04/04/2019

Τμήμα Εργατικής Πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ: Οι εργαζόμενοι να γυρίσουν οριστικά την πλάτη τους στο ψεύτικο δίπολο της ήττας και της παρακμής

Ανακοίνωση του Τμήματος Εργατικής Πολιτικής για τη ΓΣΕΕ

Ο κόσμος της εργασίας και ολόκληρη η ελληνική κοινωνία έγιναν για ακόμα μια φορά μέσα σε λίγες εβδομάδες μάρτυρες μιας εικόνας απόλυτης παρακμής και σήψης στη ΓΣΕΕ. Το συνέδριο του ανώτατου οργάνου εκπροσώπησης των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα ανέδειξε με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο τις παθογένειες και την πλήρη απαξίωση στην οποία έχει περιέλθει, με ευθύνη των δυνάμεων των ΠΑΣΚΕ – ΔΑΚΕ, αλλά και του ΠΑΜΕ, οι οποίες μετέχουν σε έναν ιδιότυπο ανταγωνισμό για το ποιος θα εξευτελίσει περισσότερο το εργατικό κίνημα.

Από τη μία πλευρά η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ (Παναγόπουλου - ΠΑΣΚΕ, Κιουτσούκη - ΔΑΚΕ) με μπράβους, face control, απαγόρευση παρουσίας δημοσιογράφων στο συνέδριο και τους ανεπίτρεπτους χαρακτηρισμούς του Γ.Γ. της ΓΣΕΕ Ν. Κιουτσούκη που ταυτίζει το ΚΚΕ και το ΠΑΜΕ με τα τάγματα εφόδου της ναζιστικής συμμορίας της Χ.Α. και από την άλλη οι απαράδεκτοι τραμπουκισμοί των κομματικών συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ, δημιουργούν έναν ολισθηρό κατήφορο που απειλεί να παρασύρει ολόκληρο το εργατικό κίνημα της χώρας.

Είναι οι δυνάμεις που εκπροσωπούν ένα παλιό και πλήρως απαξιωμένο, στη συνείδηση της συντριπτικής πλειοψηφίας των εργαζομένων, μοντέλο συνδικαλισμού. Οι δυνάμεις που φέρουν ακέραια την ευθύνη για τα φαινόμενα νοθείας και έλλειψης διαφάνειας στις εκλογές για την ανάδειξη συνδικαλιστικών εκπροσώπων και ταυτόχρονα ευθύνονται για την ουσιαστική ανυπαρξία αντίδρασης από τη ΓΣΕΕ στην περίοδο των αντεργατικών επιθέσεων από τις κυβερνήσεις ΝΔ -ΠΑΣΟΚ 2010 -2014 και την πλήρη αδυναμία να συντονίσει τους εργατικούς αγώνες της εποχής.

Είναι οι ίδιες δυνάμεις, που σήμερα προκειμένου να εξυπηρετήσουν κομματικά ή εργοδοτικά συμφέροντα, επιχειρούν να απαξιώσουν όλες τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης στα εργασιακά και ιδιαίτερα την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και αρνούνται να δώσουν οποιαδήποτε μάχη για υπογραφή συλλογικών συμβάσεων και καλύτερους όρους εργασίας, συχνά κρυπτόμενοι πίσω από “επαναστατικές” ρητορικές και επικοινωνιακά τεχνάσματα.

Είναι δύο όψεις ενός ψεύτικου δίπολου που απειλεί να διαλύσει μαζί με τη ΓΣΕΕ συνολικά το εργατικό κίνημα και τις συλλογικές αντιστάσεις.

Δεν θα τους περάσει. Γιατί πέρα από αυτό το ψεύτικο δίπολο και την εικόνα ντροπής που παρουσιάζει η ΓΣΕΕ, υπάρχει και το πραγματικό εργατικό κίνημα.

Σε όλο και περισσότερα πρωτοβάθμια σωματεία, εργατικά κέντρα και ομοσπονδίες, υγιείς συνδικαλιστικές δυνάμεις -συχνά από διαφορετικές παρατάξεις- με ενότητα και αγώνα δίνουν και κερδίζουν μάχες για τις πραγματικές ανάγκες των εργαζόμενων. Πετυχαίνουν την υπογραφή συλλογικών συμβάσεων, καλύτερους όρους και συνθήκες εργασίας και συγχρόνως περιφρουρούν εργατικά δικαιώματα, είτε αυτά νομοθετούνται από την κυβέρνηση, είτε κερδίζονται με αγώνες στους χώρους εργασίας.

Το Τμήμα Εργατικής Πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ καλεί τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες να γυρίσουν οριστικά την πλάτη τους στο ψεύτικο δίπολο της ήττας και της παρακμής και να ενωθούν σε ένα ευρύ προοδευτικό μέτωπο διεκδικητικών συνδικαλιστικών δυνάμεων, που θα σταθεί απέναντι σε νεοφιλελεύθερες πολιτικές και ακροδεξιές λογικές παλεύοντας με όρους αυτονομίας, διαφάνειας και δημοκρατίας για εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα για όλους και όλες.