17/02/2019

Χαρά Καφαντάρη: Η προσβασιμότητα μας αφορά όλους

Χαιρετισμός της Χαράς Καφαντάρη στην Ημερίδα με θέμα «Προσβασιμότητα για όλους – Το δικαίωμα και η έννομη προστασία του», την οποία διοργάνωσε χθες, Σάββατο 16 Φεβρουαρίου 2019, στο ξενοδοχείο ΤΙΤΑΝΙΑ, το Επιστημονικό Forum «Στο Επίκεντρο ο Άνθρωπος»

Η Χαρά Καφαντάρη, Βουλευτής ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Β’ Αθήνας και Πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου παρευρέθη στην Ημερίδα με θέμα «Προσβασιμότητα για όλους – Το δικαίωμα και η έννομη προστασία του», την οποίαδιοργάνωσε χθες, Σάββατο 16 Φεβρουαρίου 2019, στο ξενοδοχείο ΤΙΤΑΝΙΑ,η Συλλογικότητα «Στο Επίκεντρο ο Άνθρωπος». Στον χαιρετισμό της, η Χ. Καφαντάρη ανέφερε τα εξής:
«Θα ήθελα να ευχαριστήσω για την πρόσκληση τον κ. Τάκη Αλεξανδράκη, ο οποίος είχε παρευρεθεί στην Ημερίδα για το Έτος Τουρισμού Ελλάδας – Ρωσίας που διοργάνωσε η Βουλή τον περασμένο Οκτώβριο, όπου μίλησεγια το δικαίωμα πρόσβασης στον πολιτισμό και τον τουρισμό.Η προσβασιμότητα μας αφορά όλους. Άλλωστε, είναι αδιαμφισβήτητα δικαίωμα όλων, καθώς είναι το χαρακτηριστικό του δομημένου περιβάλλοντος που επιτρέπει στον κάθε πολίτη να κινείται ελεύθερα και αυτόνομα σε κάθε χώρο που σχετίζεται με την κοινωνική ζωή.
Η παρέμβαση της Πολιτείας στο θέμα της προσβασιμότητας πρέπει να είναι ουσιαστική και καταλυτική. Πριν λίγες μέρες, έπειτα από ευρύτατη διαβούλευση με την Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία, υπερψηφίστηκε στην Ολομέλεια της Βουλής, με ευρεία κοινοβουλευτική πλειοψηφία, το νομοσχέδιο του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης για την ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία δύο κοινοτικών οδηγιών. Η μία εκ των δύο αφορά στην προσβασιμότητα των ευάλωτων ομάδων πληθυσμού και ατόμων με αναπηρία στους ιστότοπους και τις εφαρμογές του δημοσίου. Τον περασμένο Δεκέμβριο υπεγράφη Υπουργική Απόφαση για την προσβασιμότητα στην τηλεόραση, την παροχή νοηματικής και υποτιτλισμού, ενώ υπήρξε απόφαση για 50καινούριες δομές υποστηριζόμενης διαβίωσης σε όλη την Ελλάδα.
Τον Οκτώβριο 2018, το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής εξέδωσε εγκύκλιο με την οποία προβλέπονται μέτρα για την ασφαλή μετακίνηση ατόμων με αναπηρία με τα επιβατηγά πλοία. Η εγκύκλιος προβλέπει ότι από την 1η Μαΐου του 2019, στα πλοία θα πρέπει μεταξύ άλλων να υπάρχει ειδικά διαμορφωμένος χώρος για την παραμονή των ΑΜΕΑ, ο κατάλληλος εξοπλισμός για την πρόσβασή τους, ειδική διαγράμμιση στο χώρο των οχημάτων για την πρόσβαση των ΑΜΕΑ από την είσοδο των πλοίων μέχρι τους ανελκυστήρες, ειδική σηματοδότηση των χώρων για τα ΑΜΕΑ στους κοινόχρηστους χώρους, ειδικό σύστημα για τη μετάδοση αναγγελιών, θέσεις ασφάλισης των αμαξιδίων τους, ορισμός κατάλληλα εκπαιδευμένων μελών από τα πληρώματα για την εξυπηρέτηση των ΑΜΕΑ.
Όπως έχει επισημανθεί και από το Τμήμα ΑμεΑ ΣΥ.ΡΙΖ.Α., η Κυβέρνηση, σε υπέρβαση των περιορισμών και δυσκολιών που έθετε το πλαίσιο της επιτροπείας, προχώρησε στη θεσμοθέτηση και υλοποίηση σημαντικών πολιτικών για τα άτομα με αναπηρία. Σε αυτές, μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται:
• Η ψήφιση του νόμου 4488/2017 που ενσωματώνει στο Ελληνικό Δίκαιο την Διεθνή Σύμβαση του ΟΗΕ και το Προαιρετικό Πρωτόκολλο για τα Δικαιώματα των Α.με.Α. Οι διατάξεις του νέου νόμου αποτελούν την νομοθετική μήτρα πάνω στη οποία χτίζεται ένα νέο νομοθετικό πλαίσιο στη χώρα μας,για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία.
• Ξεδίπλωσε το πρόγραμμα αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης με σκοπό να προστατεύσει τους πιο αδύναμους συμπολίτες μας συμπεριλαμβανομένων των Α.με.Α.με την χορήγηση του ΚΕΑ(Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης), του κοινωνικού μερίσματος, του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου ΔΕΗ, καθώς και με τη εφαρμογή άλλων κοινωνικών πολιτικών.
• Στον τομέα της Υγείας διασφαλίστηκε η καθολική και ισότιμη πρόσβαση όλων των ανασφάλιστων και των Α.με.Α στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας και στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ενώ θεσμοθετήθηκε ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού σε ΤΟΜΥ και Κέντρα Υγείας στο πλαίσιο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
• Αναβαθμίστηκε η ειδική αγωγή και εκπαίδευση (ΕΑΕ) με στόχο τον ανασχεδιασμό και την ανασυγκρότηση της νομοθεσίας και του θεσμικού πλαισίου με ενταξιακό προσανατολισμό. Επανήλθε η κανονικότητα αφού τα σχολεία πλέον ανοίγουν έγκαιρα και κανονικά κάθε Σεπτέμβρη με την έναρξη της σχολικής χρονιάς .• Στον τομέα της εργασιακής απασχόλησης των αναπήρων, αλλά και των οικογενειών τους με το νόμο 4440/2016 προβλέπεται ποσοστό προσλήψεων 15% μέσω Α.Σ.Ε.Π. στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα.
• Εφαρμόζονται προγράμματα αποϊδρυματοποίησης για Άτομα με Αναπηρία.
• Αναθεωρήθηκε ο Ε.Π.Π.Π.Α. (Ενιαίος Πίνακας Προσδιορισμού Ποσοστού Αναπηρίας) και διευρύνθηκε το παράρτημα του πίνακα των μη αναστρέψιμων παθήσεων από τις 43 στις 144 για τις οποίες η διάρκεια αναπηρίας των ασφαλισμένων καθορίζεται επ’ αόριστο.
• Διασφαλίστηκαν όλα τα αναπηρικά επιδόματα χωρίς καμιά περικοπή και χορηγούνται χωρίς εισοδηματικά ή περιουσιακά κριτήρια.
• Εξασφαλίστηκε οριστικά η μη περικοπή των συντάξεων .
Παρ’ όλες τις θετικές πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης απομένουν ακόμη πολλά να γίνουν για να ξεπεραστούν τα εμπόδια της καθημερινότητας των αναπήρων, ώστε να έχουν μια αξιοπρεπή διαβίωση και καθολική προσβασιμότητα .
Η αναπηρία αποτελεί μέρος της ανθρώπινης ποικιλομορφίας. Η ποιότητα και ο δείκτης πολιτισμού μιας δημοκρατικής κοινωνίας αποτυπώνεται στη ποιότητα της ζωής και της αξιοπρέπειας των ατόμων με αναπηρία».