ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

17/05/2019

Από την εκδήλωση ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτικής Συμμαχίας στη Θεσσαλονίκη με θέμα: «Ήρθε η ώρα των πολλών – Έχουμε τη δύναμη»

Από την εκδήλωση ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτικής Συμμαχίας στη Θεσσαλονίκη με θέμα: «Ήρθε η ώρα των πολλών – Έχουμε τη δύναμη»



Τη σπουδαιότητα των ευρωεκλογών ενόψει της ανόδου της ακροδεξιάς και την ανάγκη συμμετοχής σε αυτές ώστε να αλλάξουμε την Ευρώπη, ανέλυσαν οι ομιλήτριες και οι ομιλητές στην εκδήλωση που διοργάνωσε ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, χθες το βράδυ στο Πολιτιστικό Κέντρο Αλέξανδρος, στη Θεσσαλονίκη.

Η εκδήλωση άνοιξε με το συντονιστή της Ν.Ε.Α’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστο Δουίτση, ο οποίος καλωσόρισε τους ομιλητές και το κοινό. Στην εκδήλωση μίλησαν, ο Δημήτρης Παπαδημούλης, αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η Καστελίνα Λουτσιάνα, ιστορικό στέλεχος της ευρωπαϊκής Αριστεράς, ο Αλέξανδρος Νικολαΐδης , ολυμπιονίκης στο τάε κβον ντο και η Άννα Τσάτσου – Παπαδημητρίου, νομικός, πρώην αντιπεριφερειάρχης Κεντρικού Τομέα Αθηνών, υποψήφιες και υποψήφιοι για την Ευρωβουλή. Στην εκδήλωση συμμετείχε επίσης η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με την υπουργό Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, η οποία μετέφερε το ελπιδοφόρο μήνυμα συσπείρωσης και κινητοποίησης από όλη την Ελλάδα. Μίλησε για μια κρίσιμη μάχη η οποία θα αποτελέσει και πρόκριμα για τις εκλογές του Οκτωβρίου, ώστε να συνεχιστεί η αριστερή, προοδευτική διακυβέρνηση στη χώρα. Και γι’ αυτό ενώνουμε δυνάμεις. Γιατί μας ενώνει το κοινό αξιακό μας βάθρο και η δέσμευσή μας να πούμε όχι στην ακροδεξιά και το νεοφιλελευθερισμό. Γιατί αγωνιζόμαστε για μια δημοκρατική Ευρώπη και δε θέλουμε να δούμε ξανά τη σκληρή νεοφιλελεύθερη δεξιά στη χώρα μας.

Αναφερόμενη στην κρίση είπε πως δεν ήταν νομοτέλεια αλλά αποτέλεσμα μιας συγκεκριμένης πολιτικής. Και με πολιτική απόφαση αντιμετωπίστηκε.

Όμως, «αυτή τη στιγμή διαλύεται η συνοχή της Ευρώπης και σηκώνει κεφάλι ο φασισμός που πιστεύαμε πως είχαμε ξεμπερδέψει με αυτόν», είπε η κ. Ξενογιαννακοπούλου. Η οποία στη συνέχεις υπογράμμισε πως το φαινόμενο αυτό αντιμετωπίζεται μόνον πολιτικά. Εν προκειμένω με τις εκλογές από το αποτέλεσμα των οποίων θα πρέπει να προκύψει ένα αποτέλεσμα με προοδευτική κατεύθυνση. Γι’ αυτό οι εκλογές αυτές είναι πολύ κρίσιμες και δεν περισσεύει καμία ψήφος. Γιατί εξαρτάται το μέλλον μας και γι’ αυτό πρέπει να στείλουμε άξιους και μαχητικούς εκπροσώπους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Αναφερόμενη στην Ελλάδα, είπε πως τους τελευταίους 8 μήνες εφαρμόζονται όλα όσα είχε υποσχεθεί ο Αλέξης Τσίπρας στη ΔΕΘ. Η άνοδος του κατώτατου μισθού και η κατάργηση του υποκατώτατου, η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων, η μη περικοπή των συντάξεων, οι 120 δόσεις, η 13 σύνταξη, η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, τα τρόφιμα και την ενέργεια. Και όλοι αναγνωρίζουν την ανοδική πορεία της χώρας. Και η ΝΔ προσπαθεί να απαξιώσει τα μέτρα, υποστηρίζοντας πως είναι παροχές. Αλλά δεν είναι παροχές, είναι μέτρα τα οποία ψηφίστηκαν και εφαρμόζονται. Και όποιος τα θεωρεί ψίχουλα, αυτός ζει σε άλλον κόσμο, εκτός πραγματικότητας.

«Σήμερα αναδεικνύονται οι διαχωριστικές γραμμές», τόνισε> «Μιλάμε για δύο πόλους. Έναν νεοφιλελεύθερο, ακροδεξιό και έναν αριστερό, προοδευτικό, δημοκρατικό. Και υπάρχει ανάγκη να εκφραστεί μια νέα προοδευτική πολιτική. Γι’ αυτό ενώνουμε δυνάμεις. Είμαστε εδώ και προτάσσουμε την πολιτική μας πρόταση για την Ελλάδα και την Ευρώπη των πολλών», κατέληξε η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

Στη συνέχεις ανέβηκε στο βήμα μια θρυλική μορφή της ιταλικής και της ευρωπαϊκής Αριστεράς. Η αειθαλής Λουτσιάνα Καστελίνα, η οποία κοσμεί με την παρουσία της το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ-Δημοκρατική Συμμαχία.

Ξεκινώντας είπε πως για πρώτη φορά πήρε μέρος σε εκλογές το 1948. Από τότε το έχει κάνει πάνω από πενήντα προεκλογικές εκστρατείες, για την Αριστερά, για το Κομμουνιστικό Κόμμα. Όμως για πρώτη φορά κάνει προεκλογική εκστρατεία και είναι υπέρ της κυβέρνησης. Για πρώτη φορά πιστεύει πως η κυβέρνηση είναι καλή και έχει δίκιο. Είναι πολύ χαρούμενη που αυτό συμβαίνει στην Ελλάδα, μια μικρή ευρωπαϊκή χώρα η οποία πέρασε πολλά, άνθρωποι φυλακίστηκαν και βασανίστηκαν και σε αυτή τη χώρα υπάρχει αριστερή κυβέρνηση. «Αισθάνομαι ευγνώμων που είμαι υποψήφια με τον ΣΥΡΙΖΑ», είπε χαρακτηριστικά η Λουτσιάνα Καστελίνα.

Αναφερόμενη στις ευρωεκλογές είπε πως συνήθως δε λαμβάνονται σοβαρά. Αυτή τη φορά όμως είναι διαφορετικά και όχι μόνον για την Ελλάδα. Είναι σημαντικές επειδή, τόσο στην Ελλάδα όσο και την Ιταλία, επανεμφανίζεται η ακροδεξιά και ο φασισμός που ζητούν την αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη διάλυσή της.

Είπε πως όλα αυτά είναι δύσκολα για την Αριστερά επειδή και εμείς είμαστε επικριτικοί προς την πολιτική της Ε.Ε. η οποία παραδόθηκε στη δικτατορία της παγκόσμιας αγοράς. Η οποία αγορά ενδιαφέρεται μόνον για το κέρδος με αποτέλεσμα οι συνθήκες στην Ε.Ε. να μη βασίζονται στην αλληλεγγύη αλλά στο κέρδος. Έτσι δημιουργούνται κοινωνικές ανισότητες, οι οποίες παράγουν βία. Γνωρίζοντας όλα αυτά, θεωρούμε πως πρέπει να αλλάξουν. Δεν μπορούμε να φύγουμε, όπως υποστηρίζουν οι ακροδεξιοί.

«Ανήκω σε μια Αριστερά που ξέρει πως η ανάκτηση της εθνικής κυριαρχίας είναι αδύνατη. Καμιά χώρα δεν μπορεί να το κάνει μέσα στις συνθήκες της παγκοσμιοποιημένης ανθρωπότητας», υποστήριξε η κ. Καστελίνα. Και συνέχισε λέγοντας πως όποιος το ειχειρήσει θα επιστρέψει σε συνθήκες γεωργο-κτηνοτροφικής οικονομίας. Και θα απαρνηθεί τον τρόπο ζωής που έχουμε. Αν προσπαθήσει, λοιπόν, κάποιος να μείνει απέξω θα διαπιστώσει πως δεν μπορεί. Όπως συνέβη στην περίπτωση της Μεγάλης Βρετανίας με το Μπρέξιτ».

Χαρακτήρισε την Ευρώπη ως το ιστορικό πεδίο μέσα στο οποίο οφείλουμε σήμερα να αγωνιστούμε αν θέλουμε μια πραγματική προοδευτική λύση. Και αναφερόμενη στην ελληνική περίπτωση είπε πως γι’ αυτό ο Τσίπρας δεν επέλεξε την αποχώρηση από το ευρώ αλλά πάλεψε εντός. Δυστυχώς όμως έμεινε μόνος, καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν τον υποστήριξε «ούτε η Ιταλία και ντρέπομαι γι’ αυτό», είπε χαρακτηριστικά. Και έτσι έμεινε τελείως μόνος και δέχτηκε τις επιλογές της Ε.Ε., «εμείς εκτιμούμε τον Τσίπρα επειδή είχε το θάρρος να συνεχίσει και να αγωνιστεί».

Γιατί όμως χρειαζόμαστε μια διαφορετική Ευρώπη; Την απάντηση την έδωσε η ιταλίδα αγωνίστρια της Αριστεράς, υποστηρίζοντας πως μόνον με την Ευρώπη μπορούμε να ελέγξουμε τις μεγάλες εταιρίες και έφερε ως παράδειγμα την Μπάγιερ και την Μονσάντο, η οποία εξαγοράστηκε από την πρώτη. Εταιρίες οι οποίες έχουν κατηγορηθεί πως τα φυτοφάρμακά τους προκαλούν καρκίνο.

Εδώ έκανε μία παρένθεση για να πει αυτό που διάβασε πριν 3 μέρες σε γερμανική εφημερίδα. Κάτι τρομακτικό, όπως το χαρακτήρισε. Το δημοσίευμα έλεγε πως ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο απαγόρευσε την εισαγωγή λιπασμάτων της Μπάγιερ (Μονσάντο) στη χώρα του. Και τώρα οι εταιρίες αυτές χρηματοδοτούν τον αυτοανακηρυχθέντα πρόεδρο Γουαιδό, με σκοπό την ανατροπή του Μαδούρο!

Το συμπέρασμα είναι πως χρειαζόμαστε την Ευρώπη, όχι όπως είναι αλλά όπως θα θέλαμε να είναι. Και θα αγωνιστούμε γι’ αυτό. Βρισκόμαστε σε μια εποχή που όλα αλλάζουν και η ριζοσπαστική αριστερά παρουσιάζει κάποια καλά αποτελέσματα σε χώρες όπως η Σουηδία, το Βέλγιο, η Δανία, η Ολλανδία.

Τελειώνοντας η Λουτσιάνα Καστελίνα άφησε ένα αισιόδοξο μήνυμα όσον αφορά την άνοδο του γυναικείου κινήματος. Ακόμη και σε χώρες όπου η ακροδεξιά σαρώνει, όπως η Ουγγαρία και η Πολωνία αλλά και η Λατινική Αμερική, το γυναικείο κίνημα σημειώνει εντυπωσιακή άνοδο.

Τρίτος πήρε το λόγο ολυμπιονίκης του τάε κβον ντο, και υποψήφιος ευρωβουλευτής Αλέξανδρος Νικολαΐδης. Οι πρώτες του λέξεις ήταν «δυστυχώς η ακροδεξιά έχει γίνει της μόδας», δίνοντας έτσι το στίγμα των επικείμενων ευρωεκλογών. Αναφέρθηκε στην άνοδο του φασιστικού VOX στην Ισπανία αλλά και στην Ουγγαρία, όπου ο Όρμπαν κέρδισε με αντιμεταναστευτική ατζέντα χωρίς στη χώρα να υπάρχει ούτε ένας μετανάστης ή πρόσφυγας! Η ακροδεξιά είπε, εμφανίζεται ως φιλολαϊκή και αντισυστημική και μόλις γίνει κυβέρνηση μετατρέπεται σε συστημική. Έτσι στην Ουγγαρία καταργήθηκε το 8ωρο ενώ ψηφίστηκε νόμος που υποχρεώνει τους εργαζόμενους να κάνουν 400 ώρες υπερωρίες δίνοντας το δικαίωμα στους εργοδότες να τους πληρώσουν μέσα στα επόμενα τρία χρόνια1 Ενώ στην Αυστρία καθιερώθηκε η 12ωρη εργασία!

Είπε ακόμη και για την περίπτωση Μπολσονάρο στη Βραζιλία ο οποίος μόλις εξελέγη άρχισε να ξεπουλά τη δημόσια περιουσία και επιτέθηκε στα δικαιώματα των αυτοχθόνων του Αμαζονίου.

Την ίδια πολιτική βλέπουμε πως σχεδιάζει και η ΝΔ στην Ελλάδα, είπε ο Αλέξανδρος Νικολαΐδης, φέρνοντας ως παράδειγμα τις εξαγγελίες του κ. Μητσοτάκη για την κατάργηση του 8ωρου και τη θεσμοθέτηση 7ήμερης εργασίας. Θύμισε επίσης αυτό που είπε ο Μάκης Βορίδης, πως εάν έρθει η ΝΔ στην κυβέρνηση θα πρέπει να δημιουργηθούν τέτοιοι θεσμοί οι οποίοι θα αποκλείουν την Αριστερά από το να ξαναέρθει στην κυβέρνηση αναδεικνύοντας έτσι την ακροδεξιά στροφή της παραδοσιακής κεντροδεξιάς στην Ελλάδα.

Τελειώνοντας κατέληξε στο συμπέρασμα ότι αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα είναι απλά μια μικρογραφία σε όλο αυτό που συμβαίνει ανά τον κόσμο.

Στη συνέχεια μίλησε η νομικός, και υποψήφια για την ευρωβουλή, Άννα Τσάτσου – Παπαδημητρίου. Ξεκινώντας θυμήθηκε τα φοιτητικά της χρόνια στη Θεσσαλονίκη όπου γνώρισε και τον άντρα της, τον καθηγητή Γιώργο Παπαδημητρίου, ο οποίος δε ζει πια, αλλά και ανθρώπους σα το Μανόλη Αναγνωστάκη και τη Ζώγια Χρονάκη. Θυμήθηκε τα χρόνια του ΚΚΕ εσωτερικού και τις ατελείωτες συζητήσεις.

Μιλώντας εκτός κειμένου «επειδή οι προηγούμενοι ομιλητές τα είπαν σχεδόν όλα», όπως είπε, μετέφερε και τη δική της αισιοδοξία για το εκλογικό αποτέλεσμα. Μίλησε για μια Ευρώπη η οποία βρίσκεται σε οικονομική, κοινωνική, πολιτική και οικολογική κρίση. Και αυτό πρέπει να αλλάξει. Αναφερόμενη στους ευρωπαίους σοσιαλιστές είπε πως, σε αντίθεση με το ΚΙΝΑΛ, άρχισαν να το καταλαβαίνουν, και να συμφωνούν σε μία συμπόρευση με την Αριστερά.

Μπροστά στον κίνδυνο της ακροδεξιάς πρέπει να υπάρξει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συσπείρωση και όπως λένε κάποιοι στην Ευρώπη πρέπει «να ενωθούμε όλες οι δυνάμεις που πιστεύουμε στην Ευρώπη και να κάνουμε μια συμμαχία που να αρχίζει από τον Τσίπρα και να τελειώνει στον Μακρόν».

«Πρέπει να ενωθούμε και να χτίσουμε μια ευρεία συμμαχία. Έτσι θα νικήσουμε για την Ευρώπη των πολλών», κατέληξε.

Δημ. Παπαδημούλης: Η κυβέρνηση Τσίπρα και ο ΣΥΡΙΖΑ ανοίγουν δρόμους για προοδευτικές συμμαχίες σε Ελλάδα και ΕΕ, για ένα καλύτερο αύριο, μακριά από τη λιτότητα και τη χρεοκοπία - Εάν κάποιος πρέπει να ανησυχεί για τα αποτελέσματα της ευρωκάλπης, αυτός είναι ο κ. Μητσοτάκης, που τα τελευταία χρόνια βασίστηκε στην εικονική πραγματικότητα των δημοσκοπήσεων και σε ψεύδη για να δείξει ότι έχει δήθεν ‘ρεύμα’ στην ελληνική κοινωνία

Ο Δημήτρης Παπαδημούλης τόνισε πως «το διακύβευμα των ευρωεκλογών είναι να ενισχυθούν οι αριστερές και προοδευτικές δυνάμεις σε όλη την Ευρώπη, να περιοριστεί η δεξιά και η ακροδεξιά και να μπλοκαριστεί η υποψηφιότητα Βέμπερ για την προεδρία της Κομισιόν», προσθέτοντας πως «η κυβέρνηση Τσίπρα και ο ΣΥΡΙΖΑ ανοίγουν δρόμους για προοδευτικές συμμαχίες σε Ελλάδα και ΕΕ, για ένα καλύτερο αύριο, μακριά από τη λιτότητα και τη χρεοκοπία».

Ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σημείωσεεπίσης ότι «σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες η ακροδεξιά εκμεταλλεύτηκε τις ανισότητες, το προσφυγικό και την αποτυχία των πολιτικών λιτότητας για να ενισχύσει τα ποσοστά της», υπογραμμίζοντας πως «αντίθετα στη χώρα μας, και στην Πορτογαλία και στην Ισπανία, οι αριστερές και προοδευτικές δυνάμεις είναι εκείνες που ενδυναμώθηκαν και έστησαν ανάχωμα στην οπισθοδρόμηση, δίνοντας το παράδειγμα σε ολόκληρη την Ευρώπη».

Ο υποψήφιος ευρωβουλευτής υπογράμμισε ακόμα ότι «εάν κάποιος πρέπει να ανησυχεί για τα αποτελέσματα της ευρωκάλπης, αυτός είναι ο κ. Μητσοτάκης, που τα τελευταία χρόνια βασίστηκε στην εικονική πραγματικότητα των δημοσκοπήσεων και σε ψεύδη για να δείξει ότι έχει δήθεν ‘ρεύμα’ στην ελληνική κοινωνία», προσθέτοντας πως«εάν κάποιος έχει ‘ρεύμα’, αυτός είναι ο Αλέξης Τσίπρας που, όπου κι εάν βρεθεί, συναντά ενθουσιασμό και παλμό, γεμίζει στάδια και πλατείες».

Τέλος, ο Δημήτρης Παπαδημούλης δήλωσε πως «αυτό που κάνουμε σήμερα είναι να ασκούμε τη δική μας πολιτική, στηρίζοντας τα πλατιά κοινωνικά συμφέροντα, δίνοντας τις απαραίτητες ‘ανάσες’ σε κοινωνία και οικονομία» και πως «όλα τα θετικά μέτρα της κυβέρνησης, κάθε πακέτο ελάφρυνσης, στηρίζεται σε υγιή δημόσια οικονομικά, δεν παραβιάζει τους στόχους μας, κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, βασίζεται αλλά και ενισχύει την αναπτυξιακή δυναμική της χώρας».

Στην εκδήλωση παρευρέθησαν η υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Ελευθερία Χατζηγεωργίου, η υφυπουργός Παιδείας, Μερόπη Τζούφη, οι βουλευτές Α΄ Θεσσαλονίκης, Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, Γιάννης Αμανατίδης και Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης, ο πρόεδρος της ΕΥΑΘ, Γιάννης Κρεστενίτης, ο πρόεδρος του ΟΑΣΘ, Στέλιος Παππάς, ο διευθυντής του πρωθυπουργικού γραφείου στη Θεσσαλονίκη, Γιώργος Αγγελόπουλος κ.α.

 

 



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ