ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

13/05/2019

Αλ. Τσίπρας: Είναι ξεκάθαρο από άκρη σε άκρη της χώρας ότι ήρθε η ώρα των πολλών

Αλ. Τσίπρας: Είναι ξεκάθαρο από άκρη σε άκρη της χώρας ότι ήρθε η ώρα των πολλών



Αλ. Τσίπρας: Είναι ξεκάθαρο από άκρη σε άκρη της χώρας ότι ήρθε η ώρα των πολλών
Αλ. Τσίπρας: Είναι ξεκάθαρο από άκρη σε άκρη της χώρας ότι ήρθε η ώρα των πολλών
Αλ. Τσίπρας: Είναι ξεκάθαρο από άκρη σε άκρη της χώρας ότι ήρθε η ώρα των πολλών


Ομιλία του Πρωθυπουργού και Πρόεδρου του ΣΥΡΙΖΑ στα Ιωάννινα

.


Φίλες και φίλοι,

Σας ευχαριστώ θερμά για την ζεστή υποδοχή που μου κάνετε εδώ στα Γιάννενα. Είναι η πρώτη φορά που βλέπω αυτή την αίθουσα τόσο ασφυκτικά γεμάτη και μέσα και έξω. Σας ευχαριστώ θερμά, και χτες και σήμερα με μεγάλη αγάπη, με μεγάλη συγκίνηση, με μεγάλο πάθος, ο κόσμος της Ηπείρου, στην Άρτα και την Πρέβεζα, στη Λευκάδα σήμερα, εδώ στα Γιάννενα τώρα, υποδέχεται την προσπάθειά μας. Και ειλικρινά θέλω να σας πω, περίμενα ότι θα συναντήσω αποφασισμένους ανθρώπους γιατί σε όλες μας τις συγκεντρώσεις είχαμε πάρα πολύ κόσμο όλο το προηγούμενο διάστημα. Δεν περίμενα όμως αυτή την υποδοχή, αυτή τη θερμή σας υποδοχή, στην Άρτα, την Πρέβεζα, εδώ στα Γιάννενα

Αυτά που έγιναν χθες και σήμερα ήταν για μένα στιγμές που ξεπερνούν όλα όσα ζήσαμε το 2015. Ο κόσμος φαίνεται πεισμώνει ακόμα περισσότερο από αυτήν την άθλια προπαγάνδα, πεισμώνει περισσότερο μ’ αυτά τα βλέμματα της αλαζονείας, τα πρόσωπα της αλαζονείας και τον πολιτικό λόγο της αλαζονείας των αντιπάλων μας και των συστημικών μέσων που τον προπαγανδίζουν.

Όλο το προηγούμενο διάστημα αυτά τα μέσα ενημέρωσης και οι πολιτικοί μας αντίπαλοι είχαν δημιουργήσει μια ψεύτικη εικόνα, μια απολύτως ψεύτικη εικόνα για τις δυνατότητες του ΣΥΡΙΖΑ, για τις δυνατότητες του λαού μας. Προσπαθούσαν, και ίσως έπεισαν ακόμα και τους εαυτούς τους, να δημιουργήσουν την εικόνα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει πια ρίζες στην ελληνική κοινωνία, είναι ένας διάττων αστέρας, μια φωτοβολίδα που θα σβήσει, και ότι ο Τσίπρας, έλεγαν, και τα έλεγε ακόμα κι ο ίδιος ο αρχηγός τους δεν μπορεί να περπατήσει στο δρόμο. Και μετά το χθεσινό και το σημερινό, πρέπει να το παραδεχτώ, ναι, δεν μπορώ να περπατήσω.
Αλλά δεν μπορώ να περπατήσω από την αγάπη των ανθρώπων, από το πείσμα των ανθρώπων, που σε κάθε δεύτερο βήμα με σταματάνε για να μου σφίξουν το χέρι, για να μου δώσουνε δύναμη, να μου δώσουν κουράγιο να προχωρήσω μπροστά. Με σταματάνε και μου λένε προχώρα μπροστά, μη γυρίσεις πίσω, μη γυρίσεις να κοιτάξεις πίσω. Διότι ο κόσμος θεωρεί ότι το ψέμα, η προπαγάνδα, η παραπληροφόρηση, η λάσπη, η καταστροφολογία, και ο διχασμός ανήκουν στο χτες. Κι εμείς πρέπει να κοιτάξουμε μπροστά και να προχωρήσουμε μπροστά.

(απάντηση στο σύνθημα «είσαι και θα είσαι ο πρωθυπουργός»):

Αφέντης για να αποφασίσει ποιος θα κυβερνά αυτόν τον τόπο είναι ο λαός. Ας μην προτρέχουνε λοιπόν. Ας μην ράβουνε κουστούμια ορισμένοι. Ο λαός μας θα αποφασίσει. Κι εμείς αισθανόμαστε, μιλώντας με τον κόσμο, περπατώντας μέσα στον λαό, από γειτονιά σε γειτονιά από πόλη σε πόλη, από περιφέρεια σε περιφέρεια, αισθανόμαστε ότι αυτή η προεκλογική περίοδος δεν είναι προεκλογική περίοδος ευρωπαϊκών εκλογών. Διότι ο κόσμος είναι πεισμωμένος και διότι, το είπαμε από την αρχή, το βλέπουμε, ότι δεν θα γυρίσει πίσω το ποτάμι. Και το ποτάμι γιγαντώνεται από μέρα σε μέρα όσο πηγαίνουμε κοντά στην κάλπη. Και πλέον το κατανοούν πανικόβλητοι και οι αντίπαλοί μας.
Είναι καθαρό απ’ άκρη σ’ άκρη αυτής της χώρας ότι τώρα που φαίνεται ότι οι κόποι μας και οι θυσίες μας μπορούν να έχουν αποτέλεσμα, τώρα που ήρθε η ώρα να δρέψουμε καρπούς, τώρα που ήρθε η ώρα των πολλών, γιατί λευτερωθήκανε τα χέρια μας από την τρόικα, από το ΔΝΤ, από τους πιστωτές, γιατί για τρία χρόνια μας είχαν δεμένα τα χέρια στην πλάτη, από το 15 ως το 18, τώρα είναι που ο ελληνικός λαός δεν θα δώσει ανοχή σ’ αυτούς που λεηλάτησαν, σ’ αυτούς που χρεοκόπησαν τη χώρα, σ’ αυτούς που μας οδήγησαν σ’ αυτήν την οικονομική τραγωδία και καταστροφή. Και οι εκπρόσωποι της παλιάς Ελλάδας, αυτής δηλαδή που ζήσαμε τα δύσκολα εκείνα χρόνια, από το 10 ως το 15, τώρα αγχώνονται από τις εικόνες της πραγματικότητάς και, συγκρίνοντας τις δικές μας συγκεντρώσεις, τον τρόπο που μας αντιμετωπίζει ο κόσμος, τον παλμό, την αποφασιστικότητα, την αισιοδοξία, με τις δικές τους μίζερες παρουσίες
Και αγχώνονται γιατί κατανοούν ότι αυτό το παραμύθι που στήσανε τα τρία τελευταία χρόνια θα διαψευστεί κατάφωρα την μέρα των ευρωπαϊκών εκλογών. Ξέρετε, όμως, όταν αγχώνονται μπορεί να γίνονται ακόμα πιο επικίνδυνοι. Ως προς την τακτική τους εννοώ επικίνδυνοι.
Αγχώνονται από τη λαϊκή ορμή που συναντάμε σε κάθε γωνιά της πατρίδας μας.

Αλλά αυτό που συναντάμε, φίλες και φίλοι, δεν είναι τίποτα άλλο από τη συλλογική δύναμη ενός λαού που βάζει πλάτη, όχι για μας, όχι για τον ΣΥΡΙΖΑ, όχι για τον Τσίπρα όπως λένε, αλλά βάζει πλάτη για ένα πράγμα, για να μην χαθούν όλα αυτά που έκανε τα προηγούμενα χρόνια, για να μην χαθούν οι θυσίες του ελληνικού λαού και να βγούμε σε ξέφωτο, να βγούμε μπροστά, να ανασάνουμε, να δούμε μια καλύτερη μέρα.
Ξέρουμε βεβαίως ότι θα αντιδράσουν με ακόμα μεγαλύτερο φανατισμό, με ακόμα περισσότερες ύβρεις, με ψέμα και με λάσπη. Και βέβαια, το διαπιστώσαμε αυτό όλες τις προηγούμενες μέρες και ιδιαίτερα κατά τη συζήτηση στη Βουλή. Καλές βέβαια οι μετάνοιες που έκανε προχθές ο κ. Μητσοτάκης για τον εκτροχιασμό της συζήτησης που ο ίδιος προκάλεσε αλλά ήταν περισσότερο στάχτη στα μάτια παρά ειλικρινής στάση κι αυτό φάνηκε όλες τις επόμενες μέρες. Γιατί έχουν επενδύσει σε ένα πράγμα, να δηλητηριάσουν τον δημόσιο διάλογο και να μας κατεβάσουν όλους στον βούρκο και στη λάσπη. Όπως κάποτε ο Πάγκαλος έλεγε «μαζί τα φάγαμε», -θυμάστε;- έτσι κι αυτοί τώρα θέλουν να δημιουργήσουν την εικόνα ότι όλοι το ίδιο είμαστε. Ξέρουν ότι οι ίδιοι έχουν λερωμένη τη φωλιά τους, αυτό που τους ενδιαφέρει είναι να δημιουργήσουν την ψευδή εντύπωση ότι όλοι την έχουν λερωμένη τη φωλιά τους. Εμείς δεν πρόκειται να τους ακολουθήσουμε σ’ αυτή την πολιτική. Και δεν πρόκειται να τους ακολουθήσουμε διότι εμείς θέλουμε αυτή η εκλογική περίοδος, αυτή η προεκλογική αντιπαράθεση, να γίνει με όρους πολιτικών επιχειρημάτων. Διότι εμείς έχουμε και αφήγημα και για το τι πράξαμε και κυρίως έχουμε σχέδιο για την επόμενη μέρα. Κάποιοι θαρρούν ότι σχεδιάζουμε και λογαριάζουμε με βάση τις συγκυρίες. Σας διαβεβαιώνω όλα όσα πράξαμε τα τρία αυτά χρόνια, από την πρώτη μέρα που αποφασίσαμε να κάνουμε αυτόν τον δύσκολο συμβιβασμό μέχρι και προχθές που ανακοινώσαμε τα μέτρα ελάφρυνσης για τον ελληνικό λαό, τα μέτρα ανάσας για τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία είχαμε ένα και μόνο σχέδιο: να δημιουργήσουμε συνθήκες δημοσιονομικής σταθερότητας και δημοσιονομικής αυτάρκειας της χώρας, να βγούμε απ’ τα μνημόνια, να διώξουμε το ΔΝΤ, να αποκτήσουμε απόθεμα ρευστότητας, ώστε να μπορέσουμε να σχεδιάσουμε, τώρα που λύνονται τα χέρια μας, την επόμενη μέρα του ελληνικού λαού, με ανάσα, με άνεση, με περιθώριο. Κι αυτό ήταν σχέδιο, δεν ήταν ένα προεκλογικό πυροτέχνημα

Όμως, αγαπητοί φίλες και φίλοι, ο λόγος για τον οποίο οι πολιτικοί μας αντίπαλοι προσπαθούν να αλλάξουν την ατζέντα από τα μεγάλα και κρίσιμα που απασχολούν τον ελληνικό λαό και μιλούν για παραπολιτική και καταστροφολογία, είναι ότι δεν έχουν κανένα αφήγημα για ό,τι αφορά το τι συνέβη τα τελευταία οχτώ χρόνια στην Ελλάδα, δεν έχουν αφήγημα για το πώς διαχειρίστηκαν αυτοί την κρίση και πού μας οδηγήσανε. Και κυρίως δεν έχουν αφήγημα γιατί διαψεύστηκαν οι καταστροφολογικές τους προβλέψεις από το 2015 και μετά, όταν είχαν ετοιμάσει το σχέδιο της αριστερής παρένθεσης και κάθε μέρα προέβλεπαν την πτώση αυτής της κυβέρνησης. Θυμάστε, ότι προέβλεπαν ότι δεν θα κλείσουν οι αξιολογήσεις Θυμάστε, ότι προέβλεπαν ότι θα εφαρμοστούν κόφτες, θυμάστε, ότι προέβλεπαν ότι θα κοπούν οι συντάξεις, θυμάστε, ότι προέβλεπαν ότι δεν θα βγούμε στις αγορές, θυμάστε, ότι προέβλεπαν ότι δεν θα βγούμε από το μνημόνιο, όλα αυτά τα προέβλεπαν και διαψεύστηκαν. Τώρα καταλαβαίνουν ότι και η άλλη τους, η τελευταία πρόβλεψη, ότι θα κερδίσουν τις ευρωπαϊκές εκλογές, θα διαψευστεί, θα πέσει σαν χάρτινος πύργος το βράδυ στις 26 του Μάη και γι’ αυτό βρίσκονται σε πανικό.

Γιατί, αν, λέω αν, η εικόνα την οποία μετέδιδαν όλα τα προηγούμενα χρόνια, ακόμα και σήμερα ότι θριαμβεύουν, ότι σαρώνουν, ότι επελαύνουν, ήταν αληθινή, δεν θα έδειχναν τέτοιο πανικό τις τελευταίες μέρες. Ήδη βλέπω οι περιβόητες αυτές δημοσκοπικές εταιρείες οι οποίες για τρία χρόνια για να μην διαταράξουν την εσωκομματική γαλήνη του κ. Μητσοτάκη είχαν δώσει μια εικόνα θριάμβου του στις εκλογές πριν καν γίνει αρχηγός και πριν καν αρθρώσει πολιτικό λόγο, έχουν αρχίσει να τα μαζεύουν. Διακριτικά, αλλά έχουν αρχίσει να τις μαζεύουν τις ψεύτικες διαφορές της επιστημονικής φαντασίας, μπας και καταφέρουν να σώσουν τα προσχήματα. ‘Όσο όμως θα αναγκάζεται ο αρχηγός της αντιπολίτευσης να μιλά προγραμματικά, τόσο θα αναγκάζονται κι αυτοί να αναθεωρούν τις προβλέψεις τους για το εκλογικό αποτέλεσμα.
Διότι ο κ. Μητσοτάκης, το έχω ξαναπεί, είναι ο μόνος υποψήφιος πρωθυπουργός που έχει περάσει από τη πολιτική ζωή του τόπου που κάθε φορά που αναγκάζεται να μιλήσει προγραμματικά, δεν το κάνει συχνά, αλλά κάθε φορά που αναγκάζεται να μιλήσει προγραμματικά, ο λόγος του ο πολιτικός μοιάζει λιγότερο με υπόσχεση και πολύ περισσότερο με απειλή.

Μια ήταν με το ασφαλιστικό σύστημα, όπου μας είπε ότι θέλει να εφαρμόσει το σύστημα που εφαρμόστηκε στη Χιλή από τον Πινοσέτ, δημιουργώντας μαύρη τρύπα στα ασφαλιστικά ταμεία, με μοναδικό στόχο να οδηγήσει τους συνταξιούχους όλους στην ιδιωτική ασφάλιση.
Την άλλη του ξέφυγε για την κατάργηση του δώρου Χριστουγέννων και των επιδομάτων, την τρίτη μας είπε ότι το 8άωρο που είναι μια ξεπερασμένη έννοια. Προχθές με τη 13η σύνταξη που είναι ανέφικτό και λαϊκισμός.

Σήμερα, όμως, ομολογώ ότι κατά τη συνέντευξη Τύπου, το τερμάτισε. Έσπασε όλα τα κοντέρ. Αντί να δεσμευθεί για τη διατήρηση της μόνιμης 13ης σύνταξης που θα ψηφίσουμε μεθαύριο στη Βουλή, αυτός δεσμεύθηκε για την κατάργηση του 5ήμερου και την καθιέρωση της 7ήμερης εργασίας.

Να συνάπτεται, λέει, επιχειρησιακή σύμβαση που να προβλέπει επταήμερη εργασία αντί για πενθήμερη. Με δυο λόγια, δηλαδή, να μην υπάρχουν ούτε Κυριακές, ούτε γιορτές, ούτε σχόλες ούτε ανάπαυλα για τους εργαζόμενους.
Και όλο αυτό μάλιστα, φίλες και φίλοι, στο όνομα της προόδου. Που εμείς αυτή την πρόοδο δεν την καταλαβαίνουμε γιατί είμαστε κολλημένοι στο χτες.
Γιατί βρε αδελφέ, όλο αυτό θα γίνεται στο όνομα της συμφωνίας που θα έχουν οι εργοδότες με τους εργαζόμενους
Που σε μια αγορά εργασίας όπως η σημερινή που έχει περίπου ένα εκατομμύριο άνεργους, θα είναι μια συμφωνία με απολύτως ισότιμους όρους με τον εργοδότη, ίδιοι οι όροι θα είναι και για τον εργοδότη και για τον εργαζόμενο, με τη μόνη διαφορά ότι για έναν εργαζόμενο που δεν συμφωνεί, θα απολύεται. Αν δεν συμφωνεί να δουλεύει ήλιο με ήλιο και χωρίς σχόλες, θα απολύεται. Αυτή είναι η ισοτιμία.
Η αλήθεια είναι ότι είναι χορηγός μας. Αλλά επιτρέψτε μου να εξηγήσω στον ελληνικό λαό αυτά τα οποία προτείνει για να καταλάβει ο ελληνικός λαός.
Φίλες και φίλοι, ξέρετε κάτι; Αυτές τις ιδέες 8 χρόνια που ήταν στη χώρα μας οι τεχνοκράτες, τα γεράκια του ΔΝΤ δεν μας τις είχαν προτείνει. Τους ξεπέρασαν σήμερα. Ξεπέρασαν κάθε όριο.
Έχω την αίσθηση ότι τελικά, τον έχουμε αδικήσει τον άνθρωπο.
Τον κατηγορούμε ότι θέλει να γυρίσει τη χώρα πίσω στην εποχή των μνημονίων και του ΔΝΤ, στο 2014, ενώ αυτός έχει ένα ακόμα πιο μεγαλεπήβολο σχέδιο. Να τη γυρίσει τη χώρα στον 18ο αιώνα. Στην εποχή του εργασιακού Μεσαίωνα. Αυτό είναι το όραμά του.

Για αυτό λοιπόν σας λέω δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι οι επικοινωνιολόγοι του, τον κ. Μητσοτάκη δεν τον αφήνουν τον άνθρωπο να έρθει σε μια τηλεοπτική αντιπαράθεση χωρίς χαρτιά μπροστά μας να μιλήσουμε για τα μεγάλα προβλήματα. Δεν είναι τυχαίο το ότι δεν τον αφήνουν να έρθει σε ένα ντιμπέιτ. Διότι καταλαβαίνουν ότι θα του ξεφύγουν διάφορα τέτοια που αφορούν το πραγματικό πρόγραμμα της Ν.Δ. Τις πραγματικές του ιδέες και απόψεις.
Ούτε η επιλογή του να ρίξει κίτρινο και μαύρο στο πολιτικό διάλογο ήταν τυχαία. Γιατί η μαύρη προπαγάνδα είναι η μοναδική τους διέξοδος για να κρύψουν αυτό το αποκρουστικό, για τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία, για τους πολλούς που λέμε εμείς, κοινωνικό και οικονομικό πρόγραμμα.
Αλλά νομίζω φίλες και φίλοι ούτε η προσπάθεια να παίξει στο κίτρινο και το μαύρο του βγαίνει. Ούτε αυτή η προσπάθεια του βγαίνει.
Έστησε μια ολόκληρη συζήτηση στη Βουλή τριήμερη με μοναδικό του στόχο να αναδείξει ότι είναι ο Πολάκης υβριστής, και το μόνο που ήταν να αποδείξει ότι ο μεγαλύτερος υβριστής είναι ο ίδιος, με τις αθλιότητες που εκστόμισε κατά τη διάρκεια της συζήτησης.

Και βέβαια, τώρα, με τα μέτρα ελάφρυνσης τα οποία ανακοινώσαμε, το σχέδιο για τη νέα οικονομική πολιτική, ένα σχέδιο που έχει ορίζοντα τετραετίας, το οποίο σχέδιο δίνει μια προοπτική ελάφρυνσης αλλά με ασφάλεια, δίνει μια προοπτική ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής, ενίσχυσης των πολλών αλλά με ασφάλεια δημοσιονομική. Δεν είναι δηλαδή μια υπόσχεση αλλά είναι μια ντε φάκτο προοπτική ενίσχυσης της κοινωνίας και ελάφρυνσης αυτών που έβαλαν πλάτη στα δύσκολα μέσα σε ένα πλαίσιο ασφάλειας όσον αφορά τη δημοσιονομική σταθερότητα της χώρας.

Τώρα όμως είναι που έχουνε βραχυκυκλώσει εντελώς.
Μια μας λένε ότι τα μέτρα που ανακοινώσαμε είναι λέει δικά τους και τους τα αντιγράφουμε.
Την άλλη μας λένε όμως ότι τα μέτρα αυτά είναι άκρατος λαϊκισμός.
Τη μια μας λένε ότι η 13η σύνταξη είναι καλοδεχούμενη αλλά είναι μισή λέει και έπρεπε να δοθούν περισσότερα χρήματα. Την άλλη μας λένε ότι είναι ξεδιάντροπο προεκλογικό επίδομα.
Αν, λοιπόν, είναι ένα ξεδιάντροπο προεκλογικό επίδομα, τότε γιατί το πρόβλημά τους είναι ότι είναι μισό; Ότι είναι μισή η ντροπή;

Φίλες και φίλοι, δεν είναι απλά πολιτική αμηχανία αλλά πρόκειται για πολιτικό αυτοεξευτελισμό.
Διότι κύριε Μητσοτάκη αν η 13η Σύνταξη είναι ξεδιάντροπο επίδομα, γιατί διαμαρτύρεσθε που δεν είναι μεγαλύτερη;
Και αν είναι ανέφικτος λαϊκισμός με τον οποίο συνεχίζετε να μη συμφωνείτε, τότε γιατί σήμερα δεν δεσμευτήκατε ότι αν εκλεγείτε θα τη διατηρήσετε, γιατί εμείς ψηφίζουμε μόνιμο μέτρο για τη 13η σύνταξη, τότε γιατί θα έρθετε αύριο στη Βουλή να την ψηφίσετε αυτήν την σύνταξη; Αυτόν τον ανέφικτο λαϊκισμό με τον οποίο δεν συμφωνείτε και δεν δεσμεύεστε ότι θα τον διατηρήσετε;
Γιατί εκτός από πολιτικό βέρτιγκο, δεν έχουνε και το θάρρος, δεν έχουν την πολιτική εντιμότητα να πουν την αλήθεια στον ελληνικό λαό, κοιτάζοντάς τον στα μάτια. Δεν έχουν την πολιτική εντιμότητα να πουν διαφωνούμε και δεν θα την ψηφίσουμε.
Αλλά δυστυχώς για αυτούς δε μπορούν τελικά να κρυφτούν.
Και αν προσπάθησαν να κρυφτούν λίγο αυτές τις μέρες πίσω από αθλιότητες και πίσω από κίτρινες ειδήσεις και fake news που πρωτοπαρήγαγαν τα περιθωριακά μέσα της ακροδεξιάς, αν προσπαθούν να κρυφτούν πίσω από όλα αυτά, έρχεται ο κος Βέμπερ και τους μαρτυράει, τους αποκαλύπτει.
Δηλώνοντας το ίδιο βράδυ των δικών μας ανακοινώσεων ότι δε θα πληρώνουν άλλο οι ευρωπαίοι τις συντάξεις των Ελλήνων.

Σιγά κύριε Βέμπερ, μην είστε τόσο χουβαρντάς.
Τα λεφτά αυτά, θα το καταλάβετε, δίνονται από το υστέρημα και από τους κόπους του ελληνικού λαού. Να το καταλάβετε αυτό κ. Βέμπερ.
Και μην φυτρώνετε εκεί που δε σε σπέρνουνε.
Και αν δε το μάθατε, η Ελλάδα από τις 21 Αυγούστου είναι μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα.
Ας κάνετε λοιπόν εσείς κουμάντο στην Βαυαρία και ας αφήσετε στην εκλεγμένη και κυρίαρχη κυβέρνηση να κάνει κουμάντο στην Ελλάδα, για το πώς θα διαχειριστεί τα δημόσια οικονομικά και το πώς θα ενισχύσει τον ελληνικό λαό.
Όμως, τι σημαίνουν όλα αυτά και γιατί τα λέω; Τα λέω όλα αυτά γιατί ο ελληνικός λαός πρέπει να γνωρίζει. Και δεν πρέπει να έχει αυταπάτες για το ποιο παιχνίδι παίζεται για άλλη μια φορά στα μάτια του.
Ο ελληνικός λαός πρέπει να γνωρίζει ότι η ψήφος στη Ν.Δ. στις ευρωεκλογές σημαίνει ταυτόχρονα και ενίσχυση της προοπτικής να γίνει πρόεδρος της Κομισιόν αυτός ο Βαυαρός ανθέλληνας που διεκδικούσε την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ και που το ίδιο βράδυ που δώσαμε ανάσα σε χιλιάδες συμπολίτες μας βγήκε και διαμαρτυρήθηκε.
Άρα σημαίνει η ψήφος στη Ν.Δ. στις ευρωπαϊκές εκλογές και προοπτική να μπουν εμπόδια από την επόμενη μέρα ώστε αυτά τα μέτρα, που την άλλη εβδομάδα ψηφίζουμε και από τη μεθεπόμενη εβδομάδα εφαρμόζουμε, εμπόδια ώστε να μην είναι μόνιμα αυτά τα μέτρα. Γιατί είναι βέβαιο ότι αν αυτός εκλεγεί πρόεδρος της Κομισιόν, θα αρχίσει όλες τις προσπάθειες για να εμποδίσει αυτή την προοπτική.
Και φυσικά ο ελληνικός λαός έχει πλέον καταλάβει ότι ψήφος στη Ν.Δ. στις ευρωεκλογές σημαίνει πισωγύρισμα, αλλά στις εθνικές εκλογές σημαίνει νέες περικοπές στις συντάξεις, επιστροφή στον εργασιακό μεσαίωνα, επιστροφή στο ΔΝΤ. Όσο και αν προσπαθεί ο κος Μητσοτάκης αυτό δεν μπορεί να το κρύψει.

Μας ρωτάει «εντάξει, εσείς ποιον υποστηρίζετε;» Η απάντησή μας είναι σαφής. Εμείς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο όλα αυτά τα χρόνια με τους ευρωβουλευτές μας, τον Δημήτρη Παπαδημούλη, τον Στέλιο Κούλογλου, την Κωνσταντίνα Κούνεβα, έχουμε δουλέψει εντατικά προκειμένου να δημιουργηθεί μια συμμαχία των δυνάμεων της Αριστεράς, των δημοκρατικών και προοδευτικών δυνάμεων.
Έχουμε κάνει πράξη αυτό που κάνουμε πράξη εδώ, την Προοδευτική Συμμαχία. Δηλαδή, την συνάντηση, τη συζήτηση, τον διάλογο, την συσπείρωση, την κοινή δράση των δυνάμεων της Αριστεράς, της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατικής δημοκρατίας και της οικολογίας.
Είναι λοιπόν σαφής η θέση μας. Είμαστε κόμμα που ανήκει στην ευρωπαϊκή οικογένεια της Αριστεράς. Γι’ αυτό και στηρίζουμε τις επιλογές της. Την επόμενη μέρα, όμως, δεν θα διστάσουμε, και το λέμε από τώρα. Θα δώσουμε την στήριξή μας σε εκείνον τον προοδευτικό Ευρωπαίο υποψήφιο που θα βρεθεί απέναντι στον κ. Βέμπερ για τη διεκδίκηση της προεδρίας της Κομισιόν. Η Προοδευτική Συμμαχία που θα δώσει πνοή και δύναμη και μήνυμα στην Ελλάδα, θα δώσει μήνυμα και προοπτική και στην Ευρώπη.
Και να μην χαίρεται ο κ. Μητσοτάκης. Ο κ. Βέμπερ δεν έχει καμία ελπίδα να βγει. Και δεν έχει καμία ελπίδα να βγει γιατί είναι απελπιστικά ακραίος, απελπιστικά νεοφιλελεύθερος, απελπιστικά ρατσιστής. Θα το πω αυτό, γιατί είναι δίπλα σε όλες εκείνες τις ρατσιστικές απόψεις και τις ξενοφοβικές. Είναι απελπιστικά έξω από το πλαίσιο το ευρωπαϊκό, που θα μπορούσε να οδηγήσει έναν υποψήφιο στη θέση του προέδρου της Κομισιόν.
Και δεν είναι τυχαίο ότι όλα αυτά τα απελπιστικά τα οποία εκφράζει ο κ. Βέμπερ, τα εκφράζει και ο κ. Μητσοτάκης στην Ελλάδα. Ούτε ο Βέμπερ θα γίνει πρόεδρος της Κομισιόν, ούτε ο Μητσοτάκης πρωθυπουργός της Ελλάδας. Αυτό είναι το μόνο σίγουρο.

Φίλες και φίλοι, επιτρέψτε μου όμως σε αυτό το σημείο να εξειδικεύσω ορισμένα σημεία που αφορούν τη συστηματική δουλειά που έχουμε κάνει, όχι μόνο κεντρικά αλλά και εδώ στα Γιάννενα, σε ολόκληρη την Ήπειρο. Ξέρετε πολύ καλά ότι έχει γίνει μια πολύ σημαντική προσπάθεια.
Θέλω όμως να αναφερθώ σε ορισμένα κρίσιμα έργα που είναι κομβικής σημασίας πιστεύω για κάθε Γιαννιώτη και Γιαννιώτισσα, για κάθε Ηπειρώτισσα και Ηπειρώτη.
Να ξεκινήσω από το πλέον κομβικό, που αφορά τους διαθέσιμους πόρους.
Από το ΕΣΠΑ εγκρίθηκαν νέα έργα στον Δήμο Ιωαννιτών την τετραετία 2015-2019 ύψους 137 εκατ. ευρώ, δηλαδή 3,5 φορές περισσότερα από την τετραετία 2010-2014 που ήταν μόλις 38 εκατ. ευρώ.
Σε ολόκληρη την Περιφέρεια Ηπείρου από το ΕΣΠΑ εγκρίθηκαν νέα έργα ύψους 463 εκατ. ευρώ, άρα επίσης 3,5 φορές περισσότερα από την τετραετία 2010-2014.

Και θέλω να σας πω ότι αυτό ήταν στρατηγική μας επιλογή, δεν ήταν τυχαίο. Διότι ήταν στρατηγική μας επιλογή αυτό που ονομάζουμε δίκαιη ανάπτυξη να μην αφορά μονάχα την αναδιανομή πλούτου, των βαρών αλλά και των δυνατοτήτων ανάμεσα στους πολίτες, αλλά να έχει και μια αναφορά στο γεωμετρικό καταμερισμό των δυνατοτήτων της χώρας.
Και η Ήπειρος ήταν πάντοτε μια από τις ξεχασμένες περιφέρειες. Η φτωχή περιφέρεια. Εμείς θεωρούμε, λοιπόν, ότι πρέπει να ρίξουμε το βάρος σε αυτές τις περιφέρειες που ήταν ξεχασμένες, που ήταν φτωχές για να δώσουμε αναπτυξιακές δυνατότητες.
Να σας πω επίσης για ένα ιστορικής σημασίας ζήτημα, που αφορά την πιο ξακουστή λίμνη αυτής της χώρας μας και ας μας έφαγαν λίγο τη δόξα οι Πρέσπες το προηγούμενο διάστημα, αλλά εδώ είναι η πιο ξακουστή λίμνη.
Αναλάβαμε λοιπόν την πρωτοβουλία και συντάξαμε και κυρώσαμε το Προεδρικό διάταγμα για τη λίμνη Παμβώτιδα.
Επιλύουμε έτσι χρόνια προβλήματα της ευρύτερης περιοχής των Ιωαννίνων και προσδιορίζονται οι επιτρεπόμενες χρήσεις γης με προστασία του οικοσυστήματος της λίμνης, από το οποίο εξαρτάται άμεσα η τοπική οικονομία αλλά και η ποιότητα της ζωής των κατοίκων.
Παράλληλα, στο ΕΣΠΑ εντάχθηκε το έργο για την ολοκληρωμένη διαχείριση των λυμάτων της λίμνης Παμβώτιδας, στο συνολικό προϋπολογισμό 36.300.000 ευρώ.
Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αναβάθμιση βιολογικού καθαρισμού στη χώρα, καθώς περιλαμβάνει το 100% της επέκτασης και ικανοποιεί πλήρως όλα τα τοπικά αιτήματα της Αυτοδιοίκησης και της κοινωνίας και φυσικά τον απώτερο στόχο μας που είναι η προστασία της λίμνης.

Επίσης, προχωρήσαμε και προχωρούμε σε σημαντικές παρεμβάσεις σε όλους τους κρίσιμους τομείς.
- Για το δίκτυο διανομής φυσικού αερίου στην πόλη των Ιωαννίνων, που θα ξεκινήσει να κατασκευάζεται το 2020 από την  ΔΕΔΑ (ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΔΙΚΤΥΩΝ ΔΙΑΝΟΜΗΣ ΑΕΡΙΟΥ ΑΕ) και το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2023, με κόστος περίπου 17 εκατ.€, το 50% του οποίου θα χρηματοδοτηθεί από κονδύλια ΕΣΠΑ.
- Ενισχύσαμε, επιπλέον με αποζημιώσεις και ενισχύσεις, τους 4.000 κτηνοτρόφους της Ηπείρου. Διότι για εμάς οι κτηνοτρόφοι είναι αυτοί που κρατάνε ζωντανή την ύπαιθρο και πρέπει να δώσουμε την δυνατότητα να μείνουν στον τόπο τους. Να συνεχίσουν αυτό το έργο που είναι σημαντικό για την κοινωνία και για την οικονομία.

Επίσης κάναμε σημαντικές παρεμβάσεις στο Στάδιο των Ζωσιμάδων και στο Κλειστό της Λινοπούλας. Αλλά δεν μένουμε εκεί. Δεν μένουμε εκεί. Σήμερα είμαι στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσω ότι σε οικόπεδο του Δήμου μέσα στην πόλη των Ιωαννίνων θα αναγερθεί ένα νέο μεγάλο Κλειστό Γυμναστήριο 3.000 θέσεων για τη νεολαία, τις νέες και τους νέους, τα αθλητικά σωματεία του δήμου των Ιωαννίνων.
Επίσης, ολοκληρώνουμε αποκλειστικά με εθνικούς πόρους το έργο αναβάθμισης και επέκτασης του αεροδρομίου που επισκέφτηκα χθες το πρωί. Ένα έργο που ξεκίνησε το 2006 και έφτασε δυστυχώς να ολοκληρωθεί μετά από 13 ολόκληρα χρόνια. Χαιρόμαστε που το ολοκληρώσαμε, όπως πολλά άλλα που ολοκληρώσαμε εμείς. Σταματημένα, μπλοκαρισμένα… Εμείς κατά τα άλλα, οι ανίκανοι. Οι ικανοί τα μπλόκαραν. Διότι δεν τα έβρισκαν φαίνεται στη διανομή κάτω από το τραπέζι. Αλλά, προσέξτε κάτι, αυτό είναι ένα παράδειγμα της παθογένειας της δημόσιας διοίκησης. Ένα έργο το οποίο θα μπορούσε να είχε τελειώσει από το 2009, τελειώνει το 2019. Χαιρόμαστε που το τελειώνουμε εμείς, αλλά αυτό σηματοδοτεί ότι κάτι πρέπει να αλλάξει αύριο σε αυτή τη χώρα και οι μόνοι που μπορούμε να το αλλάξουμε είμαστε εμείς που αποδείξαμε ότι μπορούμε να ξεμπλοκάρουμε, μπορούμε να ολοκληρώνουμε σταματημένα, μπλοκαρισμένα έργα.
Και, τέλος, στο αναπτυξιακό συνέδριο είχαμε εξαγγείλει, αν θυμάμαι σ’ αυτήν εδώ την αίθουσα, αρκετά και σημαντικά έργα. Κι επειδή ως γνωστόν εμείς ό,τι λέμε και είναι δίκαιο το κάνουμε πράξη, πρέπει να σας πω ότι πολλά απ’ αυτά τα έχουμε ήδη προχωρήσει.
Ολοκληρώσαμε τη μελέτη για τη σύνδεση Ιωαννίνων-Κακαβιάς. Έχουμε δρομολογήσει τις ενέργειες για τον οδικό άξονα Ηγουμενίτσας- Σαγιάδα- Μαυρομάτι, και ολοκληρώνονται οι μελέτες για τα αντιπλημμυρικά έργα κατά μήκος της Ιόνιας Οδού. Και μέσα στο καλοκαίρι προκηρύσσουμε το έργο βελτίωσης και άρσης επικινδυνότητας του τμήματος Καταρράκτης-Βουλγαρέλι και ξεκινάει η υλοποίηση του έργου για τον οδικό άξονα Αθαμανίου- Θεοδωριάνων.Επίσης υλοποιούνται από το ΄15 στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας έργα ύψους 60 εκ. ευρώ.
Και για να κλείσουμε τα τοπικά θέματα, είναι πολλά άλλα, θα έτρωγα πολύ χρόνο αν έκανα αναφορά σε όλα, έκανα και χθες στην Πρέβεζα και στην Άρτα έκανα αναφορά σε τοπικά έργα, θέλω να κάνω όμως μια αναφορά σε ένα ιδιαίτερο έργο. Σε ένα ιδιαίτερο έργο γιατί αφορά την πολιτισμική μας κληρονομιά.
Πριν από τέσσερα χρόνια σχεδόν ένα σημαντικό τοπόσημο της Ηπείρου, το γεφύρι της Πλάκας, γκρεμίστηκε από μια θεομηνία. ‘Ήταν ένα σήμα κατατεθέν για την περιοχή. Χτισμένο στα μισά του 19ου αιώνα, ένα από τα μεγαλύτερα μονότοξα γεφύρια της Ευρώπης, το μεγαλύτερο των Βαλκανίων. Αυτό το γεφύρι δεν υπάρχει πια, αλλά εμείς θα το ξαναστήσουμε στη θέση του, όπως ακριβώς ήταν. Τον Σεπτέμβριο ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες δημοπράτησης και ξεκίνησαν οι εργασίες αναστήλωσης, για τις οποίες δίνουμε 4,5 εκατ. ευρώ. Πιστεύω πως καλώς εχόντων των πραγμάτων μέχρι το τέλος του έτους θα είναι στη θέση του, το γεφύρι της Πλάκας θα είναι στη θέση του, ίδιο και απαράλλαχτο, να σηματοδοτεί ένα από τα ισχυρότερα τοπόσημα της Ηπείρου. Κι αυτό δείχνει την έμπρακτη έγνοια μας για τον τόπο.

Φίλες και φίλοι,
Θέλω να γυρίσω στα κεντρικά ζητήματα που απασχολούν, τα διλήμματα που απασχολούν την πολιτική ζωή εν όψει των κρίσιμων ευρωπαϊκών εκλογών. Δεν παραμερίζουμε την κρισιμότητα των αυτοδιοικητικών, δημοτικών και περιφερειακών. Και γνωρίζουμε όλοι ότι αυτές οι εκλογές της αυτοδιοίκησης είναι μια κατάκτηση του λαϊκού κινήματος, είναι μια κατάκτηση της δημοκρατίας. Και γνωρίζουμε επίσης ότι φέτος γίνονται σε ιδιαίτερες συνθήκες, μέσα σε μια μεγάλη θεσμική τομή για την απλή αναλογική στην τοπική αυτοδιοίκηση, που διαμορφώνει τις δυνατότητες μεγαλύτερης συνεννόησης και προγραμματικής σύγκλισης μέσα στα δημοτικά συμβούλια και στα περιφερειακά συμβούλια. Και βεβαίως γίνεται μέσα σε ένα ιδιαίτερα πλαίσιο, γιατί για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια έπεσε ζεστό χρήμα στην αυτοδιοίκηση, με το πρόγραμμα Φιλόδημος, μην το ξεχνάμε αυτό. Και είμαστε περήφανοι που το καταφέραμε αυτό, ανεξαρτήτως αν πολλοί από τους δημάρχους θέλουν να κρύβουν ότι αυτή ήταν μια προσπάθεια που έγινε από την κυβέρνηση, θέλοντας να παρουσιάζουν ότι ήταν δικά τους τα κατορθώματα για να εξυπηρετήσουν μικροπολιτικούς σκοπούς. Δεν μας πειράζει αυτό. Σημασία για μας έχει να πηγαίνουν τα πράγματα μπροστά, σε κάθε τόπο, σε κάθε δήμο, σε κάθε περιφέρεια.

Πέραν όμως των αυτοδιοικητικών, οι ευρωπαϊκές εκλογές θα είναι οι εκλογές που θα κρίνουν το μέλλον της Ευρώπης αλλά και την πορεία της χώρας. Διότι θα σηματοδοτήσουν αν θέλετε τη δυνατότητα η χώρα να συνεχίσει την σκληρή αυτή προσπάθεια να βγει από την κρίση και από τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές που την οδήγησαν στη χρεοκοπία ή αν θα ανοίξει την κερκόπορτα για να ξαναγυρίσουμε πίσω.
Δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι οι κάλπες του Μάη και του Οκτώβρη είναι αυτές που θα κρίνουν την Ελλάδα της νέας εποχής. Την εικόνα της πατρίδας μας φανταστείτε το 2021, στα 200 χρόνια από την επανάσταση του 1821. Θα σηματοδοτήσουν και θα κρίνουν την Ελλάδα της επόμενης δεκαετίας. Κυρίως διότι αυτό το πολιτικό σύστημα, το κατεστημένο που οδήγησε τη χώρα στην οικονομική χρεοκοπία και ανέχθηκε την κοινωνική λεηλασία, σήμερα έρχεται με διάθεση παλινόρθωσης και με έναν ιδιαίτερα εκδικητικό λόγο και εκδικητικές προθέσεις. Η νέα του ήττα θα σηματοδοτήσει ότι θα μπει οριστικά στο περιθώριο της πολιτικής ιστορίας του τόπου και θα ανοίξει την προοπτική η χώρα να πάει μπροστά τα επόμενα χρόνια. Να μην κοιτάξει, να μην γυρίσει καν να κοιτάξει πίσω.
Η πατρίδα που χτίζεται από τις γενιές του τώρα για τις γενιές του αύριο, ο συλλογικός μας προορισμός σαν έθνος και σαν λαός είναι αυτό που πρέπει να μας απασχολεί για την επόμενη μέρα.. Εμείς εργαστήκαμε πάρα πολύ σκληρά για να μπορούμε σήμερα να κάνουμε αυτή τη συζήτηση. Θυμηθείτε το ΄15 δεν υπήρχε καν τόπος και χρόνος και περιθώριο να κάνουμε αυτή τη συζήτηση για το αύριο του τόπου. Σήμερα καταφέραμε να οργανώσουμε τις δυνατότητες, να στήσουμε ξανά στα πόδια της, στα απαραίτητα θεμέλια για να χτιστεί η Ελλάδα της νέας εποχής. Και τα θεμέλια αυτά δεν είναι άλλα, κατά τη δική μας εκτίμηση, από την κοινωνική δικαιοσύνη, από την εργασιακή κανονικότητα, από τη δημοσιονομική σταθερότητα, από ένα νέο παραγωγικό μοντέλο. Πάνω σ’ αυτά τα τέσσερα θεμέλια ρίξαμε το βάρος της δουλειάς μας, σε δύσκολες συνθήκες. Διότι το σημαντικότερο κατόρθωμα για μας δεν ήταν ότι τελειώσαμε με επιτυχία το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής. Ναι, ήταν κατόρθωμα. Τρεις κυβερνήσεις πριν από μας είχαν τα αντίθετα αποτελέσματα. Αλλά το σημαντικότερο κατόρθωμα ήταν ότι το ολοκληρώσαμε καταφέρνοντας ταυτόχρονα να προστατεύσουμε τους πιο αδύναμους, καταφέρνοντας ταυτόχρονα να βάλουμε θεμέλια για το κοινωνικό κράτος, καταφέρνοντας ταυτόχρονα να στηρίξουμε αυτούς που δεν είχαν φωνή
Με το έργο μας, για παράδειγμα, στην υγεία. Με την ελεύθερη πρόσβαση σε 2,5 εκατομμύρια ανασφάλιστους στο ΕΣΥ, με τις 19 χιλιάδες προσλήψεις, με την ίδρυση των Τοπικών Μονάδων Υγείας, με την εξυγίανση των οικονομικών των νοσοκομείων, με το τέλος της σπατάλης και της διαφθοράς.
Με το έργο μας στον τομέα της Κοινωνικής Πρόνοιας. Παραλάβαμε μια χώρα, έναν προϋπολογισμό που έδινε 780 εκατομμύρια στην κοινωνική πρόνοια και σήμερα δίνει 3 δισεκατομμύρια στην κοινωνική πρόνοια. Και έδινε 780 εκατομμύρια, τόσα λίγα λεφτά, ακόμα και στην περίοδο των παχιών αγελάδων. Και αυτή ήταν η μεγαλύτερη αθλιότητα.
Με το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης που εμείς θεσπίσαμε για 700 χιλ. συμπολίτες μας. Τα προγράμματα ανάσχεσης της ανθρωπιστικής κρίσης. Η πολιτική μας για το παιδί. Το επίδομα στέγης που σήμερα παίρνουν ένα επίδομα ενοικίου, που θέλει να το κόψει ο κ. Μητσοτάκης, πάνω από 230 χιλιάδες οικογένειες. Και παίρνουν αυτό το κατοστάρικο, αυτό το 150ρικο, που γι’ αυτούς είναι σημαντικό επίδομα. Δεν το καταλαβαίνει όμως αυτός, διότι έχει μάθει να μετράει εκατομμύρια και όχι πενηντάρικα και κατοστάρικα. Δεν έχει καν επίγνωση το τι σημαίνει ένα κατοστάρικο έστω, ένα διακοσάρικο το μήνα πόσο σημαντικό είναι.
Στην Παιδεία επίσης, επιστρέψαμε τα σχολεία στην κανονικότητα. Θα θυμάστε ότι ξεκίναγαν τα παιδιά μας και για μήνες ήταν με φωτοτυπίες και χωρίς δασκάλους. Τώρα λειτουργούν με επάρκεια σε καθηγητές και βιβλία. Και προχωράμε σε ένα συνολικό σχέδιο για προσλήψεις 15 χιλιάδων μόνιμου προσωπικού και 4500 προσλήψεις στην ειδική αγωγή. Προχωρήσαμε επίσης σε ένα νέο χάρτη για την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Ιδρύθηκαν νέα πανεπιστημιακά τμήματα, αυξήθηκαν οι προϋπολογισμοί των ΑΕΙ για πρώτη φορά μετά την κρίση.
Στο ασφαλιστικό ενοποιήσαμε και εξυγιάναμε τα ελλειμματικά ταμεία που άθροιζαν μια τρύπα άνω του 1 δις. Και πλέον ο ΕΦΚΑ είναι ένα ταμείο που βγάζει πλεονάσματα και μας δίνει τη δυνατότητα να αισιοδοξούμε για την έξοδο από την κρίση. Παραλάβαμε 400 χιλιάδες εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης το 2014. Και έχει δοθεί λύση στο 75% αυτών των περιπτώσεων. Ακυρώσαμε τις περικοπές. Δόθηκαν μικρές αλλά σημαντικές αυξήσεις σε 600 χιλιάδες συμπολίτες μας. Και τώρα ερχόμαστε να κάνουμε πράξη κάτι που οι αντίπαλοί μας θεωρούν ανέφικτο, αλλά εμείς το θεωρούμε εξαιρετικά αναγκαίο για την κοινωνία, αυτήν την 13η σύνταξη.
Στον τομέα της εργασίας, επαναφέραμε τις συλλογικές συμβάσεις, μειώσαμε την ανεργία κατά 9 ποσοστιαίες μονάδες, αυξήσαμε τον κατώτατο μισθό κατά 11%, καταργήσαμε τον υποκατώτατο για τους νέους, αυτή τη ρατσιστική διάκριση ανάμεσα σε νέους και μεγαλύτερους εργαζόμενους.
Και όλα αυτά καταφέρνοντας ταυτόχρονα να βάλουμε τέλος στα ελλείμματα. Είμαστε για τρία συνεχόμενα έτη με πλεονάσματα. Πετύχαμε λύση για το χρέος. Εξασφαλίσαμε μαξιλάρι ρευστότητας για να μην μπει ξανά η χώρα σε περιπέτειες. Αποκτήσαμε ξανά πρόσβαση στις αγορές, και μάλιστα με το χαμηλότερο επιτόκιο με το οποίο δανείζονταν ποτέ η χώρα
Και βεβαίως, όλα αυτά γιατί άραγε τα πετύχαμε; Γιατί δεν μπορούσαν να τα πετύχουν οι προηγούμενοι όλα αυτά; Οι προηγούμενοι είχαν δημοσιονομικά προγράμματα περικοπής, λεηλασίας. Κόψανε κι εγώ δεν ξέρω πόσες φορές τις συντάξεις, κόψανε το 40% των συντάξεων και των μισθών. Γιατί δεν μπορούσαν να τα πετύχουν οι προηγούμενοι όλα αυτά;
Την απάντηση τη δίνετε εσείς. Διότι εμείς προχωρήσαμε με εντιμότητα, προχωρήσαμε με χρηστή οικονομική διαχείριση, προχωρήσαμε με σχέδιο, προχωρήσαμε με διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και δεν είχαμε στο μυαλό μας τι θα αρπάξουμε και πώς θα τα αρπάξουμε. Εμείς βάλαμε τάξη στα δημόσια οικονομικά και βάλαμε τάξη και στο, πάρτι που γινόταν όλα τα προηγούμενα χρόνια στο δημόσιο ταμείο.
Φίλες και φίλοι,
Το όραμά μας λέμε ότι είναι η δίκαιη ανάπτυξη. Μια Ελλάδα που θα παράγει νέο πλούτο, με αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της, και με απόλυτο σεβασμό στο φυσικό της πλούτο και το φυσικό της περιβάλλον. Κι αυτόν τον πλούτο θα τον αναδιανείμει στους πολλούς. Μια χώρα, δηλαδή, η οποία θα βασίζεται στις δικές της δυνάμεις. Όχι στον διαρκή και αλόγιστο δανεισμό που παράγει αφόρητες εξαρτήσεις και καταναγκασμούς, Μια χώρα που θα στηρίζει το ίδιο της το μέλλον, μια χώρα που θα στηρίζεται στη νέα γενιά της.
Και επιτρέψτε μου να κλείσω την παρέμβασή μου εδώ στα Γιάννενα με μία αναφορά σ’ αυτή τη νέα γενιά. Διότι, αν αξίζει να φτιάξουμε τις προϋποθέσεις για ένα καλύτερο μέλλον για τον τόπο, αυτό αξίζει περισσότερο και πάνω απ’ όλα για τις νέες και τους νέους, γι’ αυτή τη γενιά, που είναι η πρώτη γενιά μετά τον πόλεμο που έζησε την προοπτική να έχει ένα μέλλον χειρότερο από το μέλλον των προηγούμενων.
Στις περιοδείες μου συναντώ νέους ανθρώπους, 20ρηδες, 30ρηδες, τους νέους ερευνητές, για παράδειγμα, στο ερευνητικό κέντρο Δημόκριτος, που γύρισαν πάλι πίσω στην πατρίδα διότι εμείς καταφέραμε και φτιάξαμε προγράμματα που τους δίνουμε υποτροφίες και καταφέραμε και αυξήσαμε στο 1% τις δαπάνες για την Έρευνα, και σε συνθήκες μάλιστα σκληρής δημοσιονομικής κρίσης. Συναντώ νέους δασκάλους στην Ξάνθη και στην Κομοτηνή. Συνάντησα νέους αγρότες στην Κοζάνη αλλά και εδώ στην Ήπειρο, νέους επιχειρηματίες που επενδύουν στις υψηλές τεχνολογίες στη Θεσσαλονίκη στη ΔΕΘ, νέους συναδέλφους μου μηχανικούς που εργάστηκαν για την ολοκλήρωση των μεγάλων οδικών αξόνων τα τελευταία δύο χρόνια στη χώρα, νέους καλλιτέχνες που βρήκαν έμπνευση και δύναμη μέσα στα δύσκολα χρόνια της κρίσης και μείνανε εδώ να δημιουργήσουν.
Αυτοί είναι οι άνθρωποι που κρατούν τα κλειδιά του μέλλοντος του τόπου στα δικά τους χέρια. Αυτή είναι η παραγωγική και δημιουργική Ελλάδα. Και σ’ αυτούς τους ανθρώπους οφείλουμε να δείξουμε εμπιστοσύνη
Ξέρω πολύ καλά ότι έχουν όλοι τους αυτή η γενιά –και σωστά θα πω εγώ- επιφυλάξεις απέναντι στην πολιτική. Απέναντι σε εμάς λιγότερες, υπαρκτές όμως και σε εμάς. Και ακόμα περισσότερο ξέρω ότι αυτό αφορά του 17ρηδες που για πρώτη φορά εμείς τους δίνουμε ψήφο, και στη Βουλή μας έλεγαν ότι αυτό συμβαίνει μόνο σε δικτατορίες και καταψήφιζαν, αυτό συμβαίνει για τους 17ρηδες, τους 18ρηδες, τους 20ρηδες. Όμως καλά κάνουν. Γιατί πιστεύω πως αυτή η στάση, η στάση της κριτικής, η στάση της αμφισβήτησης είναι στοιχείο ωριμότητας για τις γενιές που μεγάλωσαν στην Ελλάδα της κρίσης. Οι εποχές των εύκολων απαντήσεων και της άκριτης στήριξης είναι επιλογές που μας άφησαν χρόνους, δεν υπάρχουν αυτές οι λογικές.

Και βεβαίως όλοι μας κρινόμαστε, όλοι και όλες κρινόμαστε, όχι μόνο γι’ αυτά που λέμε αλλά και γι’ αυτά που πράττουμε. Και κρινόμαστε κάθε μέρα, όχι κάθε 4 χρόνια μόνο. Και οι κριτές μας πλέον είναι πολύ πιο αυστηροί. Διότι αυτή η γενιά είναι μια γενιά που όσο κι αν θέλουν να τη λένε γενιά της αφασίας ή γενιά η οποία δεν ασχολείται με την πολιτική, είναι μια πολύ πιο πληροφορημένη γενιά. Όχι από τα συστήματα της διαπλοκής και από τα κανάλια της διαπλοκής και τις εφημερίδες τους. Αλλά από το διαδίκτυο, από τα κοινωνικά δίκτυα. Και πιστεύω ότι αυτό είναι και υγιές και ελπιδοφόρο. Είναι στοιχείο αναβάθμισης της δημοκρατίας σ’ αυτόν τον τόπο. Και είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος διότι ξέρω ότι η ψήφος στον ΣΥΡΙΖΑ απ’ αυτή τη νέα γενιά στις επερχόμενες ευρωπαϊκές εκλογές θα είναι μια βαθιά ψήφος συνείδησης, όχι μια ψήφος μιας επιλογής συγκυριακής. Θα είναι προϊόν ώριμης κριτικής σκέψης, όπως ήταν ψήφος συνείδησης και στις δύο προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις το 2015, και τον Σεπτέμβρη και τον Γενάρη. Όπου, ας μην ξεχνάμε, τη νίκη και τον Γενάρη και τον Σεπτέμβρη, αλλά και τον Ιούλη, στο κρίσιμο δημοψήφισμα, μας την έδωσε η νέα γενιά αυτού του τόπου, οι νέες και οι νέοι.
Εμείς, φίλες και φίλοι, δεν θα ζητήσουμε ποτέ λευκή επιταγή από το λαό και ιδιαίτερα από τη νέα γενιά. Εμείς ήμασταν οι μόνοι που όταν αναγκαστήκαμε, οδηγηθήκαμε σε έναν συμβιβασμό, σε έναν αναγκαστικό συμβιβασμό, για να μην οδηγήσουμε την κοινωνία στην καταστροφή και να μην οδηγήσουμε τους νέους ανθρώπους στην καταστροφή και να μην οδηγήσουμε τους εργαζόμενους και το λαό μας στη χρεοκοπία. Η μόνη μας έγνοια ήταν όχι να συμβιβαστούμε, όχι να γίνουμε κομμάτι της εξουσίας, όχι να τα βρούμε με τους ολιγάρχες για να μας χαϊδεύουν τα μέσα ενημέρωσής τους και οι εφημερίδες τους. Η μόνη μας έγνοια ήταν να σφίξουμε τα δόντια, να δώσουμε τη μάχη να βγούμε από τα μνημόνια, να δώσουμε προοπτική σ’ αυτόν τον κόσμο.
Κι όταν αναγκαστήκαμε σ’ αυτόν τον συμβιβασμό είχαμε 4 χρόνια μπροστά μας να κυβερνήσουμε, Θυμάστε; Και μας προσέφεραν τότε όλοι στήριξη και η Ν.Δ. και το πρώην ΠΑΣΟΚ. Όλοι τους. Αλλά εμείς είπαμε όχι. Ζητήσαμε καθαρή εντολή από τον ελληνικό λαό να σταματήσει η καταστροφή. Θα ξαναπάμε στον ελληνικό λαό γιατί μόνον αυτός μπορεί να δίνει εντολή για το πώς θα προχωρήσει η χώρα.
Εμείς δεν ζητήσαμε ποτέ λευκή επιταγή. Εμείς υπογράψαμε πάντοτε συμβόλαιο με το λαό. Συμβόλαιο να βγάλουμε τη χώρα από τα μνημόνια, να σταματήσουμε την καταστροφή και να στηρίξουμε τους πιο αδύναμους. Και το καταφέραμε.
Το ίδιο θέλουμε να κάνουμε και τώρα. Και τώρα το συμβόλαιο είναι και πάλι πάνω στο τραπέζι. Αποδείξεις είναι αυτά τα οποία πράξαμε, σχέδιό μας η επόμενη μέρα της ανάταξης της οικονομίας, η επόμενη μέρα που θα έχουμε τη δυνατότητα να ξαναστήσουμε το κοινωνικό κράτος, η επόμενη μέρα που θα έχουμε τη δυνατότητα να κυβερνήσουμε χωρίς να έχουμε τα χέρια μας δεμένα πίσω από την πλάτη από τους δανειστές, την τρόικα και το ΔΝΤ.
Και η εντολή που τώρα ζητάμε εκ νέου από τους νέους ανθρώπους και από την μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού, από τους πολλούς. Η εντολή είναι και τώρα σαφής. Ζητάμε να συνεχίσουμε με την ίδια αποφασιστικότητα, με την ίδια εντιμότητα, με την ίδια αυταπάρνηση να δίνουμε καθημερινά μάχες για τους πολλούς. Διότι εμείς δεν ξεχάσαμε ποτέ ότι βρεθήκαμε σε κυβερνητικές θέσεις διότι αυτοί μας στήριξαν. Δεν ξεχάσαμε ποτέ ποιοι μας στήριξαν, δεν ξεχάσαμε ποτέ ποιανών τα συμφέροντα βρεθήκαμε εδώ να εκπροσωπούμε. Τα συμφέροντα των πολλών.
Ζητάμε λοιπόν εντολή ισχυρή, καθαρή και αδιαπραγμάτευτη. Στις ευρωπαϊκές εκλογές του Μάη και στις εθνικές που θα έρθουν τον επόμενο Σεπτέμβρη-Οκτώβρη. Ζητάμε καθαρή εντολή να μην γυρίσει πίσω η χώρα. Ζητάμε καθαρή εντολή να συνεχίσουμε να κερδίζουμε μάχες για τους πολλούς. Ζητάμε καθαρή εντολή να μπει στο χρονοντούλαπο της πολιτικής ιστορίας το παλιό πολιτικό κατεστημένο που χρεοκόπησε τη χώρα και λεηλάτησε τις δυνατότητες αυτού του λαού.
Και ναι, πιστεύουμε ότι τώρα ήρθε επιτέλους η ώρα των πολλών. Ήρθε η ώρα να δώσουμε ανάσα. Ήρθε η ώρα να δώσουμε προοπτική. Και δεν θα γυρίσουμε πίσω. Γιατί έχουμε τη δύναμη να προχωρήσουμε μπροστά.. Το βλέπω στο βλέμμα σας, το βλέπω στο πάθος σας, το βλέπω στην αποφασιστικότητά σας.
Θα νικήσουμε. Στις 26 του Μάη θα καταλάβουν όλοι και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη ότι αφέντης σ’ αυτόν τον τόπο είναι ο ελληνικός λαός και μόνο ο ελληνικός λαός.
Γεια σας
Καλή δύναμη, καλούς αγώνες
Ευχαριστώ



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ