ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

28/05/2019

Π. Σκουρλέτης: Αναστρέψιμο το αποτέλεσμα του ΣΥΡΙΖΑ - βίντεο

Π. Σκουρλέτης:  Αναστρέψιμο το αποτέλεσμα του ΣΥΡΙΖΑ - βίντεο



Σημεία από τη συνέντευξη του Γραμματέα της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ στο ραδιόφωνο 24/7 στους 88,6

Μιλώντας στον δημοσιογράφο Βασίλη Σκουρή, ο Γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης, επεσήμανε ότι κορμός της επόμενης Κυβέρνησης πρέπει να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ καθώς και ότι στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης με τη Νέα Δημοκρατία πρέπει να τεθούν τα διαφορετικά προγράμματα των δύο κομμάτων. Αναφορικά με τα μηνύματα των Ευρωεκλογών, τόνισε ότι οφείλουν να οδηγήσουν στους αναγκαίους επαναπροσδιορισμούς ταυτόχρονα με τη διεξαγωγή του προεκλογικού αγώνα.

.

Ακολουθούν σημεία από τη συνέντευξη.

Πολλά τα μηνύματα των Ευρωεκλογών

«Πολλά μηνύματα παίρνουμε και πολλά οφείλουμε να συζητήσουμε, να σκεφτούμε, να αναλύσουμε, ενώ ταυτόχρονα, όμως, πρέπει να δώσουμε και με έναν αποφασιστικό τρόπο την μάχη των εθνικών εκλογών και είναι δύσκολο κανείς να ισορροπήσει ανάμεσα στην αναγκαία συζήτηση γύρω από τα συμπεράσματα της κάλπης και ταυτόχρονα να δώσει τη μάχη. Αυτή η συζήτηση πάντως, σε κάθε περίπτωση, πρέπει να οδηγήσει και σε κάποιες βελτιώσεις, επαναπροσδιορισμούς του αφηγήματός μας».

 

Μη αναμενόμενο αποτέλεσμα

«Ήταν ένα αποτέλεσμα το οποίο δεν το περίμενε κανείς. Προφανώς είναι πολλές οι αιτίες που το διαμόρφωσαν, άλλες βασικές, άλλες δευτερεύουσες. […] «Τα εργαλεία τα οποία είχαν διαμορφώσει τις δικές μας εκτιμήσεις φάνηκαν ότι δεν ήταν τα κατάλληλα. Υπήρχε εκτίμηση ότι η διαφορά, τελικά, θα ήταν μικρή και για αυτό αν προσέξετε τις τοποθετήσεις τις πρώτες ώρες μετά τα exit poll στη συντριπτική τους πλειοψηφία όλες κινούνται ότι “περιμένετε να δείτε τη Singular όπου εκεί θα δείξει κάτι διαφορετικό” και δεν έγινε αυτό».

 

Τι διαμόρφωσε το αποτέλεσμα

«Κατά τη γνώμη μου η κύρια αιτία είναι το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ - κάτι το οποίο το είχε επισημάνει από την αρχή - αναγκάστηκε να υλοποιήσει μια πολιτική η οποία δεν ήταν η δική του. Ήταν αποτέλεσμα ενός μεγάλου συμβιβασμού - καλά έκανε και έκανε αυτό τον συμβιβασμό, δεν υπήρχε καλύτερη λύση για τότε, μέσα στο περιβάλλον που βρισκόμασταν - αλλά έπρεπε να διαχειριστεί αυτή την αντίφαση. Να εφαρμόζεις μια πολιτική η οποία στον πυρήνα της ήταν μνημονιακή με έναν τρόπο πιο ήπιο αλλά που, στο τέλος της ημέρας, ο πολίτης ο οποίος έχει υποστεί σωρευτικά τις επιδράσεις των δύο προηγούμενων μνημονίων, καμιά φορά δυσκολεύεται να διακρίνει ποιος του επέφερε την μεγαλύτερη λιτότητα». […] «Είχαμε συνείδηση της πολιτικής ήττας του ’15, του αναγκαίου συμβιβασμού που κάναμε, της αντίφασης που βιώσαμε. Άρα, σε κάθε περίπτωση θα είχαμε ένα πολιτικό κόστος, παρόλο που διαχειριστήκαμε, και είμαι απόλυτα πεπεισμένος γι’ αυτό, μ’ έναν διαφορετικό τρόπο το μνημονιακό πρόγραμμα και για αυτό κατορθώσαμε και κλείσαμε αυτή την παρένθεση και ανοίξαμε μια διαφορετική προοπτική».

 

Δεν αναδείχθηκαν πλευρές της πολιτικής που υλοποιήθηκε

«Σε πάρα πολλές στιγμές ετίθεντο διάφορα ερωτήματα και για τον χρόνο των εκλογών, αλλά και για τον τρόπο που διαχειριζόμασταν αυτή καθεαυτή την πολιτική μας. Εδώ πάνω νομίζω ότι πάρα πολλά έχουν να ειπωθούν». […] «Ο ΣΥΡΙΖΑ υπέστη μία ήττα σε αυτό που ονομάζουμε μεσαία στρώματα. Εδώ δεν κατορθώσαμε να αναδείξουμε τι έχουμε κάνει όλα αυτά τα χρόνια, άμεσα και έμμεσα, για αυτά τα μεσαία στρώματα». […] «Διότι βλέπω μία πάρα πολύ μεγάλη ικανότητα των αντιπάλων μας, στη βάση ενός μεθοδευμένου σχεδίου, να διαμορφώνουν συνείδηση ιδιαίτερα σε αυτό τον χώρο των αναποφάσιστων και να καθορίζουν έτσι και την εκλογική του στάση, αλλά και μια δική μας αδυναμία να μιλήσουμε για κάποια πράγματα. Θα σας πω το εξής: τα μεσαία στρώματα τα ενδιαφέρει το γεγονός ότι δημιουργήσαμε περισσότερες θέσεις στους παιδικούς σταθμούς και για τα παιδιά τους; Αυτό το κατάλαβε ο λήπτης της υπηρεσίας, αλλά δεν μπόρεσε όμως να διαμορφώσει ένα “ρεύμα” σε έναν ευρύτερο κόσμο. Δεν μιλάω μόνο για τις 120 δόσεις, τις οποίες υποδέχτηκε ο κόσμος με πάρα πολύ θετικό τρόπο. Υπάρχουν και άλλα τέτοια παραδείγματα».

Σχετικά με την επίδραση υποθέσεων όπως το σκάνδαλο Novartis

«Αυτό που εμείς οφείλαμε να κάνουμε ήταν να δημιουργήσουμε τέτοιες συνθήκες ώστε η Δικαιοσύνη να λειτουργήσει απελευθερωμένα και να διερευνήσει οποιαδήποτε ένδειξη ή στοιχείο υπήρξε γύρω από αυτή την υπόθεση. Αυτό μας ήρθε εισαγόμενο. Κανείς δεν αμφισβητεί την ύπαρξη σκανδάλου. Εκείνο το οποίο είναι υπό συζήτηση είναι εάν υπήρχε εμπλοκή πολιτικών στελεχών. Τι γίνεται τώρα στη διαχείριση αυτής της υπόθεσης; Πράγματι νομίζω, και κακώς, υπήρξαν δημόσιες τοποθετήσεις οι οποίες προσπάθησαν εν τοις πράγμασι να υποκαταστήσουν τον ρόλο της Δικαιοσύνης. Αυτό λοιπόν ο αντίπαλος το αξιοποίησε τα μάλα. Ήταν λάθος».

Ύφος και ήθος της εξουσίας

«Νομίζω ότι οποιοσδήποτε αντικειμενικός παρατηρητής ή αυτός που θα γράψει την Ιστορία, μετά από χρόνια, αυτών των χρόνων διακυβέρνησης, συγκρίνοντας με το ύφος και το ήθος και τις πρακτικές των προηγούμενων κυβερνήσεων, θα πει πραγματικά ότι η συντριπτική πλειοψηφία των κυβερνητικών στελεχών ήταν άνθρωποι οι οποίοι είχαν ανοιχτές τις πόρτες τους, μίλαγαν με τον κόσμο, ζούσαν όπως ζουν οι περισσότεροι πολίτες, δεν είχαν τη μύτη ψηλά, ήταν καταδεκτικοί, ήταν άνθρωποι της διπλανής πόρτας». […] «Υπήρχαν στάσεις οι οποίες πολλές φορές έδιναν λαβές για παρεξηγήσεις. Υπάρχει δηλαδή, για παράδειγμα, πιο λαϊκός και ανοιχτός άνθρωπος και αυθεντικός από τον Πολάκη; Παρότι πολλές φορές με τα λεγόμενά του τροφοδότησε μια προπαγάνδα των αντιπάλων». […] «Βεβαίως η Αριστερά πρέπει να κρίνεται και με βάση την ανιδιοτέλειά της, τις αρχές της, το όραμά της, τον υπερβατικό της λόγο». […] «Δεν θεωρώ ότι η συνολική εικόνα της Κυβέρνησής μας και της διακυβέρνησης των τελευταίων ετών είναι μια εικόνα αλαζονείας. Μπορεί να χάθηκε ορισμένες φορές το μέτρο, μπορεί να υπήρξαν άστοχες δηλώσεις, αλλά νομίζω - και αυτό αφορά πρώτα από όλα τον πρωθυπουργό, αλλά και τη συντριπτική πλειοψηφία των υπουργών μας - ήταν άνθρωποι οι οποίοι στάθηκαν δίπλα στους πολίτες, τους δέχθηκαν, μίλησαν, γύρισαν όλη την Ελλάδα. Μόνο αλαζονεία δεν δείχνει κάτι τέτοιο».

 

Χρειάζεται μέτρο από όποιον κατέχει δημόσια θέση

«Η κυβερνητική πολιτική στο χώρο της Υγείας και το δίδυμο Ξανθού – Πολάκη, από τα έργα του κρίνεται με ένα πολύ θετικό αποτέλεσμα. Σε μία πολύ δύσκολη κατάσταση, με λίγα μέσα, με υποστελεχωμένα τα νοσοκομεία, με μεγάλες ελλείψεις, έβαλαν τα πράγματα σε μια σειρά. Αυτή είναι η πραγματική εικόνα, η μεγάλη εικόνα. Από εκεί και έπειτα ο καθένας έχει τα προσωπικά του χαρακτηριστικά. Οφείλει να’ ναι πιο μετρημένος όταν κατέχει μία δημόσια θέση; Οφείλει. Οφείλει να μη δίνει λαβές στον αντίπαλο γιατί υποτιμά καμιά φορά και το ίδιο το έργο του. Αυτό είναι σαφές. Αλλά εμείς θα έπρεπε εξίσου να προσπαθούμε τα όποια τέτοιου είδους προβλήματα να τα βάζουμε στη σωστή τους διάσταση και να μην δίνουμε τελικά την δυνατότητα στον αντίπαλο να τα υπερμεγεθύνει και να τα κάνει πια το κορυφαίο ζήτημα της πολιτικής αντιπαράθεσης. Διότι δεν ήταν τέτοιο».

Δυνατότητες ανατροπής του αποτελέσματος

«Μιλάω ακόμη και για την πρωτιά, παρά τις μικρές πιθανότητες. Και που το στηρίζω αυτό. Πρώτα από όλα, παρότι αυτή η προεκλογική αντιπαράθεση ήταν έντονα πολιτική, στο τέλος της ημέρας στη συνείδηση των ψηφοφόρων ήταν σαφές ότι δεν ψηφίζει για Κυβέρνηση. Άρα, το δίλημμα που θα έχουμε μπροστά μας, σε ένα μήνα περίπου, θα είναι πιο σαφές, πιο άκαμπτο, πιο καθαρό και στη βάση αυτού του διλήμματος θεωρώ ότι θα αναδειχθούν με πιο σαφή τρόπο τα εναλλακτικά σχέδια. Ο χαρακτήρας των εθνικών εκλογών νομίζω ότι θα αυξήσει και την συμμετοχή. Και η αύξηση της συμμετοχής μπορεί να οδηγήσει τελικά σε ανατροπή του αποτελέσματος». […] «Υπάρχουν οι δυνατότητες για την ανατροπή του αποτελέσματος. Το βασίζω στα χαρακτηριστικά της αντιπαράθεσης των εθνικών εκλογών, τα οποία είναι διαφορετικά από αυτά των Ευρωεκλογών. Δεν θα υπάρχει τόσο μεγάλη διασπορά ψήφων».

 

Κορμός της επόμενης Κυβέρνησης πρέπει να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία

«Το βασικό είναι ποιος θα είναι ο κορμός της επόμενης κυβέρνησης και εμείς θεωρούμε ότι κορμός πρέπει να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Πρέπει να είναι αυτή η προσπάθεια η οποία έγινε για τη διαμόρφωση της Προοδευτικής Συμμαχίας. Αντιλαμβάνεστε ότι η επόμενη κυβέρνηση ουσιαστικά θα βάλει τις βάσεις, θα καθορίσει τα όρια και τα χαρακτηριστικά της μεταμνημονιακής περιόδου».

 

Το δίλημμα που θα θέσει ο ΣΥΡΙΖΑ

«Νομίζω ότι πρέπει, από την πρώτη μέρα της νέας προεκλογικής περιόδου, να επιχειρήσουμε το έδαφος της αντιπαράθεσης με τη Νέα Δημοκρατία να είναι το προγραμματικό. Να φανεί ξεκάθαρα στον κόσμο τι σημαίνει η επικράτηση του ενός σχεδίου έναντι του άλλου. Τι σημαίνει για την Υγεία, για την Εκπαίδευση, για τον κόσμο της εργασίας, για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Πως αυτή η διαπιστωμένη θετική πορεία της οικονομίας - διότι τώρα βρισκόμαστε στην ευχάριστη θέση όλοι να μιλάμε για το πώς θα αξιοποιήσουμε τις νέες μεταμνημονιακές δυνατότητες- αυτό το προϊόν, τον νέο πλούτο που θα παραχθεί, πως θα τον αξιοποιήσουμε καλύτερα προς όφελος μιας δίκαιης ανάπτυξης».

Επαναδιατύπωση της σχέσης του ΣΥΡΙΖΑ με τον κόσμο

«Όχι μόνο επιβάλλεται, νομίζω ότι είναι κάτι παραπάνω από αναγκαίο. Για να μπορεί να είναι ένα γειωμένο κόμμα χρειάζεται μια αναβάπτιση σε διάφορες κοινωνικές κατηγορίες και κοινωνικούς χώρους και νομίζω ότι αυτό πια μπορεί πιο εύκολα να γίνει στις μεταμνημονιακές συνθήκες». […] «Η σύλληψη, η ιδέα, η στρατηγική της Προοδευτικής Συμμαχίας είναι απόλυτα σωστή. Πολλές φορές η διαχείρισή της δημιούργησε σε μία σειρά κόσμο την εντύπωση, και έδωσε την δυνατότητα και στην αντιπολίτευση να μιλάει, για αναπαλαίωση κάποιου πολιτικού προσωπικού και να δίνει την εντύπωση ότι εμείς τελικά μπαίνουμε στο κάδρο του παλαιού δικομματισμού. Αυτό είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να το αποφύγουμε και, επαναλαμβάνω, να υπηρετήσουμε μια σωστή στρατηγική. Αυτή της διαμόρφωσης του προοδευτικού πόλου, όπου πρέπει να συνυπάρχει και η Αριστερά και οι δυνάμεις της Κεντροαριστεράς και Σοσιαλδημοκρατίας στη βάση ενός σύγχρονου, πειστικού, εναλλακτικού σχεδίου. Εναλλακτικού απέναντι στον νεοφιλελευθερισμό».

 

Δεν θα υπάρξει αυτοδυναμία, το ΚΙΝΑΛ να μη γίνει συμπλήρωμα της Νέας Δημοκρατίας

«Θα σας έλεγα ότι το πιο πιθανό είναι να μην υπάρξει αυτοδυναμία. Διότι αυτό το 18%, που αυτή τη στιγμή είναι διασπαρμένο σε κόμματα τα οποία δεν μπόρεσαν να περάσουν το όριο του 3%, το πιο πιθανό είναι να πέσει στο μισό ή κάτι παραπάνω στις εθνικές εκλογές. Και αυτό δεν το λέω ως μια δική μου πρόβλεψη, το λέω με βάση τις εκτιμήσεις, την εικόνα που έχουμε και την εμπειρία από προηγούμενες εκλογικές, εθνικές, αναμετρήσεις Εμάς μας ενδιαφέρει ο χώρος του ΚΙΝΑΛ να μην αποτελέσει συμπλήρωμα σε μία κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας».

 

Ισχυρές οι κοινωνικές αναφορές μας

«Θεωρώ ότι και στο επίπεδο της κυβερνητικής πολιτικής, αλλά και στο επίπεδο της εκφοράς του λόγου μας δεν χάσαμε αυτό που ονομάζουμε κοινωνικές αναφορές. Θα μπορούσα να σας αναφέρω έναν κατάλογο, όχι προθέσεων, αλλά συγκεκριμένων μέτρων που έδειξαν έμπρακτα την υποστήριξή μας στον κόσμο της εργασίας. Να πω πρώτα από όλα για την αναβάθμιση της λειτουργίας της Επιθεώρησης Εργασίας; Πάρα πολύς κόσμος διαπίστωσε ξανά τι σημαίνει να έχω οκτάωρο, να πηγαίνω σπίτι μου, να βλέπω τα παιδιά μου, να έχω το δικαίωμα στον ελεύθερο χρόνο, επειδή ξαναλειτούργησε μετά από χρόνια, παρά τις ελλείψεις που έχει αυτή υπηρεσία, η Επιθεώρηση Εργασίας. Αυτό είναι κάτι έμπρακτο. Ή η αύξηση του κατώτατου μισθού, η κατάργηση του υποκατώτατου, οι συλλογικές συμβάσεις, τα μέτρα ατομικής προστασίας για τους εργαζόμενους συμβασιούχους στην καθαριότητα, λέω κάτι το οποίο με αφορά. Είναι δεκάδες τέτοια μικρά και μεγάλα θέματα τα οποία έδειξαν έμπρακτα τις κοινωνικές μας αναφορές. Το ερώτημα είναι κατά πόσο αυτά δημιούργησαν μία ευρύτερη συνείδηση σε έναν κόσμο, που δεν τους αφορά άμεσα, ότι αυτή η Κυβέρνηση πράγματι νοιάστηκε για τους πιο αδύνατους. Γιατί πολλές φορές η αποσπασματικότητα στον λόγο μας, η αποσπασματικότητα της παρουσίασης αυτών των πρωτοβουλιών και αυτών των πρακτικών, δεν βοήθησε στο να διαπιστώσουμε ότι εδώ υπάρχει ένα συνολικό σχέδιο με συγκεκριμένες προτεραιότητες, αναφορές. Όπως και τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν το τελευταίο διάστημα. Παρόλο ότι αυτά τα είχε πει ο Πρωθυπουργός αναλυτικά από τις αρχές του Σεπτεμβρίου στη ΔΕΘ, ο τρόπος που τελικά τα εισέπραξαν ορισμένες κοινωνικές κατηγορίες θεωρήθηκε ότι αφορούν μια προεκλογική παροχολογία. Δεν ήταν έτσι, όμως. Είχαν προηγηθεί τα μεγέθη της οικονομίας, η σταθεροποίηση, η επιβεβαίωση κάποιον προβλέψεων μέχρι τον Απρίλιο».

 

Τα αποτελέσματα στην Αυτοδιοίκηση

«Έγκαιρα και πολύ πριν αναλάβω εγώ τη θέση του Γραμματέα του κόμματος από τα τέλη του προηγούμενου Αυγούστου, είχαμε μια πολιτική, ότι έπρεπε να συμβάλουμε στη διαμόρφωση ευρύτερων αυτοδιοικητικών σχημάτων. Αυτό κάπου έγινε, κάπου δεν έγινε, αλλά αν δεν δει κανείς τις ιδιαίτερες συνθήκες σε κάθε δήμο δεν μπορεί να ερμηνεύσει μέσα από γενικές προσεγγίσεις το αποτέλεσμα. Φαίνεται όμως ότι το γενικό πολιτικό ρεύμα υπέρ της Νέας Δημοκρατίας επηρέασε και το δημοτικό αποτέλεσμα σε πάρα πολλές περιπτώσεις και πήγανε καλά άνθρωποι οι οποίοι είχαν να επιδείξουν ένα πραγματικό αυτοδιοικητικό έργο». […] «Δεν χωράει μια ερμηνεία γενικού χαρακτήρα στη διαμόρφωση των αυτοδιοικητικών αποτελεσμάτων, υπάρχει μία σχετική αυτονομία στον αυτοδιοικητικό χώρο».



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ