ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

01/02/2019

Π. Σκουρλέτης: Η χώρα έχει γυρίσει σελίδα

Π. Σκουρλέτης: Η χώρα έχει γυρίσει σελίδα



Συνάντηση του Πάνου Σκουρλέτη με Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας, Θεόδωρο Καρυπίδη
Συνάντηση του Πάνου Σκουρλέτη με τον Δήμαρχο της Κοζάνης, Λευτέρη Ιωαννίδη


Εισαγωγική τοποθέτηση του Γραμματέα της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ στη συνέντευξη Τύπου στην Κοζάνη

«Πρόκειται για μια νέα πορεία που θα ενδυναμώνεται διαρκώς και θα μας δίνει τη δυνατότητα να αποκαθιστούμε αδικίες, να επουλώνουμε μεγάλες πληγές», επεσήμανε ο Γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης, αναφορικά με τη νέα κατάσταση που διαμορφώθηκε στη χώρα από τον περασμένο Αύγουστο, μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Κοζάνη, την οποία επισκέπτεται σήμερα και αύριο, 1 και 2 Φεβρουαρίου.

Ο Γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, συνοδευόμενος από βουλευτές και τοπικά στελέχη του κόμματος, συναντήθηκε διαδοχικά με τον Δήμαρχο της Κοζάνης, Λευτέρη Ιωαννίδη και με τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας, Θεόδωρο Καρυπίδη, επισημαίνοντας την ιδιαίτερη συμβολή και των δύο αιρετών στον θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Ολόκληρη η εισαγωγική τοποθέτηση έχει ως εξής:


H επίσκεψή μου σήμερα στην Κοζάνη εντάσσεται σε μια συστηματική επικοινωνία που έχει το κόμμα μας με όλες τις περιφέρειες και τις μεγάλες πόλεις, στο πλαίσιο της προβολής του κυβερνητικού έργου αλλά και της συζήτησης με τα στελέχη του κόμματος, διότι ως γνωστόν ούτως ή άλλως το 2019 θα γίνουν εκλογές. Και αναφέρομαι στις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Και οι εθνικές εκλογές θα γίνουν το΄19, αλλά αρκετά αργότερα.

Νομίζω πως όλοι έχουν συνειδητοποιήσει πλέον ότι η χώρα έχει γυρίσει σελίδα. Έχει γυρίσει σελίδα ήδη από τον προηγούμενο Αύγουστο, όταν μετά από αρκετά χρόνια βγήκαμε από τα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής, από τα μνημόνια, αφήνοντας πίσω μας την εποχή της σκληρής λιτότητας, με το έντονο αποτύπωμά της, το αρνητικό της αποτύπωμα στο μεγαλύτερο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας.

Και αφήνουμε πίσω αυτή την περίοδο όχι στα λόγια, αλλά στην πράξη, ανοίγοντας ένα διαφορετικό δρόμο ο οποίος διαμορφώνεται απ΄ όσα ήδη γνωρίζετε ότι αποτελούν πια ψηφισμένα μέτρα από την ελληνική Βουλή, είτε αυτά είχαν ενσωματωθεί στον προϋπολογισμό του ΄19 που ψηφίστηκε στο τέλος του προηγούμενου έτους, είτε απ’ αυτά τα οποία βλέπετε τις τελευταίες μέρες και γίνονται πράξη, με κορυφαίο το θέμα της αύξησης του κατώτατου μισθού και της κατάργησης του υποκατώτατου. Δεν είναι όμως μόνο αυτά. Είναι και η ρύθμιση για τις 120 δόσεις καιη επιδότηση των ενοικίων για τα νέα ζευγάρια.

Δεν πρόκειται για μια δέσμη μέτρων που συνιστούν παροχολογία, όπως πολλές φορές ακούσαμε το προηγούμενο διάστημα από την αντιπολίτευση, ούτε βέβαια βρισκόμαστε σε ένα τέταρτο μνημόνιο. Κι αυτό είναι μεγάλη επιτυχία για την κυβέρνηση, ότι δηλαδή δεν ξαναχρειάστηκε η χώρα να μπει σε ένα νέο πρόγραμμα. Αψευδής μαρτυρία είναι αυτό που έγινε μόλις πριν λίγα 24ωρα, ότι η χώρα δανείστηκε με τους καλύτερους όρους, απ ότι δανειζόταν πριν από τα μνημόνια, στην τελευταία έκδοση του 5ετούς ομολόγου. Πρόκειται για μια νέα πορεία, για μια πορεία η οποία θα ενδυναμώνεται και θα μας δίνει την δυνατότητα ως κυβέρνηση να αποκαθιστούμε αδικίες και να επουλώνουμε μεγάλες πληγές. Δεν γίνονται τα πράγματα από την μια μέρα στην άλλη, αλλά σημασία έχει αυτός ο δρόμος να είναι σταθερά προσανατολισμένος στο να αίρονται κοινωνικές αδικίες και να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του μεγαλύτερου κομματιού της ελληνικής κοινωνίας.

Αυτή η πορεία των τελευταίων μηνών αποτελεί και την μεγαλύτερη διάψευση της αντιπολίτευσης η οποία είδε τις προσδοκίες της να ματαιώνονται και γι αυτό επιλέγει μια στείρα αρνητική στάση απέναντι στην κυβέρνηση. Επιλέγει σε διάφορα ζητήματα, τα οποία αν θέλετε ξεπερνάνε και τα όρια της συνταγματικής θητείας αυτής της κυβέρνησης, να ασκεί μια πολιτική η οποία δηλητηριάζει την πολιτική ζωή του τόπου. Και αναφέρομαι σε ένα άλλο κορυφαίο ζήτημα, όπου κι εκεί μετά από χρόνια γυρίσαμε σελίδα, στην υπόθεση του Μακεδονικού. Ανεξάρτητα από πως προσεγγίζει ο καθένας το ζήτημα, τις απόψεις του, τις επιφυλάξεις του ή τη συμφωνία του με το περιεχόμενο της συμφωνίας των Πρεσπών, δεν δικαιούται να υιοθετεί διχαστικές λογικές, στο όνομα μιας ψηφοθηρικής στάσης. Δεν δικαιούται κανείς σε έναν τόπο όπου ήταν από τις λίγες ευρωπαϊκές χώρες που ζήσανε καταστάσεις εμφυλίου πολέμου, να έρχεται και να διχάζει σήμερα τους έλληνες σε λιγότερο ή περισσότερο πατριώτες ή και σε προδότες ορισμένες φορές.

Αυτά τα πράγματα είναι απαράδεκτα και ξέρετε τι κάνουν πρώτα απ’ όλα; Ανοίγουν τον δρόμο σε μια ακροδεξιά αντίληψη η οποία είναι επικίνδυνη. Ανοίγουν τον δρόμο στο νεοφασισμό. Δεν ισχυρίζομαι ότι όσοι διαφωνούν ή έχουν τις επιφυλάξεις τους με το περιεχόμενο της συμφωνίας των Πρεσπών κατατάσσονται σε αυτό τον χώρο. Σε καμιά περίπτωση δεν ισχύει και το βλέπουμε αυτό. Διότι είναι μερικές εκατοντάδες οι οποίοι προσπαθούν να δημιουργήσουν μια ψεύτικη εικόνα. Άλλωστε, είναι και μια, αν θέλετε, εύκολη ιστορία να δημιουργείς καταστάσεις οι οποίες να δείχνουν ότι υπάρχει μια τρομακτική κοινωνική αναταραχή, αυτό να πολλαπλασιάζεται εικονικά μέσα από διάφορα πρόθυμα ΜΜΕ, δεν αφορά όλα τα ΜΜΕ, και έτσι να συσκοτίζεται το πραγματικό περιεχόμενο και κυρίως το τι πρέπει να κάνουμε από εδώ και μπρος.

Αυτή η συμφωνία, ιδιαίτερα για τη Βόρεια Ελλάδα, για τη Δυτ. Μακεδονία, για τη Κεντρική Μακεδονία, ανοίγει τεράστιες προοπτικές ανάπτυξης, συνανάπτυξης, συνεργασίας με τους γειτονικούς λαούς. Και είναι κάτι το οποίο το έχει και το είχε ανάγκη η χώρα μας εδώ και δεκαετίες, κυριολεκτικά για να αναπτυχθεί και να αναπνεύσει. Μη ξεχνάτε άλλωστε ότι σ’ αυτή την υπόθεση, αντικειμενικά ο ηγεμονικός παράγοντας είναι η δικιά μας πλευρά. Νομίζω, λοιπόν, ότι θα πρέπει να αφήσουμε κατά μέρος τις ανιστόρητες προσεγγίσεις, αλλά και να καλέσουμε όλες τις πολιτικές δυνάμεις του δημοκρατικού τόξου, να καταδικάσουν συμπεριφορές, οι οποίες επαναλαμβάνω, δεν χωρούν στο πλαίσιο μιας σύγχρονης δημοκρατίας. Έμαθα ότι υπήρξε κάποιος δημοτικός σύμβουλος, σε δήμο της Κοζάνης, ο οποίος κατέθεσε ένα ψήφισμα και μίλησε για τους δημοκρατικά εκλεγμένους βουλευτές του ελληνικού κοινοβουλίου ότι είναι ανεπιθύμητοι. Αυτές οι απόψεις, το πρώτο που κάνουν είναι να κηρύσσουν ανεπιθύμητη τη δημοκρατία. Και πάνω σε αυτό το ζήτημα θα πρέπει όλοι να τοποθετηθούν. Και οι άνθρωποι οι οποίοι εκτίθενται και θα είναι υποψήφιοι στις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, να μας πουν τελικά αν επιλέγουν και αν έχουν δικαίωμα κάποιοι να στερούν στον άλλο να εκφράσει τη γνώμη του όποια κι αν είναι αυτή. Γιατί η δημοκρατία κρίνεται πρώτα από όλα όταν εξασφαλίζει αυτό το δικαίωμα. Και θα είδατε πως οι απόγονοι των ναζί, αναφέρομαι και στους βουλευτές της Χ.Α., βγαίνουν και αλαλάζουν στη Βουλή και μερικοί φίλοι τους, σε διάφορα μέρη, προσπαθούν με ένα τρόπο ο οποίος είναι κυριολεκτικά αποκρουστικός, να ενσταλάξουν το μίσος και τον διχασμό ανάμεσά μας.

Οι δυο ψηφοφορίες που έγιναν πρόσφατα στη Βουλή, τόσο για τη ψήφο εμπιστοσύνης όσο και για τη συμφωνία των Πρεσπών, δημιουργούν δυο σταθερούς πυλώνες που δίνουν το πολιτικό δικαίωμα, τη νομιμοποίηση και τη δυνατότητα στην κυβέρνηση, να προχωρήσει στο έργο της. Ένα έργο που τελειώνει το φθινόπωρο του 2019 και που θα είναι άκρως παραγωγικό. Ήδη σας ανέφερα κάποια μέτρα τα οποία είναι νόμοι του κράτους, ενώ δρομολογούνται και άλλα. Έχουμε μπροστά μας την υπόθεση της συνταγματικής αναθεώρησης, των σχέσεων εκκλησίας – κράτους και όλα εκείνα τα νομοσχέδια που όπως σας είπα και πριν έχουν ένα σαφές κοινωνικό πρόσημο. Αυτή η κυβέρνηση λοιπόν, θα κριθεί στο τέλος της θητείας της από το έργο της. Και νομίζω ότι έχουμε τη δυνατότητα, κοιτώντας στα μάτια τον κόσμο, με απόλυτη ειλικρίνεια, να του μιλήσουμε για το συγκεκριμένο έργοπου έγινε, σε πραγματικά δύσκολες συνθήκες σε κάθε περιφέρεια της χώρας και μιας και βρισκόμαστε εδώ, να μιλήσουμε για έργο που έγινε στη Κοζάνη, στη Δυτ. Μακεδονία.

Θέλω να σας καλέσω όλους να σκεφτείτε και να απαντήσετε, εάν ζητήματα τα οποία εκκρεμούσαν εδώ και δεκαετίες, 20, 30, 40 χρόνια, είτε δρομολογηθήκαν, είτε κάποια από αυτά επιλύθηκαν. Να μιλήσουμε για τους οδικούς άξονες, να μιλήσουμε για τα θέματα που έχουν να κάνουν με τη μεταφορά χωριών που σχετίζονται με τα λιγνιτικά ορυχεία. Ποτέ άλλοτε δεν είχαν προχωρήσει, δεν είχαν δρομολογηθεί τόσο μια σειρά από περιπτώσεις που τις ξέρετε. Και έγιναν σε αυτό το διάστημα της κυβερνητικής θητείας της παρούσας κυβέρνησης, επαναλαμβάνω μέσα σε πολύ δύσκολες συνθήκες. Δεν ήταν οι εποχές μας, οι εποχές που έσερναν τα σκυλιά με τα λουκάνικα. Τότε που υπήρχαν αυτές οι δυνατότητες είχαμε κατασπατάληση. Γίνονταν καταθέσεις στο εξωτερικό, υπήρχαν μίζες, γίνονταν υπερτιμολογήσεις. Ήταν μια αντίληψη η οποία πραγματικά δεν έδινε αξία στα λεφτά του ελληνικού λαού.

Μπορέσαμε λοιπόν σε όλους του τομείς και κάναμε σημαντικά βήματα. Να μιλήσουμε για την ανεργία σε αυτή την καταταλαιπωρημένη περιοχή; Έχουμε πάνω από 10% μείωση του δείκτη της ανεργίας στην περιοχή και ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη ένα πρόγραμμα που στηρίζεται στη συνεργασία της περιφέρειας και του υπουργείου Εργασίας, το οποίο αφορά νέους επιστήμονες, ύψους αν δεν κάνω λάθος 10 εκατ. ευρώ. Να μιλήσουμε, μιας και βρισκόμαστε στην ενεργειακή καρδιά της Ελλάδας, για το πώς διαχειρίστηκε αυτή η κυβέρνηση αυτές τις δεσμεύσεις που παρέλαβε από την προηγούμενη αλλά και τι πέτυχε; Όπως να διασφαλίσει θέσεις εργασίας, να επενδύσει ποσά τα οποία αγγίζουν τα 2 δις στον τομέα της ενέργειας στη Δυτ. Μακεδονία, σε έργα όπως η Πτολεμαΐδα 5 που προσέξτε, το έργο κινείται επί των ημερών μας με ταχύτατους ρυθμούς και θα προχωρήσει, παρά όλους αυτούς που θέλουν να λένε ότι η ΔΕΗ καταρρέει. Το λένε εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Ίσως προσπάθησαν να την οδηγήσουν σε κατάρρευση μέσα από τη διαχείριση που της έκαναν τα προηγούμενα χρόνια. Όλους αυτούς που θα σας πουν για την ασθμαίνουσα και καταρρέουσα ΔΕΗ να τους ρωτήσετε ποιος ήταν ο ενεργειακός σχεδιασμός. Που δεν υπήρχε. Για πρώτη φορά η χώρα έχει ενεργειακό σχεδιασμό, που προβλέπει συγκεκριμένους τομείς ανάπτυξης, αξιοποίηση των υδάτινων πόρων, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, των λιγνιτικών δυνατοτήτων που έχουμε, πράγματα τα οποία όλο το προηγούμενο διάστημα παρέμεναν απλές διακηρύξεις. 1,5 δις έχει δαπανηθεί στην περίπτωση της Πτολεμαΐδας 5, 150 εκατ. για την απαλλοτρίωση της Ποντοκώμης, 43 εκατ. Ήδη βρίσκονται στην περιφέρεια για τους Ανάργυρους, 250 εκατ. για την αναβάθμιση του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου. Και το τιμολόγιο. Το φθηνότερο ρεύμα για τα νοικοκυριά και η προοπτική να υπάρξει μια αντίστοιχη ρύθμιση για τις επιχειρήσεις. Γιατί αυτή η περιοχή, η οποία μέσα από τα σπλάχνα της εξασφάλισε ενέργεια στην υπόλοιπη Ελλάδα, πρέπει να σκεφτεί για το μέλλον της. Στο διάστημα λοιπόν που ακόμα θα γίνεται χρήση και αξιοποίηση των λιγνιτικών αποθεμάτων, που ξέρετε ότι υπάρχει ένας συγκεκριμένος ορίζοντας που θα γίνεται ακόμη αυτό, θα πρέπει να μπουν οι πυλώνες για την μεταλιγνιτική περίοδο.

Από την άλλη, το υπουργείο Εσωτερικών και επιτρέψτε μου λίγο να είμαι πιο ευαίσθητος σε αυτά τα ζητήματα, στάθηκε στο πλάι της αυτοδιοίκησης με έναν τρόπο που δεν είχε υπάρξει προηγούμενός του μεταπολιτευτικά. Και αναφέρομαι στον τρόπο που διαχειριστήκαμε του πόρους που είχαμε στη διάθεσή μας, οι οποίοι δεν κατανεμήθηκαν με βάση την πολιτική προέλευση του κάθε δημάρχου, του κάθε περιφερειάρχη, αλλά με βάση τις πραγματικές ανάγκες των πολιτών. Αυτή η αυτονόητη λειτουργία και λογική είναι μια επαναστατική αντίληψη για τα ελληνικά δεδομένα. Ήρθαν και με βρήκαν δεκάδες δήμαρχοι, μικρών οι μεγαλύτερων πόλεων, στο γραφείο μου οι οποίοι είχαν υποστηριχθεί από τη ΝΔ και μας είπαν ότι προηγούμενα «αν δεν περνάγαμε από τον τοπικό βουλευτή ή τον κομματάρχη δεν βλέπαμε τον υπουργό’. Σπάσαμε λοιπόν αυτά τα στεγανά. Είδαμε τις ανάγκες και αυτό μας το αναγνώρισαν όλοι και μπορέσαμε έμπρακτα μέσα από τα χρηματοδοτικά εργαλεία μας, τα στοχευμένα και ευέλικτα χρηματοδοτικά εργαλεία του υπουργείου Εσωτερικών, το πρόγραμμα Φιλόδημος Ι και ΙΙ, να χρηματοδοτήσουμε συγκεκριμένες ανάγκες που αφορούσαν παιδικές χαρές, σχολεία, προμήθεια μηχανημάτων έργου, μικρά αρδευτικά, μικρά έργα ύδρευσης, αγροτική οδοποιία, δημοτικά κτήρια...

Να πω εδώ ότι ο περιφερειάρχης είναι μικρός πρωθυπουργός, όπως λένε. Αλλά ξέρετε, αυτό το οποίο λέγεται ή στην κυριολεξία ή κατ’ ευφημισμό, δεν το τιμούν όλοι. Ο κ. Καρυπίδης είναι από αυτούς που τιμούν αυτόν τον ρόλο και αυτή τη θέση που κατέχει και είναι από τους ανθρώπους που με την παρουσία του μπόρεσε και άνοιξε προοπτικές στην αυτοδιοίκηση. Και αυτό νομίζω ότι αναγνωρίζεται και από εχθρούς και από φίλους.

Εξυγιάναμε τους δήμους με τα μεγάλα χρέη από το παρελθόν, μέσα από το πρόγραμμα των ληξιπρόθεσμων χρεών, το πρόγραμμα ΑΚΣΙΑ. Σταθήκαμε πλάι σε έκτακτες καταστάσεις, θεομηνίες. Πενταπλασιάστηκαν, ίσως και δεκαπλασιάστηκαν τα ποσά που δίνονται σε περιπτώσεις θεομηνιών είτε αυτά αφορούν πυρκαγιές είτε πλημμύρες κτλ. Όλα αυτά, επαναλαμβάνω, σε μια εποχή δημοσιονομικής στενότητας. Εάν αθροίσετε όλα αυτά τα ποσά θα δείτε ότι τα τελευταία δύο χρόνια η αυτοδιοίκηση πήρε επιπλέον των κεντρικών αυτοτελών πόρων ένα ποσό που είναι της τάξης του 30% της τακτικής επιδότησης. Στους δε μικρούς δήμους δόθηκαν έκτακτες ενισχύσεις που ισοδυναμούσαν με τους πόρους που δικαιούνται κάθε φορά από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Θέλετε να μιλήσουμε για την υγεία; Εδώ για την περιοχή όχι γενικά και αόριστα. Δεν θα σας πω κάτι που το ξέρουν από άκρη σε άκρη στην Ελλάδα, για τα 2,5 εκατ. ανασφάλιστους που σε αυτές τις συνθήκες της μεγάλης, πολύπλευρης και κυρίως οικονομικής κρίσης, μπόρεσαν και πήγαν στα νοσοκομεία. Θα αναφέρω ένα νούμερο. Το 2014 υπηρετούσαν 165 γιατροί, σήμερα ξέρετε πόσοι είναι στη Δυτ. Μακεδονία; 300 γιατροί. Ξέρετε γιατί; Γιατί εμείς θεωρούμε τη δυνατότητα πρόσβασης στο δημόσιο σύστημα υγείας υποχρέωση και δικαίωμα. Υποχρέωση για την πολιτεία και δικαίωμα του πολίτη και δεν έχουμε αντιλήψεις που θέλουν να σπρώξουν αυτό τον χώρο στα ιδιωτικά συμφέροντα για να γίνει άλλο ένα πεδίο κερδοσκοπίας, όπου αυτοί που θα έχουν την υγειά τους θα είναι οι έχοντες και κατέχοντες και όχι ο απλός κόσμος.

Εμείς λοιπόν και μέσα από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων έμπρακτα ενισχύσαμε τη Δυτ. Μακεδονία και αν μεταφράσει κανείς αυτή την ενίσχυση και τη συγκρίνει με το παρελθόν, θα διαπιστώσει μια αύξηση της τάξης του 280%. Αύξηση 280% των πόρων από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων για τη Δυτ. Μακεδονία. Γιατί; Γιατί υπήρξε ορθολογική χρήση των πόρων, υπήρξε προτεραιοποίηση, σταμάτησε το φαγοπότι και γι αυτό τα λεφτά έπιασαν τόπο. Τα χρήματα δεν είναι ούτε του περιφερειάρχη ούτε του υπουργού ούτε του δήμαρχου ούτε κανενός άλλου. Είναι των ελλήνων πολιτών και με βάση τις ανάγκες των πολιτών πρέπει να συνεργαζόμαστε όλοι για να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Τελειώνοντας θέλω να τονίσω ότι, όπως είπαμε και πριν, έχουμε ένα συγκεκριμένο εκλογικό ορόσημο, την 26η Μάιου, που είναι ο πρώτος γύρος των αυτοδιοικητικών εκλογών και η μέρα των ευρωεκλογών. Αυτές οι ευρωεκλογές θα είναι οι πιο κρίσιμες στην ιστορία της Ευρώπης, διότι πέρα όλων των άλλων τίθεται ένα δίλημμα: Αν η Ευρώπη αλλάξει πορεία και ξαναπιάσει το νήμα των μεγάλων αξιών που σταθήκαν η αιτία για να συγκροτηθεί και την κατέστησαν μια δύναμη παγκόσμιας σταθερότητας και ειρήνης –η μεγαλύτερη περίοδος ειρήνης στον ευρωπαϊκό χώρο, συμπίπτει με την ίδρυση της ευρωπαϊκής ένωσης– ή θα ξαναγυρίσουμε πίσω στην εποχή των εθνικών ανταγωνισμών, των τοπικών πολέμων, των κλειστών συνόρων και θα δούμε καταστάσεις οι οποίες δεν θα τιμούν τις ίδιες τις ευρωπαϊκές παραδόσεις. Αναφέρομαι στην άνοδο της ακροδεξιάς και του νεοφασισμού. Απέναντι σε αυτό τον κίνδυνο, η Ευρωπαϊκή Αριστερά και ο ΣΥΡΙΖΑ ως μέρος της, αγωνίζεται για τη συγκρότηση ενός πλατιού προοδευτικού μετώπου, που σ’ αυτό έχουν θέση αριστερές δυνάμεις, οικολογικές δυνάμεις, δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας που απαγκιστρώνονται από τον νεοφιλελευθερισμό. Αυτό γίνεται στην Ευρώπη, στην Ελλάδα δεν γίνεται. Και στην Ελλάδα δεν γίνεται γιατί έχουμε δυστυχώς μια κεντροαριστερά η οποία έχει αγκαζαριστεί με την κεντροδεξιά και την δεξιά παράταξη. Αναφέρομαι στην ηγεσία του ΚΙΝΑΛ. Και είναι λυπηρό ότι δεν μπορεί η σημερινή ηγεσία του ΚΙΝΑΛ, της κεντροαριστεράς, να αντιληφθεί και να παρακολουθήσει τον προβληματισμό που υπάρχει σήμερα στις αντίστοιχες ευρωπαϊκές δυνάμεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ όμως, είναι απόλυτα πεισμένος ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις στην μεταμνημονιακή εποχή, να συγκροτηθεί ένας προοδευτικός, πλουραλιστικός πόλος, ο οποίος πραγματικά θα μας οδηγήσει σε μια νέα εποχή όπου θα ικανοποιηθούν οι προσδοκίες και οι ανάγκες των περισσοτέρων. Πουν δεν θα ξαναβλέπουμε τους νέους ανθρώπους να αναγκάζονται να μεταναστεύουν και θα βρίσκουν δουλειά στον τόπο τους. Που θα εξασφαλίζεται η πρόσβαση των περισσοτέρων στα δημόσια αγαθά και ο κόσμος της εργασίας, ολοένα και περισσότερο, θα ανακτά τα χαμένα δικαιώματά του.



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ