ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube flickr

22/03/2019

Δημ. Παπαδημούλης: Βασική προτεραιότητα για κάθε δημοκράτη να προωθηθεί η ιδέα ενός «ανοιχτού κόσμου» - βίντεο

Δημ. Παπαδημούλης: Βασική προτεραιότητα για κάθε δημοκράτη να προωθηθεί η ιδέα ενός «ανοιχτού κόσμου»  - βίντεοΒίντεο - μήνυμα του Δημ. Παπαδημούλη στην εκδήλωση του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα και του Europe Direct για τα ανθρώπινα δικαιώματα

Βασική προτεραιότητα για κάθε δημοκράτη, όπου και αν ανήκει, είναι να ενισχυθούν οι πολιτικές για τα ανθρώπινα δικαιώματα σε όλα τα επίπεδα και να προωθηθεί η ιδέα ενός «ανοιχτού κόσμου»

Να μη γυρίσουμε σε ένα εφιαλτικό παρελθόν, που το έζησε και το πλήρωσε ακριβά η Ευρώπη μόλις πριν μερικές δεκαετίες

.


Χαιρετισμό στην εκδήλωση του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, και του Europe Direct City of Athens, με θέμα «Αυτή τη φορά ψηφίζω για τα δικαιώματά μου», απηύθυνε με βιντεοσκοπημένο μήνυμά του ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο μιας ευρύτερης ενημερωτικής εκστρατείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ενόψει των Ευρωπαϊκών Εκλογών της 26ης Μαΐου 2019, και ήταν αφιερωμένη στα ανθρώπινα δικαιώματα, στον τρόπο με τον οποίο η Ευρωπαϊκή Ένωση συμβάλλει με νομοθετικές πρωτοβουλίες και παρεμβαίνει για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων γενικότερα, αλλά και ειδικότερα στα δικαιώματα που αφορούν τα παιδιά, τους ΛΟΑΤΚΙ, τους ΑΜΕΑ και τους ψυχικά ασθενείς.


Ακολουθεί πλήρης η ομιλία του Δημ. Παπαδημούλη:

«Οι Ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου 2019 είναι οι πιο σημαντικές στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ένα από τα πιο σπουδαία ζητήματα είναι αυτό της αύξησης των ανισοτήτων, των κοινωνικών, των εισοδηματικών, αλλά και των περιφερειακών.

Η απόσταση ανάμεσα στους πλούσιους και τους φτωχούς έχει μεγαλώσει επικίνδυνα.

Παρά τα προγράμματα και τους φιλόδοξους στόχους της Κομισιόν που έχει θέσει σε εφαρμογή, στα περισσότερα κράτη-μέλη παρατηρείται μια διαρκής αύξηση των ανισοτήτων.

Οι πολιτικές μονομερούς λιτότητας που έχουν εφαρμοστεί και κυριαρχήσει μέχρι τώρα, η σφιχτή έως αρνητική στάση της Κομισιόν και πολλών ευρωπαϊκών ηγεσιών στο θέμα της ενίσχυσης των πολιτικών συνοχής, των δημόσιων επενδύσεων, η απορρύθμιση της αγοράς εργασίας, είναι όλα αυτά ζητήματα που προκαλούν συνέπειες αρνητικές και κοστίζουν στη ζωή των πολλών, των μεσαίων και των πιο αδύναμων κοινωνικών στρωμάτων. Είναι αποτέλεσμα της δογματικής εμμονής σε νεοφιλελεύθερες επιλογές από τις συντηρητικές πολιτικές ηγεσίες, που δυστυχώς πλειοψηφούν και στην ΕΕ και στην Ευρωζώνη.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, ως αποτέλεσμα αυτών των πολιτικών, έχουν ενισχυθεί τα ακροδεξιά και εθνολαϊκιστικά κόμματα, που στόχο έχουν τη βαθύτερη αποδυνάμωση των κοινωνικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την καλλιέργεια του φόβου και του μίσους προς τον «άλλο», τον ξένο, τον μετανάστη, τον διαφορετικό, τον αδύναμο.

Η ΕΕ κινδυνεύει σε διάλυση αν αυτές οι πολιτικές αυτές δυνάμεις τις ακροδεξιάς, σε συνδυασμό με το νεοφιλελευθερισμό, συνεχίσουν να ενισχύονται.

Βασική μας προτεραιότητα λοιπόν, για κάθε δημοκράτη, όπου και αν ανήκει, είναι να ενισχυθούν οι πολιτικές για τα ανθρώπινα δικαιώματα σε όλα τα επίπεδα και να προωθηθεί η ιδέα ενός "ανοιχτού κόσμου", με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα να γίνουν επιτέλους σημαντικά βήματα με στόχο την αντιμετώπιση κοινωνικών στερεοτύπων και προκαταλήψεων, να εμπεδωθεί και ναι ενδυναμωθεί η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για όλους, με βάση όσα προβλέπει η χάρτα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΟΗΕ.

Ζητήματα που δεν έχουν ορατότητα, πρέπει να αποκτήσουν ορατότητα και να ενδυναμωθεί ο διάλογος, έτσι ώστε να έχουμε ένα ισχυρότερο πολιτικό και θεσμικό οπλοστάσιο για την προστασία των ανθρώπινων δικαιωμάτων.

Οι συντηρητικές και οπισθοδρομικές αντιλήψεις έχουν κάνει πολύ κακό, διαβρώνοντας και την ελληνική κοινωνία, και τις ευρωπαϊκές κοινωνίες. Ας επιλέξουμε λοιπόν ως πολίτες εκείνες τις πολιτικές, εκείνες τις δυνάμεις, που θέλουν να υπερασπίσουμε τη δημοκρατία, να φύγουμε μπροστά, σεβόμενοι τα ανθρώπινα δικαιώματα, να μην γυρίσουμε προς τα πίσω. Να μη γυρίσουμε σε ένα εφιαλτικό παρελθόν, που το έζησε και το πλήρωσε ακριβά η Ευρώπη μόλις πριν μερικές δεκαετίες».