04/03/2019

Π. Σκουρλέτης: Η οικονομία βρίσκεται σε έναν διαφορετικό δρόμο από αυτόν που ξέραμε τα προηγούμενα χρόνια - ηχητικό

Σημεία συνέντευξης του Γραμματέα της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ και στους δημοσιογράφους Θάνο Σιαφάκα και Γιώργο Νερούτσο

.

Για τους λόγους διαμόρφωσης θετικού κλίματος στην οικονομία

«Σήμερα έχουμε το χαμηλότερο των τελευταίων 12 ετών στις αποδόσεις των 10ετών ελληνικών ομολόγων. Προχθές είχαμε την αναβάθμιση της ελληνικής Οικονομίας. Πριν από λίγες εβδομάδες είχαμε την έξοδο στις αγορές με το πενταετές ομόλογο, πάλι με το χαμηλότερο επιτόκιο από το 2009. Υπάρχουν μία σειρά δείκτες που δείχνουν ότι η οικονομία βρίσκεται σε έναν διαφορετικό δρόμο από αυτόν που ξέραμε τα προηγούμενα χρόνια».

«Είναι το αποτέλεσμα των προσπαθειών της παρούσας Κυβέρνησης η οποία κατόρθωσε να ολοκληρώσει ένα πρόγραμμα με τις λιγότερες κοινωνικές επιπτώσεις και, στο πλαίσιο αυτό του προγράμματος, να δώσει κάποια διαφορετικά δείγματα γραφής, να ανοίξει έναν άλλο δρόμο. Αυτό ζούμε αυτή τη στιγμή».

Περί της αναγκαιότητας της πρόσκλησης για συμπόρευση των προοδευτικών δυνάμεων

«Στην Ελλάδα βγήκαμε πρόσφατα, τον προηγούμενο Αύγουστο, από το τρίτο μνημονιακό πρόγραμμα. Εκ των πραγμάτων τα διλήμματα τίθενται σε μία νέα βάση. Στη βάση της νέας οικονομικής πραγματικότητας, η οποία προφανώς κουβαλάει και διάφορα από το πρόσφατο παρελθόν. Στην Ευρώπη υπάρχει ένας σκεπτικισμός για τις μέχρι τώρα ακολουθούμενες οικονομικές στρατηγικές, οι οποίες έχουν οδηγήσει στην άνοδο της Ακροδεξιάς και σε καταστάσεις που υπονομεύουν ευθέως την Ευρωπαϊκή συνοχή. Αυτή η κουβέντα γίνεται και στον χώρο της Σοσιαλδημοκρατίας, η οποία από κοινού με την άλλη μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια, τους Χριστιανοδημοκράτες, τα προηγούμενα χρόνια είχαν υπηρετήσει τις ίδιες οικονομικές στρατηγικές. Βρισκόμαστε σε ένα κομβικό σημείο. Επομένως, υπάρχει το αντικειμενικό έδαφος να συναντηθούν δυνάμεις της Αριστεράς - είτε στην Ελλάδα είτε στην Ευρώπη - της Οικολογίας και του ευρύτερου προοδευτικού και σοσιαλιστικού χώρου, που αντιλαμβάνονται όμως την ανάγκη να χαραχθεί μία νέα αντινεοφιλελεύθερη πορεία. Για να είναι αξιόπιστη αυτή η σύγκληση πρέπει να γίνει στη βάση μιας νέας προγραμματικής πρότασης, εναλλακτικής ως προς τις κυρίαρχες. Αυτό είναι το περίγραμμα και το περιεχόμενο του προσκλητηρίου στο οποίο αναφέρθηκε χθες και ο Αλέξης Τσίπρας στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματός μας».

Για την στάση του ΚΙΝΑΛ ως προς την ανάγκη διαμόρφωσης του αριστερού – προοδευτικού μετώπου

«Πολίτες, οι οποίοι εκφράζονταν παλαιότερα από τον κεντροαριστερό χώρο, έχουν κάνει τις επιλογές τους εδώ και χρόνια, έχουν ψηφίσει, έχουν στηρίξει, έχουν προσεγγίσει τον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ. Θα έλεγε κανείς ότι οι ψηφοφόροι έχουν προσπεράσει τις πολιτικές ηγεσίες. Αλλά, αυτές τις μέρες βλέπουμε μία σειρά πολιτικά πρόσωπα και κινήσεις, από τον ευρύτερο προοδευτικό χώρο, οι οποίοι αντιλαμβάνονται την ανάγκη αυτής της συστράτευσης, την ανάγκη διαμόρφωσης του ευρύτερου Αριστερού - προοδευτικού πόλου. Δεν το αντιλαμβάνεται βεβαίως η κα Γεννηματά, αλλά αυτό νομίζω είναι και το μεγάλο πρόβλημα αυτού του χώρου σήμερα. Διότι ενώ θα έπρεπε να διαφυλάσσει, εν πάση περιπτώσει να περιφρουρεί, κάποια στοιχεία πολιτικής διακριτότητάς του, δεν το καταφέρνει. Και στη συνείδηση, νομίζω αρκετών προοδευτικών πολιτών, καταγράφεται ως ένα κόμμα που περίπου κινείται δορυφορικά ως προς τη Νέα Δημοκρατία. Αυτό νομίζω ότι είναι και το μεγαλύτερο πρόβλημα ταυτότητας του ΚΙΝΑΛ σήμερα».

Για το πολιτικό στίγμα της Νέας Δημοκρατίας

«Η σημερινή ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας συναντιέται στο επίπεδο της ρητορικής οπωσδήποτε, αλλά ως έναν βαθμό και της πολιτικής ανάλυσης, με ακροδεξιές λογικές, αφήνοντας πίσω της μία ευρωπαϊκή αντίληψη που χαρακτήριζε αυτό τον χώρο μετά το ‘74 και μια μετριοπάθεια, η οποία και πάλι ήταν στοιχείο του καραμανλισμού, όπως αυτός διαμορφώθηκε μετά τη μεταπολίτευση. Αυτά βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε ύφεση, σε αποδρομή από τον χώρο της Νέας Δημοκρατίας».

Για τη σημασία των ευρωεκλογών, την επίδρασή τους στις εθνικές εκλογές και τη διαμόρφωση του ψηφοδελτίου
«Αυτές οι ευρωεκλογές νομίζω ότι θα είναι οι πιο σημαντικές από όσες αντίστοιχες ευρωπαϊκές αναμετρήσεις γνωρίσαμε τα τελευταία χρόνια. Και για την Ευρώπη και για την Ελλάδα. Ποτέ άλλοτε η εσωτερική πολιτική ατζέντα δεν ταυτιζόταν με την αντίστοιχη ευρωπαϊκή. Νομίζω ότι και τα κριτήρια με τα οποία θα κρίνει ο κόσμος και τα διλήμματα που θα τεθούν, δείχνουν ότι προσομοιάζουν αυτές οι εκλογές με εθνικές εκλογές».

«Θεωρώ ότι το αποτέλεσμα θα είναι τέτοιο που θα επιβεβαιώσει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, στις εθνικές εκλογές που θα ακολουθήσουν, θα δώσει επί ίσοις όροις την μάχη».

«Μέσα στον μήνα θα έχουμε την σχεδόν οριστική διαμόρφωση του ευρωψηφοδελτίου. Υπάρχει μια πιθανότητα να ανακοινωθεί ένας πρώτος αριθμός υποψηφίων τις επόμενες ημέρες».