ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

07/05/2019

Αλ. Τσίπρας: Ήρθε η ώρα οι πολλοί, που έβαλαν πλάτη, να γευτούν τους καρπούς των θυσιών τους

Αλ. Τσίπρας: Ήρθε η ώρα οι πολλοί, που έβαλαν πλάτη, να γευτούν τους καρπούς των θυσιών τους



Συνέντευξη Τύπου του Πρωθυπουργού και Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ με το οικονομικό επιτελείο

.

ΚΥΡΙΑ ΣΗΜΕΙΑ
• Όλες μας οι ενέργειες, όλα αυτά τα χρόνια, έγιναν με σχέδιο και πολλή δουλειά. Και αυτό το σχέδιο παρουσιάζουμε σήμερα στον ελληνικό λαό. Το σχέδιό μας για την Ελλάδα των πολλών.

• Υπάρχει ένα μεγάλο μέρος της ελληνικής κοινωνίας που σήκωσε δυσανάλογο βάρος και δεν έχει ακόμη αισθανθεί τις θετικές συνέπειες από την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια. Τώρα όμως, ήρθε η ώρα οι θυσίες του ελληνικού λαού να αρχίσουν να δικαιώνονται.

• Tο πακέτο των φιλοαναπτυξιακών μέτρων που έχουμε επεξεργαστεί θα συμβάλει σε μεγαλύτερους ρυθμούς ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, αλλά θα δώσει και την ευκαιρία τα οφέλη της ανάπτυξης να γίνουν επιτέλους αισθητά στους πολλούς.

• Για το 2019 προχωράμε σε μείωση του ΦΠΑ, στην εστίαση από το 24% στο 13% και στη μετάταξη όλων των τροφίμων επίσης, στον συντελεστή του 13%. Μείωση του ΦΠΑ στην ενέργεια (ηλεκτρισμός και φυσικό αέριο) από το 13% στο 6%.

• Προχωράμε σε παροχή μόνιμης 13ης σύνταξης, συνολικού κόστους 800 εκ. ευρώ: Για συντάξεις μέχρι 500 ευρώ αυτή θα ανέλθει στο 100% της σύνταξης. Για συντάξεις από 501-600 ευρώ, στο 70%, από 601-1000 ευρώ στο 50%. Και για συντάξεις άνω των 1000 ευρώ θα αφορά το 30% της σύνταξης.

• Το 2020 προχωράμε σε κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης εισοδημάτων ως 20000 & μείωση για μεγαλύτερα με σκοπό την μείωση της φορολ. επιβάρυνσης μισθωτών & ελεύθ. επαγγελματιών. Ακόμη, προχωράμε στην επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών επιχειρήσεων & νέων εργαζομένων μέχρι 25 ετών.

• Μείωση του ΦΠΑ από 13% σε 11% για κατηγορίες όπως εκείνη της εστίασης, των τροφίμων, φαρμακευτικών προϊόντων, ιατρικών μηχανημάτων, το νερό, με σκοπό τη μείωση των τιμών ειδών πρώτης ανάγκης και την τόνωση της κατανάλωσης.

• Ακόμη προχωράμε στην επαναφορά του μέτρου μείωσης του φόρου εισοδήματος μόνιμου κατοίκους νησιών με πληθυσμό έως 3.100 κατοίκους και μείωση του ΕΝΦΙΑ σε νησιά με πληθυσμό έως 1.000 κατοίκους. Προχωρούμε επίσης σε μείωση του φόρου συνεταιρισμών στο 10%.

 

Η τοποθέτηση του Αλέξη Τσίπρα

Σας ευχαριστούμε για την παρουσία σας σε αυτή την έκτακτη συνέντευξη Τύπου. Αλλά από μας όχι και τόσο έκτακτη, προγραμματισμένη από καιρό, διότι σήμερα θα σας παρουσιάσουμε ένα σχέδιο το οποίο βασίζεται πάνω στους κόπους του ελληνικού λαού και τις θυσίες του, αλλά και στο σχέδιό μας να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις, ώστε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα ο ελληνικός λαός να αισθανθεί την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια, την ανάκαμψη της οικονομίας και αυτό να γίνει μία πραγματικότητα στην καθημερινότητά του.

Όπως όλοι βλέπουμε και όλοι γνωρίζουμε, η χώρα και η οικονομία βρίσκονται σε μία σαφή πορεία ανάκαμψης τα τελευταία χρόνια.

Βγήκαμε από τα μνημόνια, τον Αύγουστο του 2018, μετά από 8 χρόνια σκληρής δημοσιονομικής προσαρμογής. Για πρώτη φορά στη ΔΕΘ, τον Σεπτέμβρη που μας πέρασε, είχαμε τη δυνατότητα να εξαγγείλουμε μία Νέα Οικονομική Πολιτική, σε σχέση με όσα ήμασταν υποχρεωμένοι να έχουμε τα προηγούμενα χρόνια.

Η οικονομία έχει επιστρέψει, για 3η συνεχόμενη χρονιά, σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Έχουμε ήδη εξασφαλίσει, όχι απλά τη δυνατότητα να βγαίνουμε στις αγορές, την πρόσβαση στις αγορές, αλλά έχουμε εξασφαλίσει τη φτηνότερη πρόσβαση στις αγορές χρήματος από ποτέ άλλοτε.

Έχουμε καταφέρει με δυο λόγια να εξυγιάνουμε τα δημόσια οικονομικά και κάθε χρόνο, όχι μόνο να πιάνουμε τους στόχους του προγράμματος, αλλά να τους υπερβαίνουμε κατά πολύ.

Ωστόσο, πρέπει να παραδεχτούμε όλοι μας και πρώτος από όλους εγώ, ότι υπάρχει ακόμη μεγάλο μέρος της ελληνικής κοινωνίας που σήκωσε δυσανάλογο βάρος τα χρόνια της κρίσης, που όπως είπα αρχικά δεν έχει ακόμη αισθανθεί τις θετικές συνέπειες από την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια.

Δεν έχει αισθανθεί τα αποτελέσματα αυτής της θετικής και ελπιδοφόρας πορείας.

Πιστεύουμε όμως ότι τώρα ήρθε η ώρα οι θυσίες του ελληνικού λαού να αρχίσουν να δικαιώνονται.

Ήρθε ή ώρα όσοι έβαλαν πλάτη στα δύσκολα, οι πολλοί δηλαδή, να γευτούν τους καρπούς των θυσιών τους.

Όταν αναλάβαμε το 2015, η προηγούμενη κυβέρνηση είχε εσκεμμένα αφήσει τα δημόσια ταμεία απολύτως άδεια.

Είχαν οργανώσει το σχέδιο της οικονομικής ασφυξίας, κάποιοι το είχαν ονομάσει και σχέδιο αριστερής παρένθεσης. Όχι μόνο δε πέτυχαν τον στόχο τους, αλλά εμείς σήμερα, τέσσερα και πλέον χρόνια μετά, έχουμε καταφέρει, πέρα από την έξοδο από τα μνημόνια, έχουμε καταφέρει κάτι εντυπωσιακό, ένα εντυπωσιακό απόθεμα ρευστότητας στα δημόσια ταμεία.

Πάνω από 31 δισεκατομμύρια ευρώ απόθεμα ρευστότητας, πέραν της δυνατότητας, βεβαίως, που έχουμε πλέον εξασφαλίσει να δανειζόμαστε –όπως είπα- με το φθηνότερο επιτόκιο που είχαμε ποτέ από τις αγορές χρήματος.

Από αυτό το απόθεμα ρευστότητας, τα μισά περίπου χρήματα είναι το λεγόμενο μαξιλάρι ασφάλειας του ESM, ενώ τα υπόλοιπα είναι χρήματα από τους κόπους του ελληνικού λαού τα τέσσερα τελευταία χρόνια.

Αυτούς τους κόπους του ελληνικού λαού, προφανώς και δεν σκοπεύουμε να τους ξοδέψουμε αλόγιστα, δεξιά και αριστερά. Αλλά δεν σκοπεύουμε να τους αφήσουμε να λιμνάζουν, να τους αφήσουμε ανεκμετάλλευτους.

Σκοπεύουμε να τους επενδύσουμε στο μέλλον του ελληνικού λαού, να τους επενδύσουμε στην ελληνική οικονομία, προκειμένου να διασφαλίσουμε και να τονώσουμε τη συνεχή αδιάλειπτη και διατηρήσιμη αναπτυξιακή πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Έτσι, λοιπόν, ένα μέρος από αυτούς τους πόρους, 3,6 δις ευρώ θα διατεθεί για την πρόωρη αποπληρωμή των ακριβών δανείων του ΔΝΤ.

Αυτό σημαίνει ότι όχι μόνο ξεπληρώνουμε γρηγορότερα το χρέος μας σε έναν αυστηρό δανειστή, αλλά ότι εξοικονομούμε αρκετά εκατομμύρια ευρώ ετησίως από τους τόκους, διότι δανειζόμαστε φτηνότερα για να αποπληρώσουμε ένα δάνειο με πολύ ακριβότερο επιτόκιο.

Τα υπόλοιπα 11,5 περίπου δις ευρώ σκοπεύουμε να τα αξιοποιήσουμε για να διασφαλίσουμε την οριστική έξοδο της ελληνικής οικονομίας από την κρίση.

Σήμερα έδωσα εντολή και ανοίξαμε έναν ειδικό λογαριασμό, έναν escrow account, στον οποίο λογαριασμό θα καταθέσουμε τις επόμενες μέρες 5,550 δις ευρώ.

Αυτά τα χρήματα αντιστοιχούν στο 3% του ΑΕΠ και κατατίθενται ως επιπλέον εγγύηση έναντι των δανειστών μας για τα επόμενα 3 χρόνια, δηλαδή 2020, 2021, 2022.

Εγγύηση ότι σε κάθε περίπτωση θα πάρουν τα χρήματα που αναλογούν στο ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων που έχουμε συμφωνήσει ως το 2022, δηλαδή στο 3,5%.

Αλλά, την ίδια στιγμή, αυτή η ενέργεια μας δίνει τον δημοσιονομικό χώρο, τον απαραίτητο δημοσιονομικό χώρο, για έναν ανασχεδιασμό του μίγματος οικονομικής πολιτικής, για την εμβάθυνση δηλαδή της Νέας Οικονομικής Πολιτικής που εγκαινιάσαμε στη ΔΕΘ, πέρυσι τον Σεπτέμβρη, με την υλοποίηση ενός ακόμα πιο φιλικού στην ανάπτυξη οικονομικού πακέτου για τα χρόνια που έρχονται.

Η εκτίμησή μου είναι ότι το πακέτο των φιλοαναπτυξιακών μέτρων που έχει επεξεργαστεί το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και θα σας ανακοινώσουμε σήμερα, θα συμβάλει σε μεγαλύτερους ρυθμούς ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας τα επόμενα χρόνια. Συνεπώς, θα επιτρέψει να καλύπτεται ο στόχος του 3,5% μέχρι το 2022, ενδεχομένως και χωρίς καμία χρήση των δεσμευμένων στον ειδικό λογαριασμό χρημάτων.

Ωστόσο, σε περίπτωση που χρειαστεί, θα έχουμε αυτό το περιθώριο χρήσης έως 1% του ΑΕΠ κατ’ έτος από τα χρήματα που θα είναι κατατεθειμένα σε αυτό τον ειδικό λογαριασμό.

Με δυο λόγια, θα έχουμε τη δυνατότητα, χωρίς να παραβιάζουμε ούτε κατά ένα ευρώ τη Συμφωνία με τους εταίρους μας, τους στόχους της Συμφωνίας με τους εταίρους μας για πρωτογενή πλεονάσματα έως 3,5% έως το 2022, θα έχουμε τη δυνατότητα να σχεδιάσουμε τους προϋπολογισμούς μας από το 2020 έως το 2022, με μειωμένα πρωτογενή πλεονάσματα κατά 1%, δηλαδή να τους σχεδιάσουμε για πλεονάσματα 2,5% του ΑΕΠ.

Αυτός ο σχεδιασμός θα δώσει τη δυνατότητα για μια ισχυρή τόνωση της ανάπτυξης, θα τονώσει την οικονομία, αλλά θα δώσει και αυτό που για μας είναι πάρα πολύ σημαντικό –το είπα από την αρχή- θα δώσει την ευκαιρία και τη δυνατότητα, τα οφέλη από αυτή την αναπτυξιακή πορεία, την πορεία ανάκαμψης, να γίνουν πιο γρήγορα αισθητά στους πολλούς.

Θα γνωρίζετε ότι πριν λίγες ημέρες ανακοινώθηκαν από την ΕΛΣΤΑΤ τα οικονομικά μεγέθη για το 2018, ενώ καταθέσαμε και τις προβλέψεις μας για την περίοδο 2019 -2022. Για άλλη μια φορά και το 2018 τα μεγέθη ήταν μεγαλύτερα των αναμενομένων.

Με βάση, λοιπόν, την εμπειρία που έχουμε τα τελευταία χρόνια, αλλά και με βάση τις προβλέψεις μας για την επόμενη τριετία, διαμορφώνεται ένας επιπλέον δημοσιονομικός χώρος αυτού που είχαμε υπολογίσει στον προϋπολογισμό του 2019 για το τρέχον έτος, για το 2019, ύψους 1,14 δις ευρώ. Για το 2020, επιπλέον του 1% του ΑΕΠ για την κατάργηση της μείωσης του αφορολογήτου, διαμορφώνεται ένας χώρος 800 εκατομμύρια ευρώ. Επιπλέον 800 εκατ. ευρώ, συν την κατάργηση της μείωσης του αφορολογήτου. Ενώ για το 2021, ένας επιπλέον χώρος 1,220 δις ευρώ, ενώ για το 2022, 2,330 δις ευρώ.

Σε αυτό τον χώρο, λοιπόν, που κατά πάσα πιθανότητα και με βάση –όπως είπα- την έως τώρα εμπειρία θα είναι ακόμη μεγαλύτερος στο τέλος της χρονιάς, ερχόμαστε να προσθέσουμε σε αυτό τον συνολικό χώρο της επόμενης τριετίας, ένα επιπλέον 1% του ΑΕΠ περιθώριο, από το 2020 και μετά.

Με δυο λόγια διαμορφώνονται οι όροι για ένα ισορροπημένο πακέτο μόνιμων φιλοαναπτυξιακών μέτρων ελάφρυνσης, αρχής γενομένης από το 2019, αλλά και για τα επόμενα χρόνια.

Σε ό,τι αφορά το 2019, ο επιπλέον χώρος προκύπτει ανεξαρτήτως των όσων ήδη περιέγραψα για τον ειδικό λογαριασμό, και προκύπτει από τα υφιστάμενα δεδομένα της θετικής πορείας της ελληνικής οικονομίας. Γι’ αυτόν, λοιπόν, τον χώρο, το οικονομικό επιτελείο έχει ετοιμάσει και θα σας παρουσιάσω ένα πακέτο θετικών μέτρων, μέτρων ελάφρυνσης, μέτρων φιλοαναπτυξιακών. Το πακέτο λοιπόν χωρίζεται σε δύο μέρη:

Αυτά που αφορούν το 2019 και θα νομοθετηθούν και θα εφαρμοστούν άμεσα

και αυτά που θα εφαρμοστούν το 2020 και θα νομοθετηθούν αργότερα, αλλά σε κάθε περίπτωση θα συμπεριληφθούν στον προϋπολογισμό του 2020.

Και θέλω να επαναλάβω, για να το κατανοήσουμε αυτό: όλα τα μέτρα θα είναι μόνιμου χαρακτήρα. Κανένα δεν θα είναι προσωρινό.

Σε ό,τι αφορά το 2019, έχουμε σχεδιάσει ένα πακέτο μέτρων που αφορούν κυρίως το καλάθι των νοικοκυριών, αφορούν την παραγωγή, αφορούν τη ρευστότητα των επιχειρήσεων και φυσικά τη στήριξη αυτών που «πλήρωσαν το μάρμαρο» της κρίσης ίσως πιο ακριβά από όλους τους άλλους, δηλαδή τους συνταξιούχους.

Προτείνουμε, λοιπόν και εφαρμόζουμε άμεσα:

Τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 24% στο 13%.
Τη μετάταξη, επίσης, όλων των τροφίμων από τον συντελεστή 24% στον συντελεστή 13%. Μέτρα τα οποία θα έχουν άμεση απόδοση, τόσο στους καταναλωτές, τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους μαγαζάτορες, αλλά και στα νοικοκυριά, καθώς όλα τα τρόφιμα στα σούπερ μάρκετ από το 24% θα πάνε στο 13%. Τα μέτρα αυτά έχουν προϋπολογιστεί να έχουν ένα συνολικό κόστος, από τώρα που θα ξεκινήσουν, τον Μάιο δηλαδή, μόλις μας επιτρέψει ο κύριος Μητσοτάκης να ξαναξεκινήσει η Βουλή μετά τη διαδικασία της ψήφου εμπιστοσύνης, μόλις λοιπόν νομοθετηθούν, από τον Μάιο θα ξεκινήσουν να εφαρμόζονται άμεσα. Συνολικό κόστος για τους μήνες αυτούς, τους 6 περίπου μήνες, είναι 260 εκατομμύρια.
Επίσης, μειώνουμε τον ΦΠΑ στην ενέργεια, σε ό,τι αφορά τον ηλεκτρισμό και σε ό,τι αφορά το φυσικό αέριο από τον συντελεστή του 13% που είναι σήμερα, στον υπερεκπτωτικό συντελεστή του 6%. Αυτό, βεβαίως, το μέτρο αφορά κάθε νοικοκυριό που πληρώνει ΔΕΗ ή φυσικό αέριο, αλλά αφορά και τις επιχειρήσεις που καταναλώνουν ενέργεια.
Και τέλος, σε ό,τι αφορά το 2019, προχωρούμε άμεσα στην κατανομή της λεγόμενης 13ης σύνταξης, συνολικού κόστους με βάση τις δυνατότητες της οικονομίας, όχι όπως ήταν τα χρόνια τα παλιά, αλλά με βάση τις σημερινές δυνατότητες, αργότερα μπορεί να αυξηθεί, που αντιστοιχεί στο λεγόμενο «δώρο Πάσχα». Δηλαδή στο μισό περίπου της μηνιαίας συνταξιοδοτικής δαπάνης. Έχουμε ένα συνολικό κόστος περίπου 800 εκατομμύρια ευρώ. Και θα είναι πράγματι μία επιπλέον σύνταξη για το μεγαλύτερο μέρος των συνταξιούχων των χαμηλών συντάξεων, θα μειώνεται όμως αντίστροφα για τις μεγαλύτερες συντάξεις.
Φαντάζομαι ότι θα έχετε τη δυνατότητα στη συνέχεια της συνέντευξης να σας πούμε επακριβώς πώς ακριβώς θα γίνει αυτή η κατανομή.

Σε ό,τι αφορά το 2020:

Για το 2020 το συνολικό πακέτο των μέτρων που προκύπτει από τον χώρο που ούτως ή άλλως δημιουργείται, αλλά και από την εξασφάλιση επιπλέον χώρου από την αναδιαμόρφωση του πρωτογενούς πλεονάσματος είναι περίπου -αν συνυπολογίσουμε και την επίπτωση των μόνιμων μέτρων του 2019, που μεταφέρονται στο 2020- 1,3 δισ. ευρώ.

Προχωράμε, λοιπόν, σε μέτρα που αφορούν, θα έλεγα, σε αυτή τη περίπτωση σχεδόν όλους τους πολίτες, το σύνολο των πολιτών, κυρίως, όμως, είναι μέτρα με πολύ έντονο φιλοαναπτυξιακό πρόσημο.

Πρώτα απ’ όλα, προχωρούμε στην κατάργηση από 1/1/2020 της εισφοράς αλληλεγγύης για την πλειοψηφία των εισοδημάτων έως 20.000 ευρώ και την ριζική μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης για εισοδήματα μεγαλύτερα από 20.000 ευρώ. Ένα μέτρο σημαντικής μείωσης της φορολογικής επιβάρυνσης μισθωτών, αλλά και ελεύθερων επαγγελματιών.

Συγκεκριμένα, σήμερα είναι 2% η εισφορά αλληλεγγύης για εισοδήματα έως 20.000 ευρώ, θα γίνει μηδέν, θα καταργηθεί.

Είναι 5% για εισοδήματα έως 30.000 ευρώ, θα γίνει 2%.

Είναι 6,5% για εισοδήματα έως 40.000 ευρώ, θα γίνει 4%.

Είναι 7,5% για εισοδήματα έως 65.000 ευρώ, θα γίνει 6%.

Το 9% έως 220.000 ευρώ θα γίνει 8%.

Προχωρούμε, επίσης, από 1/1/2020 σε ένα μέτρο με έναν ιδιαίτερα αναπτυξιακό χαρακτήρα, αφορά τις επιχειρήσεις και τις επενδύσεις τους. Αφορά την αύξηση του συντελεστή της απόσβεσης των επενδύσεων στο 150%.

Νέες επενδύσεις, λοιπόν, θα λαμβάνουν υπερ-έκπτωση κόστους, πέραν της απόσβεσης της σημερινής που είναι το 100%, επιπρόσθετα 50% στην ετήσια απόσβεση, στην ισχύουσα διάρκεια ζωής, αναλόγως, βεβαίως, με το πάγιο στοιχείο της επένδυσης.

Αφορά επενδύσεις εντός μιας πενταετίας σε βιομηχανικό και τεχνολογικό εξοπλισμό, σε όλους τους κλάδους, με σκοπό την τόνωση της επενδυτικής δραστηριότητας. Και, βεβαίως, σε συνδυασμό με τον αναπτυξιακό νόμο, υπάρχουν ήδη πολύ θετικές ρυθμίσεις για όσους θέλουν να επενδύσουν στην Ελλάδα. Θετικές ρυθμίσεις για φορολογικές ελαφρύνσεις πολύ σημαντικές, για όσους κάνουν μεγάλες επενδύσεις και προσλαμβάνουν πολλούς εργαζόμενους, πάνω από 100 εργαζόμενους τη χρονιά. Και, βεβαίως, υπάρχει σαν δεδομένο ότι μειώνεται και ο συντελεστής φορολόγησης των επιχειρήσεων, ήδη έχει ψηφιστεί, κατά 1% κατ’ έτος. Ο δημοσιονομικός χώρος που διαμορφώνεται το 2021 θα μας επιτρέψει να επισπεύσουμε τη μείωση και το 2021 να είναι ήδη στο 25%. Άρα, οι επενδυτές που σχεδιάζουν να επενδύσουν μεσομακροπρόθεσμα στην ελληνική οικονομία πρέπει να ξέρουν ότι θα έχουν πάρα πολύ σημαντικά κίνητρα από το 2020 και μετά.

Προχωρούμε, επίσης, σε ένα μέτρο από 1/1/2020, που αφορά τους νέους ανθρώπους και τον μεγάλο αγώνα μας στην προσπάθειά μας να επανέλθουμε στην κανονικότητα, μειώνοντας την ανεργία, ιδιαίτερα στους νέους εργαζόμενους.

Βεβαίως, όλοι γνωρίζουμε, ότι το πιο σημαντικό μέτρο για τους νέους το έχουμε πάρει ήδη και ήταν η κατάργηση του υποκατώτατου μισθού. Όμως, προχωράμε στην επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών των επιχειρήσεων για τους νέους εργαζόμενους ως 25 ετών, με ποσοστό 80% τόσο για τον εργοδότη όσο και για τον εργαζόμενο.

Ενώ για νέους εργαζόμενους έως 29 ετών η επιδότηση προσδιορίζεται στο 25%, εφόσον πρόκειται για συμβάσεις πλήρους απασχόλησης. Άρα, λοιπόν, ένας εργοδότης θα ξέρει ότι όταν προσλαμβάνει έναν νέο εργαζόμενο θα έχει κάλυψη 80% των εισφορών μέχρι τα 25, 25% μέχρι σχεδόν τα 30 του χρόνια.

Το μέτρο προφανώς και αποτελεί κίνητρο για τη δημιουργία ποιοτικών θέσεων εργασίας, ενώ ταυτόχρονα, μπορεί να δώσει και τη δυνατότητα περαιτέρω αυξήσεων στους μισθούς, αλλά σε κάθε περίπτωση ενισχύει τις επιχειρήσεις.

Από 1/1/2020, επίσης, μειώνουμε τον μεσαίο συντελεστή του ΦΠΑ, που σήμερα είναι 13%, στο 11%. Να υπενθυμίσω, ότι σε αυτό τον συντελεστή, το 13%, έχουμε πλέον από τώρα, από τον Μάη του ’19 θα έχουμε την εστίαση, θα έχουμε όλα τα τρόφιμα, έχουμε τα φαρμακευτικά προϊόντα, έχουμε τα ιατρικά μηχανήματα, έχουμε το νερό, υπηρεσίες διαμονής σε ξενοδοχεία, κατ’ οίκον φροντίδα, γεωργική παραγωγή, οίκους ευγηρίας. Μια σειρά από υπηρεσίες. Σκοπός μας είναι η μείωση των τιμών ειδών πρώτης ανάγκης, καθώς και η τόνωση της κατανάλωσης.

Επίσης, προχωρούμε σε μια σειρά στοχευμένων μέτρων από 1/1/2020, μέτρων που αφορούν τους νησιώτες μας, τα νησιά μας, αλλά και τους κατοίκους ορεινών περιοχών.

Πρώτα απ’ όλα, θεσπίζουμε φορολογικές μειώσεις για τους κατοίκους των νησιών.

Επαναφέρουμε το μέτρο μείωσης του φόρου εισοδήματος μόνιμου κατοίκου νησιών με πληθυσμό έως 3.100 κατοίκους, όπως ίσχυε με τον παλιό Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος και καταργήθηκε τα μνημονιακά χρόνια. Και προχωράμε, επίσης, σε μείωση του ΕΝΦΙΑ σε νησιά με πληθυσμό έως 1.000 κατοίκους, με σκοπό τη μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης των ακριτικών περιοχών μας. Να στηρίξουμε τους νησιώτες μας, αυτούς που φυλάνε Θερμοπύλες. Τα μικρά νησιά είναι μία υποχρέωση εθνική και κοινωνική.

Ταυτόχρονα, παίρνουμε μέτρα μείωσης του κόστους για το πετρέλαιο θέρμανσης στις ορεινές περιοχές. Για τις ορεινές ζώνες της χώρας, ζώνες Α και Β, ώστε να καταστεί ξεκάθαρη η ενίσχυση των πολιτών που διαμένουν σε περιοχές όπου πραγματικά, λόγω υψομέτρου, η ανάγκη θέρμανσης είναι πολύ διαφορετική απ’ όλους εμάς που κατοικούμε στα πεδινά της χώρας.

Επίσης, προχωράμε σε ένα μέτρο στοχευμένο, σε μέτρα στοχευμένα για τους συνεταιρισμένους αγρότες.

Από 1/1/2020, λοιπόν, μειώνουμε τον φόρο των συνεταιρισμών στο 10%, για όλους τους συνεταιρισμούς ανεξαρτήτως κλάδου. Και αυτό είναι ένα επιπλέον κίνητρο για την ενίσχυση του μοντέλου της συνεταιριστικής οικονομίας, του μοντέλου παραγωγής, στο οποίο εμείς θέλουμε να επενδύσουμε, το συνεταιριστικό μοντέλο.

Και ιδιαίτερα, ένα επιπλέον μέτρο, που αφορά τους συνεταιρισμένους αγρότες, από 1/1/2020 προχωράμε σε έκπτωση 10% στο φορολογητέο εισόδημα των συνεταιρισμένων αγροτών για την περαιτέρω ενίσχυση του μοντέλου της συνεταιριστικής οικονομίας στον αγροτικό τομέα.

Και τέλος, από 1/1/2020 προχωράμε σε ένα μέτρο που αφορά τους δανειολήπτες στεγαστικών δανείων και έρχεται να συμπληρώσει όλα αυτά τα θετικά μέτρα που πήραμε για την προστασία της α΄ κατοικίας το προηγούμενο διάστημα. Προχωράμε στην έκπτωση από το φορολογητέο εισόδημα των τόκων στεγαστικών δανείων, όλων των στεγαστικών δανείων. Είναι στην ουσία η επαναφορά του μέτρου απαλλαγής τόκων στεγαστικών δανείων α΄ κατοικίας από το φορολογητέο εισόδημα, όπως ίσχυε με τον παλιό Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος και σκοπό έχει την επιβράβευση μέσω της μείωσης της φορολογικής επιβάρυνσης ιδιοκτητών α΄ κατοικίας με πράσινο στεγαστικό δάνειο.

Σας παρουσίασα, κυρίες και κύριοι, αγαπητοί φίλοι, ένα πακέτο μέτρων στοχευμένων, επεξεργασμένων, σχεδιασμένων εδώ και καιρό, με στόχο να δημιουργήσουμε διατηρήσιμες αναπτυξιακές προοπτικές για την ελληνική οικονομία τα επόμενα χρόνια, αλλά και να ελαφρύνουμε άμεσα τους πολλούς. Αυτούς που έβαλαν πλάτη στα δύσκολα.

Όπως αντιλαμβάνεστε, όλα όσα σας είπα είναι το σχέδιό μας, όχι μόνο για το σήμερα, αλλά και για την επόμενη τετραετία. Το σχέδιό μας για αυτό που εμείς ονομάζουμε, Ελλάδα των πολλών. Ένα σχέδιο που, επαναλαμβάνω, είχαμε καταρτίσει εδώ και πάρα πολύ καιρό –θα δοθεί ίσως η ευκαιρία και στον υπουργό Οικονομικών να μιλήσει γι’ αυτό- γιατί όλες οι ενέργειές μας όλα αυτά τα χρόνια, ήταν ενέργειες που έγιναν με σχέδιο και με πολύ δουλειά. Και πιστεύω ότι τώρα είναι η ώρα να δρέψουμε τους καρπούς των προσπαθειών μας.

Αυτό το σχέδιο παρουσιάζουμε σήμερα σε εσάς, παρουσιάζουμε σήμερα στον ελληνικό λαό. Για αυτό το σχέδιο αύριο ζητάμε την ψήφο εμπιστοσύνης της εθνικής μας αντιπροσωπείας. Και για αυτό το σχέδιο, όμως, στις 26 του Μάη ζητάμε και την ψήφο εμπιστοσύνης του ελληνικού λαού. Και φυσικά, την οριστική έγκρισή του να το υλοποιήσουμε στις αρχές του ερχόμενου Οκτώβρη στις εθνικές εκλογές.

Σας ευχαριστώ.

Βεβαίως, μετά θα είμαι στη διάθεσή σας για όποιες ερωτήσεις.

 



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ