ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

21/03/2019

Δημ. Παπαδημούλης: Η μεγάλη πρόκληση ενόψει ευρωεκλογών, η δημιουργία νέων συμμαχιών

Δημ. Παπαδημούλης: Η μεγάλη πρόκληση ενόψει ευρωεκλογών, η δημιουργία νέων συμμαχιών



Η μεγάλη πρόκληση ενόψει ευρωεκλογών είναι οι αριστερές και προοδευτικές δυνάμεις να γίνουν πιο ελκυστικές και να στοχεύσουν στη δημιουργία νέων συμμαχιών στο επόμενο Ευρωκοινοβούλιο

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα μεγάλο, ιστορικό κόμμα της ριζοσπαστικής και ανανεωτικής Αριστεράς, που προσπαθεί να δημιουργήσει μια μεγάλη, ευρωπαϊκή, προοδευτική συμμαχία για τα συμφέροντα των πολλών

Συνέντευξη στο ευρωπαϊκό δίκτυο «Europost»

 

Εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη παραχώρησε ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, στο ευρωπαϊκό δίκτυο ενημέρωσης «Europost», για τις προκλήσεις των ευρωεκλογών, τις προοδευτικές συμμαχίες, τον ΣΥΡΙΖΑ, το Brexit, τα «Κίτρινα Γιλέκα» στη Γαλλία και τις μαθητικές πορείες για την κλιματική αλλαγή στην Ευρώπη.

Ο Δημήτρης Παπαδημούλης σημείωσε ότι «στις προσεχείς ευρωεκλογές οι πολίτες πρέπει να επιλέξουν μεταξύ δύο διαφορετικών πολιτικών προτάσεων, αυτής που προωθούν οι αριστερές και προοδευτικές δυνάμεις, ζητώντας ένα διαφορετικό οικονομικό και πολιτικό μοντέλο που θα θέσει πρώτα τα συμφέροντα των λαών, και εκείνης των συντηρητικών, λαϊκίστικών και ακροδεξιών δυνάμεων, που αναπαράγουν τα σημερινά αδιέξοδα».

Πρόσθεσε επίσης ότι οι πολίτες «πρέπει να πάνε και να ψηφίσουν μαζικά, να κάνουν τη διαφορά, να υποστηρίξουν τα κόμματα και τις πολιτικές προσωπικότητες που έχουν αποδείξει ότι ενδιαφέρονται για τα συμφέροντα των πολλών και εκείνες τις δυνάμεις που έχουν αγωνιστεί για να βελτιώσουν τις κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες για τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία», τονίζοντας ότι «μόνο έτσι μπορεί να ενισχυθεί η δημοκρατική νομιμότητα και η διαφάνεια και οι πολίτες θα μπορέσουν να δουν καλύτερα αποτελέσματα στην καθημερινή τους ζωή».

Ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου υπογράμμισε πως «η μεγάλη πρόκληση είναι οι αριστερές και προοδευτικές δυνάμεις είναι να γίνουν πιο ελκυστικέςκαι να στοχεύσουν στη δημιουργία νέων συμμαχιών στην επόμενη σύνθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, προωθώντας έτσι την υιοθέτηση μιας προοδευτικής ατζέντας», τονίζοντας πως «αυτό ακριβώς κάνουμε με τη ‘Προοδευτική Συμμαχία’ στο ΕΚ τα τελευταία χρόνια».

Ερωτηθείς για τους στόχους της «Προοδευτικής Συμμαχίας (ProgressiveCaucus)», ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε πως «προτείνουμε πέντε σημαντικές αλλαγές στις πολιτικές της ΕΕ» και πως αυτές αφορούν «στη μεταρρύθμιση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, στη προώθηση δεσμευτικών πολιτικών για την κλιματική αλλαγή, στην επιτάχυνση τηςφορολογικής εναρμόνισης και της τραπεζικής ενοποίησης, στην προστασία των κοινωνικών, εργασιακών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και, τέλος, στην εισαγωγή ενόςμοντέλου βιώσιμης ανάπτυξης».

Για τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Δημήτρης Παπαδημούλης τόνισε πως «είναι ένα μεγάλο, ιστορικό κόμμα της ριζοσπαστικής και ανανεωτικής αριστεράς, έχοντας στους ώμους της την κληρονομιά του ευρωκομμουνισμού» και πως «από την πρώτη μέρα που αναλάβαμε τη διακυβέρνηση στην Ελλάδα, το 2015, προσπαθούμε να δημιουργήσουμε μια μεγάλη, ευρωπαϊκή, προοδευτική συμμαχία και να μετατοπίσουμε την πολιτική ατζέντα υπέρ της βιώσιμης ανάπτυξης και της κοινωνικής συνοχής».

Τέλος, για το Brexit σημείωσε πως «είναι μια οδυνηρή διαδικασία σε όλα τα επίπεδα, και ελπίζουμε ότι και οι δύο πλευρές θα λάβουν υπόψη τα συμφέροντα των πολιτών, όχι μόνο τους αριθμούς και τους λογαριασμούς που πρέπει να κανονιστούν και να πληρωθούν». Για τα «Κίτρινα Γιλέκα» υπογράμμισε πως «αντανακλούν την απογοήτευση ενός μεγάλου μέρους του γαλλικού λαού απέναντι στις πολιτικές του Μακρόν», ενώ για τις μαθητικές πορείες για την κλιματική αλλαγή στην Ευρώπη τόνισε ότι «πιστεύουμε ότι αυτό το κίνημα μπορεί να αφήσει ένα θετικό αποτύπωμα σε αυτή τη μεγάλη πρόκληση που αντιμετωπίζουμε, και κατά συνέπεια θέλουμε να συνεργαστούμε στενά με τα νέα παιδιά».

Link δημοσίευσης: https://bit.ly/2TYtkLf


Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη στα ελληνικά:

K. Παπαδημούλη, περίπου 70 ημέρες πριν τις ευρωεκλογές, πόσο κρίσιμη είναι η μάχη για τη σύνθεση του νέου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου;

Οι ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου 2019 είναι ίσως οι σημαντικότερες για το μέλλον της ΕΕ. Κατά τα τελευταία πέντε χρόνια βρεθήκαμε αντιμέτωποι με την άνοδο της ακροδεξιάς, τον περιορισμό των πολιτικών συνοχής, την αποδυνάμωση του κράτους πρόνοιας και την απορρύθμιση της αγοράς εργασίας, ως τις σημαντικότερες συνέπειες του νεοφιλελευθερισμού και της επιβολής των πολιτικών λιτότητας.

Στις προσεχείς εκλογές, οι πολίτες πρέπει να επιλέξουν μεταξύ δύο διαφορετικών πολιτικών προτάσεων. Αυτής που προωθούν οι αριστερές και προοδευτικές δυνάμεις, ζητώντας ένα διαφορετικό οικονομικό και πολιτικό μοντέλο που θα θέσει πρώτα τα συμφέροντα των λαών. Η άλλη πρόταση αφορά στις ίδιες πολιτικές που προκάλεσαν όλα τα παραπάνω ζητήματα, τα οποία υιοθετήθηκαν από τις συντηρητικές, λαϊκίστικες και ακροδεξιές πολιτικές δυνάμεις, δηλαδή εκείνες που απέτυχαν να δώσουν ένα καλύτερο μέλλον στους λαούς.

 

Ποιο είναι το κύριο μήνυμά σας για τις ευρωεκλογές και πώς πιστεύετε ότι οι Βρυξέλλες μπορούν να προσεγγίσουν τους Ευρωπαίους πολίτες;

Οι πολίτες πρέπει να πάνε και να ψηφίσουν μαζικά, να κάνουν τη διαφορά. Πρέπει να υποστηρίξουν τα κόμματα και τις πολιτικές προσωπικότητες που έχουν αποδείξει ότι ενδιαφέρονται για τα συμφέροντα των πολλών και εκείνες τις δυνάμεις που έχουν αγωνιστεί για να βελτιώσουν τις κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες για τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία.

Αναφορικά με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς συνολικά, πρέπει να προωθηθούν πολιτικές που εντάσσουν τους πολίτες σε ένα διαρκή διάλογο και διαβούλευση με πιο αποτελεσματικό τρόπο, ώστε να μην καταφεύγουν στην κοινωνία των πολιτών μόνο πριν από τις εκλογές. Επιπλέον, πρέπει να ενισχυθεί η δημοκρατική νομιμότητα και η διαφάνεια και οι πολίτες πρέπει να δουν καλύτερα αποτελέσματα στην καθημερινή τους ζωή. Αυτή είναι μια μεγάλη πρόκληση για την οποία πρέπει να αγωνιστούμε όλες οι δημοκρατικές και προοδευτικές δυνάμεις.

 

Σύμφωνα με τις προβλέψεις για πρώτη φορά οι δύο μεγαλύτερες πολιτικές οικογένειες στο ΕΚ δεν θα μπορέσουν να πάρουν την πλειοψηφία των εδρών. Γιατί κατά την άποψή σας τα μεγάλα κόμματα θα υποστούν τέτοιες οδυνηρές ζημίες;

Πιστεύω ότι είναι νωρίς να κάνουμε προβλέψεις για την εκλογική απόδοση των πολιτικών ομάδων. Ωστόσο, πρέπει να σημειώσουμε ότι οι μεγαλύτερες πολιτικές οικογένειες χάνουν έδαφος ως συνέπεια των πολιτικών τους.
Η μεγάλη πρόκληση είναι οι αριστερές και προοδευτικές δυνάμεις είναι να γίνουν πιο ελκυστικές και να στοχεύσουνστη δημιουργία νέων συμμαχιών στην επόμενη σύνθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, προωθώντας έτσι την υιοθέτηση μιας προοδευτικής ατζέντας. Αυτό συμβαδίζει επίσης με τον στόχο μας να εμποδίσουμε την υποψηφιότητα Βέμπερ για την Επιτροπή και να έχουμε έναν άλλο Πρόεδρο που να μπορεί να εξυπηρετήσει αποτελεσματικά τον ρόλο του.

 

Πρόσφατα αναφέρατε την ανάγκη οι προοδευτικές δυνάμεις να έχουν μια σαφή θέση και στάση. Ποια εναλλακτική λύση στις ευρωπαϊκές προκλήσεις προτείνει η «Προοδευτική Συμμαχία» στο Ευρωκοινοβούλιο;

Η«Προοδευτική Συμμαχία» στο Ευρωκοινοβούλιο καλεί σε πέντε σημαντικές αλλαγές στις πολιτικές της ΕΕ. Πρώτον, τη μεταρρύθμιση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, ώστε να μπορεί να εξυπηρετήσει τον πραγματικό του σκοπό.
Δεύτερον, να προωθήσουμε δεσμευτικές πολιτικές για την κλιματική αλλαγή και να αντιμετωπίσουμε τις παρενέργειές της. Τρίτον, να επιταχυνθεί η φορολογική εναρμόνιση και η τραπεζική ενοποίηση, να ενισχυθεί ο έλεγχοςκατά της φοροδιαφυγής. Τέταρτον, να προστατέψουμε τα κοινωνικά, εργασιακάκαι ανθρώπινα δικαιώματα μέσω ενός ισχυρού κοινωνικού πυλώνα πυλώνων. Πέμπτο, να εισάγουμε ένα μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης και να ενδυναμώσουμε τον προϋπολογισμού της ΕΕ για την έρευνα, την κοινωνική συνοχή, για πολιτικές για τη νεολαία και για τον γεωργικό τομέα.
Για να υιοθετήσουμε όλες αυτές τις πολιτικές, πρέπει να έχουμε μια νέα, ισχυρή πλειοψηφία στο Ευρωκοινοβούλιο. Και για αυτό ακριβώς αγωνιζόμαστε.

 

 
Πώς πιστεύετε ότι η Brexit θα αλλάξει την ΕΕ;

Είναι μια δύσκολη κατάσταση και πρέπει να είμαστε φειδωλοί στις δηλώσεις μας. Ας δούμε ποιες θα είναι οι εξελίξεις τις επόμενες μέρες. Η αλήθεια είναι ότι η Brexit είναι μια οδυνηρή διαδικασία σε όλα τα επίπεδα, και ελπίζουμε ότι και οι δύο πλευρές θα λάβουν υπόψη τα συμφέροντα των πολιτών, όχι μόνο τους αριθμούς και τους λογαριασμούς που πρέπει να κανονιστούν και να πληρωθούν.

 


Τι θα συμβεί αν το Ηνωμένο Βασίλειο εγκαταλείψει την Ένωση χωρίς συμφωνία;

Αυτό φαίνεται προς το παρόν να είναι ένα πιθανό σενάριο. Για να είμαι ειλικρινής μαζί σας, καλύτερα να αναμένουμε ανακοινώσεις από εκείνους που εμπλέκονται επίσημα στη διαδικασία Brexit, και να υποκαθιστούμε τον ρόλο τους.

 

 

Κόμματα όπως η ΣΥΡΙΖΑ, χαρακτηρίζονται ως αριστεράλαϊκιστικά. Συμφωνείτε με αυτούς τους ισχυρισμούς;

Η ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα μεγάλο αριστερό κόμμα. Ένα ιστορικό κόμμα της ριζοσπαστικής και ανανεωτικήςαριστεράς, έχοντας στους ώμους της την κληρονομιά του ευρωκομμουνισμού.

Από την πρώτη μέρα που αναλάβαμε τη διακυβέρνηση στην Ελλάδα, το 2015, προσπαθούμε να δημιουργήσουμε μια μεγάλη, ευρωπαϊκή, προοδευτική συμμαχία και να μετατοπίσουμε την πολιτική ατζέντα υπέρ της βιώσιμης ανάπτυξης και της κοινωνικής συνοχής. Έχουμε οικοδομήσει συμμαχίες με άλλες δυνάμεις σε επίπεδο ΕΕ, τόσο μέσω του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όσο και μέσω της ελληνικής κυβέρνησης, και εργαζόμαστε για μια άλλη προοδευτική ατζέντα για την Ευρώπη.
Υπάρχουν πολλά πράγματα που έχουμε επιτύχει μέχρι τώρα και αυτός είναι και ο τρόπος να προχωρήσουμε ενάντια στις νεοφιλελεύθερες και ακροδεξιές πολιτικές: να κάνουμε τους πολίτες ενεργά συμμέτοχους και δρώντες στο έργο μας.


 
Ποια είναι η γνώμη σας για τα «Κίτρινα Γιλέκα» στη Γαλλία; Έχει υποτιμηθεί κάπως ο ρόλος τους;

Υπάρχει μια τεράστια κρίση εκπροσώπησης παγκοσμίως, αλλά και στην Ευρώπη. Τα «Κίτρινα Γιλέκα» ξεκίνησαν πριν από μερικούς μήνες ως ένα κίνημα με συγκεκριμένες απαιτήσεις και μετατράπηκαν σε ένα ευρύτατο σύνολο συλλογικών απαιτήσεων. Αν το θέσουμε στο εσωτερικό πλαίσιο της Γαλλίας, αντανακλά την απογοήτευση ενός μεγάλου μέρους του γαλλικού λαού απέναντι στις πολιτικές του Μακρόν.

Εάν το θέσουμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο, συνειδητοποιούμε ότι πρόκειται για ένα κίνημα που θέλει να αγωνιστεί για μια άλλη Ευρώπη, για μια δικαιότερη Ευρώπη με μεγαλύτερες πιθανότητες για βιώσιμη ανάπτυξη, απέναντι στις αποτυχημένη συνταγή της λιτότητας.


 
Πιστεύετε ότι οι πορείες για το κλίμα και οι σχολικές απεργίες, στις οποίες χιλιάδες νέοι παίρνουν τους δρόμους σε όλη την Ευρώπη, μπορούν να πιέσουν τις πολιτικές ηγεσίες στα κράτη-μέλη της ΕΕ;

Ναι, το πιστεύω. Υποστηρίζω το κίνημα των νέων και πιστεύω ότι μπορούννα προσφέρουν πολλά σε ένα περίπλοκο ζήτημα. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο οι πολιτικές ομάδες της Αριστεράς, των Πράσινων και των Σοσιαλιστώντους προσκαλέσαμε στην ολομέλεια του Μαρτίου στο Ευρωκοινοβούλιο, για να ακούσουν τις ανησυχίες και τις προτάσεις τους.

Πιστεύουμε ότι αυτό το κίνημα μπορεί να αφήσει ένα θετικό αποτύπωμα σε αυτή τη μεγάλη πρόκληση που αντιμετωπίζουμε, και κατά συνέπεια θέλουμε να συνεργαστούμε στενά μαζί τους, να εργαστούμε μαζί με τους νέους πολίτες που κινητοποιούνται και διεκδικούν.



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ