους σώφρονες του κοινοβουλευτικού φάσματος να μείνουν μακριά από τις χρυσαυγίτικες πρακτικές

Σε συνέντευξή του στον ρ/σ «Στο Κόκκινο» Θεσσαλονίκης (Α. Λυκεσά - Ε. Χατζηγεωργίου), ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, επεσήμανε τα ακόλουθα:

Καταλαβαίνω και σέβομαι τις διαφορετικές απόψεις και τις επιφυλάξεις για τη συμφωνία, όχι όμως τους τραμπουκισμούς. Πιστεύω ότι έναν χρόνο μετά αρκετοί από αυτούς που σήμερα αντιδρούν, θα έχουν αλλάξει γνώμη

Χθες έβλεπα ότι στις ιστοσελίδες της Χρυσής Αυγής είναι πρώτο θέμα η κινητοποίηση με στόχο μια αντισυγκέντρωση στις Σέρρες, που θυμίζει εποχές Γκοτζαμάνη. Άρα, κανείς δεν έχει δικαίωμα να παριστάνει ότι δεν ξέρει ποιος είναι πίσω από αυτή τη συγκέντρωση. Είναι η Χρυσή Αυγή, μια νεοναζιστική οργάνωση, που υμνεί τον Χίτλερ, της οποία τα μέλη είναι οι πολιτικοί απόγονοι αυτών που έδωσαν τη Μακεδονία μας στους Βούλγαρους. Επομένως πάει πολύ να το παίζουν υπερπατριώτες και να αμφισβητούν τον πατριωτισμό όσων έδωσαν την καλύτερη δυνατή λύση για τη χώρα με τη συμφωνία των Πρεσπών.

Ο διεθνής Τύπος έχει ήδη γεμίσει φωτογραφίες με εκπροσώπους των αρχών της γειτονικής χώρας, που ξηλώνουν τις ταμπέλες με το σκέτο «Μακεδονία» για να τις αντικαταστήσουν με το «Βόρεια Μακεδονία». Χθες, επίσης, ο Πρόεδρος της Κύπρου, κ. Αναστασιάδης, ομοϊδεάτης του Κυρ. Μητσοτάκη, έδωσε συγχαρητήρια στον Τσίπρα. Και το BBC, που επί δεκαετίες ονομάζει τη γειτονική χώρα σκέτο «Μακεδονία», ανακοινώνοντας την κύρωση της συμφωνίας την αποκάλεσε για πρώτη φορά «Βόρεια Μακεδονία». Καταλαβαίνω και σέβομαι τις διαφορετικές απόψεις και τις επιφυλάξεις για τη συμφωνία, όχι φυσικά τους τραμπουκισμούς. Πιστεύω ότι έναν χρόνο μετά, αρκετοί από αυτούς που σήμερα αντιδρούν, θα έχουν αλλάξει γνώμη.

Θέλω να χαιρετίσω, επίσης, την πρωτοβουλία που πάρθηκε χθες στη Θεσσαλονίκη από ένα ευρύ πολιτικό φάσμα, εναντίον του κλίματος μισαλλοδοξίας και σκοταδισμού, με αφορμή τη συμφωνία των Πρεσπών. Και θεωρώ πολύ θετικό ότι τη συνυπογράφουν παράγοντες της πόλης, που έχουν διαφορετική γνώμη για τη συμφωνία.

Χαίρομαι γιατί επιτέλους ακόμα και μέσα στη ΝΔ αρχίζουν να υπάρχουν αντιστάσεις απέναντι στη σύμπλευση της ηγεσίας της ΝΔ με την πατριδοκαπηλία της Χρυσής Αυγής.

Όσοι ποντάρουν στο κλίμα των τραμπουκισμών, των προπηλακισμών και των εκφοβισμών -και δυστυχώς ο Κυρ. Μητσοτάκης και η ηγεσία της ΝΔ, πλην Δένδια, δεν έχουν βρει ούτε μία λέξη καταδίκης αυτών των φαινομένων μέχρι σήμερα- θα χάσουν πολιτικά. Γιατί η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών δεν θέλει τραμπουκισμούς, θέλει ήπιο κλίμα και διάλογο.

Κι επειδή γνωρίζουμε πού μπορούν να οδηγήσουν όλα αυτά, κάνω έκκληση στους σώφρονες του κοινοβουλευτικού φάσματος να μείνουν μακριά από τις χρυσαυγίτικες πρακτικές.

Οφείλουμε να ορθώσουμε τάφρο ανάμεσα σε αυτούς που σέβονται τον κοινοβουλευτισμό και όσους θέλουν να καταργήσουν τη δημοκρατία

Θα προτιμούσα αυτό που φέρεται ειπών ο Κώστας Καραμανλής στον Νίκο Δένδια -ότι δεν έχει άδικο στις δηλώσεις του περί ακροδεξιού γκρουπούσκουλου, που μπορεί να οδηγήσει τη ΝΔ στο 18% -κι αν όντως είναι έτσι είναι θετικό, να το πει κι ο ίδιος δημόσια.

Η σημερινή ΝΔ, με ευθύνη του Κυρ. Μητσοτάκη και υπό την καθοδήγηση της ακροδεξιάς ομάδας Σαμαρά-Βορίδη-Γεωργιάδη απέχει παρασάγγας από τη ΝΔ που ίδρυσε ο Κων/νος Καραμανλής, πριν 45 χρόνια, αποκλείοντας τους χουντικούς ως ακραίους. Ο Κώστας Καραμανλής, όταν έγινε αρχηγός της ΝΔ, έλεγε ότι αυτούς δεν τους θέλει στη ΝΔ. Ο Σαμαράς έκανε τους Βορίδη και Γεωργιάδη μεταγραφή από το ΛΑΟΣ κι ο Μητσοτάκης τους διόρισε πρώτο τομεάρχη και αντιπρόεδρο αντίστοιχα, δίνοντάς τους τα κλειδιά.

Η αντίσταση του Δένδια εκφράζει πολύ περισσότερους από όσους μιλούν δημόσια και είναι προς το συμφέρον της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας και της ΝΔ να ακούσει αυτό το καμπανάκι και να μην αντιδρά μόνο με μισόλογα και διαρροές, αλλά να ορθώσουν ανάστημα οι ηγετικοί παράγοντες.

Παρά τις διαφορές μας, οφείλουμε να ορθώσουμε τάφρο ανάμεσα σε αυτούς που σέβονται τον κοινοβουλευτισμό και όσους θέλουν να καταργήσουν τη δημοκρατία. Συνιστώ σε όσους παρασύρονται από την πατριδοκαπηλία της ακροδεξιάς και της Χ.Α., να ανοίξουν τα μάτια τους.

Η έξοδός μας στις αγορές για πρώτη φορά μετά τα μνημόνια δείχνει ότι η Ελλάδα ανακάμπτει κι επιστρέφει στην κανονικότητα -Επιδίωξή μας να είμαστε και πάλι κυβέρνηση από το 2019 έως το 2023

Έχουμε πρόσθετα δείγματα γραφής ότι η Ελλάδα ανακάμπτει. Το γεγονός ότι βγήκαμε στις αγορές για πρώτη φορά μετά τα μνημόνια, με ένα επιτόκιο πολύ καλύτερο από αυτό που βγήκαμε το 2017 κι ακόμα καλύτερο από αυτό που είχε βγει το ομόλογο Σαμαρά το 2014, όλος ο διεθνής Τύπος το καταγράφει ως ένα θετικό βήμα, που δείχνει ότι η Ελλάδα επιστρέφει στην κανονικότητα. Επίσης, η αύξηση 11% του κατώτατου μισθού και 27% για τους νέους κάτω των 25 ετών είναι ένα σημαντικό μέτρο επούλωσης πληγών και διόρθωσης αδικιών.

Αυτό που ενοχλεί την αντιπολίτευση είναι ότι η κυβέρνηση Τσίπρα όχι μόνο δεν έκοψε τις συντάξεις, όχι μόνο δεν «έπεσε» πρόωρα, όχι μόνο κατάφερε να μας βγάλει από το μνημόνιο, όχι μόνο κατάφερε να μειώσει την ανεργία κατά 9 μονάδες, αλλά πέτυχε και να επαναφέρει τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και να αυξήσει τον κατώτατο μισθό, ανοίγοντας έναν δρόμο ανάκαμψης για την οικονομία, με διορθωτικά μέτρα για τους πολλούς και τους ασθενέστερους, που ενισχύουν την πολιτική σταθερότητα.

Όλα αυτά ανοίγουν τον δρόμο και για την διεκδίκηση μιας νέας 4ετίας με πρωθυπουργό Τσίπρα. Διότι ο κόσμος αντιλαμβάνεται ότι μια κυβέρνηση που κατάφερε κάποια πράγματα με τη θηλιά του μνημονίου στον λαιμό, κι άλλα τόσα αμέσως μετά την έξοδο από τα μνημόνια, θα μπορέσει να κάνει πολλά περισσότερα την επόμενη 4ετία. Ο κόσμος δεν ξεχνά ποιος χρεοκόπησε τη χώρα.

Οι ευρωεκλογές και αυτοδιοικητικές εκλογές θα γίνουν τον Μάιο του 2019 κι ο στόχος μας είναι να τις κερδίσουμε και να πάμε όσο τον δυνατόν πιο ψηλά. Η κυβέρνηση έχει τη βούληση, τη δύναμη και το σχέδιο για να εξαντλήσει την 4ετία, ώστε να κάνει περισσότερα θετικά πράγματα για τη χώρα, διατηρώντας υγιή δημόσια οικονομικά. Η επιδίωξή μας είναι να είμαστε και πάλι κυβέρνηση από το 2019 έως το 2023.