ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube flickr

07/03/2019

Δημ. Παπαδημούλης: Όσο πλησιάζουμε στην κορυφή της διοίκησης του ΕΚ ο στόχος της ισότητας αδυνατίζει - βίντεο

Δημ. Παπαδημούλης: Όσο πλησιάζουμε στην κορυφή της διοίκησης του ΕΚ ο στόχος της ισότητας αδυνατίζει - βίντεοΕναρκτήρια ομιλία σε εκδήλωση του Ευρωκοινοβουλίου για τα Δικαιώματα των Γυναικών και την Ισότητα των Φύλων - «Η Ισχύς των Γυναικών στην Πολιτική»

Στο εναρκτήριο πάνελ συμμετείχε ο Πρόεδρος του Ε/Κ, Αντόνιο Ταγιάνι, η Πρόεδρος της Κροατίας, Κολίντα Γκράμπαρ-Κιτάροβιτς, και η αρμόδια Επίτροπος, Βιέρα Γιούροβα.

Όσο πλησιάζουμε στην κορυφή της διοίκησης του Ευρωκοινοβουλίου ο στόχος της ισότητας αδυνατίζει - Αν συνεχίσουμε με αυτούς τους ρυθμούς θα πετύχουμε την πλήρη ισότητα των φύλων παγκοσμίως σε 182 χρόνια. Είναι πολύ αργά

Υπό την προεδρία μου η Ομάδα Εργασίας Υψηλού Επιπέδου, ετοίμασε, και το Προεδρείο του Ε/Κ ενέκρινε ομόφωνα, πλάνο ενίσχυσης της ισότητας στην πράξη στο Ευρωκοινοβούλιο - Κάναμε σημαντικά βήματα αυτή την πενταετία. Απομένουν, όμως, αρκετά

.


Την εναρκτήρια ομιλία σε εκδήλωση της Επιτροπής για τα Δικαιώματα των Γυναικών και την Ισότητα των Φύλων (FEMM) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πραγματοποίησε σήμερα, 7 Μαρτίου 2019, ο Αντιπρόεδρος του Ε/Κ, αρμόδιος για θέματα Ισότητας και Διαφορετικότητας, και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης.

Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε με αφορμή την αυριανή Διεθνή Ημέρα της Γυναίκας, και με τίτλο «Η Ισχύς των Γυναικών στην Πολιτική», συμμετείχαν ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι, η Πρόεδρος της Κροατίας, Κολίντα Γκράμπαρ-Κιτάροβιτς, η Επίτροπος για τη Δικαιοσύνη, τους Καταναλωτές και την Ισότητα των Φύλων, Βιέρα Γιούροβα, ευρωβουλευτές, αλλά και μέλη των κοινοβουλίων των κρατών-μελών. Μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν ήταν και η ενίσχυση της συμμετοχής των γυναικών στα κοινά, και ιδιαίτερα των νεαρών σε ηλικία γυναικών.

«Για να μπορέσουν οι γυναίκες να διεκδικήσουν έμπρακτα και να πετύχουν την ισότητα, χρειάζεται να τους δοθεί η δυνατότητα να είναι πιο ορατές και να έχουν πραγματικά ίσες ευκαιρίες», τόνισε μεταξύ άλλων ο Δημ. Παπαδημούλης, και συμπλήρωσε με στοιχεία για την εκπροσώπηση των γυναικών σε διοικητικές θέσεις στο Ε/Κ. «Όσο πλησιάζουμε στην κορυφή της διοίκησης ο στόχος της ισότητας αδυνατίζει», είπε σχετικά, για να καταλήξει: «Η ισότητα γυναικών και ανδρών είναι πριν από όλα θέμα Δημοκρατίας».


Ακολουθεί πλήρης η ομιλία του Δημήτρη Παπαδημούλη:

«Ευχαριστώ κυρία Πρόεδρε, ευχαριστώ τον Πρόεδρο του Ε/Κ, που ήρθε στην εκδήλωσή μας. Είναι πολύ σημαντική, μια ημέρα πριν από τη Διεθνή Ημέρα της Γυναίκας, 80 ημέρες πριν από τις ευρωεκλογές. Θα μιλήσω ως Αντιπρόεδρος αρμόδιος για Θέματα Ισότητας και Διαφορετικότητας.

Είμαι χαρούμενος γιατί βλέπω τόσο μεγάλη συμμετοχή, από πολλές χώρες. Θέλω να σας πω σύντομα τί έχουμε κάνει στο Ε/Κ για να προωθήσουμε την ισότητα αυτά τα τελευταία χρόνια, και θα μιλήσω όχι μόνο ως αρμόδιος Αντιπρόεδρος, αλλά και ως πολίτης που ενστερνίζομαι τις αξίες της ισότητας.

Πιστεύω ότι για να μπορέσουν οι γυναίκες να διεκδικήσουν έμπρακτα και να πετύχουν την ισότητα, χρειάζεται να τους δοθεί η δυνατότητα να είναι πιο ορατές και να έχουν πραγματικά ίσες ευκαιρίες. Για να πετύχουν πραγματική εκπροσώπηση.

Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχουμε πολλές γυναίκες που είναι πρόεδροι ή συμπρόεδροι πολιτικών ομάδων, πρόεδροι επιτροπών. Στο σκέλος "Γυναίκες στην Πολιτική" έχουμε μια επαρκή εκπροσώπηση, αλλά αν δούμε τις κορυφές, θα δούμε ότι στην κορυφή όλων των ευρωπαϊκών θεσμών έχουμε άνδρες.

Άνδρας Πρόεδρος στο Συμβούλιο, άνδρας Πρόεδρος στην Κομισιόν, άνδρας Πρόεδρος στο Ε/Κ, άνδρας πρόεδρος στην ΕΚΤ., άνδρας Πρόεδρος στην Οικονομική και Νομισματική Επιτροπή, άνδρας πρόεδρος στην Επιτροπή Περιφερειών. Δεν υπάρχουν γυναίκες που να είναι κατάλληλες για κάποιες από αυτές τις προεδρίες;
Η γνώμη μου είναι ναι, υπάρχουν.

Ελπίζω οι επικείμενες ευρωεκλογές να βοηθήσουν, μαζί με τις συζητήσεις που θα γίνουν μετά, ώστε σε κάποια από αυτά τα κορυφαία πόστα να έχουμε και γυναίκες.

Δεύτερη παρατήρηση, σήμερα είμαστε σε ένα πάνελ όπου η πλειοψηφία είναι γυναίκες. Αλλά αυτό είναι δυστυχώς η μικρή εξαίρεση, η σπάνια εξαίρεση. Συνήθως τα πάνελ στις δημόσιες συζητήσεις είναι ανδροκρατούμενα και πρέπει και αυτό να αλλάξει. Χαίρομαι που η Επίτροπος Γιούροβα συμμετέχει σε μια πρωτοβουλία για να αλλάξει αυτό. Διότι αν δεν υπάρχει μεγαλύτερη ορατότητα για τις γυναίκες που μετέχουν στα κοινά, θα δυσκολευτούν περισσότερο να κατακτήσουν θέσεις που τους αξίζουν.

Υπό την προεδρία μου έχουμε συγκροτήσει μια Ομάδα Εργασίας Υψηλού Επιπέδου, που ετοίμασε, ενέκρινε ομόφωνα -και το υιοθέτησε ομόφωνα και το Προεδρείο του Ε/Κ- ένα πλάνο ενίσχυσης της ισότητας στην πράξη μέσα στο Ε/Κ.

Κάναμε θετικά βήματα. Μέσα στο 2018 το 58% των νέων επικεφαλής των μονάδων διοίκησης είναι γυναίκες. Στο μεσαίο επίπεδο της διοίκησης η παρουσία των γυναικών αυξήθηκε από το 30% στο 40%, ως επικεφαλής των μονάδων διοίκησης. Στο επίπεδο των Γενικών Διευθυντών κάναμε επίσης πρόοδο. Είχαμε στόχο στο 35% και είμαστε στο 34% -πολύ κοντά. Αλλά στους Γενικούς Διευθυντές που είναι η κορυφή της διοίκησης το ποσοστό συμμετοχής των γυναικών είναι κάτω από 20%. Όσο πλησιάζουμε στην κορυφή της διοίκησης ο στόχος της ισότητας αδυνατίζει.

Πετύχαμε να υιοθετηθεί και ένα σχέδιο για τη χρήση ουδέτερης ως προς το φύλο γλώσσας. Έχουμε κάνει βήματα για την αντιμετώπιση του harassment και μέσα στο Ε/Κ, σε συνεργασία με το κίνημα MeTooEP, μέσα στο Ε/Κ. Έχουμε κάνει πρόοδο, αλλά μένουν πολλά να γίνουν.

Τελειώνω με ένας αριθμό. Σύμφωνα με μια μελέτη του ΟΗΕ, αν συνεχίσουμε με αυτούς τους ρυθμούς θα πετύχουμε την πλήρη ισότητα των φύλων σε 182 χρόνια. Είναι πολύ αργά, για να συνεχίσουμε να κινούμαστε με αυτούς τους ρυθμούς. Πρέπει να ανεβάσουμε ταχύτητα. Και αυτό οφείλουμε να το κάνουμε όχι μόνο οι γυναίκες, που είναι στην πρωτοπορία αυτού του στόχου, αλλά και οι άνδρες που συμμερίζονται αυτές τις αξίες. Γιατί η ισότητα γυναικών και ανδρών είναι πριν από όλα θέμα Δημοκρατίας.
Σας ευχαριστώ πολύ».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Δημ. Παπαδημούλης συμμετείχε ως ομιλητής και σε άλλες εκδηλώσεις εντός του Ε/Κ με αφορμή την Διεθνή Ημέρα της Γυναίκας. Στις 5 Μαρτίου απηύθυνε την εναρκτήρια ομιλία σε σεμινάριο για δημοσιογράφους από όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε., που διοργανώθηκε από την υπηρεσία τύπου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και πραγματοποιήθηκε με αφορμή τη Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας στις 8 Μαρτίου και έλαβε χώρα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Επίσης συμμετείχε, σήμερα 7 Μαρτίου, στην εκδήλωση της Γενικής Διεύθυνσης Προσωπικού του Ε/Κ που είχε ως θέμα τους τρόπους προώθησης και ενίσχυσης των γυναικών σε ηγετικές θέσεις εργασίας και την προβολή των γυναικών στη δημοσιότητα.