ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

22/05/2019

Δημ. Παπαδημούλης: Είναι πολύ σημαντικό η συμμετοχή των πολιτών, και ιδιαίτερα των νέων, στις 26 Μαΐου να είναι μαζική

Δημ. Παπαδημούλης: Είναι πολύ σημαντικό η συμμετοχή των πολιτών, και ιδιαίτερα των νέων, στις 26 Μαΐου να είναι μαζική



Συνέντευξη στο reader.gr: Αποδέχθηκα την τιμητική πρόταση του Αλέξη Τσίπρα να είμαι και πάλι υποψήφιος στις ευρωεκλογές, γιατί νιώθω ότι εκεί είμαι χρήσιμος και υπηρετώ με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τη χώρα μου

Όσο πιο ισχυρή είναι η εκπροσώπηση του ΣΥΡΙΖΑ και των αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων στο Ευρωκοινοβούλιο, τόσο πιο θετικά θα είναι τα αποτελέσματα για τους πολλούς, για την κοινωνία μας και ευρύτερα για τις ευρωπαϊκές κοινωνίες

 

Σε συνέντευξή του στην ιστοσελίδα reader.gr ο Αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου και υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης, αναφέρθηκε στο στοίχημα των επικείμενων ευρωεκλογών για τον ΣΥΡΙΖΑ και συνολικά για την Ευρώπη, στον κίνδυνο που ελλοχεύει για την Ελλάδα από την εκλογή Βέμπερ στην προεδρία της Κομισιόν, καθώς και στην ανησυχητική άνοδο της ακροδεξιάς, εκφράζοντας, τέλος, την πεποίθηση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα διαψεύσει τις δημοσκοπήσεις για άλλη μία φορά, διεκδικώντας ακόμα και τη νίκη τόσο στις ευρωεκλογές, όσο και στις εθνικές εκλογές.

Ακολουθεί η συνέντευξη του Δ. Παπαδημούλη στη δημ/φο Ε. Κουντούρη:

Ποιο είναι το στοίχημα στις επικείμενες Ευρωεκλογές τόσο για τον ΣΥΡΙΖΑ, όσο και γενικότερα για την Ευρώπη;

Η πρόκληση και το στοίχημα των Ευρωεκλογών είναι το πώς θα διαχειριστούμε το ζήτημα της εργασίας, των κοινωνικών δικαιωμάτων και της συνοχής, αλλά και το πώς επίσης θα διαχειριστούμε το προσφυγικό και θα πιέσουμε για δημοκρατική λογοδοσία και διαφάνεια εντός της ΕΕ. Γι’ αυτό, είναι πολύ σημαντικόη συμμετοχή των πολιτών, και ιδιαίτερα των νέων, στις 26 Μαΐουνα είναι μαζική.

Σε ό,τι αφορά στο κόμμα μου, ο στόχος είναι ένας: Να πετύχουμε στις ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου μια μεγάλη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ και της Προοδευτικής Συμμαχίας. Μια νίκη που θα αποτελέσει το σκαλοπάτι για μια νέα 4ετία στις εθνικές εκλογές του φθινοπώρου, με πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα. 


Μετά από 5 χρόνια παρουσίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πώς βλέπετε να διαμορφώνεται το ευρωπαϊκό πολιτικό πλαίσιο και ποιοι οι κίνδυνοι που παραμονεύουν σε αυτές τις εκλογές;

Δύο είναι τα πιθανά σενάρια:Το πρώτο περιλαμβάνει το ενδεχόμενο της ενισχυμένης παρουσίας της ακροδεξιάς στην επόμενη Ευρωβουλή και της συνεργασίας με τη δεξιά, προκειμένου να περαστούν αντικοινωνικά νομοσχέδια και να περιοριστούν οι κοινωνικές πολιτικές και τα κονδύλια συνοχής.

Το δεύτερο σενάριο, για το οποίο εργαζόμαστε μεθοδικά και συστηματικά, καταγράφει επίσης την ενισχυμένη παρουσία της ακροδεξιάς και τη συμμαχία της στο νέο Ευρωκοινοβούλιο με τη δεξιά, με τη διαφορά ότι εδώ θα υπάρχουν και προοδευτικές, δημοκρατικές συμμαχίες ανάμεσα σε Αριστερά, Σοσιαλιστές, Πράσινους κι ενός τμήματος των Φιλελεύθερων.

Στόχος μας, να αποτραπεί η εκλογή Βέμπερ στην προεδρία της Κομισιόν και να μπορέσουμε να διαμορφώσουμε εκείνους τους θετικούς πολιτικούς συσχετισμούς, που θα μας δώσουν τη δυνατότητα να προωθήσουμε τη δική μας ατζέντα σε φλέγοντα ζητήματα, όπως είναι το προσφυγικό και το περιβάλλον.

 

Ο Αλέξης Τσίπρας στις ομιλίες του έβαλε στο «στόχαστρο» τον Μάνφρεντ Βέμπερ, υποψήφιο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για τη θέση του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Τον ξέρετε πολύ καλύτερα από πολλούς. Ποια είναι η άποψη σας για τον κ. Βέμπερ και ποια η στάση του απέναντι στη χώρα μας;

Το σενάριο να εκλεγεί πρόεδρος της Κομισιόν ο Μάνφρεντ Βέμπερ είναι κακό για την Ευρώπη και εφιαλτικό για την Ελλάδα, γιατί σε όλα τα εθνικά μας θέματα βρίσκεται στην απέναντι πλευρά. Είναι οπαδός των περικοπών στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό ιδιαίτερα για τη συνοχή, στα διαρθρωτικά ταμεία, την ΚΑΠ, τα κονδύλια για το προσφυγικό. Είναι ο πρώτος που μίλησε για Grexit πριν ακόμακαι από τον Σόιμπλε.

Πιστεύω, ωστόσο, ότι θα καταφέρουμε να δημιουργήσουμε μια ισχυρή πλειοψηφία στο Ευρωκοινοβούλιο, που θα απορρίψει τη δεξιά γερμανοκρατία, που εκφράζει ο Βέμπερ.

 

Με την άνοδο της ακροδεξιάς σε ολόκληρη την Ευρώπη να προκαλεί ανησυχία θεωρείται πως ενδεχόμενη ανάδειξη της Χρυσής Αυγής ως 3η δύναμη θα αποτελεί και μια «ήττα» του ΣΥΡΙΖΑ;

Είναι γεγονός ότι η αύξηση των ανισοτήτων, το προσφυγικό και η οικονομική κρίση, έχουν οδηγήσει πολλούς Ευρωπαίους πολίτες στην ενίσχυση των ακροδεξιών κομμάτων, ως ένδειξη διαμαρτυρίας προς τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές που εφαρμόζονται όλα αυτά τα χρόνια και έχουν ισοπεδώσει τη μικρομεσαία τάξη. Στην Ελλάδα η κατάσταση είναι καλύτερη, σε σύγκριση με όσα συμβαίνουν αυτή τη στιγμή σε Γαλλία, Ιταλία και Ουγγαρία.

Ωστόσο, επειδή εξ ορισμού η κατάσταση αυτή είναι πολύ ανησυχητική και άκρως επικίνδυνη, οφείλουμε ως ΣΥΡΙΖΑ, ως ένα αριστερό, προοδευτικό, φιλοευρωπαϊκό κόμμα, που αγωνίζεται για τους πολλούς, να κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας, προκειμένου όχι μόνο να αντιστρέψουμε το κλίμα εντός Ελλάδας και Ευρώπης, αλλά και να καταφέρουμε όλη αυτή την απογοήτευση και τον δικαιολογημένο θυμό των πολιτών να τον καρπώνεται ο ΣΥΡΙΖΑ, ως το μόνο δημοκρατικό και προοδευτικό κόμμα, που παλεύει ενάντια στον φιλελευθερισμό, για τα δικαιώματα των πολλών.

 

Η προεκλογική περίοδος των Ευρωεκλογών στη χώρα μας μοιάζει περισσότερο με προεκλογική περίοδο βουλευτικών εκλογών, με τις συγκρούσεις των δύο μεγάλων κομμάτων να αφορούν περισσότερο τα εγχώρια θέματα. Γιατί πιστεύετε πως συνέβη αυτό;

Γιατί είναι η πρώτη φορά μετά από 4 χρόνια που θα στηθούν κάλπες κι ως εκ τούτου θα είναι έντονα πολιτικές και πολωτικές. Το γεγονός επίσης ότι συμπίπτουν χρονικά και με τις αυτοδιοικητικές εκλογές ενισχύει τη συζήτηση γύρω από τα εγχώρια ζητήματα.

Οι ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου θα αποτελέσουν το σκαλοπάτι για τις εθνικές εκλογές και πιστεύω ότι το αποτέλεσμά του θα επηρεάσει σημαντικά και αυτό της εκλογικής αναμέτρησης το φθινόπωρο.

Ωστόσο, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αυτές οι ευρωεκλογές είναι οι πιο σημαντικές στην ιστορία για το μέλλον της Ευρώπης και του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, αλλά και το μέλλον της Ελλάδας μέσα σε αυτή. Πράγμα που σημαίνει ότι οι πολίτες δεν πρέπει να αντιμετωπίσουν την ευρωκάλπη με χαλαρότητα, αλλά να σκεφτούν με σοβαρότητα το κόμμα και τα πρόσωπα που θα ψηφίσουν, ώστε ως χώρα να έχουμε την καλύτερη δυνατή εκπροσώπηση στο Ευρωκοινοβούλιο.

 


Τι απαντάτε σε όσους επικρίνουν τον ΣΥΡΙΖΑ για το μομέντουμ της ανακοίνωσης των μέτρων αλληλεγγύης, κατηγορώντας σας πως πρόκειται για «προεκλογικό τρικ»;

Tην άνοιξη κάθε χρόνου έχουμε μια εικόνα για το πώς έκλεισε επίσημα ο προϋπολογισμός του προηγούμενου έτους, για το πώς υλοποιείται αυτός του τρέχοντος, αλλά και μια πρόβλεψη για το πώς θα εξελιχθούν τα δημόσια οικονομικά την επόμενη χρονιά.

Και επειδή, λοιπόν, φάνηκε ότι διαμορφώνεται με το νοικοκύρεμα που καταφέραμε στα δημόσια οικονομικά ένα οικονομικό περίσσευμα, μας δόθηκε τώρα η δυνατότητα να προχωρήσουμε σε αυτά τα θετικά μέτρα και να δώσουμε πραγματικά χρήματα, χωρίς να δημιουργούνται ελλείμματα.

Το πακέτο αυτό δεν περιλαμβάνει μόνο μέτρα επούλωσης πληγών, αλλά και μέτρα στήριξης των μεσαίων στρωμάτων, καθώς και μέτρα που θα υποβοηθήσουν τις επενδύσεις και την ανάπτυξη και δεν έχουν προεκλογικό χαρακτήρα, καθώς αφορούν τα επόμενα 4 χρόνια, όντας τμήμα του οικονομικού μας προγράμματός μας για την επόμενη 4ετία, εφόσον κερδίσουμε τις εκλογές και έχουμε πάλι κυβέρνηση Τσίπρα.

 

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν μια μεγάλη διαφορά μεταξύ της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ με το κόμμα του κ. Μητσοτάκη να προηγείται σταθερά. Αυτές οι προβλέψεις πιστεύετε πως θα αποτυπωθούν τελικά στην κάλπη;

Επειδή οι δημοσκοπήσεις έχουν διαψευστεί μέχρι τώρα αρκετές φορές, προτείνουμε σε όσους ποντάρουν όλα τους τα χρήματα στη ΝΔ, τη βραδιά των εκλογών να κρατάνε κι αυτή τη φορά μικρό καλάθι, γιατί θεωρώ ότι θα επιβεβαιώσουμε ξανά το γεγονός ότι η ΝΔ κερδίζει στις δημοσκοπήσεις και ο ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές...

Κι αυτό το καταδεικνύουν όχι μόνο οι τελευταίες δημοσκοπήσεις, που δείχνουν την ψαλίδα ολοένα να μειώνεται και πουθενά δεν γίνεται πλέον λόγος για διψήφια διαφορά υπέρ της ΝΔ, αλλά και οι δηλώσεις των ίδιων των στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης, οι οποίοι από εκεί που πανηγύριζαν για θριαμβευτική νίκη εις βάρος του ΣΥΡΙΖΑ, τελευταία έχουν αλλάξει τροπάριο και κάνουν λόγο για επικράτηση έστω και με... μία ψήφο.

Οπότε, ας αφήσουμε στην άκρη τις δημοσκοπήσεις και ας περιμένουμε να δούμε το αποτέλεσμα της κάλπης. Άλλωστε, Κυριακή κοντή γιορτή.

 

Οι πολίτες τείνουν να αντιμετωπίζουν τις Ευρωεκλογές ως κάτι «μακρινό» που δεν επηρεάζει άμεσα την καθημερινότητα τους. Είναι έτσι;

Αυτή είναι μια πολύ λανθασμένη αντίληψη, που δυστυχώς συμμερίζεται μια σημαντική μερίδα πολιτών λόγω άγνοιας. Η πραγματικότητα είναι ότι ένα πολύ μεγάλο μέρος των αποφάσεων, που υιοθετούνται στη συνέχεια από τα Κοινοβούλια της εκάστοτε χώρας, και άρα εκ των πραγμάτων επηρεάζουν άμεσα την καθημερινότητα των πολιτών,λαμβάνεται στο Ευρωκοινοβούλιο.

Πρέπει επομένως να γίνει σαφές ότι όσο πιο μεγάλη και ισχυρή είναι η δική μας εκπροσώπηση, η εκπροσώπηση του ΣΥΡΙΖΑ και των αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων στο Ευρωκοινοβούλιο, τόσο πιο θετικά θα είναι τα αποτελέσματα για τους πολλούς, για την κοινωνία μας και ευρύτερα για τις ευρωπαϊκές κοινωνίες.

 


Γιατί ο κόσμος πρέπει να εμπιστευτεί τον ΣΥΡΙΖΑ κι εσάς στις επικείμενες εκλογές;

Η κυβέρνηση Τσίπρα είναι η μακροβιότερη στα χρόνια της κρίσης κι αυτό από μόνο του δείχνει ότι ο κόσμος, παρά τις ενστάσεις και τη κριτική του απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ, εκτιμά την προσπάθεια που κάνει αυτή η κυβέρνηση για να ξανακάνει την Ελλάδα ένα αξιοσέβαστο κράτος.

Είναι αυτή η κυβέρνηση που έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια, που πέτυχε την ακύρωση της περικοπής των συντάξεων, την αύξηση του κατώτατου μισθού, την επιστροφή της πρώτης δόσης από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων και που θα καταφέρει να ακυρώσει και το μέτρο της μείωσης του αφορολόγητου.

Και είναι αυτή η κυβέρνηση που με το πακέτο των θετικών μέτρων -οι φοροελαφρύνσεις, το φθηνότερο τιμολόγιο για τη ΔΕΗ, η 13η σύνταξη, που θα καταβληθεί στις 20 Μαΐου, η επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών και για τον εργαζόμενο και για τον εργοδότη-, που ανακοίνωσε πρόσφατα ο Πρωθυπουργός και βασίζεται στα υγιή δημόσια οικονομικά, θα προσφέρει μια ανάσα ανακούφισης στους μικρομεσαίους, αυτούς δηλαδή που έχουν υποφέρει περισσότερο αυτά τα χρόνια από τις συνέπειες της χρεοκοπίας και των μνημονίων.

Κι αν μπορέσαμε να κάνουμε κάποια πράγματα με τη θηλιά των μνημονίων στον λαιμό μας, φανταστείτε πόσα ακόμα περισσότερα έχουμε να κάνουμε τα επόμενα 4 χρόνια, έχοντας πλέον αφήσει πίσω μας τα μνημόνια και τα πιο δύσκολα.

Σε ό,τι με αφορά, θεωρώ ότι αυτά τα 5 χρόνια της θητείας μου εργάστηκα στο Ευρωκοινοβούλιο με μαχητικότητα, συνέπεια και αποτελεσματικότητα για τα συμφέροντα όχι μόνο όσων με ψήφισαν, αλλά και όλων των Ελλήνων.Επίσης, συνέβαλα -σε άριστη συνεργασία με τον Τσίπρα και τον Τσακαλώτο- ώστε η χώρα να μπορέσει να βγει από τα μνημόνια, να γίνει ελάφρυνση του χρέους, να αποτραπεί η περικοπή των συντάξεων, να αλλάξει η εικόνα της χώρας, αλλά και να οικοδομηθούν δυνατές και ευρύτερες συμμαχίες και ερείσματα, καθώς πριν από περίπου 3,5 χρόνια πρωτοστάτησα στο Ευρωκοινοβούλιο στη δημιουργία της Προοδευτικής Συμμαχίας, την οποία καταφέραμε να φέρουμε και στην Ελλάδα.

Αποδέχθηκα την τιμητική πρόταση του Αλέξη Τσίπρα να είμαι και πάλι υποψήφιος στις ευρωεκλογές, γιατί νιώθω ότι εκεί είμαι χρήσιμος και υπηρετώ με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τη χώρα μου. Απόδειξη αυτού ότι πρόσφατα ένας ευρωπαϊκός οργανισμός αξιολόγησης με ανέδειξε ως τον Έλληνα ευρωβουλευτή με τη μεγαλύτερη επιρροή στους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Στις ευρωεκλογές, λοιπόν, της 26ης Μαΐου ζητώ και πάλι την ψήφο των πολιτών και έναν από τους τέσσερις σταυρούς προτίμησης, γιατί πιστεύω ότι έχω ακόμα πολλά να προσφέρω.

Εδώ η δημοσίευση της συνέντευξης



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ