19/03/2019

Συνάντηση των βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ, Τάσου Κουράκη και Αννέτας Καββαδία με τον Πρέσβη της Παλαιστίνης

Κίνδυνος για συμπερίληψη της Ελλάδας στη μαύρη λίστα του ΟΗΕ, λόγω επιχειρήσεων που σχεδιάζουν να δραστηριοποιηθούν σε εποικισμούς παλαιστινιακών εδαφών

Με τον Πρέσβη της Παλαιστίνης στην Ελλάδα Marwan Toubassi συναντήθηκαν ο Α’ Αντιπρόεδρος της Βουλής και Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ελλάδας - Παλαιστίνης Τάσος Κουράκης και η βουλεύτρια Β΄ Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ και Γραμματέας της ίδιας Ομάδας Αννέτα Καββαδία, μετά από την κατάθεση ερώτησης 20 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, σε σχέση με την συμμετοχή της ΣΤΑΣΥ ΑΕ, αλλά και της ΤΕΡΝΑ σε διαγωνισμό για την ανάληψη μεταφορικού έργου στο Μετρό της Ιερουσαλήμ.

Όπως τόνισε ο Πρέσβης της Παλαιστίνης, το σχετικό μεταφορικό έργο της υπό κατασκευή “πράσινης γραμμής” του Μετρό της Ιερουσαλήμ παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, καθώς συνδέει παράνομους ισραηλινούς εποικισμούς στην ανατολική πλευρά της πόλης. Στο πλαίσιο αυτό είναι πιθανό, εάν τελικά προχωρήσει ένας τέτοιος σχεδιασμός, η χώρα να συμπεριληφθεί στη “μαύρη λίστα” του ΟΗΕ με τις κρατικές εταιρίες που παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσαν από την πλευρά τους ότι η κατάθεση της σχετικής κοινοβουλευτικής ερώτησης αποτελεί αυτονόητη κίνηση που στοχεύει στην προστασία και των διμερών σχέσεων με την Παλαιστίνη, αλλά κυρίως στην διασφάλιση του ρόλου της Ελλάδας ως σταθερού διαμεσολαβητή στη διεθνή προσπάθεια για την επίλυση του Παλαιστινιακού ζητήματος. Υπογράμμισαν, τέλος, ότι θα συνεχίσουν με συνέπεια τον αγώνα για την προώθηση του Διεθνούς Δικαίου, σε σχέση με την δημιουργία ενός βιώσιμου Παλαιστινιακού Κράτους και τον τερματισμό των παράνομων εποικισμών.