ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube flickr

25/02/2019

Ερώτηση του Δημ. Παπαδημούλη στην Κομισιόν για τους χημικούς παράγοντες κινδύνου στα τρόφιμα

Ερώτηση του Δημ. Παπαδημούλη στην Κομισιόν για τους χημικούς παράγοντες κινδύνου στα τρόφιμα



Πώς θα ολοκληρώσει την καθυστερημένη αναθεώρηση του ενωσιακού καταλόγου προσθέτων στα τρόφιμα που εκκρεμεί από το 2008; - Πώς θα συμμορφωθεί με τις συστάσεις του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου και τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου;

Έκθεση Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου: «Αδυναμίες κατά την εφαρμογή της νομοθεσίας για την προστασία των καταναλωτών από χημικούς παράγοντες κινδύνου στα τρόφιμα


Ερώτηση στην Κομισιόν, με αφορμή την τελευταία έκθεση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου για τους χημικούς παράγοντες κινδύνου στα τρόφιμα, κατέθεσε ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης.

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει ότι κατά το ΕΕΣ το έργο της EFSA, της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων, «σημειώνει καθυστερήσεις, ιδίως στον τομέα των συστατικών τροφίμων», που δεν έχουν ρυθμιστεί ακόμη, εκτός δε από ανεπάρκειες όσον αφορά τον χαρακτηρισμό φυτοφαρμάκων, όπως η γλυφοσάτη.

Ο Δημ. Παπαδημούλης ζητά να μάθει από την Κομισιόν «με ποια βήματα θα συμμορφωθεί μέσα στο 2019 (ημερομηνία-στόχος) με τις συστάσεις του ΕΕΣ και τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου για την παρουσία κατάλοιπων φυτοφαρμάκων στα τρόφιμα» και «με ποιες διαδικασίες σκοπεύει να ολοκληρώσει την καθυστερημένη αναθεώρηση του ενωσιακού καταλόγου προσθέτων στα τρόφιμα που εκκρεμεί από το 2008».

Τέλος, με αφορμή τις αντιδράσεις της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ενώσεων Καταναλωτών για το θέμα των «διατροφικών προφίλ», ρωτά την Κομισιόν «γιατί δεν έχει συμμορφωθεί εδώ και 10 χρόνια με τη σχετική νομοθεσία που υιοθέτησε».


Ακολουθεί πλήρες το κείμενο της ερώτησης:

Στην τελευταία έκθεση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου για τους χημικούς παράγοντες κινδύνου στα τρόφιμα1 επισημαίνονται αδυναμίες κατά την εφαρμογή της νομοθεσίας για την προστασία των καταναλωτών, που μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρούς κινδύνους -από πρόωρες γεννήσεις και γνωσιακή ανεπάρκεια, ως διάφορους καρκίνους2.

Ταυτόχρονα κατά το ΕΕΣ το έργο της EFSA, της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων, «σημειώνει καθυστερήσεις, ιδίως στον τομέα των συστατικών τροφίμων» που δεν έχουν ρυθμιστεί ακόμη -εκτός δε από ανεπάρκειες όσον αφορά τον χαρακτηρισμό φυτοφαρμάκων όπως η γλυφοσάτη3.

Ερωτάται η Κομισιόν:

-Πότε και με ποιες διαδικασίες σκοπεύει να ολοκληρώσει την καθυστερημένη αναθεώρηση του ενωσιακού καταλόγου προσθέτων στα τρόφιμα, που εκκρεμεί από το 20084;

-Με ποια βήματα θα συμμορφωθεί μέσα στο 2019 (ημερομηνία-στόχος) με τις συστάσεις του ΕΕΣ και τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου για την παρουσία κατάλοιπων φυτοφαρμάκων στα τρόφιμα;

-Γιατί δεν έχει συμμορφωθεί εδώ και 10 χρόνια με τη νομοθεσία που υιοθέτησε και που επιβάλλει τη δημιουργία των «διατροφικών προφίλ», αγνοώντας τις αντιδράσεις της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ενώσεων Καταναλωτών5;

 

1 https://www.eca.europa.eu/Lists/ECADocuments/SR19_02/SR_FOOD_SAFETY_EL.pdf

2 βλ. στο ίδιο σ. 58 και σ. 32

4 βλ. στην έκθεση σ. 38



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ