04/04/2019

Από την ανοιχτή πολιτική εκδήλωση της Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Αχαΐας με ομιλητή τον Ευκλείδη Τσακαλώτο

Ε. Τσακαλώτος: Η κοινωνική πολιτική μπορεί να ευνοήσει την οικονομία

.

Στην Πάτρα βρέθηκε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος ήταν ο κεντρικός ομιλητής σε εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ Αχαίας με θέμα «Οικονομία και την Κοινωνία μετά τα μνημόνια».

Στην αρχή της ομιλίας του ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος αναφέρθηκε στην εκταμίευση του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων και τόνισε ότι «πριν από λίγο τελείωσε το EWG, το οποίο πήγε πολύ καλά. Οι θεσμοί έκαναν θετική εισήγηση, και άρα είμαστε πολύ αισιόδοξοι για την εκταμίευση τη Δευτέρα. Αυτό δεν είναι καλό νέο για όλους, δεν είναι καλό νέο για αυτούς, που μας είπαν ότι δεν θα βγούμε από τα μνημόνια».

Στη συνέχεια μίλησε για το πρόγραμμα, που υλοποίησε η κυβέρνηση αυτή την τετραετία και τα θετικά μέτρα, που εφάρμοσε λίγους μήνες μετά την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια. «Αυτό, που κάναμε το 2019 και τα χρήματα, που είχαμε, τα μοιράσαμε στις μειώσεις φόρων, κοινωνικών εισφορών και για την παιδεία. Αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε. Αυτό εννοούμε κοινωνία και οικονομία μαζί». Ακόμη, επισήμανε ότι «στο δικό μας αναπτυξιακό σχέδιο οι εργαζόμενοι είναι στο κέντρο της σύλληψής μας, για αυτό στο κέντρο είναι οι συλλογικές διαπραγματεύσεις, ο κατώτατος μισθός, για να μπορούν οι εργαζόμενοι να διεκδικούν ένα κομμάτι της ανάπτυξης, που τους είχε αφαιρεθεί».

Ο υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε και στον πρώην πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη σημειώνοντας ότι «μας λέει ότι δεν θέλουμε επιδόματα, θέλουμε μόνο μεταρρυθμίσεις. Κατ’ αρχάς το θεωρώ απαξιωτικό, να λες σε μια κυβέρνηση, που για πρώτη φορά χτίζει ένα κοινωνικό κράτος και έχει κάνει πολλά για τα παιδιά, και να λες επίδομα για την στέγαση, που είμαστε η τελευταία χώρα στην Ευρώπη στις δαπάνες για την στέγαση και αυτό να το λες απαξιωτικά, ότι είναι επίδομα. Η μεταρρύθμιση δεν μπορεί να είναι μειώσεις μισθών, λιγότερα δικαιώματα στην εργασία». Επίσης, είπε ότι η οικονομική κρίση βοήθησε να σπάσει το παλαιό πολιτικό σύστημα και «το πως δρούσε με τόσα χρήματα, που έπαιρναν από τις τράπεζες για να μπορούν να υπάρχει αναπαραγωγή των ίδιων κομμάτων, των ίδιων ανθρώπων, με τις ίδιες ιδέες και το ίδιο πελατειακό σύστημα».

Αναφερόμενος στην ακροδεξιά τόνισε ότι έχει μάθει από την κρίση και θεωρεί ότι είναι η μεγάλη της ευκαιρία, «διότι μπορεί να έχει την πολιτική στρατηγική να ξέρει τι θέλει να κάνει, να οργανώσει σε εθνικισμό, ρατσισμό, σεξισμό, αλλά στο δια ταύτα, πως αλλάζεις τις κοινωνίες, πως τις κάνεις να αισθάνεσαι καλύτερα;» και πρόσθεσε ότι «η ακροδεξιά έχει καταλάβει το πρόβλημα της ταυτότητας, ότι οι άνθρωποι δεν νιώθουν ασφάλεια στη γειτονιά, ότι δεν είναι καλά τα νοσοκομεία και τα σχολεία, και χτίζουν σε αυτό, λέγοντας ότι οι άνθρωποι πρέπει να έχουν μια αίσθηση του ανήκειν, ότι πρέπει να έχουμε την ταυτότητά μας».

Ο κ. Τσακαλώτος εξαπέλυσε επίθεση και στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπογραμμίζοντας ότι «πολύ φιλελευθερισμό ακούμε και λίγο παρατηρούμε στην πράξη, δεν τον παρατηρούμε όταν είναι θέματα για την εξυγίανση των φυλακών, για το σύμφωνο συμβίωσης, οι ίδιοι και τα κανάλια τους μιλούν συνεχώς για την βία και την εγκληματικότητα. Είναι μια ατζέντα χωρίς τελειωμό, μια ατζέντα φόβου, και κερδίζει αν ο φόβος αυτός είναι μόνιμος. Και η ΝΔ δεν έχει μάθει αυτό, που ξέρει η Αριστερά τα τελευταία 70 χρόνια, ότι αν θες να σταματήσεις την ακροδεξιά το μόνο, που δεν κάνεις είναι να υιοθετήσεις την ατζέντα της». Στη συνέχεια συμπλήρωσε ότι «αντιθέτως με τον κ. Μητσοτάκη και τον κ. Σαμαρά, εμείς όταν κάναμε τον επώδυνο συμβιβασμό το καλοκαίρι του 2015 τον βάλαμε στην κρίση του ελληνικού λαού. Με τις προσπάθειες, που υποσχεθήκαμε να γίνουν μερικά πράγματα και να έχουμε και παράλληλο πρόγραμμα από αυτά, που θέλαμε να κάνουμε και ήταν εκτός μνημονίου. Αυτοί ποτέ δεν το έκαναν αυτό. Ούτε η πρώτη ούτε η δεύτερη ούτε η τρίτη κυβέρνηση του μνημονίου. Αυτοί για ψέματα τι να πουν, που μας έλεγαν ότι δεν θα βγούμε από το μνημόνιο, ότι δεν θα πάρουμε τίποτα για το χρέος, ότι θα μειωθούν οι συντάξεις, ότι δεν θα βγούμε στις αγορές και ότι δεν θα υπάρχει ανάπτυξη. Εμείς τι μάθαμε σε αυτά τα 4 δύσκολα χρόνια; Μπορεί να έχεις ένα έργο σε συγκεκριμένο προσανατολισμό, με ορατό αποτέλεσμα και παλέψαμε για πράγματα αυτά τα χρόνια».

Πριν την ομιλία του, ο κ. Τσακαλώτος συναντήθηκε με τον υποψήφιο δήμαρχο Πατρέων Γιώργο Ρώρο, αλλά και με αντιπροσωπεία του συλλόγου καταστηματαρχών εστίασης και αναψυχής του Νομού Αχαίας, οι οποίοι προ ημερών προχώρησαν σε κινητοποίηση κλείνοντας για ένα 24ωρο τις επιχειρήσεις τους, αντιδρώντας για τον υψηλό ΦΠΑ. «Συζητήσαμε για τον ΦΠΑ στην εστίαση και θα το προσθέσουμε στις προτεραιότητες, που θα έχουμε στο μέλλον, αλλά εμάς η συμμαχία μας με τα μεσαία στρώματα δεν μπορεί να βασιστεί μόνο σε φόρους, αλλά και στην ανάπτυξη» κατέληξε ο υπουργός Οικονομικών.