06/02/2019

Ν. Ηγουμενίδης: Στις σημερινές συνθήκες η Αριστερά μπορεί και τα καταφέρνει - βίντεο

Παρέμβαση στην συζήτηση στην Ολομέλεια για τον Κανονισμό της Βουλής

.

«Όταν οι μετακινήσεις αφορούν τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ γίνονται δεκτές μετά βαϊων και κλάδων και λένε πως είναι αποτέλεσμα ώριμης σκέψης», σημείωσε χθες (5.2.2019) από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ηγουμενίδης, προσθέτοντας: «Ωστόσο η όποια πολιτική μετακίνηση προς το ΣΥΡΙΖΑ επιχειρείται να αντιμετωπιστεί με απαξίωση».

Κατά τη συζήτηση για τον Κανονισμό της Βουλής ο Νίκος Ηγουμενίδης αναφέρθηκε στη κινητικότητα των πολιτικών δυνάμεων, αλλά και στις δυνάμεις που επιδιώκουν τη «στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ»: «Ο κ. Βενιζέλος, για παράδειγμα, επιθυμεί συνεργασία με τον ηττημένο ΣΥΡΙΖΑ του 2%- θέλουν να ξεμπερδεύουν όχι απλά με το ΣΥΡΙΖΑ, αλλά συνολικά με τις ιδέες της Αριστεράς».

«Γιατί φέρονται με τέτοιο μίσος; Γιατί με τέτοια απαξίωση;», ρώτησε το Σώμα ο βουλευτής Ηρακλείου, απαντώντας ο ίδιος: «Γιατί, κατά τη γνώμη μου, τους χαλάει τη σούπα να φαίνεται ότι στις σημερινές συνθήκες -ναι, στις σημερινές συνθήκες!- μπορεί και κερδίζει η Αριστερά. Τους χαλάει τη σούπα να φαίνεται, ακόμα και σε κινήσεις κορυφής, ότι υπάρχουν άνθρωποι που σκέφτονται και κοιτάζουν και ακολουθούν, τελικά, την πορεία προς τα αριστερά».

Ολόκληρη η τοποθέτηση του βουλευτή:

Θα ήθελα να τοποθετηθώ με βάση τα όσα άκουσα από τους εισηγητές των κομμάτων που προηγήθηκαν.

Πιστεύω, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ότι βρισκόμαστε σε μια περίοδο που σημαντικά γεγονότα επηρεάζουν, ταρακουνούν, το πολιτικό σύστημα, επηρεάζουν τις πολιτικές εξελίξεις.
Η οικονομική αποτυχία των προηγούμενων πολιτικών και η οικονομική χρεοκοπία της χώρας, η επιβολή μνημονιακών πολιτικών οδήγησε στην κατάρρευση του δικομματισμού, όπως τον είχαμε γνωρίσει μεταπολιτευτικά, σαν χάρτινος πύργος.
Οι ίδιοι οι αγώνες ενάντια στα μνημόνια ανέδειξαν στην πρώτη γραμμή των συνθημάτων τα αιτήματα για αξιοπρέπεια, αλληλεγγύη και δικαιοσύνη. Αυτοί οι αγώνες -και όχι κάποιοι φωτισμένοι ηγέτες που ήρθαν απ’ έξω να δημιουργήσουν νέα κόμματα- είναι που ανέδειξαν την Αριστερά σε θέσεις κυβερνητικής ευθύνης.
Πιστεύω, λοιπόν, κύριε Πρόεδρε, ότι ζούμε συνταρακτικά γεγονότα, τα οποία οδηγούν στο να σβήνονται οι παραδοσιακές διαχωριστικές γραμμές, στην κατάρρευση όσον αφορά τις παραδοσιακές πολιτικές στοιχίσεις. Νέες στοιχίσεις, νέες διαχωριστικές γραμμές σιγά-σιγά διαμορφώνονται και ξεχωρίζουν τη συντηρητική νεοφιλελεύθερη πολιτική από την προοπτική της αριστεράς για τον τόπο.

Σε αυτούς, λοιπόν, τους πρωτόγνωρους δρόμους που ανοίγονται, μπορούμε να ανιχνεύσουμε, να ψηλαφήσουμε τη βαθύτερη κοινωνική αιτία της πολιτικής ρευστότητας που ζούμε, της πολιτικής κινητικότητας που βιώνουμε.
Εδώ θέλω να αναφέρω δυο-τρία «αλλά».
Πρώτον, αυτή η ρευστότητα ακουμπάει το σύνολο των κομμάτων είτε αναφέρεται σε κινητικότητα και ρευστότητα των Κοινοβουλευτικών Ομάδων είτε αναφέρεται σε δυσαρμονία των Κοινοβουλευτικών Ομάδων με τον κόσμο που μέχρι τώρα προσδιοριζόταν και ακολουθούσε αυτά τα κόμματα.
Δεύτερον, ο λαός μας, από την ιστορική του εμπειρία, από την πολιτική ιστορία του τόπου, απεχθάνεται και απορρίπτει την πολιτική κινητικότητα που είναι αποτέλεσμα συναλλαγής. Ο λαός μας, κατά τη γνώμη μου, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, σιχαίνεται την αλλοίωση του συσχετισμού των δυνάμεων, όπως την επέλεξε με την ψήφο του, όταν αυτή προκύπτει σαν αποτέλεσμα συναλλαγής.
Τρίτον, όταν οι μετακινήσεις αφορούν μετακινήσεις προς το ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Δημοκρατία γίνονται δεκτές μετά βαΐων και κλάδων, ότι είναι, δηλαδή, μετακινήσεις σαν αποτέλεσμα υγιούς προβληματισμού και μετακινήσεις σαν αποτέλεσμα ώριμης σκέψης.

Παραπέμπω στα πρωτοσέλιδα όλων των εφημερίδων όταν ανακοίνωναν διάφορες μετακινήσεις προς το ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Δημοκρατία τις οποίες ζήσαμε.
Όταν κινείται η όποια πολιτική μετακίνηση προς τον ΣΥΡΙΖΑ, τότε αντιμετωπίζεται με πλήρη απαξίωση. «Κυβέρνηση κουρελού», το ακούσαμε. «Αποτέλεσμα συναλλαγής», το ακούσαμε. «Είναι ο Πρωθυπουργός κατώτερος ή ανώτερος του Προέδρου της Βουλής;».

Όλοι έχουν άποψη. Ο Πρωθυπουργός δεν δικαιούται να έχει; Όμως, όταν μιλήσει, χαλάει τη σούπα και ακούμε ότι είναι αιχμάλωτος του κάθε Καμμένου. Ακούσαμε μέχρι και τις επικίνδυνες απόψεις για θεσμική εκτροπή, για μπαλώματα, για δεκανίκια, για πρόθυμους. Για «κοινοβουλευτικό τραγέλαφο» μίλησε ο κ. Βενιζέλος πριν. Στον προθάλαμο του παραπετάσματος του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκονται ορισμένοι.
Σε αυτή την επίθεση, σε αυτή την απαξίωση -και θα ήθελα να το σημειώσετε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι-, συγχρονίζουν το βηματισμό τους με τη συντηρητική παράταξη η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, κατά τη γνώμη μου, σε αντίθεση και με τον κόσμο που μέχρι χθες τους ακολουθούσε.

Το σύνολο των δυνάμεων που επιδιώκουν τη στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ -ο κ. Βενιζέλος, για παράδειγμα, επιθυμεί συνεργασία με τον ηττημένο ΣΥΡΙΖΑ του 2%- θέλουν να ξεμπερδεύουν όχι απλά με το ΣΥΡΙΖΑ, αλλά συνολικά με τις ιδέες της Αριστεράς.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, γιατί φέρονται με τέτοιο μίσος; Γιατί με τέτοια απαξίωση; Γιατί, κατά τη γνώμη μου, τους χαλάει τη σούπα να φαίνεται ότι στις σημερινές συνθήκες -ναι, στις σημερινές συνθήκες!- μπορεί και κερδίζει η Αριστερά. Τους χαλάει τη σούπα να φαίνεται, ακόμα και σε κινήσεις κορυφής, ότι υπάρχουν άνθρωποι που σκέφτονται και κοιτάζουν και ακολουθούν, τελικά, την πορεία προς τα αριστερά.
Νομίζω ότι αυτό το «μαύρο» μέτωπο ο λαός μας το γνωρίζει. Το έχει αντιμετωπίσει πολλές φορές και πρόσφατα με την ψήφο του και πιστεύω ότι θα το αντιμετωπίσει και τώρα. Η Ελλάδα και οι στόχοι της Ελλάδας, της ανάπτυξης της εργασίας, της εμβάθυνσης του κοινωνικού κράτους, της προκοπής, της Δημοκρατίας, ο στόχος για μια τέτοια Ελλάδα που έχουν ανάγκη οι φτωχοί και οι αδύναμοι, η Ελλάδα που δίνει προοπτική στη νεολαία, στους εργαζόμενους, στους ανθρώπους του πολιτισμού και των γραμμάτων, μπορούν και εμπνέουν όλους αυτούς που θα ωφεληθούν από αυτή την πορεία, μπορούν να αποτελέσουν τη βάση ευρύτερων συσπειρώσεων. Όσες από τις πολιτικές δυνάμεις -ιδιαίτερα από το χώρο της κεντροαριστεράς- υπονομεύουν αυτή την πορεία, κατά τη γνώμη μου, βάζουν την καλύτερη υποθήκη για την πολιτική καταστροφή και διάλυσή τους.
Ο στόχος για αυτή την Ελλάδα αναδεικνύεται σε καταλύτη συνάντησης ευρύτερων δυνάμεων και αποτελεί μονόδρομο για τις πολιτικές δυνάμεις που θέλουν να εκφράσουν αυτή την πορεία του λαού μας.
Σας ευχαριστώ.