ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

29/05/2019

Κ. Ζαχαριάδης: Το προσκλητήριο για την προοδευτική Ελλάδα είναι ανοιχτό

 Κ. Ζαχαριάδης: Το προσκλητήριο για την προοδευτική Ελλάδα είναι ανοιχτό



Συνέντευξη του Διευθυντή της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ στην Εφημερίδα των Συντακτών


● Κύριε Ζαχαριάδη, πού αποδίδετε την εκλογική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ;

Είναι γεγονός ότι το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών είναι κάτω από τις προσδοκίες του κόσμου που στάθηκε δίπλα μας και αγωνίστηκε μαζί μας, κάτω από τις προβλέψεις μας. Θέλουμε να ευχαριστήσουμε από καρδιάς αυτούς τους φίλους, συνοδοιπόρους και συναγωνιστές που στάθηκαν μαζί μας σε αυτή τη δύσκολη μάχη.

Ενα μεγάλο μέρος του εκλογικού σώματος, των ψηφοφόρων που μας είχαν στηρίξει στις προηγούμενες εκλογές, αποφάσισαν να κρατήσουν μια απόσταση από εμάς και έτσι υπήρξε μια ρωγμή σε σχέση με το αποτέλεσμα του Σεπτέμβρη του 2015 που μας έδωσε την εντολή διακυβέρνησης.

Είναι σύνθετο το ζήτημα της ερμηνείας, αλλά προφανώς αποτυπώνεται μια κόπωση μετά από οκτώ χρόνια μνημονίων. Οι τελευταίοι εννέα μήνες, που είναι έξω από τα μνημόνια, δεν μπόρεσαν να αλλάξουν την καθημερινότητα των πολιτών στον βαθμό που θα θέλαμε. Αυτή η δεκαετής κόπωση εκφράστηκε και στις κάλπες, παρ’ όλο που όλοι γνωρίζουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν η πολιτική δύναμη που χρεοκόπησε τη χώρα, ότι, αντίθετα, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η δύναμη που σταθεροποίησε τη χώρα και ανέκτησε το κύρος της στην Ε.Ε.

Προφανώς υπάρχουν και πολλά άλλα, μικρότερα ή μεγαλύτερα, ζητήματα που έπαιξαν τον ρόλο τους και καθόρισαν το αποτέλεσμα, αλλά χρειάζεται διεξοδική ανάλυση και προσοχή στην ανάγνωση του αποτελέσματος. Οχι βιασύνες, όχι επιπολαιότητες, όχι εύκολες απαντήσεις.

Εχουμε λάβει όμως το μήνυμα και γι’ αυτό προχωράμε σε εθνικές εκλογές. Δεν μπορούμε να προχωράμε ερήμην της λαϊκής στήριξης και ερήμην της λαϊκής νομιμοποίησης. Το κάναμε το 2015 σε άλλες συνθήκες, το κάνουμε και τώρα.

 

● Τα μέτρα ελάφρυνσης στα οποία προχώρησε η κυβέρνηση το προηγούμενο διάστημα, όπως η μείωση του ΦΠΑ και η 13ησύνταξη, δεν απέτρεψαν τη βαριά ήττα του ΣΥΡΙΖΑ. Πώς το ερμηνεύετε;

Νομίζω ότι μια ευθεία σύνδεση του αναγκαίου πακέτου ελαφρύνσεων με το εκλογικό αποτέλεσμα αδικεί τους κόπους και τις θυσίες του ελληνικού λαού.

Από την αρχή μιλήσαμε για μόνιμες ελαφρύνσεις και όχι για προεκλογικού χαρακτήρα εφάπαξ καταβολή. Τα μέτρα αυτά δεν αποτυπώθηκαν άμεσα στην καθημερινότητα, ειδικά η μείωση του ΦΠΑ. Το αμέσως επόμενο διάστημα και όσο περνά ο χρόνος, θα γίνεται όλο και πιο αισθητή η αποτελεσματικότητα αυτών των μέτρων.

Δεν μπορούσαμε να τα εφαρμόσουμε νωρίτερα, καθώς έπρεπε πρώτα να βεβαιωθούμε πλήρως για τη θετική πορεία των οικονομικών (ανακοίνωση ΕΛΣΤΑΤ, Απρίλης 2019), να διατηρήσουμε υγιή και σταθερά τα δημοσιονομικά που, με τόσο κόπο και τόσες θυσίες από τους πολίτες, νοικοκυρέψαμε.

 

● Είναι δεδομένο ότι τα ποσοστά συσπείρωσης του ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν υψηλά. Εκτιμάτε ότι η Συμφωνία των Πρεσπών έπαιξε καθοριστικό ρόλο;

Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι εθνικά συμφέρουσα πολιτική. Δεν ξέρω πόσο επηρέασε το εκλογικό αποτέλεσμα, αλλά δεν μπορώ να διανοηθώ ότι θα βάλουμε στη ζυγαριά το συμφέρον της πατρίδας, τη σταθερότητα, την ειρήνη και την ευημερία στα Βαλκάνια μαζί με την εκλογική πίεση που μπορεί να δεχτήκαμε απ’ αυτό.

Αν παρατηρήσετε όμως τις εκλογικές επιδόσεις του κόμματος σε όλη τη χώρα, θα δείτε ότι δεν ήταν ο καθοριστικός παράγοντας έκβασης της εκλογικής μάχης.

 

● Τι αλλάζει στον στρατηγικό σχεδιασμό του ΣΥΡΙΖΑ μετά το εκλογικό αποτέλεσμα;

Θα συζητήσουμε με τους πολίτες, θα τους ακούσουμε, θα αναγνωρίσουμε τα λάθη μας, θα προσπαθήσουμε στην πράξη να διορθώσουμε τις αδυναμίες μας.

Η γενική στρατηγική μας -να εκφράσουμε την ευρεία προοδευτική παράταξη στη χώρα με όρους κοινωνικής και ταξικής προτεραιότητας για τους μεσαίους και τους αδύναμους- είναι, νομίζω, στη σωστή κατεύθυνση.

Δεν πρέπει να αμφισβητηθεί, αλλά να βαθύνει. Να αποκτήσει πιο στενούς οργανωτικούς και πολιτικούς δεσμούς το κόμμα και η Συμμαχία μας με αυτούς που θέλουμε, κατά προτεραιότητα, να εκφράσουμε.

 

● Κύριε Ζαχαριάδη, η προεκλογική καμπάνια των δύο μεγάλων κομμάτων θύμισε κλίμα εθνικών εκλογών. Θεωρείτε ότι το σκηνικό πόλωσης στοίχισε στην κυβέρνηση;

Ηταν οι πρώτες εκλογές μετά από σχεδόν τέσσερα χρόνια. Ηταν αναπόφευκτο. Ομως, θέλω να είμαι ειλικρινής, δεν πιστεύω ότι οφείλεται στην πόλωση. Αναλαμβάνουμε τις ευθύνες μας για το αποτέλεσμα.

Πρέπει να κινηθούμε καλύτερα στο κομμάτι της επικοινωνίας της πολιτικής μας, στην ακύρωση των fake news και κυρίως της επαφής μας με τους πολίτες σε καθημερινή βάση.

Είναι σαφές ότι δεν αρκεί η γιγαντιαία και υπεράνθρωπη προσπάθεια που έκανε ο ίδιος ο Τσίπρας γυρνώντας όλη τη χώρα, κάνοντας ομιλίες και παραχωρώντας πολλές συνεντεύξεις. Χρειάζεται ένα καλύτερα οργανωμένο κόμμα, συλλογική λειτουργία και ομαδική δουλειά.

 

● Ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης μέχρι τις εκλογές; Πώς θα επιδιώξετε να κλείσετε την ψαλίδα;

Το ξέρω, είναι δύσκολο. Μετά από μια τέτοια καταγραφή κάποιοι ίσως το θεωρήσουν υπερβολή, αλλά πηγαίνουμε στις εθνικές εκλογές διεκδικώντας μία νέα τετραετία για την προοδευτική παράταξη με πρωθυπουργό τον Τσίπρα.

Το πήραμε το μήνυμα των ευρωεκλογών και προχωράμε σε εθνικές κάλπες που αποφασίζουν για το μέλλον. Τσίπρας ή Μητσοτάκης; Πρόοδος ή συντήρηση; Την απάντηση θα τη δώσουν οι πολίτες.

Οπως είχε πει και ο κ. Μητσοτάκης, οι ευρωεκλογές ήταν το πρώτο ημίχρονο, αλλά δεν ξέρω κανένα παιχνίδι που να τελειώνει στο πρώτο ημίχρονο. Εμείς θα συνεχίσουμε με στόχο την καλύτερη προβολή του έργου μας, την παρουσίαση των πολιτικών και προγραμματικών διλημμάτων που έχουμε μπροστά μας, των προτάσεών μας για την επόμενη μέρα.

Η ήττα στις ευρωεκλογές μπορεί να είναι διδακτική για εμάς. Χρειάζεται να επιταχύνουμε τον βηματισμό μας και να είμαστε πιο αποτελεσματικοί και επίμονοι. Πολλές φορές χρειάζεται να ακούμε περισσότερο.

 

● Θα επιδιώξετε προεκλογικές συνεργασίες στον χώρο της Κεντροαριστεράς; Αν ναι, σε ποια κόμματα θα απευθύνετε προσκλητήριο;

Ο ΣΥΡΙΖΑ, από τον Μάιο του 2012 μέχρι και σήμερα, είναι, σε αποτελέσματα κάλπης, ο πλειοψηφικός εκφραστής των προοδευτικών πολιτών στη χώρα. Αυτό είναι μια αναντίρρητη πραγματικότητα.

Οπως δείχνουν και οι κάλπες της προηγούμενης Κυριακής, πρόκειται για πολιτική συνάντηση που δεν έχει ευκαιριακά χαρακτηριστικά αλλά ισχυρούς πολιτικούς δεσμούς.

Το προσκλητήριο είναι ανοιχτό, όποιος θέλει να συνδιαμορφώσει το σχέδιο για την προοδευτική Ελλάδα και να βάλει φρένο στην παλινόρθωση της εμμονικά νεοφιλελεύθερης και ακραία συντηρητικής Ν.Δ. είναι ευπρόσδεκτος. Ο διάλογος είναι ειλικρινής, ιδεολογικός και προγραμματικός.

 

● Πώς σχολιάζετε τη σημαντική άνοδο του Γιάνη Βαρουφάκη και το γεγονός ότι το ΚΙΝ.ΑΛΛ. δεν είχε σημαντικές απώλειες;

Κατ’ αρχήν χαίρομαι πολύ που και το ΚΚΕ και το ΚΙΝ.ΑΛΛ. είναι πάνω από τους ναζί της Χρυσής Αυγής. Εύχομαι στις εθνικές εκλογές η Χ.Α. να βρεθεί εκτός Βουλής και να κλείσει επιτέλους αυτή η φαιά σελίδα της σύγχρονης πολιτικής Ιστορίας μας. Θα είναι νίκη της δημοκρατίας και του κοινοβουλευτισμού συνολικά.

Το ΚΙΝ.ΑΛΛ. είχε απώλειες. Βέβαια, κάποιοι στη Χαρ. Τρικούπη χαίρονται γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ ήρθε δεύτερος και η Ν.Δ. πρώτη, πανηγυρίζουν την επικράτηση στο πρώτο ημίχρονο του κ. Μητσοτάκη και της Ν.Δ. σαν δική τους νίκη. Δεν μου φαίνεται προσωπικά και πολύ κεντροαριστερή αυτή η στάση και μου κάνει εντύπωση πώς πολιτικοί που θεωρούν τον εαυτό τους προοδευτικό (είναι δικαίωμά τους) χαίρονται στο ενδεχόμενο να γίνουν ξανά υπουργοί οι Βορίδης - Γεωργιάδης.

Το κόμμα του κ. Βαρουφάκη αποτέλεσε τη μικρή έκπληξη των ευρωεκλογών. Το ερώτημα, όμως, για την επόμενη μέρα αφορά τους πάντες. Σε ένα εκλογικό σύστημα που έρχεται από το παρελθόν και δίνει στο πρώτο κόμμα bonus 50 εδρών, και εμείς το αλλάξαμε, δεν πιστεύω ότι οι προοδευτικοί ψηφοφόροι, που δεν ψήφισαν στις 26 Μαΐου ΣΥΡΙΖΑ, θα μείνουν απαθείς στο δίλημμα Τσίπρας ή Μητσοτάκης.

 

● Η Φώφη Γεννηματά δήλωσε ότι ο Αλέξης Τσίπρας ηττήθηκε και αποδείχτηκε χορηγός της Δεξιάς. Τι απαντάτε;

Ο Τσίπρας διεκδικεί να είναι ο ηγέτης της προοδευτικής παράταξης που θα κερδίσει τις εθνικές εκλογές, το αντίπαλο δέος στη Δεξιά. Δεσμεύεται η ίδια να μη στηρίξει μια μη αυτοδύναμη κυβέρνηση Ν.Δ., όπως έκανε ο προκάτοχός της Ευάγγελος Βενιζέλος το 2012; Εκεί θα φανούν... Και έχουν φανεί και οι χορηγοί και οι πολιτικές συγκλίσεις ή συγκρούσεις. Εμπρός, λοιπόν…

 

● Πέρα από τις εθνικές εκλογές, την Κυριακή έχουμε τον δεύτερο γύρο των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών. Τι θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ εκεί όπου τα ψηφοδέλτιά του δεν έχουν μπει στον δεύτερο γύρο;

Για τον δεύτερο γύρο των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών, σε όλη την Ελλάδα, καλούμε τους πολίτες που μας στήριξαν και μας ψήφισαν, τα μέλη, τα στελέχη μας, τους φίλους μας αλλά και όλους τους πολίτες να στηρίξουν με αποφασιστικότητα, παντού, προοδευτικά ψηφοδέλτια.

Σε κάθε δήμο, σε κάθε περιφέρεια, ακόμα κι εκεί που δεν υπάρχουν υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ και της Προοδευτικής Συμμαχίας πρέπει να στηριχτούν με την καρδιά και την ψυχή μας τα προοδευτικά ψηφοδέλτια. Να δώσουμε μήνυμα ότι η παράταξη της προόδου, της δημοκρατίας και της αλληλεγγύης είναι παρούσα.

 

● Το 13% των νέων, ηλικίας 17-24 ετών, ψήφισε τη Χρυσή Αυγή, ενώ σημαντική άνοδο σημείωσε τόσο ο Ματέο Σαλβίνι όσο και η Μαρίν Λεπέν. Σας ανησυχεί η άνοδος της Ακροδεξιάς στην Ευρώπη; Πώς μπορεί να αναχαιτιστεί;

Είναι ανατριχιαστικό και επικίνδυνο. Δείχνει ότι πολλά πράγματα πρέπει να τα δούμε με μεγαλύτερη προσοχή. Για παράδειγμα, στη χώρα μας πρέπει να διαβάσουμε και να θυμηθούμε όλοι μας ξανά την Ιστορία μας. Λαός που δεν ξέρει την Ιστορία του, είναι υποχρεωμένος να τη ζήσει ξανά.

Η Χρυσή Αυγή δεν είναι ούτε μόδα, ούτε μαγκιά, ούτε κάτι αντισυστημικό. Είναι φρίκη, βαρβαρότητα και μίσος. Μας αξίζει κάτι καλύτερο ως κοινωνία, και σ’ εμάς και στους νέους μας.

Η Ακροδεξιά αξιοποιεί, σε όλη την Ευρώπη, τις ανισότητες ως πολιορκητικό κριό του εκλογικού σώματος, ασκεί βία και τρόμο, πατάει στο ένστικτο, πολλές φορές και στη δημιουργία ενός φανταστικού αντιπάλου, όπως π.χ. οι πρόσφυγες και οι μετανάστες.

Είναι ευθύνη της Αριστεράς και των προοδευτικών δυνάμεων να αποκρούσουν και να απομονώσουν την Ακροδεξιά. Πρέπει, αναμφίβολα, να κάνουμε περισσότερα σε αυτό το κομμάτι, και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Πρέπει όλες οι δημοκρατικές δυνάμεις, απ’ όπου κι αν προέρχονται, να υψώσουν ένα τείχος στις πολιτικές που η Ακροδεξιά εκφράζει, και όχι να ενσωματώνουν τμήμα της ατζέντας της.



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ