ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

22/03/2019

Από την εκδήλωση της Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Πειραιά με θέμα: «Προοδευτικό Μέτωπο Ενάντια στον Νεοφιλελευθερισμό και την Ακροδεξιά» - βίντεο

Από την εκδήλωση της Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Πειραιά με θέμα: «Προοδευτικό Μέτωπο Ενάντια στον Νεοφιλελευθερισμό και την Ακροδεξιά» - βίντεο



Από την εκδήλωση της Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Πειραιά με θέμα: «Προοδευτικό Μέτωπο Ενάντια στον Νεοφιλελευθερισμό και την Ακροδεξιά» - βίντεο
Από την εκδήλωση της Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Πειραιά με θέμα: «Προοδευτικό Μέτωπο Ενάντια στον Νεοφιλελευθερισμό και την Ακροδεξιά» - βίντεο
Από την εκδήλωση της Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Πειραιά με θέμα: «Προοδευτικό Μέτωπο Ενάντια στον Νεοφιλελευθερισμό και την Ακροδεξιά» - βίντεο


Για ανηλεή σύγκρουση με τα κατεστημένα συμφέροντα, την ολιγαρχία και τη διαφθορά, «για να μην επιτρέψουμε την παλινόρθωση των οικονομικών δικτύων, των κέντρων και των παράκεντρων που οδήγησαν τη χώρα στην καταστροφή και τη χρεοκοπία» μίλησε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, σε εκδήλωση που οργανώθηκε την Πέμπτη το βράδυ, από την Νομαρχιακή Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ Πειραιά, με θέμα «Προοδευτικό Μέτωπο Ενάντια στον Νεοφιλελευθερισμό και την Ακροδεξιά» και συνομιλητές, τον βουλευτή Α` Πειραιά, Θοδωρή Δρίτσα, και τον πρώην υπουργό, Γιάννη Ραγκούση.

.

Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος τόνισε ότι «έχουμε τη δύναμη και τις προϋποθέσεις να τα καταφέρουμε» ώστε να δημιουργηθεί «μια προοδευτική συμμαχία με στίγμα σαφές και ριζοσπαστικό».

Αναλύοντας, κατά την ομιλία του, τους λόγους που οδηγούν στην στρατηγική της συγκρότησης προοδευτικού μετώπου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι η συγκυρία στην Ελλάδα και στην Ευρώπη εξακολουθεί να καθορίζεται, κυρίαρχα, από τις μακροπρόθεσμες συνέπειες της κρίσης, που είχε επιπτώσεις σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες και οι οποίες τροφοδοτούν τη δυσαρέσκεια και τον αντισυστημισμό στις λαϊκές τάξεις, με περιορισμένη χρηματοπιστωτική επέκταση, περιορισμό έως κατάρρευση του κοινωνικού κράτους, χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, νέα φτώχεια, απορύθμιση της αγοράς εργασίας, με παράδειγμα την Γερμανία, όπου 5 εκατ. εργαζόμενοι ζουν στα όρια της φτώχειας.

Όπως είπε, στην Ελλάδα, η πολιτική αντιπαράθεση σ` αυτή την ιστορική φάση καθορίστηκε από την αντίθεση μνημόνιο-αντιμνημόνιο.

«Επειδή η πολιτική αντιπαράθεση δεν είναι ποτέ καθαρή, λερώνεται από την πραγματικότητα και τις αντιφάσεις της αυτή η αντίθεση -που οδήγησε στην ανατροπή των παραδοσιακών πολιτικών συσχετισμών στη χώρα το 2015- οδήγησε πολλές φορές και σε υπερβολές και σε λάθη και σε παράδοξες συμμαχίες. Συμμαχίες που καθορίστηκαν ακριβώς από το δίπολο μνημόνιο - αντιμνημόνιο» είπε χαρακτηριστικά.

Πρόσθεσε ωστόσο, ότι η ιδιαιτερότητα της κατάστασης στην Ελλάδα, ήταν ότι «την ηγεμονία εντός του αντιμνημονιακού πόλου την είχε η Αριστερά, πράγμα που είχε το ευνοϊκό αποτέλεσμα να μην καταφέρει ποτέ την λαϊκή δυσαρέσκεια στη χώρα να την εκφράσει κυρίαρχα και προνομιακά η ακροδεξιά», κάτι που «παρά τις κριτικές για λάθη, πρέπει να αναγνωριστεί ως παρακαταθήκη».

Καταλυτική για την αναδιάταξη των συσχετισμών και των συμμαχιών, είπε ο κ. Τζανακόπουλος, ήταν η Συμφωνία των Πρεσπών.

«Είχαμε μια συμμαχία αριστερών, κεντροαριστερών, κεντρώων δημοκρατών και φιλελεύθερων, που στήριξαν τη συμφωνία, απέναντι σε μια συμμαχία εκείνων που την αρνούνταν και την πολέμησαν: ΝΔ, ΚΙΝΑΛ, ένα τμήμα των ΑΝΕΛ και φυσικά η Χρυσή Αυγή» σημείωσε προσθέτοντας ότι «το δυστύχημα εδώ είναι ότι τον ρυθμό σε αυτή τη δεύτερη συμμαχία τον έδινε η ακροδεξιά ομάδα που σήμερα κυριαρχεί στη ΝΔ: η ομάδα Σαμαρά-Βορίδη- Γεωργιάδη».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος άσκησε έντονη κριτική στο ΚΙΝΑΛ για την στάση του, χαρακτηρίζοντάς την, παράδοξη «ιστορικά και πολιτικά» και επιλέγοντας «να οργανώσει την πολιτική του γύρω από την στρατηγική του αντι-ΣΥΡΙΖΑ μετώπου (…) πυροβόλησε τα πόδια του».

Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος τόνισε ότι οι δυνάμεις του παραδοσιακού πολιτικού συστήματος «αφήνουν ανέγγιχτο το οικονομικό τους πρόγραμμα ακραίου φιλελευθερισμού και επιδιώκουν να βρουν πρόσβαση στις λαϊκές τάξεις μέσω της υιοθέτησης της εθνικιστικής ρατσιστικής και αντιμεταναστευτικής ατζέντας της ακροδεξιάς».

Πρόσθεσε ότι το ίδιο κάνει ο Κ. Μητσοτάκης, απειλώντας με ασφαλιστικό Πινοσέτ, απολύσεις, προσλήψεις μία προς 5 (σσ αποχωρήσεις) στο δημόσιο, απορύθμιση εργασιακών σχέσεων, υιοθέτηση της μείωσης του αφορολόγητου, ενίσχυση της ιδιωτικής υγείας - κατάργηση ρυθμίσεων κοινωνικής προστασίας.

«Επειδή ακριβώς αυτό το πρόγραμμα προκαλεί ανατριχίλα σε όποιον το ακούει εκτός από την οικονομική ελίτ, η ΝΔ προσπαθεί να αποκτήσει πρόσβαση στις λαϊκές τάξεις με τη στροφή στην ακροδεξιά» σημείωσε, προσθέτοντας ότι αυτό κάνει με την ατζέντα τάξης και ασφάλειας, με την αντιμεταναστευτική ρητορική, με την άρνηση να συναινέσει σε οποιαδήποτε προοδευτική μεταρρύθμιση: σύμφωνο συμβίωσης, ταυτότητα φύλου, με τις προτάσεις για τον νέο Ποινικό Κώδικα.

«Κυρίως», συνέχισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, «με την στροφή στην παραπολιτική, την κίτρινη προπαγάνδα και τα fake news, που αποτελούν το κλασικό εργαλείο της alt right σε ολόκληρο τον κόσμο. Από το ταξίδι στις Μαλδίβες, στην κατοικία του Μοράλες, στο Σερζ Λατούς, στα ψευδή σκάνδαλα, ο λόγος της Νέας Δημοκρατίας πλέον μιμείται και αντιγράφει τις χειρότερες παραδόσεις του κίτρινου τύπου. Σημαίνει ότι υιοθετεί στον πυρήνα της τη λογική της άκρας δεξιάς».

Από την άλλη, το ΚΙΝΑΛ, «μόνο του διέγραψε το πολιτικό του παρελθόν, τις παρακαταθήκες του και φυσικά την ίδια του την καταγωγή (…) και από το 2011 και μετά δεν έχει υπάρξει πολιτική μάχη που να μην έχει συμπαραταχθεί και να μην έχει ταυτιστεί με τη ΝΔ».

«Η πολιτική του ΚΙΝΑΛ σήμερα έχει ταυτότητα και όνομα: στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ» είπε ο κ. Τζανακόπουλος και εξήγησε ότι «καθοδηγείται από ένα αντισύριζα μένος από την προσπάθεια να διεκδικήσει μια αδύνατη ιστορική δικαίωση για την επιλογή εισόδου στο μνημόνιο, αλλά κυρίως για όσα έκανε μετά την ένταξη σε αυτό», όπως η κατάργηση συλλογικών διαπραγματεύσεων, μειώσεις μισθών, απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, μείωση του κατώτατου μισθού σε μια νύχτα, PSI.

Αναφορικά με το προοδευτικό μέτωπο, τόνισε ότι ζητά να εκφράσει «την λαϊκή δυσαρέσκεια και να δώσει οριστικό τέλος στην κρίση πολιτικής αντιπροσώπευσης που σοβεί στη χώρα» και πρόσθεσε πως «για να το κάνει αυτό, πρέπει να έχει ένα σαφές στίγμα, μια σαφή στρατηγική, μια ριζοσπαστική πολιτική πρόταση αναδιανομής».

Ο υπουργός καταλόγισε μεγάλο λάθος στην σοσιαλδημοκρατία «το οριστικό της διαζύγιο από τον κόσμο της εργασίας» και υπογράμμισε ότι για να διασωθεί η ευρωπαϊκή ενοποίηση, πρέπει «η προοδευτική συμμαχία να γίνει πρώτα από όλα η πολιτική δύναμη έκφρασης των μισθωτών».

Επίσης τόνισε ότι απαιτείται προστασία των δημόσιων αγαθών και των κοινωνικών δικαιωμάτων, και ένα από αυτά είναι το νεοεμφανιζόμενο στην Ελλάδα πρόβλημα της στέγης, για το οποίο η χώρα ήταν πλήρως απροετοίμαστη».

«Πρέπει να κάνουμε τα πάντα για την αντιμετώπιση της ακροδεξιάς και του φασισμού»

.

Ο βουλευτής Α΄ Πειραιά του ΣΥΡΙΖΑ, Θοδωρής Δρίτσας, μιλώντας για την συγκρότηση προοδευτικής συμμαχίας, τόνισε ότι «πρέπει να κάνουμε τα πάντα ώστε αυτή η αναγκαιότητα να είναι το εφαλτήριο για μια μεγάλη πορεία για την αντιμετώπιση της ακροδεξιάς και του φασισμού» και μίλησε για τα ακραία φαινόμενα στην Ευρώπη, που δημιουργούν φτώχεια και ανισότητες, την προώθηση της ιδέας της εθνικής περιχαράκωσης στο όνομα του πατριωτισμού και τη μισαλλοδοξία που παράγεται.

Φέροντας το αποκρουστικό παράδειγμα της Νέας Ζηλανδίας, ο Θοδωρής Δρίτσας είπε ότι έχει προκληθεί από ένα άτομο, αλλά έχει φέρει αλυσιδωτές πολιτικές αντιδράσεις, ενώ τόνισε ότι αυτές οι πραγματικότητες εξελίσσονται σε όλο τον κόσμο.

Στηλίτευσε επίσης, ότι στους κόλπους της ΝΔ υπάρχουν υμνητές της χούντας, ενώ αναφερόμενος στη Συμφωνία των Πρεσπών, είπε ότι έδωσε οριστικό και αμετάκλητο τέλος σε ζητήματα συνόρων, αλυτρωτισμού, γλώσσας, πολιτικών και ιστορικών διαφορών μεταξύ των δύο χωρών και πρόσθεσε ότι αν οι πολιτικές δυνάμεις δεν σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, «θα κλειστούμε στο καβούκι μας».

Τέλος σημείωσε ότι η προοδευτική συμμαχία μπορεί να πάρει μορφή συνεργασιών, να δημιουργήσει κινητικότητα και στην κοινωνία, σε όλες τις εκφράσεις της και συμπλήρωσε ότι πρέπει να διαμορφωθούν οι όροι ώστε να εκφραστεί και στην Ευρώπη με αποτελέσματα, δηλαδή, κυβερνητικές παρεμβάσεις για τη φτώχεια και τις ανισότητες.

Επίσης, τόνισε τη σημασία της συμμετοχής των κοινωνικών κινημάτων και σημείωσε ότι σ΄αυτή την προσπάθεια δεν περισσεύει κανείς, «χωρίς κανείς να απαλλοτριώσει τίποτα από την πολιτική του διαδρομή».

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν και χαιρέτισαν ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Δημήτρης Παπαδημούλης, ο Νίκος Μπίστης και ο υποψήφιος δήμαρχος Πειραιά, Νίκος Μπελαβίλας.

Χειροκρότημα απέσπασε ο υποψήφιος δήμαρχος, όταν είπε ότι «θα λιώσουμε τις σόλες μας και θα νικήσουμε. Στον Πειραιά θα γίνει κόλαση τη δεύτερη εβδομάδα».

Μάλιστα, ο κ. Μπελαβίλας είπε χαρακτηριστικά ότι «αυτό που συμβαίνει στον Πειραιά, είναι κίνημα. Έχουμε ζήτημα απελευθέρωσης της πόλης από το φίδι που έσκασε από τ΄αυγό του» είπε, ενώ χαιρέτισε την αποχώρηση του Πέτρου Κόκκαλη από το συνδυασμό του Γιάννη Μώραλη.

Ο Δημήτρης Παπαδημούλης τόνισε ότι η πρώτη μάχη της προοδευτικής συμμαχίας θα κριθεί στις ευρωεκλογές και στις αυτοδιοικητικές εκλογές και χαρακτήρισε πιεστική την ανάγκη συγκρότησή της στην Ευρώπη, λέγοντας ότι είναι μονόδρομος.

Επίσης, ο Νίκος Μπίστης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον διάλογο που πρέπει να αναπτυχθεί για θέματα εξωτερικής πολιτικής και αναφερόμενος στη Συμφωνία τω Πρεσπών είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ βγήκε με όλες του τις δυνάμεις από αυτή τη μάχη.

Τη συζήτηση άνοιξε ο Χρήστος Φωτιάδης, γραμματέας της Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Πειραιά.

.

Στην εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στο Εμπορικό και Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Πειραιά, παρέστησαν πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και εκπρόσωποι παραγωγικών και επιστημονικών φορέων.

 

«ΝΔ και Κ. Μητσοτάκης είναι εκπρόσωποι της παρασιτικής ολιγαρχίας»

.

Στη συνέχεια μίλησε ο πρώην υπουργός, Γιάννης Ραγκούσης, ο οποίος έκανε επίθεση στην ηγετική ομάδα του ΚΙΝΑΛ και στα περί την Φώφη Γεννηματά στελέχη του κόμματος, λέγοντας ότι είναι εκτεθειμένοι απέναντι στην ιστορία και χαρακτήρισε νοσηρό φαινόμενο τους ισχυρισμούς ότι ο στρατηγικός αντίπαλος δεν είναι η Δεξιά, αλλά ένα προοδευτικό κόμμα.

Επίσης, ο Γιάννης Ραγκούσης είπε ότι το διακύβευμα δεν είναι να αλλάξει χέρια η διακυβέρνηση της χώρας, αλλά, κυρίως, ότι αυτοί που διεκδικούν την εξουσία, είναι τα ίδια φυσικά πρόσωπα που ως υπουργοί και βουλευτές, το 2009, ξοδεύοντας τα λεφτά της χώρας, την οδήγησαν σε δεινά και πρόσθεσε ότι δείχνει αναίδεια και προκλητικότητα η διεκδίκηση της διακυβέρνησης.

«Στην πραγματικότητα κρίνεται αν θα περάσει η χώρα στα χέρια των συμφερόντων» είπε ο πρώην υπουργός και τόνισε ότι η ΝΔ και ο Κ. Μητσοτάκης είναι εκπρόσωποι της παρασιστικής ολιγαρχίας, που κρύβεται από πίσω και έχει σκοπό να πάρει τη χώρα στα χέρια της.

 

Πηγή: www.left.gr

Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος με τον υποψήφιο δήμαρχο Πειραιά, Νίκο Μπελαβίλα




Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ