20/02/2019

Δημ. Παπαδημούλης: Δεκάδες δισ. ευρώ χάνονται από τη φοροδιαφυγή των πλουσίων και των μεγάλων πολυεθνικών - βίντεο

Τα δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ που χάνονται από τους εθνικούς προϋπολογισμούς και τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, από τη φοροδιαφυγή των πλουσίων και των μεγάλων πολυεθνικών, τα πληρώνουν με υπερφορολόγηση οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Η αύξηση των ανισοτήτων τρέφει την ακροδεξιά και υπονομεύει την μακροημέρευση του ευρώ - Δεν μπορεί να σταθεί ένα κοινό νόμισμα χωρίς κοινή οικονομική ενοποίηση και δημοκρατική λογοδοσία

Ομιλία στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Κοινοβουλευτικής Εβδομάδας, στην Ολομέλεια του ΕΚ, με τη συμμετοχή Σεντένο, Μοσκοβισί και Ντε Γκίντος

.

Ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, μίλησε στην αίθουσα της Ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Κοινοβουλευτικής Εβδομάδας, και στη συζήτηση με θέμα «20 χρόνια ευρώ: Η πορεία προς τα εμπρός».

Το πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Κοινοβουλευτικής Εβδομάδας, που διοργανώνεται για 7η φορά, περιλαμβάνει τη Διακοινοβουλευτική Διάσκεψη για το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο και τη Διάσκεψη για τη Σταθερότητα, τον Οικονομικό Συντονισμό και τη Διακυβέρνηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στη συζήτηση, την οποία συντόνισαν ο Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι, επικεφαλής της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ε/Κ, και ο Τζούλιαν Γιάνκου, επικεφαλής της Επιτροπής Βιομηχανίας και Υπηρεσιών, συμμετείχαν μεταξύ άλλων ο Μάριο Σεντένο, πρόεδρος του Eurogroup, ο Λουίς Ντε Γκίντος, αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, και ο Πιερ Μοσκοβισί, Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων.

Ο Δημ. Παπαδημούλης είπε τα εξής:

«Νομίζω ότι έχοντας 20 χρόνια ευρώ θα πρέπει να δούμε όχι μόνο τι έχει επιτευχθεί, αλλά κυρίως τι λείπει και τι πρέπει να κάνουμε τα επόμενα χρόνια. Γιατί οι αριθμοί δείχνουν από τη μία ανθεκτικότητα του ευρώ, αλλά από την άλλη και κατασκευαστικά λάθη, τα οποία έχουν οδηγήσει στην αύξηση των ανισοτήτων και των κοινωνικών και των περιφερειακών.
Επειδή η αύξηση των ανισοτήτων τρέφει την ακροδεξιά και υπονομεύει την μακροημέρευση του ευρώ, και επειδή δεν μπορεί να σταθεί ένα κοινό νόμισμα χωρίς κοινή οικονομική πολιτική, πολιτική ενοποίηση και δημοκρατική λογοδοσία, και περισσότερη διαφάνεια και περισσότερη συνοχή, θα ήθελα να θέσω ορισμένα ερωτήματα.

Κύριε Σεντένο, η Διεθνής Διαφάνεια, με την πρόσφατη έκθεσή της, ζητάει από το Eurogroup περισσότερη διαφάνεια και περισσότερη δημοκρατική λογοδοσία. Δεν μπορούν τόσο σοβαρά θέματα να αποφασίζονται πίσω από κλειστές πόρτες. Είσαστε υπέρ του να λογοδοτείτε, όχι μόνο στα εθνικά κοινοβούλια, αλλά και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο;

Και δεύτερον, συμμερίζομαι κύριε Μοσκοβισί πολλές από τις παρατηρήσεις και τις προτάσεις σας, αλλά μπορείτε να μου πείτε γιατί μερικές δεκάδες δημοσιογράφοι, whistleblowers, ανακαλύπτουν μεγάλα σκάνδαλα φοροδιαφυγής, και δεν μπορούν αυτά να τα ανακαλύψουν και να επιβάλλουν ποινές οι υπάρχοντες ευρωπαϊκοί θεσμοί; Γιατί τα δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ που χάνονται από τους εθνικούς προϋπολογισμούς και τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, από τη φοροδιαφυγή των πλουσίων και των μεγάλων πολυεθνικών, τα πληρώνουν με υπερφορολόγηση οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Χρειαζόμαστε, λοιπόν, απαντήσεις στο γιατί έχουμε μια ατελή οικονομική ένωση, ατελή νομισματική ένωση, ατελή τραπεζική ένωση. Και πρέπει να κάνουμε βήματα προς τα εμπρός».