ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube flickr

11/04/2019

Ι. Κοντούλη: Η πολιτική δεν είναι tabula rasa

Ι. Κοντούλη: Η πολιτική δεν είναι tabula rasaΣυνέντευξη της υποψήφιας ευρωβουλευτή στο ραδιόφωνο του Αθήνα 9,84

Η Ιωάννα Κοντούλη υποψήφια ευρωβουλευτής, τ. πρόεδρος των Κτιριακών Υποδομών, προερχόμενη από το χώρο της Οικολογίας, σε πρόσφατη συνέντευξή της στον Δημοτικό Ραδιοφωνικό Σταθμό της Αθήνας 9,84 μίλησε για το περιβάλλον, την πολιτική αλλά και για την οικονομία στο σύγχρονο ευρωπαϊκό πλαίσιο.

«Το περιβάλλον, όπως και η κοινωνία, σε ένα ασφυκτικό καθεστώς το οποίο δημιουργήθηκε ελέω ΔΝΤ και τρόικας εκ των πραγμάτων έχει πληγεί, καθώς «όταν δημιουργούνται συνθήκες και επιβάλλονται οι επιλογές της νεοφιλελεύθερης πολιτικής, οι επιλογές οι οποίες κυριάρχησαν από τη δεκαετία του ’90 στην ΕΕ, και μας οδήγησαν εδώ που μας οδήγησαν, είναι γεγονός ότι περιορίζεται ο χώρος τόσο για κοινωνική πολιτική όσο και για περιβαλλοντική», τόνισε η υποψήφια ευρωβουλευτής.

Παρ’ όλα αυτά, επισήμανε ότι κάποιες προσπάθειες κατάφεραν να επιτύχουν μικρά βήματα στον τομέα της περιβαλλοντικής προστασίας και της αξιοβίωτης ανάπτυξης, δίνοντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα την έγκριση του νέου Εθνικού Σχεδιασμού για τη Διαχείριση των Απορριμμάτων (ΕΣΔΑ) και ορισμένες πρότυπες εφαρμογές σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο για σύγχρονη και οικολογικά θετική διαχείριση των Αστικών Στερεών Αποβλήτων (ΑΣΑ) σε χωριστά ρεύματα συλλογής, με «Διαλογή στην Πηγή». [Κάτι το οποίο πρακτικά σημαίνει αποτροπή της πανάκριβης και υπερ-ρυπογόνας ταφής απορριμμάτων και, ταυτόχρονα, οικολογικά φιλική παραγωγή νέου πλούτου και δημιουργία νέων θέσεων σταθερής και βιώσιμης εργασίας.] Πρόκειται, όπως σημείωσε, για «μία προσπάθεια να στηθεί ένα σχέδιο που δεν είχε στηθεί ποτέ, μία προσπάθεια να μην πάμε σε καύσεις, μία προσπάθεια –ακόμη και εδώ στην Αττική, να διαχειριστούμε καλύτερα τα στερεά απόβλητά μας».

Σε άλλο σημείο της παρέμβασής της η κα Κοντούλη επισήμανε ότι «καμία χώρα μέσα στο δύσκολο διεθνές περιβάλλον δεν επιβιώνει μόνη της. Το καταλάβαμε πολύ σκληρά και οδυνηρά το προηγούμενο διάστημα. Αυτή τη στιγμή συζητάμε για ποιο πράγμα; Συζητάμε να σωθεί το μεγάλο μας σπίτι. Να σωθεί η Ευρώπη. Να στηθεί στα πόδια της γιατί ο δρόμος που έχει πάρει, σαφέστατα, είναι λάθος. Η πολιτική οφείλει να υπηρετεί τον άνθρωπο, δεν ασκείται στο κενό. Δεν είναι tabula rasa. Υπάρχει μία συνέχεια. Περίπου το 70% της πολιτικής που ασκείται στη χώρα έχει ψηφιστεί και προέρχεται από έξω. Πιστεύω ότι δόθηκαν μάχες σε ήδη συμφωνημένα και προαποφασισμένα πράγματα, κάποιες μάχες πήγαν καλά, και πιστεύω ότι στο μέλλον αν πειστούμε να δράσουμε σε συλλογική βάση θα πάνε ακόμα καλύτερα».

Η Ιωάννα Κοντούλη δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο μεγάλο ποσοστό φτώχειας που υπάρχει στην Ευρώπη αλλά και στον κίνδυνο του φασισμού.

«Έχουμε τον κίνδυνο του φασισμού. Τη δεκαετία του ’90 όταν επικράτησαν νεοφιλελεύθερες πολιτικές με το δόγμα της ελεύθερης οικονομίας, το οποίο μετατράπηκε πρακτικά αφορούσε σε “οικονομία της ασυδοσίας των αγορών”, οδήγησε στο φοβερό δόγμα δαιμονοποίησης των δημοσιονομικών ελλειμμάτων. Όλο αυτό έφερε την Ευρώπη σε μία εκρηκτική κατάσταση. Αυτή τη στιγμή το 25% των πολιτών της Ευρώπης βρίσκεται στη φτώχεια και βρίσκεται με κίνδυνο αποκλεισμού. Δεν μπορούμε να το αγνοούμε αυτό και να κλείνουμε τα μάτια. Οι στόχοι που έβαλαν για την Ευρώπη του 2020, σε σχέση με τον κοινωνικό πυλώνα, δεν έχουν υλοποιηθεί. Έχει πάει πολύ πίσω. Σε αυτά τα προβλήματα πρέπει να απαντήσουμε. Όσο μεγαλώνουν οι αντιθέσεις διαρρηγνύεται ο κοινωνικός ιστός. Δεν μπορούμε να μιλάμε ούτε για υγιείς δημοκρατίες, ούτε ότι θα περάσουμε ευχάριστα τα επόμενα χρόνια. Και αν δε σώσουμε τον άνθρωπο, δεν υπάρχει ούτε Περιβάλλον, ούτε τίποτα. Πρέπει να αλλάξουν ριζικά οι ασκούμενες πολιτικές στην Ευρώπη».

Η υποψήφια ευρωβουλευτής Ιωάννα Κοντούλη ανάφερε προσθετικά το παράδειγμα των 360 πολυεθνικών που διατηρούσαν ειδικές σχέσεις με το Λουξεμβούργο και κατόρθωσαν να φοροδιαφύγουν. «Το μοντέλο που ακολουθήθηκε και οι διευκολύνσεις που δόθηκαν είχε ως αποτέλεσμα αυτά τα χρήματα κάποιες χώρες να τα έχουν στερηθεί. Και ακόμη δεν μπορούμε να βγάλουμε άκρη, γιατί ούτε καν η Ειδική Επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου έχει πρόσβαση στα αρχεία αυτά. Όταν υπάρχει νομοθετική κατοχύρωση της «ελεύθερης οικονομίας της ασυδοσίας» και στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια υπερισχύει των κοινωνικών δικαιωμάτων κάτι λάθος έχουμε κάνει στην Ευρώπη και οφείλουμε να παλέψουμε να αλλάξει», είπε χαρακτηριστικά.

ΕΚΛΟΓΕΣ 2019: Το συνολικό πρόγραμμα τετραετίας του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία