ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube flickr

08/03/2019

Κ. Ζαχαριάδης: Το ΚΙΝΑΛ πηγαίνει δώρο στην αγκαλιά της δεξιάς

Κ. Ζαχαριάδης: Το ΚΙΝΑΛ πηγαίνει δώρο στην αγκαλιά της δεξιάς«Το προσκλητήριό μας είναι ευρύ, είναι στρατηγικής σημασίας, και δεν έχει να κάνει με τακτικισμούς» τονίζει στα ΝΕΑ ο Κώστας Ζαχαριάδης. Ο διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ υπεραμύνεται των εκλογών τον Οκτώβριο και σημειώνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αποδείξει ότι τα πάει καλύτερα στην κάλπη, παρά στις δημοσκοπήσεις. Επίσης, εμφανίζεται αρκετά αρνητικός για το ΚΙΝΑΛ για την αρνητική του στάση στο προσκλητήριο του Αλέξη Τσίπρα για το προοδευτικό μέτωπο και υπογραμμίζει ότι σε όλα τα μεγάλα θέματα της τετραετίας ήταν εγγύτερα στον Κυριάκο Μητσοτάκη παρά στον Πρωθυπουργό.

Συνέντευξη στον Άρη Ραβανό

Το κλίμα, ειδικά, στο Βορρά είναι πολύ αρνητικό για την κυβέρνηση. Η Συμφωνία των Πρεσπών θα επηρεάσει αρνητικά το ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές ή οι ψηφοφόροι θα ψηφίσουν με άλλα κριτήρια;

«Όσο προχωρά ο χρόνος εμπεδώνονται στη συνείδηση της πλειοψηφίας των πολιτών τα θετικά της Συμφωνίας των Πρεσπών. Οι οικονομικές και εμπορικές σχέσεις των δύο χωρών αναμένεται να πυκνώσουν σημαντικά, με άμεσο όφελος για ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα. Ήδη η χώρα μας έχει καταστεί στρατηγικός επενδυτής στη Βόρεια Μακεδονία, ενώ επιχειρούμε ένα ευρύ, συνολικό εμπορικό «άνοιγμα» στα Βαλκάνια, ενισχύοντας περαιτέρω τη σταθερότητα και στοχεύοντας στη βιώσιμη συνανάπτυξη. Βασική στόχευση για την Ελλάδα, είναι η ανάπτυξη στενών σχέσεων συνεργασίας και συμπόρευσης, μακριά από τους καταστροφικούς εθνικισμούς και τον στρουθοκαμηλισμό των προηγούμενων ηγεσιών. Οι σωστές και μεγάλες ιστορικές αποφάσεις δεν μπορεί να μπαίνουν στο ζύγι των δημοσκοπήσεων. Αν για παράδειγμα λειτουργούσε έτσι η ΝΔ της δεκαετίας του 1980 η χώρα ίσως να μην είχε μπει ποτέ στην τότε ΕΟΚ. Πιστεύω ότι οι προοδευτικοί πολίτες θα πιστώσουν θετικά στον Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ την πολιτική τους γενναιότητα να πάνε κόντρα στο λαϊκισμό και στις εύκολες αρνήσεις».

 

Στις δημοσκοπήσεις ο ΣΥΡΙΖΑ υπολείπεται της ΝΔ. Μπορεί και υπό ποιες προϋποθέσεις να αλλάξει το κλίμα;

«Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αποδείξει ότι τα πάει καλύτερα στην κάλπη, παρά στις δημοσκοπήσεις. Το αμέσως επόμενο διάστημα προωθούμε μια νέα σειρά νέων θετικών μέτρων, πολλά από τα οποία έχουν και έντονο αναπτυξιακό πρόσημο, ενώ συνεχίζουμε τις πρωτοβουλίες για τη διαρκή βελτίωση των κοινωνικών και οικονομικών συνθηκών για την μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού».

 

Πως θα πεισθούν οι πολίτες να ψηφίσουν ξανά ΣΥΡΙΖΑ;

«Από τα πεπραγμένα μας, από όσα έχουμε καταφέρει, από όσα προτείνουμε και μπορούμε να κάνουμε για το αύριο. Οι πολίτες θα κληθούν να επιλέξουν μεταξύ του προοδευτικού προγράμματός μας, που ενισχύει την κοινωνική συνοχή, δημιουργεί συνθήκες βιώσιμης ανάπτυξης, μειώνει την ανεργία και θωρακίζει το κοινωνικό κράτος και του οπισθοδρομικού προγράμματος της ΝΔ, «πασπαλισμένο» με ιδέες από την ακροδεξιά, που κοιτάει πίσω, που επαναλαμβάνει τα λάθη του παρελθόντος και μας οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε νέα λιτότητα, με ασφαλιστικό Πινοσέτ και με πολιτικές που ευνοούν τους λίγους».

 

Εκλογές το Μάιο ή στο τέλος της τετραετίας και γιατί;

«Εκλογές τον Οκτώβρη. Στόχος είναι να προχωρήσουν οι πολιτικές που έχουμε δρομολογήσει για το επόμενο διάστημα, να αποτυπωθούν με μεγαλύτερη καθαρότητα και αποτελεσματικότητα τα θετικά μέτρα που εφαρμόζουμε».

 

Είμαστε σε οιονεί προεκλογική περίοδο. Το δίλημμα των εκλογών;

«Είμαστε σε χρονιά εκλογών για την ακρίβεια, με τρεις μεγάλες εκλογικές αναμετρήσεις. Σε όλες τις αναμετρήσεις επιδιώκουμε τη διαμόρφωση των μέγιστων δυνατών δημοκρατικών και προοδευτικών συμμαχιών, ώστε να καταφέρουμε να συνεχίσουμε το έργο μας και να αποτρέψουμε την επιστροφή στις καταστροφικές μέρες των προηγούμενων κυβερνήσεων, στις ίδιες αδιέξοδες πολιτικές του υβριδίου νεοφιλελεύθερων δυνάμεων και ακροδεξιάς που μας οδήγησαν σε πολιτικά, κοινωνικά και οικονομικά αδιέξοδα».

 

Η ένταση και η πόλωση λένε πολλοί ότι ενδυναμώνει τις αντισυστημικές δυνάμεις. Σας φοβίζει η άνοδος της Ακροδεξιάς;

«Η άνοδος της ακροδεξιάς είναι ευρωπαϊκό φαινόμενο και πρέπει να αντιμετωπισθεί με τρόπο άμεσο και αποτελεσματικό. Τα ακροδεξιά μορφώματα δεν μεγάλωσαν μέσα σε μια νύχτα, αλλά ήταν το αποτέλεσμα μιας σειράς αποτυχημένων πολιτικών από τη σοσιαλδημοκρατία και τις συντηρητικές δυνάμεις, όσο και της αδυναμίας της αριστεράς σε ευρωπαϊκό επίπεδο να διαμορφώσει πλειοψηφικό ρεύμα. Για να αντιμετωπίσουμε την ακροδεξιά, απαιτούνται δύο συνθήκες: Ένα ευρύ, δημοκρατικό, προοδευτικό και αντιφασιστικό μέτωπο που θα αποτυπώνεται και εκλογικά, αλλά κυρίως θα εκκινεί από τους πολίτες. Το δεύτερο που απαιτείται είναι να κατανοήσουν οι πολίτες ότι ο νεοφιλελευθερισμός και η ακροδεξιά έχουν αλληλοτροφοδοτούμενες δυναμικές. Το βλέπουμε σε πολλά ευρωπαϊκά κράτη, το βλέπουμε όμως και στη χώρα μας με την ακροδεξιά ρητορική που υιοθετούν σημαίνοντα στελέχη της ΝΔ στο δημόσιο λόγο τους».

 

Συνεχώς ο Πρωθυπουργός μιλάει για τη συγκρότηση ενός μεγάλου προοδευτικού μετώπου έναντι της νεοφιλελεύθερης ακροδεξιάς. Με ποιους θα γίνει αυτό;

Με όσους θέλούν, αντέχουν και μπορούν να συμφωνήσουν πάνω σε συγκεκριμένους προγραμματικούς άξονες. Με όσους αντιλαμβάνονται την ιστορικότητα των στιγμών, με όσους θεωρούν περισσότερα και πιο ουσιαστικά αυτά που μας ενώνουν παρά αυτά που έχουμε διαφορετικές οπτικές. Στόχος μας είναι να ενισχύουμε τον προοδευτικό πόλο και να προχωρήσουμε σε μια εποικοδομητική αντιπαράθεση με τους πολιτικούς μας αντιπάλους, μακριά από τα fake news και την τεχνητή πόλωση. Απευθυνόμαστε με ειλικρίνεια, χωρίς ηγεμονισμούς, χωρίς αντιλήψεις ιδεολογικής καθαρότητας ή απόλυτης αλήθειας στις δυνάμεις της ευρείας ιστορικής κεντροαριστεράς, του δημοκρατικού χώρου και της οικολογίας. Το προσκλητήριό μας είναι ευρύ, είναι στρατηγικής σημασίας, και δεν έχει να κάνει με τακτικισμούς».

 

Δεν σας προβληματίζουν οι αρνήσεις Φ. Γεννηματά και Στ. Θεοδωράκη στο προσκλητήριο του Αλ. Τσίπρα; Πως θα υπάρξει πεδίο συνεννόησης, προγραμματικής σύγκλισης και συμμαχίας με δυνάμεις όπως το ΚΙΝΑΛ;

«Ιδίως για την κ. Γεννηματά το θεωρώ λογικό κι αναμενόμενο. Σε όλα τα μεγάλα θέματα της τετραετίας ήταν εγγύτερα στον κ. Μητσοτάκη παρά στον Αλέξη Τσίπρα. Αισθάνομαι ότι δυστυχώς πηγαίνει δώρο στην αγκαλιά της δεξιάς για δεύτερη φορά ένα ιστορικό κόμμα της προοδευτικής παράταξης όπως το ΠΑΣΟΚ. Οι προοδευτικοί πολίτες αυτό το βλέπουν, αντιδρούν και αποχωρούν».

 

Πόσο κοντά είμαστε σε ανασύνθεση του πολιτικού σκηνικού και ποιο γεγονός θα είναι καταλύτης;

«Όσο κοντά και όσο γρήγορα το αποφασίσουν οι προοδευτικοί πολίτες. Οι κοινωνικές και πολιτικές δυναμικές της προοδευτικής παράταξης στη χώρα είναι αστείρευτες και ιστορικά έχει αποδειχτεί ότι μπορεί να είναι πλειοψηφικές».