15/03/2019

Ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέα Μιχαηλίδη για την εγκατάσταση μονάδας ηλεκτρικής ενέργειας με καύση φυτικών ελαίων/βιορευστών στη Λαγκάδα Χίου

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό Εσωτερικών

Θέμα: Εγκατάσταση μονάδας ηλεκτρικής ενέργειας με καύση φυτικών ελαίων/βιορευστών στη Λαγκάδα Χίου

Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου εξέδωσε στις 6-3-2018 απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων (ΑΔΑ: 6ΘΝΣΟΡ1Ι-ΗΦΧ) για την εγκατάσταση και λειτουργία μονάδας ηλεκτρικής ενέργειας με καύση φυτικών ελαίων/βιορευστών στη Λαγκάδα Χίου. Η εν λόγω μονάδα κατατάσσεται στις δραστηριότητες υποκατηγορίας Α2 ως προς τις προϋποθέσεις περιβαλλοντικής αδειοδότησης.

Σημεία που προκαλούν έντονο προβληματισμό αναφορικά με την ανωτέρω έγκριση είναι τα εξής: πρώτον, όπως αναφέρεται στην ίδια την απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, η γνωμοδότηση της Περιφερειακής Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Χωροταξίας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου ήταν αρνητική για την υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου, βάσει της επίσης αρνητικής εισήγησης της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας της Περιφερειακής Ενότητας Χίου. Η αρνητική γνωμοδότηση αυτή εδράζεται, όπως αναφέρεται, στην πιθανώς ρυπογόνα λειτουργία μιας τέτοιας μονάδας, κάτι που εκτός των άλλων συγκρούεται με την τουριστική ανάπτυξη και φυσιογνωμία της περιοχής, και κυρίως τη μικρή απόστασή της από τον οικισμό της Λαγκάδας.

Δεύτερον, και ενδεχομένως πιο σοβαρό ζήτημα, παρά την ύπαρξη αυτών των αρνητικών γνωμοδοτήσεων/εισηγήσεων, ο φάκελος αδειοδότησης δεν διαβιβάστηκε προς γνωμοδότηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης (ΠΕΣΠΑ) Αιγαίου, καθώς -όπως αναφέρεται στην απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου- η αρνητική γνωμοδότηση «είναι γενική και μη επαρκώς τεκμηριωμένη χωρίς να βασίζεται και συνοδεύεται από τεκμηριωμένα στοιχεία». Παρ’ όλα αυτά, όπως ορίζεται στην παράγραφο 4 του άρθρου 4 του Ν.4104/2011 (ΦΕΚ 209/Α΄/ 21-09-2011), «ο Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης μπορεί να ζητήσει τη γνωμοδότηση του Συμβουλίου Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης, όπως αυτό ορίζεται στο άρθρο 13, εντός δεκαπέντε ημερολογιακών ημερών, εφόσον είτε: α) δεν έχουν διαβιβασθεί γνωμοδοτήσεις από υπηρεσίες των οποίων το περιεχόμενο εκτιμάται ως ουσιώδες για τον πληρέστερο καθορισμό των περιβαλλοντικών όρων ως προς την κατασκευή και λειτουργία του συγκεκριμένου έργου ή δραστηριότητας αυτού β) από τις διαβιβασθείσες γνωμοδοτήσεις προκύπτουν αντιφατικά δεδομένα που χρήζουν ιδιαίτερης τεκμηρίωσης». Όπως προκύπτει από την περίπτωση (β), από μόνη της η ύπαρξη αρνητικής γνωμοδότησης από τις προαναφερόμενες υπηρεσίες συνιστά επαρκή λόγο αποστολής του φακέλου στο ΠΕΣΠΑ για γνωμοδότηση (βλέπε «από τις διαβιβασθείσες γνωμοδοτήσεις προκύπτουν αντιφατικά δεδομένα»). Επιπροσθέτως, η έλλειψη τεκμηρίωσης που επικαλείται η απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης δεν αποτελεί λόγω μη σύγκλησης του ΠΕΣΠΑ· αντιθέτως, η ανάγκη πληρέστερης τεκμηρίωσης αποτελεί αιτία σύγκλησης και αντικείμενο του ΠΕΣΠΑ, βάσει της συγκεκριμένης διάταξης.

Επιπλέον, καθώς πρόσφατα άρχισαν οι προκατασκευαστικές εργασίες εγκατάστασης της συγκεκριμένης μονάδας, οι κάτοικοι του οικισμού Λαγκάδας, αλλά και οργανώσεις και φορείς της Χίου, εγείρουν ήδη έντονες ανησυχίες τόσο για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της λειτουργίας της (εκπομπή ρύπων, δυσοσμία, αισθητική όχληση από τη χωροθέτηση της μονάδας στον κόλπο της Λαγκάδας), όσο και από την έλλειψη διαβούλευσης κατά την προετοιμασία και αδειοδότηση της επένδυσης. Ήδη στις 8-3-19 πραγματοποιήθηκε δημόσια συνεδρίαση του Συμβουλίου της τοπικής κοινότητας Λαγκάδας για το ζήτημα, ενώ έχει προγραμματιστεί λαϊκή συνέλευση για τις 17-3-19.

Με βάση τα παραπάνω ερωτάται ο κ. Υπουργός:
- Γιατί δεν προωθήθηκε ο φάκελος περιβαλλοντικής αδειοδότησης της μονάδας στο Περιφερειακό Συμβούλιο Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης, παρότι υπήρχε η αρνητική γνωμοδότηση της Περιφερειακής Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Χωροταξίας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου; Προτίθεται να ενεργοποιήσει την εν λόγω δυνατότητα στο άμεσο μέλλον;
- Δεδομένου ότι ο Ν. 4104/2011 (άρθρο 4, παρ. 3 και άρθρο 19, παρ. 9) προβλέπει και το άρθρο 5 της σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης με αριθ. οικ. 1649/45 (ΦΕΚ 45/Β΄/15-01-2014) εξειδικεύει τη διαδικασία δημοσιοποίησης της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και διαβούλευσης με το ενδιαφερόμενο κοινό, προτίθεται να διερευνήσει αν στην προκειμένη περίπτωση ακολουθήθηκε η προβλεπόμενη διαδικασία ενημέρωσης και διαβούλευσης με το ενδιαφερόμενο κοινό;
- Γενικότερα, προτίθεται στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του να εξετάσει τη διακοπή των εργασιών και την επανεξέταση της αδειοδότησης του έργου, με τρόπο που να διασφαλίζεται τυπικά και ουσιαστικά η διαβούλευση με την τοπική κοινότητα, η πληρότητα του φακέλου περιβαλλοντικής αδειοδότησης και η κατάλληλη χωροθέτηση της μονάδας;

Ο ερωτών βουλευτής
Μιχαηλίδης Ανδρέας