ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

19/05/2019

Αλ. Τσίπρας: Η Ελλάδα των πολλών έρχεται να σαρώσει το ψέμα, το διχασμό και την προπαγάνδα

Αλ. Τσίπρας:  Η Ελλάδα των πολλών έρχεται να σαρώσει το ψέμα, το διχασμό και την προπαγάνδα



Αλ. Τσίπρας: Η Ελλάδα των πολλών έρχεται να σαρώσει το ψέμα, το διχασμό και την προπαγάνδα
Αλ. Τσίπρας: Η Ελλάδα των πολλών έρχεται να σαρώσει το ψέμα, το διχασμό και την προπαγάνδα
Αλ. Τσίπρας: Η Ελλάδα των πολλών έρχεται να σαρώσει το ψέμα, το διχασμό και την προπαγάνδα
Αλ. Τσίπρας: Η Ελλάδα των πολλών έρχεται να σαρώσει το ψέμα, το διχασμό και την προπαγάνδα
Αλ. Τσίπρας: Η Ελλάδα των πολλών έρχεται να σαρώσει το ψέμα, το διχασμό και την προπαγάνδα
Αλ. Τσίπρας: Η Ελλάδα των πολλών έρχεται να σαρώσει το ψέμα, το διχασμό και την προπαγάνδα


Ομιλία του Πρωθυπουργού και Πρόεδρου του ΣΥΡΙΖΑ στην Κοζάνη

.

Πολίτες της Κοζάνης, φίλες και φίλοι, είναι μεγάλη η χαρά μου να βρίσκομαι για άλλη μια φορά ανάμεσά σας.

Είναι μεγάλη η χαρά μου που βρίσκομαι εδώ στην Κοζάνη, στην καρδιά της Δυτικής Μακεδονίας όπου για άλλη μια φορά διαπιστώνω, ότι το κλίμα μέσα από την παρουσία σας, την παρουσία σας που σήμερα δίνει απαντήσεις, πως το κλίμα είναι πολύ διαφορετικό από αυτό που ορισμένοι νόμιζαν και είχαν προδιαγράψει.

Και θέλω να σας μεταφέρω κι εσάς το μήνυμα της αποφασιστικότητας, της συσπείρωσης, του αγώνα, που έχω λάβει όλες αυτές τις μέρες, τις προηγούμενες μέρες, στις πόλεις της Ηπείρου, χθες στις πόλεις της Θεσσαλίας, απ’ άκρη σ’ άκρη σε όλη την Ελλάδα. Ένα μήνυμα αποφασιστικότητας, ένα μήνυμα νίκης έρχεται απ’ άκρη σ’ άκρη σε όλη τη χώρα, ένα μήνυμα συσπείρωσης.

Και η παρουσία σας σήμερα εδώ δίνει παντού απαντήσεις. Δίνει απαντήσεις και σε εκείνους τους πατριδοκάπηλους και σε επαγγελματίες της εθνικοφροσύνης, γιατί εδώ είναι η καρδιά του γνήσιου, του αληθινού πατριωτισμού, εδώ στην καρδιά της Δυτικής Μακεδονίας, την Δυτική Μακεδονία των προοδευτικών και δημοκρατικών αγώνων, όπου είναι ταυτόχρονα και η καρδιά των ανθρώπων του μόχθου και της δημιουργίας, η καρδιά της Ελλάδας του μόχθου και της δημιουργίας, της Ελλάδας της δημοκρατίας και της κοινωνικής προκοπής, αλλά και της Ελλάδας της προσφυγιάς, της Ελλάδας των αγώνων, της Ελλάδας της προκοπής.


Και θέλω να πάρω αφορμή απ’ όσα είπε ο περιφερειάρχης σας ο Θόδωρος ο Καρυπίδης. Γιατί πράγματι αύριο είναι μια πολύ μεγάλη μέρα για τον ελληνισμό συνολικά, όχι μονάχα για τον ποντιακό ελληνισμό. Τα 100 χρόνια από την γενοκτονία των Ελλήνων του πόντου είναι μια επέτειος ιστορική και έχουμε καθήκον να θυμόμαστε, έχουμε καθήκον να τιμούμε τα θύματα, έχουμε καθήκον να μετατρέψουμε με την νηφάλια ανάγνωση του παρελθόντος την τραγωδία σε δύναμη για το μέλλον.

Διότι η ελληνική πολιτεία δεν ζητά εκδίκηση για των αφανισμό των ποντίων, ζητά όμως το ελάχιστο, ζητά ιστορική αναγνώριση, ζητά δικαιοσύνη, ζητά αναγνώριση των πραγματικών γεγονότων και είναι θέμα ιστορικής αλήθειας, διότι μόνο η αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας, μόνο αντικρίζοντας με αυτοκριτική ματιά το παρελθόν μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι δεν θα υπάρξουν ποτέ στο μέλλον παρόμοιες τραγωδίες. Ποτέ και πουθενά, σε οποιοδήποτε μήκος και πλάτος της γης.

Όμως, επιτρέψτε μου να μην αναφερθώ μονάχα στα θύματα του αφανισμού των Ελλήνων του Πόντου 100 χρόνια πριν, αλλά να αναφερθώ και τους εκατοντάδες χιλιάδες που ήρθανε πρόσφυγες ξεριζωμένοι στην Ελλάδα τη δεκαετία του 1920, και από τον Πόντο και από την Μικρά Ασία και ριζώσανε εδώ σε περιοχές της πατρίδας μας όπως στη Δυτική Μακεδονία. Να αναφερθώ σε αυτούς που και τότε αντιμετωπίσανε κακουχίες, δυσκολίες, ακόμα και μια ρατσιστική συμπεριφορά. Και να θυμηθώ και πω ότι αυτά δεν πρέπει να τα ξεχνάμε, γιατί ο χθεσινός ρατσισμός κατά των ποντίων γίνεται σήμερα ρατσισμός εναντίον των άλλων, των διαφορετικών, και εμείς είμαστε εδώ για να θυμόμαστε και να ενώνουμε όλους τους Έλληνες ανεξαρτήτως χρώματος, θρησκείας και καταγωγής.

Όμως, αν πρέπει να αποτίσουμε φόρο τιμής, πρέπει να αποτίσουμε φόρο τιμής και σε όλους εκείνους τους εκατοντάδες χιλιάδες ξεριζωμένους πρόσφυγες που ήρθαν στην πατρίδα μας και καταφέρανε, παρά τις διακρίσεις και τις κακουχίες, να προκόψουν και να μπολιάσουν τον λαό μας. Καταφέρανε να δώσουν νέα ορμή στον ελληνισμό, καταφέρανε να δώσουν το σημαντικό τους παρόν στα γράμματα, στις τέχνες, στον πολιτισμό, στην επιχειρηματικότητα, αλλά και στην ενδυνάμωση των δημοκρατικών αγώνων στον τόπο μας, του εργατικού κινήματος και στην στερέωση της δημοκρατίας και της προόδου σε όλα τα επίπεδα.

Η προσφυγιά ήταν αυτή που άλλαξε την Ελλάδα, για αυτό λοιπόν στεκόμαστε σήμερα μπροστά στα θύματα της γενοκτονίας με σεβασμό, αλλά ακόμα με μεγαλύτερο σεβασμό μπροστά στα μεγάλα κατορθώματα του ποντιακού ελληνισμού, των προσφύγων, της προσφυγιάς, σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της πατρίδας μας.

Και σήμερα, είχα την ευκαιρία να συναντηθώ το πρωί, στη Θεσσαλονίκη, με τους επικεφαλής των οργανώσεων του ποντιακού ελληνισμού και τους έδωσα μια υπόσχεση, να δουλέψουμε μαζί το επόμενο διάστημα, να δουλέψουμε μαζί συστήνοντας μια μεικτή επιτροπή με μέλη της κυβέρνησης και μέλη των οργανώσεων του ποντιακού ελληνισμού, προκειμένου να προχωρήσουμε στην ίδρυση δυο χώρων μνήμης, στη Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα, στο στρατόπεδο Παύλου Μελά στη Θεσσαλονίκη και στις προσφυγικές πολυκατοικίες στην Αθήνα. Και αύριο, ανήμερα της ιστορικής αυτής μέρας, η Βουλή των Ελλήνων θα πάρει τα χρώματα του Πόντου, το κόκκινο και το μαύρο, ως ο ελάχιστος φόρος τιμής απέναντι στην προσφορά των Ελλήνων του Πόντου στην πατρίδας μας, αλλά και ο ελάχιστος φόρος τιμής στα θύματα αφανισμού του ποντιακού ελληνισμού.

Φίλες και φίλοι, δημοκρατικοί πολίτες της Κοζάνης, τούτες τις μέρες ο δημοκρατικός κόσμος βγαίνει ξανά στους δρόμους, γεμίζει στάδια όπως καλή ώρα εδώ, γεμίζει πλατείες, βγαίνει σιγά σιγά προς τα έξω μετά από μια πολύ μεγάλη περίοδο όπου θαρρείς και περίμενε να δει καρτερικά ποιες θα είναι οι εξελίξεις. Γεμίζει δρόμους, πλατείες και υψώνει ανάστημα, διεκδικώντας ένα καλύτερο μέλλον, το οποίο θέλουμε να το οργανώσουμε μαζί, με αξιοπρέπεια. Χωρίς καταναγκασμούς. Χωρίς τρόικα, ΔΝΤ, αλλά και όλους αυτούς που τα προηγούμενα χρόνια αποφάσιζαν για εμάς χωρίς εμάς.

Ο λαός, η μεγάλη λαϊκή πλειοψηφία, δε ξεχνά ποιος την οδήγησε στη χρεοκοπία και τη κοινωνική λεηλασία. Η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού, έχω την αίσθηση ότι αντί να ταλαντεύεται από την ωμή προπαγάνδα, όλων των προηγούμενων χρόνων και ιδίως των τελευταίων ημερών, ΜΜΕ στρατευμένων και ελεγχόμενων, αντί να ταλαντεύεται θυμώνει. Κι αυτό που βγαίνει είναι θυμός και αποφασιστικότητα. Διότι η μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία, που έχει πλήρη επίγνωση ποιο είναι το πολιτικό σχέδιο των αντιπάλων μας, αλλά και ποιες ήταν οι μεγάλες προσπάθειες που κάναμε εμείς όλα αυτά τα χρόνια, για να βγάλουμε τη χώρα από τη χαράδρα της χρεοκοπίας, για να βγάλουμε τη χώρα από το πλαίσιο της κοινωνικής λεηλασίας και να μπορέσουμε σήμερα να είμαστε σε ξέφωτο και να ατενίζουμε με περισσότερη αισιοδοξία το μέλλον.

Έφτασε αυτή η ώρα, αυτός ο κόσμος να ξεσπάσει. Έφτασε η ώρα να μιλήσει, έφτασε η ώρα να ξαναβγεί μπροστά. Έφτασε η ώρα, η Ελλάδα των πολλών βγαίνει μπροστά. Για να συνεχίσουμε τη μεγάλη προσπάθεια για την αποκατάσταση των αδικιών, για την ελάφρυνση των βαρών, για την επένδυση στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της πατρίδας μας.

 

Το ξέρουμε καλά και το ξέρετε κι εσείς και ο καθένας από εμάς, αλλά εσείς το ξέρετε καλύτερα από κάθε άλλον, ότι η Ελλάδα των ελίτ, η Ελλάδα των λίγων και των εκλεκτών θέλει να βάλει φραγμό σε αυτή την πορεία εξόδου από την κρίση. Έχει σχέδιο να μας γυρίσει ξανά στις εποχές εκείνες όπου ευημερούσαν μεν οι αριθμοί, αλλά δεν ευημερούσαν οι άνθρωποι, διότι για εμάς τι νόημα έχει μια ανάπτυξη που θα ευημερούν οι αριθμοί και όχι οι άνθρωποι; Το έχουν αποδείξει, λοιπόν, με τα πεπραγμένα τους. Δεν έχουν τίποτα πια να προσφέρουν στον λαό πέρα από νέα δεινά, προσφέροντάς μας μια προοπτική και ένα μέλλον που ξέρουμε πάρα πολύ καλά ποιο θα είναι.

Και τώρα που μπορούμε πια με ασφάλεια αφού βγάλαμε τη χώρα από το μνημόνιο και από τη σκληρή επιτήρηση των δανειστών, να δώσουμε πίσω ένα μέρος των θυσιών του λαού μας, μας κατηγορούν για προεκλογικές παροχές και προεκλογικά δώρα.

Πολίτες της Κοζάνης, θέλω να αναρωτηθώ, βλέποντάς σας έναν προς ένα στα μάτια, αλήθεια είναι δώρα αυτά τα οποία δίνουμε πίσω; Ή μήπως είναι οι θυσίες του λαού μας, που επιστρέφουν επιτέλους σε αυτούς που τις έκαναν όλα τα προηγούμενα χρόνια;

Δώρα είναι αυτά που έκαναν αυτοί, οι προηγούμενοι κυβερνώντες, στους διαπλεκόμενους της ελίτ. Στις πολυεθνικές του φαρμάκου. Στους προμηθευτές του ελληνικού δημοσίου. Σε αυτούς που έβγαλαν τα χρήματα τους έξω με οφσορ και δε τους φορολογήσανε ποτέ. Ναι, αυτά ήταν δώρα.

Όμως εμείς σήμερα που έχουμε την δημοσιονομική δυνατότητα με ασφάλεια να επιστρέψουμε πίσω μέρος των θυσιών του ελληνικού λαού, δεν κάνουμε ούτε δώρα, ούτε προεκλογικές παροχές, αλλά έχουμε σχέδιο συγκροτημένο να προχωρήσουμε σε μια νέα οικονομική πολιτική με βάση τις αντοχές της ελληνικής οικονομίας που θα δώσει ελάφρυνση τους πολλούς και θα στηρίξει την κοινωνική πλειοψηφία.

Όμως τις τελευταίες ημέρες, το βλέπετε κι εσείς, το βλέπουμε κι εμείς, γίνονται φανερές οι διαφορές μας. Οι προγραμματικές διαφορές ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ–Προοδευτική Συμμαχία, σε όλες εκείνες τις δυνάμεις που συγκροτούμε το ψηφοδέλτιο των ευρωπαϊκών εκλογών, αριστεροί, σοσιαλιστές, σοσιαλδημοκράτες, ριζοσπάστες, οικολόγοι, προοδευτικοί πολίτες που ενώνουμε δυνάμεις για να προχωρήσουμε μπροστά, και από την άλλη πλευρά, στην ΝΔ του κ. Μητσοτάκη. Και οι προγραμματικές μας διαφορές είναι ξεκάθαρες, διότι θέλουν να κρυφτούν αλλά η χαρά δεν τους αφήνει. Κάνουν διαρκώς το λάθος να ξεφεύγουν από τις γραπτές τους ομιλίες και να φανερώνουν μέρος των προγραμματικών τους θέσεων. Μέρος αυτής της κρυφής ατζέντας, που επιχείρησαν να την καλύψουν όλο το προηγούμενο διάστημα, όμως δεν τα κατάφεραν επαρκώς.

Διότι ξέρετε φίλες και φίλοι, δεν φταίμε εμείς που ο ίδιος ο αρχηγός τους ο κ. Μητσοτάκης, μίλησε για την 7ήμερη εργασία. Δεν φταίμε εμείς που ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για το παρωχημένο 8ωρο. Δεν φταίμε εμείς που ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για τα δώρα των Χριστουγέννων και τα επιδόματα που πρέπει να καταργηθούν. Δεν φταίμε εμείς που βγήκε λίγο πριν εμείς να ανακοινώσουμε και να θεσμοθετήσουμε, να νομοθετήσουμε την 13η σύνταξη, και είπε ότι η 13η σύνταξη είναι λαϊκισμός και κάτι το ανέφικτο για το οποίο δεν μπορεί ποτέ να δεσμευτεί στον ελληνικό λαό. Άλλωστε, κάθε φορά που το τελευταίο διάστημα βγαίνει να μιλήσει εκτός κειμένου ο κ. Μητσοτάκης, αμέσως μετά έρχεται το Γραφείο Τύπου της ΝΔ να βγάλει μια διευκρινιστική ανακοίνωση και να πει: Αγαπητοί ψηφοφόροι δεν είναι αυτό που νομίζετε, δεν είναι αυτό που ακούσατε, είναι κάτι άλλο από αυτό που ακούσατε.

Δυστυχώς όμως, είναι αυτό που νομίζετε, είναι αυτό που ακούσατε, είναι αυτό που καταλαβαίνετε, αυτό που καταλαβαίνει και ο τελευταίος Έλληνας, ότι η ατζέντα, το πρόγραμμα της ΝΔ του κ. Μητσοτάκη είναι ίδια και απαράλλακτη με την ατζέντα και το πρόγραμμα του ΔΝΤ που λεηλάτησε τη χώρα μας και την κοινωνία, την κοινωνική πλειοψηφία, από το 2010 έως το 2014.


Εμείς φίλες και φίλοι, δημοκρατικοί πολίτες της Κοζάνης, είμαστε αυτοί που καταφέραμε αυτά τα 4 χρόνια, με σκληρή δουλειά και σφίγγοντας τα δόντια, να βγάλουμε τη χώρα από τα μνημόνια με την κοινωνία όρθια. Είμαστε αυτοί που ναι, κάναμε έναν πολύ δύσκολο συμβιβασμό το καλοκαίρι του 2015, με πόνο καρδιάς και πόνο ψυχής. Συνειδητά όμως κάναμε ένα βήμα πίσω για να μην πέσουμε εκείνες τις μέρες στην χαράδρα, στον γκρεμό, στην μεγάλη παγίδα που είχαν στήσει, ένα βήμα πίσω για να μπορούμε όμως σήμερα όλοι μαζί να κάνουμε πολλά βήματα μπροστά, για μπορούμε σήμερα όλοι μαζί να στηρίζουμε την κοινωνική πλειοψηφία, να μπορούμε όλοι μαζί να στηρίζουμε τους ανθρώπους του μόχθου που θυσιάστηκαν όλα τα προηγούμενα χρόνια για να σωθεί η πατρίδα.

Εμείς φίλες και φίλοι, δεν ερωτευτήκαμε τα μνημόνια. Δεν ερωτευτήκαμε τις καρέκλες της εξουσίας. Δεν είμαστε εμείς αυτοί οι οποίοι έχουμε σύνδρομο στέρησης όπως έχουν αυτοί από την πρώτη μέρα που έφυγαν από τις κυβερνητικές θέσεις. Γιατί γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στα σαλόνια, γεννήθηκαν μέσα στις θέσεις της εξουσίας και έχουν σύνδρομο στέρησης τώρα που βρίσκονται μακριά από αυτές.

Εμείς κινηθήκαμε με σχέδιο και έχοντας πάντοτε στο μυαλό μας, γνωρίζοντας πάντοτε πάρα πολύ καλά ποιοι ήταν αυτοί που μας έστειλαν σε αυτές τις θέσεις εξουσίας. Ποιων τα συμφέρονται εξυπηρετούμε. Για ποιους πρέπει να ματώσουμε. Για ποιους πρέπει να δώσουμε προοπτική και λύσεις. Γι’ αυτό και σήμερα, είμαστε περήφανοι που βγάλαμε τη χώρα από τα μνημόνια. Είμαστε περήφανοι ναι, που εκεί που απέτυχαν διαδοχικά τρεις κυβερνήσεις, τρεις κυβερνήσεις με μέτρα λιτότητας δεκαπλάσια από αυτά μου εμείς αναγκαστήκαμε να πάρουμε τον Ιούλη του 2015. Απέτυχαν να φέρουν πλεονάσματα όταν εμείς πετύχαμε πλεονάσματα. Και είμαστε περήφανοι που καταφέραμε να ολοκληρώσουμε το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής.

Ακόμα όμως πιο περήφανοι δεν είμαστε γι’ αυτό. Ακόμα πιο περήφανοι είμαστε γιατί ολοκληρώσαμε τα μνημόνια και διώξαμε τους δανειστές και διώξαμε τους τεχνοκράτες πάνω από το κεφάλι μας, καταφέρνοντας ταυτόχρονα να προστατεύσουμε την μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία. Αυτό είναι το μεγάλο μας κατόρθωμα. Όχι ότι τελειώσαμε με τα μνημόνια. Και πράγματι, επιτρέψτε μου να αναφερθώ επιγραμματικά σε ορισμένους μόνο τομείς που κατά την άποψή μου είναι πολύ κρίσιμοι.

Στον χώρο της Υγείας, είμαστε πολλοί περήφανοι, διότι συνθήκες σκληρής δημοσιονομικής επιτήρησης και χρηματοπιστωτικής ασφυξίας, ήμασταν εμείς αυτοί, μέσα σε μνημόνια το κάναμε, που δώσαμε ελεύθερη πρόσβαση σε 2,5 εκατ. ανασφάλιστους συμπολίτες μας σε ιατροφαρμακευτική φροντίδα, σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία στη χώρα μας. Και είμαστε περήφανοι που καταργήσαμε το 5ευρω στα εξωτερικά ιατρεία. Ναι, μέσα σε συνθήκες μνημονίου το κάναμε αυτό, όταν ο αντιπρόεδρος του κ. Μητσοτάκη, τότε υπουργός Υγείας, έλεγε: Δεν θα μου κλέψει εμένα την δόξα η τρόικα, εγώ θα επιβάλλω το 5ευρω.

Δεν τα ξεχνάει αυτά ο ελληνικός λαός!

Είμαστε περήφανοι που καταφέραμε μέσα σε συνθήκες μνημονίου να κάνουμε 19.000 προσλήψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό στα δημόσια νοσοκομεία και να μετατρέψουμε τους ελλειμματικούς ισολογισμούς τους κατά 900 εκατ. τον χρόνο, σε πλεονασματικούς ισολογισμούς κατά 300 εκατ. τον χρόνο.

Γιατί όμως τα ελλείμματα έγιναν πλεονάσματα άραγε; Γιατί σταματήσαμε την ρεμούλα, τη διαπλοκή, τη διαφθορά, το πάρτι στο φάρμακο. Σταματήσαμε τη μίζα, σταματήσαμε όλο αυτό το πάρτι της αισχροκέρδειας εις βάρος του δημόσιο συμφέροντος.

Δεν είναι όμως μόνο στον τομέα της Υγείας που καταφέραμε πολλά. Και στον τομέα της Πρόνοιας. Όταν αναλάβαμε την διακυβέρνηση του τόπου, σε συνθήκες ασφυξίας θυμηθείτε, υπήρχαν πολλοί συμπολίτες μας, δεκάδες χιλιάδες, που τρέφονταν αποκλειστικά από τα συσσίτια της Εκκλησίας ή άλλων ΜΚΟ. Ακόμα και συμπολίτες μας, τις θυμάστε τις εικόνες αυτές, που έψαχναν στους κάδους των απορριμμάτων μπας και βρουν κάτι για να τραφούν. Η πρώτη νομοθετική πρωτοβουλία που πήρε αυτή η κυβέρνηση σε συνθήκες ασφυξίας θυμάστε ποια ήταν; Θυμάστε το Πρόγραμμα για την Αντιμετώπισης της Ανθρωπιστικής Κρίσης; Καταφέραμε να δώσουμε το μήνυμα ότι ναι, περνάμε όλοι δύσκολα αλλά κανένας συμπολίτης μας δεν θα μείνει μόνος απέναντι στην κρίση, κανένας δεν θα μείνει απροστάτευτος, κανένας χωρίς ένα πιάτο φαΐ. Και προχωρήσαμε, βρήκαμε έναν προϋπολογισμό για κοινωνικές δαπάνες, για δαπάνες Πρόνοιας, 700 εκατ. ευρώ και σήμερα ο προϋπολογισμός για τις κοινωνικές δαπάνες είναι στα 3 δις ευρώ.

Θεσμοθετήσαμε και υλοποιήσαμε το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης και δεν υπάρχει πράγματι κανένας συμπολίτης μας χωρίς ένα μίνιμουμ διαβίωσης.

 

Προχωρήσαμε σε μια σειρά από επιδόματα που οι πολιτικοί μας αντίπαλοι τα θεωρούν ψίχουλα. Όμως δεν είναι ψίχουλα, αλλά στηρίγματα για τους ανθρώπους που περνάνε δυσκολίες. Αναμορφώσαμε όλα τα επιδόματα για το παιδί, όπου δώσαμε επίδομα και για το πρώτο και για το δεύτερο παιδί. Προχωρήσαμε σε ένα σημαντικό επίδομα στέγης όπου δίνουμε τη δυνατότητα σήμερα σε 240.000 νοικοκυριά να έχουν ένα μικρό αλλά ουσιαστικό επίδομα για το νοίκι τους.

Όλα αυτά, οι πολιτικοί μας αντίπαλοι τα θεωρούν ανακύκλωση της φτώχιας και ψίχουλα. Ξέρετε γιατί; Γιατί γι’ αυτούς το κατοστάρικο, το εκατοπενηντάρι, το διακοσάρι που είναι στήριγμα για μια οικογένεια που δεν τα βγάζει πέρα για να πληρώσει το νοίκι της, γι’ αυτούς είναι το φιλοδώρημα που αφήνουν όταν πηγαίνουν να φάνε στα ακριβά εστιατόρια. Δεν έχουν την δυνατότητα να καταλάβουν πόσο σημαντικά είναι αυτά τα ποσά έστω και αν είναι μικρά ποσά για τα δικά τους τα μεγέθη.

Προχωρήσαμε επίσης στον τομέα της Πρόνοιας σε μια σειρά από παρεμβάσεις, αλλά επιτρέψτε μου, η μεγαλύτερη από αυτές ήταν το γεγονός ότι όχι μόνο δεν ήρθε η περικοπή των συντάξεων που την είχαν προεξοφλήσει από 1/1/2019, αυτή την αχρείαστη και τιμωρητική περικοπή που μας επέβαλε το ΔΝΤ, αλλά προχωρήσαμε σε αυξήσεις, μικρές αλλά σημαντικές για 600.000 συνταξιούχους.

Και σήμερα, ναι σήμερα, είμαστε περήφανοι που μπορούμε να προχωράμε στην 13η σύνταξη έστω και σε αυτή τη δυνατότητα. Αυτά μπορεί σήμερα η οικονομία, αυτά προσφέρει στους πολίτες, αλλά προχωράμε και έχει έναν ιδιαίτερο συμβολισμό, διότι οι συνταξιούχοι ήταν αυτοί που υπέστησαν τις μεγαλύτερες περικοπές, τις μεγαλύτερες πιέσεις κατά την περίοδο της κρίσης και της σκληρής λιτότητας.

Δεν είναι όμως μόνο ο τομές της Πρόνοιας. Είναι και ο τομέας της Παιδείας, όπου αυξήσαμε σε δύσκολες συνθήκες τον προϋπολογισμό για την έρευνα και σήμερα έχουμε πάνω από 1% του ΑΕΠ. Διότι πρέπει να επενδύσουμε στη νέα γενιά, να επενδύσουμε στους νέους ερευνητές, να επενδύσουμε στους νέους επιστήμονες, να σταματήσουμε τη μεγάλη αιμορραγία του brain drain. Και προχωράμε σε 4.500 προσλήψεις στην Ειδική Αγωγή από τον Σεπτέμβρη, διότι για εμάς δεν υπάρχουν παιδιά ενός κατώτερου Θεού. Προχωράμε, επίσης, σε 15.000 προσλήψεις καθηγητών και δασκάλων το επόμενο διάστημα και ταυτόχρονα προχωράμε στην πλήρη αναμόρφωση του χάρτη της ανώτατης εκπαίδευσης, καταργώντας αυτόν τον αναχρονιστικό θεσμό των Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και ιδρύοντας παντού Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα και σχολές με αξία για τα παιδιά μας που πρέπει να σπουδάσουν εδώ.

Η πιο σημαντική όμως παρέμβαση, η πιο σημαντική κατάκτηση σε συνθήκες δημοσιονομικής δυσκολίας και επιτήρησης τα χρόνια του μνημονίου ήταν ο μεγάλος εθνικός στόχος για την μείωση της ανεργίας. Για την ανάκτηση της εργασίας. Εκεί όπου παραλάβαμε μια χώρα με ανεργία 27% το 2014 κοντά στο 18%. Εννέα - δέκα ποσοστιαίες μονάδες πτώση της ανεργίας σε 4 χρόνια. Παραμένει υψηλή η ανεργία, αλλά αυτή ήταν μια μεγάλη κατάκτηση που πρέπει να συνεχιστεί κι ακόμα μεγαλύτερη ότι την δεύτερη μέρα που βγήκαμε και τυπικά από μνημόνια, τον Αύγουστο του 2018 επαναφέραμε τις συλλογικές διαπραγματεύσεις για τους εργαζόμενους, την δυνατότητα δηλαδή του εργαζόμενου να διεκδικεί, την δυνατότητά του να διαπραγματεύεται. Και προχωρήσαμε επίσης στην αύξηση κατά 11% του κατώτατου μισθού και στην κατάργηση του υποκατώτατου μισθού, αυτής της ρατσιστικής διάταξης για τους νέους εργαζομένους.


Φίλες και φίλοι
Για μας, όλα αυτά ήταν σημαντικές κατακτήσεις σε δύσκολες δημοσιονομικές συνθήκες. Πιστεύουμε όμως ότι οι πιο σημαντικές κατακτήσεις είναι αυτές που έρχονται μπροστά μας, γιατί τώρα αρχίζει η οικονομία και αποδίδει, τώρα αρχίζει η οικονομία και ανακάμπτει, τώρα αρχίζει η οικονομία και δίνει καρπούς τους οποίους εμείς πρέπει, θέλουμε και ήδη αποδείξαμε και αποδεικνύουμε ότι τους μοιράζουμε με δικαιοσύνη.
Οι πολιτικοί μας αντίπαλοι, αυτούς τους καρπούς της οικονομίας ξέρετε πού θα τους μοιράσουν ή πού θα τους μοίραζαν -δεν θα τους μοιράσουν, γιατί δεν θα γίνει αυτό, δεν θα τους αφήσει ο ελληνικός λαός να επιστρέψουν, δεν θα γυρίσουμε πίσω, να είστε σίγουροι γι’ αυτό.
Θέλανε να τους μοιράσουν σε φοροελαφρύνσεις και δωράκια για την ελίτ, για τους πολύ λίγους. Και μάλιστα έλεγαν αν κάτι περισσέψει, αν από αυτό το πρόγραμμα κοινωνικής λεηλασίας που θα προσφέρουμε στους εταίρους και δανειστές μας περισσέψει κάτι, τότε θα επαναδιαπραγματευθούμε δήθεν, μπας και πέσουν λίγο τα πλεονάσματα να μειωθούν οι φόροι.
Εμείς μειώνουμε τους φόρους και φέρνουμε ελαφρύνσεις για τους πολλούς, τώρα. Όχι στο μέλλον, όχι θα διαπραγματευτούμε. Τώρα. Από το απόθεμα των θυσιών του ελληνικού λαού τα προηγούμενα χρόνια.
Τους λέμε ότι το πρόβλημά τους δεν είναι ότι οι ίδιοι ανήκουν σ’ αυτή την ελίτ. Αυτό είναι ένα πρόβλημα κατανόησης της πραγματικότητας. Δεν μπορούν να καταλάβουν την σημασία των επιδομάτων. Δεν μπορούν να μετρήσουν τι σημαίνει 13η σύνταξη. Τα θεωρούν ψίχουλα. Αυτό είναι ένα πρόβλημα κατανόησης της πραγματικότητας. Το πραγματικό τους πρόβλημα είναι οι πολιτικές τους θέσεις. Το πραγματικό τους πρόβλημα δεν είναι η ταξική τους καταγωγή. Αλλά ότι το πρόγραμμά τους ευνοεί κατάφωρα τις ελίτ και αδικεί κατάφωτα τους πολλούς.
Όταν εμείς, φίλες και φίλοι, δίναμε πρόσβαση στους ανασφάλιστους της υγείας και καταργούσαμε το 5ευρω, οι πολιτικοί μας αντίπαλοι, την ίδια στιγμή που αρνιόντουσαν και είχαν επιβάλει στους ανασφάλιστους να πληρώνουν, είχαν επιβάλει το 5ευρω στα ιατρεία, είχαν στα συρτάρια τους τις επιστροφές των μεγαλοφαρμακοβιομηχάνων 240 εκ. ευρώ που δεν τα εισέπρατταν για το ελληνικό δημόσιο.

Όταν εμείς αυξάνουμε τον κατώτατο μισθό κατά 11%, οι πολιτικοί μας αντίπαλοι ήταν αυτοί οι οποίοι είχαν μειώσει τον κατώτατο μισθό κατά 32% μέσα σε μια νύχτα.
Όταν εμείς δώσαμε 3 δις για την Πρόνοια και την Κοινωνική Αλληλεγγύη, αυτοί δεν έδιναν σημασία για τέσσερα εκατομμύρια συμπολίτες μας που βρίσκονταν κάτω από τα όρια της φτώχειας.
Μα κατηγορούν ότι προστατέψαμε μεν τους αδύναμους, αλλά αυτό το κάναμε εις βάρος της μεσαίας τάξης. Δεν υπάρχει μεγαλύτερο ψέμα απ’ αυτό.
Ήρθαν προχθές τα στοιχεία της Eurostat, της ΕΛΣΤΑΤ και της EUROSTAT ότι την τετραετία 2010-14, την καταστροφική τετραετία που αυτοί κυβερνούσαν, 822 χιλιάδες συμπολίτες μας πέρασαν το κατώφλι της φτώχειας και πέρασαν από τη μεσαία τάξη στη φτώχεια. Από το 2015 ως το ΄`17 –μέχρι τότε έχουν μετρήσει, τα δύσκολα δικά μας χρόνια που προφανώς από το ΄17 και μετά έχουν καλυτερέψει οι αριθμοί- όχι μόνο δεν συνεχίστηκε αυτή η κατηφόρα, αλλά αντιστράφηκε η ροή και 125 χιλ. φτωχοί ξαναπέρασαν στη λεγόμενη μεσαία τάξη Αυτά λένε οι αριθμοί. Οι αριθμοί είναι αδιάψευστοι μάρτυρες της πραγματικότητας.

Φίλες και φίλοι,
Αυτές είναι οι μεγάλες μας διαφορές και αυτό είναι και το όραμά μας. Και βεβαίως αυτές τις διαφορές τις αποδεικνύουν τα πεπραγμένα μας.
Για την επόμενη μέρα όμως έχω την αίσθηση ότι τα πράγματα είναι ακόμα πιο σαφή και καθαρά.
Λέει τις τελευταίες μέρες ο κ. Μητσοτάκης «Εγώ δεν είμαι με τους πολλούς, είμαι με όλους τους Έλληνες» Ακούστε φράση που βρήκε και είπε.

Και εγώ σήμερα θέλω να αναρωτηθώ δημόσια από εδώ από την Κοζάνη.
Δηλαδή από την 7μερη εργασία θα κερδίσουν όλοι οι Έλληνες;
Από την κατάργηση του 8ωρου θα κερδίσουν όλοι οι Έλληνες;
Από το ξεπούλημα της Δημόσιας υγείας με το ντιλ που απ’ ότι φαίνεται έχει κάνει με κλινικάρχες και με μεγαλοϊδιοκτήτες των διαγνωστικών κέντρων για να περάσει δημόσιες υπηρεσίες σε ιδιωτικά κέντρα και να βάλει δημόσιους υπάλληλους, δημόσιους λειτουργούς που τους πληρώνει ο Έλληνας φορολογούμενος να δουλεύουν για ιδιώτες, θα επωφεληθούν όλοι οι Έλληνες;
Από το περίφημο ασφαλιστικό Πινοσέτ–αυτοί το είπαν έτσι, όχι εμείς.. Τι είναι το ασφαλιστικό Πινοσέτ; Είναι το σχέδιο να προχωρήσει η μεγάλη πλειοψηφία των σημερινών ασφαλισμένων να σταματήσει να πληρώνει εισφορές και να πάει στην ιδιωτική ασφάλιση και να γίνει μια τεράστια τρύπα, η οποία για να μπαλωθεί θα πρέπει ή να πετσοκοφτούν ξανά οι συντάξεις ή να ξαναπάμε στη ζεστή αγκαλιά του ΔΝΤ. Απ’ αυτό το σχέδιο θα επωφεληθούν όλοι οι Έλληνες;
Από την κατάργηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων;
Από την επαναφορά του 1-5 ;
Από τη κατάργηση των επιδομάτων ;
Από τη κατάργηση της 13ης σύνταξης θα επωφεληθούν όλοι οι Έλληνες;
Ε, λοιπόν, όχι κ. Μητσοτάκη.
Δεν θα επωφεληθούν όλοι οι Έλληνες από το πρόγραμμά σας. Διότι δεν έχουν οι θύτες και τα θύματα της κρίσης τα ίδια συμφέροντα.

Και στο τέλος-τέλος της ημέρας, θα το πω κι εδώ στην Κοζάνη, δεν είμαστε εμείς αυτοί που διχάζουμε.
Η Ελλάδα των πολλών δεν διχάζει. Η Ελλάδα των πολλών ενώνει.
Οι ελίτ είναι αυτές που διχάζουν. Οι ελίτ που προκειμένου να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντά τους, πετούν στον Καιάδα την μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία. Διχάζουν αυτοί που έδωσαν στους συνταξιούχους πετσόκομμα στις συντάξεις, που έδωσαν στους δημόσιους υπαλλήλους μια σειρά από μέτρα συρρίκνωσης του μισθούς τους. Αυτοί δίχασαν. Δεν διχάζουν οι πολίτες.
Φίλες και φίλοι, όμως, μιας και βρίσκομαι εδώ στη Δυτική Μακεδονία, στην Κοζάνη και μιας και –θα το πω από καρδιάς- βρίσκομαι εδώ έχοντας μπροστά μου έναν άνθρωπο ο οποίος έχει αλλάξει πίστα στην περιφέρειά σας, τον Θόδωρο τον Καρυπίδη
Θέλω να πω δυο λόγια και θα μου επιτρέψτε, δεν θα μακρηγορήσω, να πω δυο λόγια για όσα έγιναν όλα αυτά τα χρόνια στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας. Να πω γιατί θεωρώ ότι τα μικρά και καθημερινά πράγματα είναι αυτά που κάνουν τη διαφορά.
Και πράγματι ο Θόδωρος ήταν ένας περιφερειάρχης ο οποίος με είχε βάλει σε δύσκολες σκοτούρες. Ήταν ο εφιάλτης μου. Διότι εκεί που δεν τον περίμενα ξαφνικά μπούκαρε στο Μαξίμου και μου έλεγε, δεν φεύγω αν δεν προχωρήσεις αυτό, δεν φεύγω, αν δεν προχωρήσεις το άλλο.
Νομίζω ότι έγιναν σημαντικά πράγματα για την περιφέρειά σας. Θέλω να αναφερθώ λίγο σ’ αυτά.
Κατ’ αρχάς στην περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας τα νέα έργα που εντάχθηκαν στο ΕΣΠΑ την περίοδο ΄15-΄19 ήταν τριπλάσιας αξίας απ’ αυτά που εντάχθηκαν την προηγούμενη περίοδο 2010-14. 172 εκ. το ΄10-΄14, 350 εκ. το ΄15-΄19. Ενώ για τα έργα από το ΠΔΕ, 2010-2014: 20 εκατομμύρια μόνο, ενώ 2015-2019: 178 εκατομμύρια, εννιά φορές πάνω την τετραετία του Θόδωρου Καρυπίδη και της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.. Η αλήθεια είναι ότι μας ξεζούμισες Θόδωρε.. Σημαντικό έργο για την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας ήταν η ανάπτυξη δικτύων διανομής φυσικού αερίου, διανομαρχιακό έργο αυτό. Στην περιφερειακή ενότητα Γρεβενών εντάχθηκαν έργα όπως το υδραγωγείο Γρεβενών και η ύδρευση της Δεσκάτης, η κατασκευή του τμήματος Παναγία -Γρεβενά της Εγνατίας Οδού, το κλειστό κολυμβητήριο Γρεβενών.. Στην Καστοριά έχουμε έργα όπως η ύδρευση της πόλης και του Άργους Ορεστικού, η διευθέτηση της κοίτης του Αλιάκμονα. Στην Κοζάνη είχαμε την ανάπτυξη της πανεπιστημιούπολης με 30 εκ. ευρώ ενώ έχουμε και την ανέγερση του νέου κέντρου υγείας στη Σιάτιστα, την ύδρευση στον Κρόκο και στην Άνω Κόμη, την αναβάθμιση του ΕΚΕΤΑ, το κτήριο της υποδειγματικής βιβλιοθήκης Κοζάνης, τις αναπλάσεις οδών στην Πτολεμαΐδα, και τις επεκτάσεις στο Μποδοσάκειο Νοσοκομείο, τις βελτιώσεις του οδικού άξονα Κήπος – Καισάρεια. Εδώ, στην Κοζάνη, προχωράμε όμως και πρέπει να το ανακοινώσω αυτό, μετά από διαβουλεύσεις και ψιλοσυγκρούσεις με τους τεχνοκράτες του υπουργείου Άμυνας, που καλά κάνουν και κρατάνε τα μπόσικα, αλλά προχωράμε και πρέπει να το ανακοινώσω, στην παραχώρηση τμήματος του στρατοπέδου «Μακεδονομάχων» και των κτηρίων μέσα σε αυτό καθώς και 19,5 στρεμμάτων του πρώην στρατοπέδου Ψυχογιού στο Δήμο Κοζάνης βάσει πρωτοκόλλου συνεργασίας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και του Δήμου Κοζάνης. Στην Φλώρινα έχουμε την αναβάθμιση της ύδρευσης στο Αμύνταιο και στα χωριά της περιοχής, το κτήριο της Σχολής Καλών Τεχνών του πανεπιστημίου, τις βελτιώσεις στο αποστραγγιστικό δίκτυο, τα έργα στο οδόστρωμα στο χιονοδρομικό του Πισοδερίου. Να θυμίσω και την πρόσφατη εκκίνηση της χρηματοδότησης για το κλειστό κολυμβητήριο Άργους Ορεστικού, Σημαντικές παρεμβάσεις που κάνουν τη διαφορά στην τοπική κοινωνία. Μία από τις εμβληματικές δράσεις όμως της κυβέρνησης στη Δυτική Μακεδονία είναι η θεαματική αναβάθμιση του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας μετά και από τις συνέργειες με το ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας. Το Πανεπιστήμιο γίνεται ένα πανεπιστήμιο που από 6 τμήματα και 4 σχολές, με το νέο νόμο «αλλάζει πίστα» και μετατρέπεται σε πανεπιστήμιο 28 τμημάτων, 7 σχολών με πολύ ισχυρή παρουσία σε όλες τις πόλεις της Δυτικής Μακεδονίας. Δεν μπορώ βεβαίως να μην αναφερθώ και στις μάχες που δώσαμε για τη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα της ΔΕΗ και του ΑΔΜΗΕ. Διότι αποτρέψαμε τα σχέδια της βίαιης ιδιωτικοποίησής του ΑΔΜΗΕ. Αποτρέψαμε τα σχέδια για τη μικρή ΔΕΗ. Αποτρέψαμε πώλησης του 17% της ΔΕΗ. Λίγο πριν συναντήθηκα με τους συνδικαλιστές της ΔΕΗ και είχαμε μια πολύ εποικοδομητική συζήτηση. Είναι πολύ σημαντικό ότι το εργοστάσιο το καινούργιο το Πτολεμαΐδα 5, θα συνδεθεί με την τηλεθέρμανση της Πτολεμαΐδας και έτσι η θέρμανση της Πτολεμαΐδας διασφαλίζεται για πολλά ακόμη χρόνια. Καθότι γνωρίζω καλά αυτά που λέτε συχνά εδώ στη Δυτική Μακεδονία ότι στην περιοχή σας έχει 11 μήνες το χρόνο χειμώνα και ένα μήνα που δεν κάνει κρύο.
Και να πω επίσης ότι είναι σημαντική η μείωση του ΦΠΑ στην ενέργεια –από μεθαύριο Δευτέρα ξεκινά- από το 13% στο 6% -αφορά και την τηλεθέρμανση κάτι που αφορά όλους τους πολίτες της Δυτικής Μακεδονίας.
Και να μην ξεχάσω βέβαια ότι μία από τις αξέχαστες στιγμές που δεν έφευγε από το γραφείο μου ο περιφερειάρχης σας αν δεν του δώσω έγκριση, ήταν τότε που προχωρήσαμε στο ειδικό τιμολόγιο. Και να δώσω τη δέσμευση ότι θα προχωρήσουμε το επόμενο διάστημα σε βήματα γοργά ώστε αυτό το μέτρο να αγκαλιάσει και τις επιχειρήσεις.
Τέλος, να μην ξεχάσω να σας πω ότι την περιοχή σας τη Δυτική Μακεδονία και ιδιαίτερα την περιοχή της Κοζάνης την παίρνω στις αποσκευές μου ακόμα κι όταν πηγαίνω ταξίδια πολύ μακρινά, όπως στην Κίνα, όπου εκεί διαπραγματευτήκαμε και πετύχαμε την εξαγωγή του κρόκου στην κινέζικη αγορά. Μια πάρα πολύ σημαντική επιτυχία για την περιοχή.
Φίλες και φίλοι, δημοκρατικοί πολίτες της Κοζάνης,
Εν όψει της κρίσιμης εκλογικής αναμέτρησης που έρχεται μπροστά μας, έμειναν 8 μέρες περίπου, μια βδομάδα, εμείς λέμε καθαρά ότι τα διλήμματα που έχει μπροστά ο κάθε Έλληνας και η κάθε Ελληνίδα είναι διλήμματα ξεκάθαρα πια.
Εμείς κάναμε τα πάντα για να μείνει η μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία όρθια στις δύσκολες μέρες της κρίσης.
Κάναμε τα πάντα –δεν λέμε ότι δεν κάναμε λάθη- για να σταματήσει η κοινωνική ερήμωση. Και θα κριθούμε και για τα σωστά μας και για τα λάθη μας. Αλλά κυρίως θα κριθούμε για τις προθέσεις μας, για την εντιμότητά μας, για το αν η έγνοια μας ήταν καθημερινά σ’ αυτούς που μας έφεραν στη θέση της εξουσίας, στους πολλούς δηλαδή. Γι’ αυτά θα κριθούμε.


‘Όμως νομίζω ότι την επόμενη Κυριακή το δίλημμα των ευρωπαϊκών εκλογών, παρότι είναι κρίσιμες εκλογές για την Ευρώπη –τα ξέρετε όλοι αυτά- μια Ευρώπη που βρίσκεται σε σταυροδρόμι, μια Ευρώπη που δυστυχώς η ακροδεξιά σηκώνει κεφάλι. Το δίλημμα όμως της κάλπης, με ευθύνη της αντιπολίτευσης που τις ανέδειξε ως δημοψήφισμα- αρχικά βεβαίως ήθελε να κάνει περίπατο με 15 μονάδες διαφορά, τώρα που βλέπουν τα ζόρια μειώσανε από 15 στις 7, μετά πήγαν στις 5, μετά στις 3,5.. Μία ψήφο θέλουν τώρα και τη μία ψήφο τη μετέτρεψαν σε δηλώσεις για νοθεία και αλλοίωση αποτελέσματος. Τέτοιος πανικός τους έχει περιβάλει.
Με δική τους ευθύνη όμως έχουν μετατρέψει την κρίσιμη κάλπη των ευρωεκλογών σε μια ιδιότυπη ψήφο εμπιστοσύνης. Ψήφο εμπιστοσύνης στα μέτρα ελάφρυνσης και στήριξης της κοινωνικής πλειοψηφίας, στο σχέδιο αποκατάστασης των αδικιών, στο σχέδιο ανάτασης της οικονομίας.
Διότι την επόμενη Κυριακή θα υπάρχουν πολλά ψηφοδέλτια στις ευρωπαϊκές εκλογές. Αλλά υπάρχει ένα ψηφοδέλτιο που γνωρίζει ο ελληνικός λαός. Είναι το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ της Προοδευτικής Συμμαχίας στο οποίο ,πάνω θα γράφει με μεγάλα γράμματα, 13η σύνταξη, μέτρα ενίσχυσης της κοινωνικής πλειοψηφίας, μέτρα ελάφρυνσης των πολλών.
Και θα υπάρχει και ένα άλλο ψηφοδέλτιο, ανάμεσα στα πολλά, το οποίο θα γράφει κατάργηση της 13ης σύνταξης, κατάργηση των μέτρων ενίσχυσης των πολλών., μόνο μέτρα για τους λίγους και εκλεκτούς, για τις ελίτ. Κι αυτό είναι το ψηφοδέλτιο της Ν.Δ. του κ. Μητσοτάκη.
Θα ξέρει λοιπόν ο ελληνικός λαός –και δεν είναι υπερβολή αυτό που λέω- θα ξέρουν οι συνταξιούχοι, αγαπητέ μου σύντροφε, απόμαχε της εργασίας που παίρνεις μια σύνταξη η οποία δεν σου φτάνει κι όλα αυτά τα χρόνια ζούσες σε συνθήκες αναξιοπρέπειας, θα ξέρεις ότι ψηφίζοντας το ψηφοδέλτιο του κ. Μητσοτάκη που, όχι μόνο δεν δεσμεύεται για τη 13η σύνταξη, αλλά λέει ξεκάθαρα ότι το μόνο που μπορεί να εγγυηθεί είναι 12 συντάξεις, κι αν εγγυηθεί τις 12 συντάξεις, θα ξέρεις ότι θα δίνεις ενίσχυση σε μια πολιτική που θέλει να μπλοκάρει αυτά τα μέτρα, διότι φανερώθηκαν τις προηγούμενες μέρες.
Δεν ήταν λίγοι αυτοί. Δεν ήταν λίγοι αυτοί που βγήκαν και είπαν καθαρά, όπως ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, ότι αυτά τα μέτρα πρέπει να τα πάρουμε πίσω. Δεν ήταν λίγοι αυτοί που βγήκαν στο εξωτερικό, ο φίλος του κ. Μητσοτάκη, ο κ. Βέμπερ ο οποίος είπε ότι τα πληρώνουν οι ευρωπαίοι, λέει, αυτά τα μέτρα. Κύριε Βέμπερ, αυτά τα μέτρα στηρίζονται στις θυσίες και στο απόθεμα που φτιάξαμε όλα αυτά τα χρόνια από τις θυσίες του ελληνικού λαού. Εσείς πια να κάνετε κουμάντο στην πατρίδα σας, στη Γερμανία, στη Βαυαρία κι όχι στο δικό μας προϋπολογισμό.
Όμως σκεφτείτε, από τη στιγμή που με ευθύνη των πολιτικών μας αντιπάλων έχει γίνει σαφές ότι από τη μια μεριά ψήφος στον ΣΥΡΙΖΑ σημαίνει ψήφος εμπιστοσύνης στα μέτρα ανάταξης της οικονομίας, στήριξη της κοινωνικής πλειοψηφίας, και από την άλλη πλευρά ψήφος αμφισβήτησης στη μονιμότητα αυτών των μέτρων, να ξέρετε ότι την επόμενη μέρα αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι, που θα είναι, πρώτο κόμμα, που θα πάρει μια μεγάλη νίκη, μια σαρωτική νίκη, τα μέτρα αυτά όχι μόνο θα είναι μόνιμα, αλλά και θα βαθύνουν τα επόμενα χρόνια προς όφελος της κοινωνικής πλειοψηφίας.
Ας ξέρουν λοιπόν όλοι οι πολίτες ότι το ψηφοδέλτιο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία γράφει πάνω μέτρα ελάφρυνσης, ενώ το ψηφοδέλτιο των αντιπάλων μας γράφει πάνω κατάργηση αυτών των μέτρων.

Φίλες και φίλοι,
Επιτρέψτε μου όμως, κλείνοντας την παρέμβασή μου, να κάνω και μία αναφορά σε εκείνους και σε εκείνες που θα πάνε να ψηφίσουν για πρώτη φορά, σε εκείνους και σε εκείνες που θα βρεθούν για πρώτη φορά στην κάλπη και είναι στην ηλικία των 17 έως 21 χρόνων και ιδιαίτερα οι 17ρηδες που για πρώτη φορά στη χώρα ψηφίζουν 17ρηδες με δική μας πρωτοβουλία, που όταν το ψηφίζαμε στη Βουλή ο κ. Μητσοτάκης μας έλεγε ότι 17ρηδες ψηφίζουν μονάχα σε καθεστώτα χούντας και δικτατορίας. Τόσο μεγάλη εμπιστοσύνη έχουν στους νέους ανθρώπους. ‘Ίσως να μην έχουν εμπιστοσύνη γιατί ξέρουν πολύ καλά ότι οι νέοι άνθρωποι ήταν αυτοί που μας έδωσαν τρεις απανωτές μεγάλες εκλογικές νίκες το 2015, και τον Γενάρη και τον Σεπτέμβρη και τον Ιούλη.
Όμως εμείς σήμερα θέλουμε να απευθυνθούμε σε όλες και όλους αυτούς που θα πάνε για πρώτη φορά στην κάλπη. Και να τους πούμε ότι η ψήφος τους είναι όπλο και δεν πρέπει αυτό το όπλο να το χαρίσουν. Πάνω απ’ όλα πρέπει να πάνε στην κάλπη. Κι όπως λέει σε ένα σποτάκι ένας συντοπίτης σας που γνώρισα τις προάλλες και δεν είναι ψυκτικός από το Περιστέρι, αλλά γουναράς από τη Σιάτιστα, ένας ράπερ, ένας γνωστός στη νεολαία ράπερ, ο γνωστός Υποχθόνιος, ωραίος τύπος, λέει, ψήφισε κατά νου, αλλά πήγαινε να ρίξεις το βόλι σου. Πήγαινε να ρίξεις το βόλι σου ώστε το φίδι να ξαναμπεί στην τρύπα του. Και εννοούσε την ακροδεξιά, τους φασίστες, τους εθνικιστές που σήκωσαν κεφάλι τα τελευταία χρόνια.
Λέμε λοιπόν στις νέες και στους νέους, εμείς σας εμπιστευόμαστε, ήμασταν αυτοί που τα τελευταία χρόνια ανταποδώσαμε το γεγονός ότι μας φέρατε εσείς, οι νέες και οι νέοι, στις θέσεις της διακυβέρνησης, προχωρώντας στην ψήφο στα 17, προχωρώντας στην αύξηση του κατώτατου μισθού και στην κατάργηση του υποκατώτατου, οργανώνοντας επιτέλους το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας ώστε να κυνηγάει τους παραβάτες που ξεζουμίζουν με 12ωρα και απλήρωτες υπερωρίες τα νέα παιδιά. Ήμασταν αυτοί που δώσαμε πάνω από 2 δις για την έρευνα και την καινοτομία, για να φέρουμε νέους επιστήμονες πίσω στην πατρίδα. Ήμασταν εμείς αυτοί που αλλάξαμε τον ακαδημαϊκό χάρτη της χώρας, καταργώντας τα ΤΕΙ και αναβαθμίζοντας σε ανώτατα εκπαιδευτικά Ιδρύματα. Ήμασταν εμείς αυτοί οι οποίοι έχουμε σχέδιο και έχουμε ήδη εξαγγείλει για το 2020 νέα κίνητρα για νέες δουλειές με την επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών για την πρόσληψη νέων εργαζομένων έως 25, έως 29 ετών. Ήμασταν εμείς που μειώσαμε κατά 9 μονάδες την ανεργία κυρίως για τα νέα παιδιά, που δώσαμε το επίδομα ενοικίου για τους νέους ανθρώπους 30 και 35 ετών που ζουν στο παιδικό δωμάτιο και δεν μπορούν να φτιάξουν οικογένεια. Είμαστε εμείς αυτοί που έχουμε σχέδιο, υπομονή και επιμονή για να στηρίξουμε το μέλλον αυτού του τόπου, να επενδύσουμε στο μέλλον που είναι η νέα γενιά που έχει τεράστιες δυνατότητες και ικανότητες.
Τους εμπιστευόμαστε και ξέρουμε ότι για άλλη μια φορά θα είναι αυτοί που θα κρίνουν το αποτέλεσμα την επόμενη Κυριακή. Που θα κάνουν κάποιους το βράδυ της Κυριακής να τρίβουν τα μάτια τους, που θα κάνουν κάποιους το βράδυ της Κυριακής να έχουν μεγάλο πρόβλημα να εξηγήσουν την μεγάλη πολιτική απάτη στην οποία στηρίχτηκαν όλα αυτά τα τρία χρόνια.


Φίλες και φίλοι, πολίτες της Κοζάνης,
Η Ελλάδα των πολλών είναι αυτή που θα νικήσει και σε αυτή την κάλπη. Είναι αυτή που ζει και αναπνέει ανάμεσά μας
Το βλέπουμε στις περιοδείες μας, στις συγκεντρώσεις μας σε όλη την Ελλάδα.
Είναι αυτή που έρχεται να σαρώσει το ψέμα, την προπαγάνδα, τα fake news, το διχασμό
Είναι αυτή που έρχεται να δώσει το μήνυμα της μεγάλης νίκης. Και το μήνυμα αυτό θα ακουστεί τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη το βράδυ της επόμενης Κυριακής.
‘Έρχεται η μέρα της μεγάλης έκπληξης. Η μέρα της μεγάλης νίκης.
Σας καλώ λοιπόν σ’ αυτόν τον αγώνα να μην περισσέψει κανείς και καμιά από σας. Σας καλώ σ’ αυτόν τον αγώνα να δώσετε μήνυμα βγάζοντας πρώτο την πρώτη Κυριακή τον Θόδωρο Καρυπίδη. Βγάζοντας δημάρχους που προέρχονται από τον προοδευτικό χώρο. Και τον δήμαρχο εδώ στην Κοζάνη και στις άλλες πόλεις. Αλλά κυρίως δίνοντας βόλι στη δύναμη του λαού, στη δύναμη των πολλών, μέσα από την ψήφο στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ και της Προοδευτικής Συμμαχίας.
Διότι θα είναι ψήφος που θα ενισχύσει την πορεία ανάτασης της οικονομίας και της κοινωνικής πλειοψηφίας.
Διότι θα είναι ψήφος που θα κάνει τις ελίτ στην Ελλάδα και στην Ευρώπη το βράδυ της Κυριακής να μην μπορούν να κοιμηθούν καλά. Αλλά θα μπορούν να κοιμηθούν καλά η μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων που θα ελπίζει σε ένα καλύτερο αύριο και την επόμενη τετραετία.

Σας ευχαριστώ θερμά για την παρουσία σας σήμερα εδώ, σας ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου, διότι σήμερα δώσατε μήνυμα. Μήνυμα ανάτασης, μήνυμα αντίστασης, μήνυμα νίκης στην καρδιά της Δυτικής Μακεδονίας.
Γεια σας. Καλό αγώνα, καλή δύναμη.

 

Πηγή φωτογραφιών: Γραφείο Τύπου/ Andrea Bonetti



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ