ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

05/02/2019

Δημ. Παπαδημούλης: Είναι υποκριτές στη ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ

Δημ. Παπαδημούλης: Είναι υποκριτές στη ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ



Ακόμη και αυτοί που ήταν βέβαιοι ότι θα αντέξει η κυβέρνηση Τσίπρα λίγους μήνες, τώρα όχι μόνο συνομολογούν την μακροημέρευσή της, αλλά της πιστώνουν ότι έχει ενισχύσει το γεωπολιτικό ρόλο της χώρας

Ο εκσυγχρονισμός της διοίκησης, η αποτελεσματικότερη καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, η ολοκλήρωση κτηματολογίου, του περιουσιολογίου, και το να έχουμε δικαιοσύνη που να δουλεύει με ευρωπαϊκούς ρυθμούς και όχι με ρυθμούς ‘αραμπά’ είναι τα στοιχήματα της νέας τετραετίας Τσίπρα

Είναι υποκριτές στη ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ - Θα συνεχιστεί αυτός ο διπολισμός και το άθροισμα των δύο πόλων –ο ένας με ραχοκοκαλιά τον ΣΥΡΙΖΑ, ο άλλος με τη ΝΔ- θα φτάσει και μπορεί να ξεπέράσει το 70% - Φαβορί για τις εκλογές του Οκτωβρίου είναι ο ΣΥΡΙΖΑ

Συνέντευξη στον ραδιοσταθμό «Alpha 98.9» (Δήμος Βερύκιος, Σπύρος Λάμπρου) παραχώρησε σήμερα ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης. Στη συνέντευξη αναφέρθηκε στις πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις, στις διεργασίες στον προοδευτικό δημοκρατικό χώρο, αλλά και στον χώρο της δεξιάς, στη στάση της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ.

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ εκτίμησε ότι οι εθνικές εκλογές θα γίνουν τον Οκτώβριο. «Ο εκσυγχρονισμός της διοίκησης, η αποτελεσματικότερη καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, η ολοκλήρωση κτηματολογίου, του περιουσιολογίου, και το να έχουμε δικαιοσύνη που να δουλεύει με ευρωπαϊκούς ρυθμούς και όχι με ρυθμούς ‘αραμπά’ είναι τα στοιχήματα της νέας τετραετίας Τσίπρα που θα διεκδικήσουμε στις εκλογές του Οκτωβρίου», είπε χαρακτηριστικά.

Ακόμη, αναφέρθηκε στα επιτεύγματα της ελληνικής κυβέρνησης το τελευταίο διάστημα, στις σχέσεις με τον Πάνο Καμμένο, στην επικείμενη συνάντηση Αλέξη Τσίπρα και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αλλά και τις διπλωματικές σχέσεις μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας, χαρακτήρισε την Μακεδονία ως το «επίκεντρο της βαλκανικής συνανάπτυξης», και απάντησε για το ρόλο του στο ευρωκοινοβούλιο και την υποψηφιότητά του στις ευρωεκλογές του Μαΐου.
Ακολουθεί η πλήρης απομαγνητοφώνηση της συνέντευξης:

Έχουν ανεβάσει τους τόνους στην αντιπολίτευση, λένε ότι υπάρχει ηθικό ζήτημα και πώς γίνεται αυτοί οι 6 να μπήκανε στον ΣΥΡΙΖΑ. Υπάρχουν βουλευτές από τρία διαφορετικά κόμματα, τελικά, για να έχετε εσείς τους 151.

Απαντώ, είναι απίστευτα υποκριτές και στη ΝΔ και στο ΚΙΝΑΛ. Διότι όταν οι έξι λένε ‘εμείς δεν προσχωρούμε στο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά θα στηρίξουμε την κυβερνητική πλειοψηφία, διότι θεωρούμε ότι αυτό είναι το σωστό, ενισχύει τη σταθερότητα της χώρας, βοηθάει την ανάκαμψη, και λοιπά’, κρίνονται για την επιλογή τους. Ουρλιάζουνε στη ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ, περί αποστασίας, ηθικής ανωμαλίας, πολιτικής ανωμαλίας. Προσχωρούν στη ΝΔ ο Φωτήλας, ο Ιλχάν, η Μάρκου, ο Κατσαντώνης και είναι έτοιμοι, ζεσταίνονται στον πρόναο ο Ψαριανός και ο Αμυράς, και όταν προσχωρούν ο Μπαργιώτας και ο Καρράς στον ΚΙΝΑΛ… Δύο μέτρα και δύο σταθμά; Αυτά νομίζετε ότι ο κόσμος δεν τα καταλαβαίνει;

Η ιστορία του θέματος είναι η εξής: στην ηγεσία και της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ, που δυστυχώς έχει η Φώφη -και το λέω με λύπη- προσκολληθεί στη στρατηγική της ΝΔ αδυνατούν να καταλάβουν την πολιτική ερμηνεία του φαινομένου. Ότι δηλαδή διαμορφώνεται γοργά, ραγδαία, μετά το τέλος των μνημονίων, τη Συμφωνία των Πρεσπών και την έλευση των πρώτων θετικών μέτρων –μη περικοπή συντάξεων, αύξηση κατώτατου μισθού και τα λοιπά- ένας νεος ισχυρός πολιτικός διπολισμός με δύο βασικούς κορμούς. Από τη μία το ΣΥΡΙΖΑ, στο δημοκρατικό προοδευτικό χώρο, και από την άλλη τη ΝΔ. Το πλεονέκτημα το έχει ο ΣΥΡΙΖΑ, διότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης την έχει πατήσει. Έχει αφήσει να του πάρουν τα κλειδιά στο κόμμα του ο Σαμαράς, ο Γεωργιάδης και ο Βορίδης και το έχουν πάει πολύ ακροδεξιά. Με το όχι στη Συμφωνία των Πρεσπών έχει υποστεί απίστευτη ζημιά το διεθνές του κύρος ως ηγέτης. Και το ΚΙΝΑΛ δεν έχει ούτε ένα σοσιαλιστικό, σοσιαλδημοκρατικό, εργατικό κόμμα στον πλανήτη που να το στηρίζει σε αυτό το ακραίο αντί ΣΥΡΙΖΑ, και το όχι στις Πρέσπες, και στο ΄να πέσουν’ και στο ότι ‘είναι εχθρός μας ο ΣΥΡΙΖΑ και τρίχες κατσαρές’.

Αυτό ξέρετε που θα οδηγήσει; Πρώτον, στο πολύς δημοκρατικός κόσμος, του δημοκρατικού κέντρου, της δημοκρατικής κεντροαριστεράς, κομματικά ανέστιος, που δε θέλει όμως την παλιννόρθωση μιας δεξιάς, με μπόλικη ακροδεξιά μέσα, μπόλικο νεποτισμό, μπόλικα τζάκια οικονομικά και πολιτικά, να ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς να ανήκει στην Αριστερά. Ή να στηρίξει συμμαχίες του ΣΥΡΙΖΑ με αυτό το χώρο. Και επίσης νομίζω ότι αν συνεχίσει έτσι η Φώφη Γεννηματά, το ΚΙΝΑΛ θα κινδυνέψει να μπει στη βουλή.
Η πρόβλεψή μου είναι, εδώ θα είμαστε, ότι θα συνεχιστεί αυτός ο διπολισμός και το άθροισμα των δύο πόλων –ο ένας με ραχοκοκαλιά τον ΣΥΡΙΖΑ, ο άλλος με τη ΝΔ- θα φτάσει και μπορεί να ξεπέράσει το 70%, και ότι φαβορί για τις εκλογές είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Αρκεί εμείς να συνεχίσουμε να πολιτευόμαστε με λογική ήρεμης δύναμης. Αλλά με λογική, με επιχειρήματα, με τον απολογισμό, με τα σχέδιά μας για το μέλλον, να μην παρασυρόμαστε στις κραυγές. Και η δεύτερη προϋπόθεση να τους φωτίσει ο θεός στη ΝΔ να μην αλλάξουν τον Κυριάκο από αρχηγό πριν τις εκλογές.

Αυτό μαθαίνουμε ότι το λέει και ο Τσίπρας… Γιατί τον θέλετε αρχηγό στη ΝΔ;

Όποιος παρακολουθεί αντιπαραθέσεις Τσίπρα-Μητσοτάκη στη βουλή καταλαβαίνει.

 

Είσαστε τελικά «κακά παιδιά» όλοι. Δεν είναι μόνο ο Τσίπρας…

Δεν είναι κακό αυτό…

 

Πώς το κάνατε αυτό με τους 6; Τους έχετε ζαλίσει, τους γλεντάτε… Και είναι και σε δύο Κ.Ο. κάποιοι. Δεν το έχουμε ξαναδεί αυτό.

Η ουσία του θέματος είναι η εξής: ακόμη και αυτοί που ήταν βέβαιοι ότι θα αντέξει η κυβέρνηση Τσίπρα λίγους μήνες, τώρα όχι μόνο συνομολογούν την μακροημέρευσή της, αλλά της πιστώνουν –και μιλώ διεθνώς- ότι έχει αυξήσει το γεωπολιτικό ρόλο της χώρας, ότι καταφέρνει και κάνει μια καλή εξωτερική πολιτική, με καλές σχέσεις και με ΗΠΑ και με Κίνα και με Ρωσία, ότι έχουν αρχίσει και αυξάνονται οι επενδύσεις.
Χθες οι Αμερικανοί λέγανε ότι οι Πρέσπες θα αναβαθμίσουν όχι μόνο το ρόλο της Ελλάδας, αλλά ιδιαίτερα το ρόλο της Βόρειας Ελλάδας και χαρακτήριζαν τη Θεσσαλονίκη game changer, δηλαδή ως τον ‘παράγοντα που αλλάζει το παιχνίδι’. Και τα επόμενα χρόνια θα έχουμε πολλές επενδύσεις και πολλές δουλειές. Η ακριτική Βόρεια Ελλάδα, δηλαδή η Μακεδονίας μας θα γίνει το επίκεντρο της βαλκανικής συνανάπτυξης. Και αυτά τρελαίνουν και αποσταθεροποιούν την ελληνική Δεξιά και τους κολαούζους της, γιατί αδυνατούν να καταλάβουν πώς κατάφερε ένα κόμμα όπως ο ΣΥΡΙΖΑ και ένας πρωθυπουργός όπως ο Τσίπρας, που θεωρούσαν ότι σε λίγους μήνες θα έχει τελειώσει, να έχει μπει στον 5ο χρόνο της θητείας του και να έχει βγάλει την Ελλάδα από τα μνημόνια που την έβαλαν αυτοί, να έχει νοικοκυρέψει τα δημόσια οικονομικά ου τα είχαν τινάξει στον αέρα, να έχει αρχίσει να δίνει και θετικά μέτρα όπως είναι η αύξηση του κατώτατου μισθού 11% για όλους και 27% για τους νέους κάτω των 25. Η αύξηση υτή θα οδηγήσει και σε αυξήσεις στα επιδόματα ανεργίας, θα συμβάλλει και στην κίνηση στην αγορά.
Το ΔΝΤ, που δεν είναι ΣΥΡΙΖΑ, ξινοί είναι οι άνθρωποι και νεοφιλελεύθεροι, προβλέπει για το 2019, 2020 και 2021 ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας πάνω από το μέσο όρο της ευρωζώνης.

 

Κύριε Παπαδημούλη, με αυτό το σχήμα μέχρι που μπορεί να φτάσει η κυβέρνηση;

Μέχρι τον Οκτώβριο και να κερδίσει τις επόμενες εκλογές. Ο ΣΥΡΙΖΑ ήδη οικοδομεί συμμαχίες στον ευρύτερο προοδευτικό, δημοκρατικό χώρο, συμπεριλαμβανομένου και του δημοκρατικού κέντρου και της μετριοπαθούς κεντροδεξιάς θα σας έλεγα. Γιατί αποδεικνύει ότι δεν θέλει να καταπιεί τους συμμάχους του.

 

Για τον Πάνο Καμμένο τι λέτε;

Του συνιστώ να ηρεμήσει, γιατί με αυτά που κάνει τις τελευταίες ημέρες αδικεί τον εαυτό του και ακυρώνει όσα έκανε με τον Τσίπρα τα τελευταία χρόνια.

 

Για την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στην Τουρκία, βγήκε πριν από λίγο ο κ. Κουμουτσάκος και είπε ότι είναι προβληματική η δήλωση του εκπροσώπου της τουρκικής προεδρίας ότι ‘θα μιλήσουμε για την τουρκική μειονότητα της Θράκης, το Αιγαίο και τα νησιά’. Φοβάστε ότι μπορεί η ατζέντα να αλλάξει από τον Ερντογάν ξαφνικά;

Όταν μιλάμε για εξωτερική πολιτική δεν χρησιμοποιώ ποτέ το ρήμα ‘φοβάμαι’. Πιστεύω ότι όλοι ξέρουμε στην Ελλάδα πως η Τουρκία και ο Ερντογάν είναι ο δύσκολος γείτονας, αλλά είμαστε καταδικασμένοι από την ιστορία και τη γεωγραφία να ζούμε δίπλα-δίπλα και για αυτό νομίζω ότι η στρατηγική που έχουμε χαράξει είναι να υπάρχει διαρκώς δίαυλος επικοινωνίας, με στόχο να είναι διαχειρίσιμη η ενταση –και ει δυνατόν να κατέβουν οι εντάσεις. Σε αυτή την προσπάθεια εντάσσω και την συνάντηση που θα γίνει τις επόμενες ημέρες μεταξύ του νέου υπουργού Άμυνας, του κυρίου Αποστολάκη και του κυρίου Ακάρ, του ομόλογού του. Νομίζω ότι ο στόχος αυτής της συνάντησης είναι μια ανοικτή κουβέντα για όλα, εκεί που υπάρχουν διαφορές τουλάχιστον να επιδιωχθεί –και θα δούμε το αποτέλεσμα- μια αποκλιμάκωση της έντασης, εκεί που υπάρχει συνεργασία να εμβαθυνθεί. Οι Τούρκοι δηλώνουν ότι δεν θα κάνουν πίσω από αυτά που αντιλαμβάνονται ως δικαιώματά τους. Θυμόσαστε, όμως, τι απαντήσεις έδωσε ο Τσίπρας στον Ερντογάν πρόσωπο με πρόσωπο εδώ –που δεν είχε τολμήσει ποτέ να πει σε Τούρκο ηγέτη Έλληνας πρωθυπουργός.
Προσθέτω και στα θετικά ότι ο Τσίπρας, μετά από πολλές δεκαετίες θα πάει να δει στη Χάλκη τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

 

Οκτώ δεκαετίες… Τι σημαίνει αυτό;

Επειδή εμείς έχουμε μαζί μας το Διεθνές Δίκαιο, και επειδή έχουμε χτίσει μαζί και με την Κύπρο γερές συμμαχίες στα οικόπεδα της Κυπριακής ΑΟΖ, με Exxon Mobil, Total, που σημαίνει ‘μεγαλεία’, με ΗΠΑ, με Ισραήλ, με Αίγυπτο… Και επειδή ο Ερντογάν δεν είναι τόσο δυνατός όσο παριστάνει, γιατί η οικονομία του έχει προβλήματα, γιατί έχει και αυτός ανάγκη από ήρεμο Αιγαίο για να πάει καλά ο τουρισμός του, γιατί έχει μεγάλα προβλήματα με τα μέτωπά του, με τους Κούρδους, και λοιπά, εγώ πιστεύω ότι είναι χίλιες φορές προτιμότερη η πολιτική του ‘πάμε και συζητάμε ανοικτά, δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα, αλλά και δεν εξωραΐζουμε τίποτα, και δεν κάνουμε σε τίποτα πίσω από τα εθνικά μας δίκαια’, από την πολιτική ‘φοβάμαι και κρύβομαι’.

 

Λέγανε διεθνολόγοι Τούρκοι και καθηγητές Έλληνες που εργάζονται στο Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης ότι υπάρχει ένα ενδεχόμενο πολύ θετικό, να ξεκινήσουν πάλι οι συζητήσεις σε επίπεδο διπλωματών και να μην φτάνουμε αμέσως σε επίπεδο αρχηγών κρατών. Να ξεκινήσει δηλαδή από πιο κάτω η κουβέντα ώστε να υπάρχουν εκτονώσεις και να μην αγριεύει πάντα η κατάσταση.

Αν από αυτή τη συνάντηση προκύψει μια δυνατότητα αναζωογόνησης των μέτρων εμπιστοσύνης, που είναι αυτό που περιγράφατε, το να υπάρχουν δίαυλοι επικοινωνίας σε υπηρεσιακό επίπεδο, χωρίς να χρειάζεται να λειτουργεί το ‘κόκκινο τηλέφωνο’, αυτό θα είναι καλό. Γιατί όσο πιο ήρεμα είναι τα νερά στις σχέσεις των δύο χωρών και στο Αιγαίο, τόσο περισσότερο θα δουλέψουν και ο τουρισμός και οι επενδύσεις και το χρειαζόμαστε αυτό όσο οτιδήποτε άλλο. Γιατί βγαίνουμε από μια μακρά ύφεση, και έχουμε ήδη τα πρώτα σημάδια της ανάκαμψης και στον τουρισμό, και στο real estate, και στις επενδύσεις, και στη βιομηχανία και σε πολλούς άλλους τομείς. Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή είναι ο σταθερότερος πυλώνας σε μια ταραγμένη περιοχή. Δεν το λέει ο Παπαδημούλης. Το λέει ο Τζέφρι Πάιατ, και αυτό τρελαίνει τους δεξιούς.

 

Οι δεξιοί τρελαίνονται και που ο Πάιατ τα βρίσκει καλύτερα με εσάς παρά με εκείνους…

Να σας πω κάτι; Επειδή μιλάω με πάρα πολλούς πρέσβεις μεγάλων χωρών όλοι αυτοί ξέρουν μαζί και με τα πολιτικά τους αφεντικά, ότι ένας λόγος που χρεοκόπησε η Ελλάδα, εκτός από τους διορισμούς, το πελατειακό κράτος και τα λοιπά, ήταν και η πολιτική διαφθορά. Και πιστώνουν στην κυβέρνηση Τσίπρα, παρ’ότι δεν ανήκουν στον χώρο της Αριστεράς, ότι στα χρόνια της διακυβέρνησής της αυτό το φαινόμενο έχει περιοριστεί και διευκολύνονται οι επενδύσεις.

 

Εάν μπορούσε να έχει η κυβέρνηση Τσίπρα καταφέρει λίγα περισσότερα και στον τομέα της Δικαιοσύνης σε αυτά τα θέματα θα ήταν καλύτερα…

Η αργή απονομή της δικαιοσύνης στην Ελλάδα είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο για την ανάπτυξη. Νομίζω ότι ο εκσυγχρονισμός της διοίκησης, η αποτελεσματικότερη καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, η ολοκλήρωση κτηματολογίου, περιουσιολογίου και τα λοιπά, και το να έχουμε δικαιοσύνη που να δουλεύει με ευρωπαϊκούς ρυθμούς και όχι με ρυθμούς ‘αραμπά’ είναι τα στοιχήματα της νέας τετραετίας Τσίπρα που θα διεκδικήσουμε στις εκλογές του Οκτωβρίου.

 

Ο Δημήτρης Παπαδημούλης θα παραμείνει στην Ευρώπη να μας τα λέει έξω από το χορό τα ωραία τραγούδια που γνωρίζει;

Εάν νομίζετε ότι είμαι έξω από το χορό κάνετε τεράστιο λάθος. Ως Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, και ως οιονεί εκπρόσωπος της Ελλάδας και της κυβέρνησης Τσίπρας στο επίπεδο των ευρωπαϊκών θεσμών σε συνεργασία με το κυβερνητικό επιτελείο, προσφέρω πολύ περισσότερα από όταν ήμουν μέλος του υπουργικού συμβουλίου. Διότι ο Επίτροπος Αβραμόπουλος είναι ΝΔ και όλοι το γνωρίζουν, έχουμε θεσμική συνεργασία, αλλά δεν εκπροσωπεί την κυβέρνηση και τον Τσίπρα.

 

Φάνηκε και στις Πρέσπες…

Κατά τα άλλα, για το αν θα είμαι στο ευρωψηφοδέλτιο θα αποφασίσει η Κεντρική Επιτροπή μας. Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι ο Τσίπρας μου ζήτησε να είμαι υποψήφιος στην ευρωβουλή. Θα είμαι υποψήφιος όταν αυτό αποφασιστεί από την Κ.Ε. Επί του παρόντος υπάρχει μια πρόταση του πρωθυπουργού να ξαναείμαι, γιατί θεωρεί ότι από εκεί βοηθάω τη χώρα, και την κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ ικανοποιητικά.

 

Ψάχνουμε τον επόμενο υπουργό Εξωτερικών…

Αυτά είναι θέματα του πρωθυπουργού, όχι του Παπαδημούλη. Τα ψηφοδέλτιά μας καταρτίζονται μετά από συλλογικές αποφάσεις της Κ.Ε. ή των αντίστοιχων οργάνων, αν μιλάμε για περιφερειακά και δημοτικά ψηφοδέλτια. Η σύνθεση της κυβέρνησης όμως είναι αποκλειστική αρμοδιότητα του πρωθυπουργού.
Όταν ο πρωθυπουργός μου ζητάει τη γνώμη μου –και συμβαίνει συχνά- για κάτι, την λέω στον πρωθυπουργό. Δεν τη λέω ούτε στο Λάμπρου, ούτε στον Βερύκιο…

 

Αλεπού της Ηπείρου…

Τα χωριά από τα οποία κατάγομαι είναι χίλια μέτρα υψόμετρο. Εκεί συχνάζουν περισσότερο αρκούδες, λύκοι, και όχι αλεπούδες…



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ