ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

19/03/2019

Τρ. Αλεξιάδης: Είναι δυνατόν πολιτικοί να επικαλούνται την παραγραφή για αδικήματά τους;

Τρ. Αλεξιάδης: Είναι δυνατόν πολιτικοί να επικαλούνται την παραγραφή για αδικήματά τους;



Στην εκπομπή ``Checkpoint`` της Γιάννας Παπαδάκου στην τηλεόραση του ALPHA βρέθηκε ο Τρ. Αλεξιάδης και μεταξύ των άλλων δήλωσε:

- K. Αλεξιάδη με προσπάθειες και δικές σας αλλά και άλλων συναδέλφων σας, Υπουργών και άλλων στελεχών, εδώ στην Ελλάδα, έφτασαν έξι συνολικά συναπτές  λίστες με ανθρώπους οι οποίοι ελέγχθηκαν για φοροδιαφυγή. Παρόλο αυτά και παρά τις εξαγγελίες αυτής της Κυβέρνησης (ήσασταν και εσείς μέλος της στην αρχή) οι εισπράξεις που έχουν γίνει από αυτές τις λίστες εμφανίζονται ότι είναι περίπου 118 εκατ. ευρώ, παρότι είχατε εξαγγείλει ότι θα εισπραχθούν τουλάχιστον 3-4 δις. Και θέλω να σας πω γιατί φαίνεται  αυτή η προσπάθεια δεν απέδωσε και επιπλέον υπάρχει ένα επιχείρημα από την αντιπολίτευση για όλα αυτά.

Πρώτα από όλα να ξεκαθαρίσω ότι όλα ήταν συλλογική προσπάθεια, δεν ήταν προσπάθεια του Αλεξιάδη ή του οποιοδήποτε άλλου, ήταν Κυβερνητική απόφαση και ήταν μία από τις βασικές θέσεις της Κυβέρνησης που ψηφίστηκαν στις προγραμματικές δηλώσεις της Κυβέρνησης μετά τις τελευταίες εκλογές, γιατί ορισμένοι θέλουν να το ξεχάσουν αυτό.
     Τώρα σε ότι αφορά το ποσό αυτό που είπατε, τα 2-3-4 δις, να βρείτε αυτούς που έλεγαν αυτά τα πράγματα και να τους ρωτήσετε. Εγώ ποτέ δεν είπα τέτοια νούμερα, θέλω να είμαι συγκεκριμένος. Αυτοί που έλεγαν για αυτά τα ποσά έχουν ευθύνη, διότι δημιούργησαν ελπίδες και προοπτικές, που δεν ανταποκρίνονταν στην πραγματικότητα. Δεν γίνεται από μία λίστα χωρίς εικόνα του τι κρύβεται από πίσω από άποψη φοροδιαφυγής, το πόσοι είναι εμπλεκόμενοι, να βγάλεις συμπέρασμα ότι θα εισπράξω  τόσα. Για παράδειγμα. Από την λίστα Λαγκάρντ όπου ήταν 2062 περιπτώσεις, υπήρχαν και άλλα πρόσωπα της ίδιας οικογένειας ή εμπλεκόμενες επιχειρήσεις ή συνδεόμενα πρόσωπα. Άρα λοιπόν δεν μπορεί να πει κάποιος υπεύθυνα ότι θα εισπράξω αυτό το ποσό. Αυτό που ξέρουμε από μελέτες διεθνών οργανισμών από την Eurostat και από άλλους φορείς, είναι ότι κάθε χρόνο η Ελλάδα χάνει 15 δις από φοροδιαφυγή, λαθρεμπόριο και διαφθορά, την ίδια στιγμή που τα ετήσια φορολογικά έσοδα είναι 50 δις.

 

- Είστε ευχαριστημένος από τις εισπράξεις;

Σε καμία περίπτωση δεν είμαι ικανοποιημένος από το τι έγινε από το 2015 και μετά με το θέμα των λιστών. Θα έπρεπε να έχουν γίνει πολύ περισσότερα πράγματα, πολύ πιο γρήγορα και θα έπρεπε να είχαν εισρεύσει στο δημόσιο ταμείο πολύ περισσότερα χρήματα. Σε αυτό δεν βγάζω έξω και την δική μου περίοδο, για να είναι σαφές. Ευθύνες υπάρχουν. Άλλο όμως να βρίσκουμε τις ευθύνες που υπάρχουν και να τις αναδεικνύουμε και άλλο πράγμα είναι να μην έχουμε γνώση το τι έκαναν οι προηγούμενες κυβερνήσεις και τι κάναμε εμείς.

 Τώρα για τα 118 εκατ., εγώ καταλαβαίνω ότι δεν είναι όλοι οι άνθρωποι σχετικοί με τα φορολογικά, τα λογιστικά ή  με τα θέματα οικονομίας. Και καταλαβαίνω ότι κάποιοι λένε ένα νούμερο και εντυπωσιάζονται από αυτό. Δεν ισχύει αυτό το νούμερο. Πρώτα από όλα η υπεραπόδοση των εσόδων το 2015 και το 2016, που ξεπέρασε το 1 δις ευρώ ετήσια,  και μας επέτρεψε να έχουμε πλεονάσματα και να κάνουμε κοινωνική πολιτική, από που προήλθε; Από μεταφυσικές καταστάσεις; Προήλθε από το ότι πήρε η κυβέρνηση απόφαση το 2015 στοχοποίησε μεγάλες υποθέσεις και έγινε πολύ μεγάλος έλεγχος, όχι στις ταβέρνες τα ψιλικατζίδικα και στα τυροπιτάδικα, όπως έκαναν οι προηγούμενοι ή όπως ήθελαν να κάνουν κάποιοι υπηρεσιακοί παράγοντες για ευνόητους λόγος. Εμείς κάναμε έλεγχο στοχευμένα σε μεγάλες υποθέσεις και αυτό είχε αποτελέσματα. Για τα 118-120 εκατ., κοιτάξτε να δείτε κατά καιρούς ζητούν διάφορα στοιχεία. Εγώ κατέθετα μέχρι την περίοδο που έφυγα από το Υπουργείο Οικονομικών αναλυτικά στοιχεία, υπάρχουν και στον απολογισμό που έχω δημοσιοποιήσει και στα στοιχεία που έχω καταθέσει στη Βουλή. Τα ποσά που έχουν βεβαιωθεί από τους ελέγχους αυτούς είναι πολύ περισσότερα, είναι πολλαπλάσια.

 


- Τι ύψους;

Για την λίστα Λαγκάρντ τότε ξεπερνούσαν τα 400 εκατ. τα ποσά που έχουν βεβαιωθεί, που έχουν προκύψει από τον έλεγχο.

 

- Να εξηγήσουμε στον κόσμο. Όταν λέμε βεβαιωμένα ποσά είναι τα ποσά που χρωστάνε οι άνθρωποι που δεν τα δήλωσαν, φοροφυγάδες, και τα έχει διαπιστώσει ο έλεγχος. Στη συνέχεια (εσείς το ξέρετε καλύτερα από εμένα) κάποιοι είδαν την απροθυμία κάποιων παραγόντων, εγώ το λέω και αναλαμβάνω την ευθύνη, άρχισαν να προσφεύγουν στα δικαστήρια. Ενώ στην αρχή πλήρωναν στην συνέχεια όταν είδαν την απροθυμία και ότι κάποιοι αδιαφορούσαν, άρχισαν να προσφεύγουν στα δικαστήρια μέχρι να παραγραφεί η υπόθεσή τους. Έγινε αυτό;

Θα σας πω για αυτό το θέμα γιατί είναι κάτι το οποίο με πληγώνει και με στεναχωρεί πάρα πολύ. Διότι για μένα η Ελληνική Δικαιοσύνη με τις αποφάσεις περί παραγραφών, δεν βοήθησε στην απονομή δικαιοσύνης στην Ελλάδα. Συμφωνώ στο ότι πρέπει οι έλεγχοι να γίνονται γρήγορα. Αλλά όταν έχουμε πιάσει την άκρη του νήματος, ένα στοιχείο, από ένα οικονομικό έγκλημα πίσω από το οποίο είναι χρήματα από φοροδιαφυγή, από λαθρεμπόριο, από διαφθορά. Όταν έχουμε πιάσει ένα στοιχείο από αυτό το δεδομένο, για ποιο λόγο δεν παρατείνετε η παραγραφή μόνο για αυτές τις υποθέσεις; Γιατί η Ελληνική Δικαιοσύνη δεν έδωσε την δυνατότητα σε αυτές τις υποθέσεις να ελέγχονται από τους οικονομικούς εισαγγελείς, οι οποίοι κάνουν πολύ καλά την δουλειά τους  και από τους τακτικούς εισαγγελείς και από τους εισαγγελείς διαφθοράς; Εδώ λοιπόν είχαμε μία απόφαση που πραγματικά με στεναχωρεί.

 


- Είπατε κάτι πολύ σημαντικό. Λέτε ότι πάρα πολλοί από τους καταθέτες ή από τους ευρισκόμενους σε αυτές τις λίστες, είναι ύποπτοι μεγάλων οικονομικών σκανδάλων;

Βεβαίως. Είναι τα λεγόμενα λευκά κολάρα. Είναι αυτοί οι οποίοι έχουν τρομερά οικονομικά συμφέροντα, που βγαίνουν και στα ΜΜΕ (διότι είναι και επιχειρηματίες του Τύπου) οι οποίοι μας κουνούν το δάκτυλο και μας λένε τι κάνουμε στα θέματα ηθικής και στα θέματα νόμου και τάξης και διάφορα άλλα.

 


- Είχατε πιέσει δημοσιογράφους;

 Όπως είπα δημόσια στη Βουλή ποτέ δεν εκμεταλλεύτηκα την θέση μου για να χρησιμοποιήσω πολιτικά μέσα ή πιέσεις σε άλλους. Σε καμία περίπτωση.

 

- Εσείς αν είχατε πιέσεις.

Είχαμε πιέσεις από ΜΜΕ, που καταλάβαινα ότι η κριτική που μου ασκούσαν δεν ήταν με βάση αυτό που έκανα αλλά ήταν με βάση μιας προσπάθειας εκφοβισμού για να μην προχωρήσουν κάποιοι έλεγχοι. Δεν έχω να φοβηθώ τίποτα, δεν έχω να κρύψω τίποτα, οι έλεγχοι προχώρησαν κανονικά. Άλλωστε θυμίζω ότι  ο φορολογικός μηχανισμός δυστυχώς δεν είναι στα χέρια του εκάστοτε Υπουργού, Υφυπουργού ή Αναπληρωτή Υπουργού, είναι πλέον μία ανεξάρτητη αρχή.

    Θέλω όμως να πω κάτι για το θέμα των προσφυγών. Πολύ νωρίτερα από ότι βγήκε η απόφαση περί παραγραφής είχε κυκλοφορήσει στην λεγόμενη ``πιάτσα``, κάντε προσφυγές και θα έρθει μία απόφαση περί παραγραφών και θα σας απαλλάξει. Και δυστυχώς αυτό, το ξαναλέω, δεν βοηθάει να λειτουργήσει σωστά η δικαιοσύνη.

 


- Λίστα Μπόγιαρνς. Οι Γερμανικές Αρχές προσπάθησαν να βοηθήσουν. Πόσοι εφοριακοί στάλθηκαν για εκπαίδευση στην Γερμανία;

Μετά από συμφωνία, με τον κ.Μπόγιαρνς και θέλω να τον  ευχαριστήσω άλλη μία φορά τον ίδιο και το κρατίδιο πάρα πολύ, και με κόστος δικό τους, αρχίσαμε να στέλνουμε ομάδες από 50 εφοριακούς-οικονομικούς αστυνομικούς κάθε φορά, να εκπαιδευτούν εκεί με στόχο ένα μέρος από αυτούς να επιστρέψουν και να ασχοληθούν με τον έλεγχο της λίστας και ένα άλλο μέρος να εκπαιδεύσουν άλλους. Αυτός ο σχεδιασμός δυστυχώς δεν προχώρησε.

 


- Πλήρωσε κανείς από την λίστα; Εισπράξατε τίποτα;

Παρακολουθώ τώρα τελευταία την δημοσιογραφία και παρατηρώ ότι άνθρωποι των ΜΜΕ έχουν εξοχικά που κάνουν 12 εκατ. ευρώ, έχουν σπίτια που κάνουν 6 εκατ. είναι προκλητικά αυτά.
   Σε ότι αφορά την λίστα Μπόγιαρνς. Σε αντίθεση με τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ-ΝΔ η δική μας Κυβέρνηση δεν έλαβε γνώση, η ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών, ποιο είναι το περιεχόμενο της λίστας. Μόλις ήρθε η λίστα υπηρεσιακά στο Υπουργείο Οικονομικών, χωρίς να λάβουμε γνώση, χωρίς να περάσει από το γραφείο μας, πήγε αμέσως με εντολή δική μας στους οικονομικούς εισαγγελείς. Δεν πέρασε καν από το δικό μου γραφείο δεν έχω γνώση το ποιοι ήταν μέσα. Και επειδή εγώ πιστεύω σε μία φορολογική διοίκηση που λειτουργεί ανεξάρτητα από κομματικές παρεμβάσεις, γι αυτό τον λόγο δεν θέλησα ποτέ να αξιοποιήσω ή να ενημερωθώ για το περιεχόμενο της λίστας.

 


- Έχουμε ένα συμπέρασμα λοιπόν κ. Αλεξιάδη. Είπαμε ότι υπήρξαν προβλήματα, προφανώς και πιέσεις, από εδώ και πέρα υπάρχει ελπίδα και σε αυτήν την φάση να εισπραχθούν και να υπάρξει κάτι στο μέλλον;

 Σε καμία περίπτωση δεν θα μηδενίσω τα πολύ θετικά και τα πολύ σημαντικά βήματα που έγιναν από τον Ιανουάριο του 2015 μέχρι σήμερα. Έγιναν πάρα πολλά πράγματα. Το ξαναλέω όμως έπρεπε να γίνουν πολύ περισσότερα με μεγαλύτερη ταχύτητα-μεθοδικότητα-αποφασιστικότητα. Διότι το χρωστάμε στην Ελληνική κοινωνία στους Έλληνες πολίτες τα χρήματα που είχαν κάποιοι στο εξωτερικό και τα αποκάλυψαν, οι ξένες υπηρεσίες όχι οι δικές μας, αυτά πρέπει να οδηγηθούν στους οικονομικούς εισαγγελείς γιατί είναι οικονομικό έγκλημα. Έχουμε ελπίδα να εισπραχθούν, και η ελπίδα η δική μου είναι κάποια στιγμή να μπορέσουμε να συνδυάσουμε τα δεδομένα της λίστας Λαγκάρντ, της λίστας Μπόγιαρνς, των άλλων λιστών με όλα αυτά τα σκάνδαλα που αυτήν την στιγμή έρχονται στην επιφάνεια. Διότι αν μπορέσουμε και συνδυάσουμε όλα αυτά τα δεδομένα θα δούμε για παράδειγμα ότι πρωταγωνιστές στα θέματα Novartis ή του μαύρου πολιτικού χρήματος ή της Siemens κλπ, είναι αυτοί οι οποίοι είναι μέσα και σε αυτές τις λίστες. Γι’ αυτό και ένα μέρος του πολιτικού συστήματος λυσσαλέα μάχεται αυτήν την Κυβέρνηση και δεν θέλει να προχωρήσει αυτή η διαδικασία και έρχονται πολιτικά στελέχη και λένε ότι δεν μπορείτε να με ελέγξετε διότι έχει παραγραφεί η υπόθεσή μου. Είναι λοιπόν ελπίδα να μπορέσουμε να συνδυάσουμε τα αποτελέσματα και τα δεδομένα αυτών των λιστών για να δώσουμε στους Έλληνες πολίτες την ελπίδα ότι αυτή η Κυβέρνηση δεν είναι σαν τις προηγούμενες.

    Και επιτρέψτε μου να πω και κάτι άλλο. Από τους 15 μήνες που έμεινα στο Υπουργείο Οικονομικών πιεστήκαμε πάρα πολύ για εκατοντάδες προαπαιτούμενα. Πολλά από αυτά αποδείχθηκαν στο βάθος του χρόνου ότι ήταν λάθος, αλλά αυτό είναι μία άλλη συζήτηση. Με μεγάλο παράπονο έψαχνα κάθε φορά στα προαπαιτούμενα, να δω σχετικά με τι έχουμε κάνει για τις λίστες. Δυστυχώς λοιπόν περιέργως χανόταν αυτή η ιστορία και δεν έμπαινε στα προαπαιτούμενα.

    Είχαν δίκιο και οι Ευρωπαϊκές χώρες και πάρα πολλοί θεσμοί στην πίεση που ασκούσαν στο Ελληνικό κράτος ώστε να υπάρχουν συγκεκριμένες ενέργειες στην φοροδιαφυγή, στο λαθρεμπόριο, στην διαφθορά. Αλλά δεν μπορώ να καταλάβω την εμμονή τους σε κάποια άλλα προαπαιτούμενα τα οποία έφταναν στον βαθμό της υπερβολής, ενώ σε αυτό εδώ κάπου χανόταν στην μετάφραση.



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ